27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAMPIONII LA RESTITUIRI – Parchetul Curtii de Apel Bucuresti conduce la numarul de dosare trimise inapoi de instante. Cele mai putine restituiri au fost inregistrate la Parchetul Curtii de Apel Targu Mures. Rata de achitari la nivelul Ministerului Public a scazut sub 2% anul trecut (Raportul de activitate)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 March 2024 16:24
Vizualizari: 2561

Prezentam noi date din raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2023, relevante pentru activitatea procurorilor. In editia de astazi publicam situatia restituirilor de dosare dispuse de instante anul trecut, precum si a achitarilor pronuntate de judecatori.


 

Astfel, conform informatiilor cuprinsa in raportul de activitate al Ministerului Public (institutie condusa de Procurorul General Alex Florenta - foto), Parchetul Curtii de Apel Bucuresti conduce la numarul de dosare intoarse de judecatori, cu 24 de asemenea cauze. PCA Bucuresti este urmat de Parchetul Curtii de Apel Iasi (14 dosare) si Parchetul Curtii de Apel Pitesti (12 dosare).

La polul opus se situeaza Parchetul Curtii de Apel Targu-Mures, cu 8 dosare restituite.

Totusi, per total, numarul restituirilor de dosare a scazut semnificativ in 2023, mentioneaza Ministerul Public, de la 0,43 in 2022, la 0,4 anul trecut.


Iata datele Ministerului Public in legatura cu situatia restituirilor de dosare:


"Restituiri si trimiteri ale dosarelor la procuror dispuse in temeiul art. 346 alin. 3 Cpp si art. 485 alin. (1) lit. b) Cpp

O imbunatatire substantiala a calitatii activitatii de urmarire penala este relevata de reducerea semnificativa, cu 12,4%, a cauzelor in care instantele de judecata au dispus restituirea si trimiterea dosarelor la procuror, reprezentand 0,4% din numarul trimiterilor in judecata (fata de 0,43% in anul 2022).

Cele mai multe restituiri si trimiteri s-au inregistrat la parchetele de pe langa urmatoarele curti de apel (activitate centralizata)"



Achitarile, mai putine decat in 2022


O scadere importanta a avut loc in 2023 si in ceea ce priveste rata achitarilor. Mai precis, rata achitarilor a coborat anul trecut la 1,8%, dupa ce in 2022 fusese de 2%.


Iata precizarile Ministerului Public in legatura cu rata achitarilor:


“Achitari definitive

In anul 2023 ponderea achitatilor definitiv in totalul inculpatilor trimisi in judecata a fost de 1,8%, fata de 2% in anul 2022.

Numarul inculpatilor persoane fizice achitati definitiv, indiferent de perioada trimiterii in judecata este cu 11,3% mai mic decat in anul 2022. Dintre inculpatii persoane fizice achitati definitiv, numarul minorilor este in scadere cu 22,2% fata de anul 2022, iar arestatii preventiv in scadere cu 2,7% fata de anul 2022.

In ceea ce priveste temeiul in baza caruia au fost dispuse solutiile de achitare, 16,4% reprezinta achitarile in temeiul art. 16 lit. a) Cpp, 63,6% achitarile in temeiul art. 16 lit b) Cpp, 16,4% achitarile in baza art. 16 lit. c) Cpp si 3,6% achitarile in baza art. 16 lit. d) Cpp.

Motivele dispunerii acestor solutii de catre instantele de judecata in anul 2023 se circumscriu tendintelor din anul anterior, fiind, in esenta, reprezentate de efectele Deciziilor Curtii Constitutionale cu efect de dezincriminare partiala a infractiunii de abuz in serviciu, cele prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile art. 270 alin. (3) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal si cele ale OUG nr. 85/2022 prin care au fost modificate prevederile acestui text de lege, care a afectat conditiile de aplicare/valorificare a masurilor de supraveghere tehnica privind interceptarea convorbirilor, fapt ce a condus la excluderea acestora, ori de un mod diferit de interpretare şi valorificare a mijloacelor de probatiune administrate, in raport de dispozitiile art.103 Cpp care prevad ca 'probele nu au o valoare dinainte stabilita prin lege si sunt supuse liberei aprecieri a organelor judiciare in urma evaluarii tuturor probelor administrate in cauza', iar pe de alta parte, s-a dat eficienta principiul 'in dubio pro reo'”.


* Cititi aici integral raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2023

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva