CLADIREA GROAZEI – Iata conditiile in care se lucreaza la Tribunalul Ilfov si judecatoriile Buftea si Cornetu: „Birouri supraaglomerate. Instalatia electrica nu mai suporta numarul mare de consumatori... Imobilul a fost edificat pentru a deservi nu o instanta, ci un centru de plasament... N-are autorizatie de securitate la incendiu. Dosare depozitate pe holurile inguste... Biroul pentru documentele clasificate si Camera de corpuri de delicte sunt intr-un apartament”
Lumea Justitiei continua dezvaluirile legate de conditiile in care atat judecatorii, cat si grefierii si celelalte categorii profesionale de la Tribunalul Ilfov sunt nevoiti sa-si desfasoare activitatea. Atentie: vorbim nu doar despre Tribunalul Ilfov, ci si despre judecatoriile Buftea si Cornetu. Caci toate cele trei instante sunt inghesuite in aceeasi cladire.
Daca data trecuta v-am prezentat bolile profesionale de care sufera judecatorii, grefierii si ceilalti angajati de la cele trei instante (click aici pentru a citi), de data aceasta veti citi despre felul in care se prezinta imobilul in care initial functionau doar Tribunalul Ilfov si Judecatoria Buftea, dar in care a fost inghesuita si Judecatoria Cornetu, dupa incendiul care a devastat aceasta instanta la 4 martie 2024 (vezi foto 2 si 3).
Sefa CAB, revoltata de pasivitatea Guvernului
Atat bolile profesionale, cat si problemele imobilului i-au fost prezentate judecatoarei Liana Arsenie (foto 1) – presedinta Curtii de Apel Bucuresti – de catre judecatoarea Laura-Irina Bratu, sefa Tribunalului Ilfov.
Subliniem ca nu este prima data cand conducerea Tribunalului Ilfov reclama starea cladirii, cea mai recenta adresa fiind redactata la 27 iunie 2025. De fiecare data, presedinta CAB Liana Arsenie a trimis mai departe aceste sesizari catre Ministerul Justitiei. Avand in vedere lipsa oricaror masuri din partea MJ, judecatoarea Arsenie a hotarat acum sa semnaleze public situatia dramatica de la Tribunalul Ilfov si judecatoriile arondate. Decizia Lianei Arsenie are rolul de a contracara propaganda Guvernului, care pune presiune pe judecatori si procurori, acuzandu-i ca o duc prea bine si incaseaza salarii prea mari.
De altfel, presedinta Curtii de Apel Bucuresti a declarat pentru Lumea Justitiei:
„Desi am semnalat de nenumarate ori aceste probleme si factorii decizionali le cunosteau foarte bine, acestia au gasit de cuviinta sa acuze si sa manipuleze opinia pubclica, creand in mentalul colectiv imaginea unui corp profesional care presteaza un serviciu public inadecvat, in ciuda resurselor de care beneficiaza.
De aceea, vazand ca situatia treneaza, pe fondul acuzatiilor publice venite din partea politicului, am hotarat sa iesim din pasivitate si sa asiguram o informare corecta si reala a publicului”.
In primul rand, este vorba despre eterna problema a deficitului de judecatori si grefieri. Totusi, chiar si daca ar fi completate schemele, s-ar agrava alta problema: acea a lipsei de spatiu. Caci magistratii si grefierii sunt constransi sa munceasca in incaperi inghesuite si insalubre, unele dintre ele fiind chiar zid in zid cu WC-urile. Problema izvoraste din faptul ca sediul Tribunalului Ilfov si al celor doua judecatorii a fost proiectat nu ca sa gazduiasca sali de judecate, ci un centru de plasament, „avand o suprafata utila de doar 2.500 mp (din care 300 mp sunt destinati salilor de judecata), in care isi desfasoara zilnic activitatea 228 persoane (judecatori, grefieri, asistenti judiciari, asistenti ai judecatorului, personal contractual D.E.F.A., specialisti IT), la care se adauga efectivul de jandarmi care asigura paza instantelor, in conditiile in care spatiul era destinat gazduirii unui numar de aproximativ 80 de copii”, explica judecatoarea Bratu. Presedinta adauga ca ea insasi este pusa in situatia de a aplana conflictele izbucnite din cauza lipsei de spatiu si a conditiilor de igiena.
Lipsa de spatiu este atat de grava, incat Judecatoria Cornetu s-a vazut nevoita sa-si mute Biroul pentru documentele clasificate si Camera de corpuri de delicte intr-un apartament situat intr-un bloc de locuinte din comuna. La randul lor, mijloacele de proba sunt depozitate intr-un fiset metalic amplasat intr-un birou de doar 15 mp, in care isi desfasoara activitatea doi judecatori si trei grefieri, se mai arata in raportul Laurei Bratu.
La acestea se adauga instalatia electrica veche si insuficienta pentru nevoile celor trei instante. Lucrurile stau atat de rau, incat este nevoie ca in timpul sedintelor de judecata sa stea mereu un electrician langa panou, ca sa ridice sigurantele care sar din cauza suprasolicitarii retelei. Oricand poate lua foc aceasta cladire lipsita de autorizatie de securitate la incendiu, subliniaza presedinta Tribunalului Ilfov.
Situatia grefierilor este chiar mai sumbra decat cea a judecatorilor, intrucat ei trebuie sa care dosarele manual, pe scari, intrucat arhitectura cladirii nu permite instalarea de lifturi. La un moment dat, a fost achizitionat un fel de lift, insa „acesta este foarte greu de manevrat si necesita o maxima atentie si efort sporit al persoanei care il conduce, fiind uneori nevoie de mai multe persoane”, mai scrie Laura Bratu in adresa trimisa Lianei Arsenie.
Redam intreaga scrisoare a sefei Tribunalului Ilfov (vezi facsimil):
„Stimata Doamna Presedinte,
Revenim cu solicitarea de a ne acorda sprijin pentru identificarea si alocarea unor noi spatii cu destinatia, in principal, de birouri, intrucat nu mai dispunem de suprafete necesare desfasurarii activitatii instantelor de judecata, a caror situatie este una critica, ce necesita interventie urgenta si concreta.
Toate birourile din cadrul cladirii ce deserveste Tribunalul Ilfov si Judecatoriile Buftea si Cornetu sunt supraaglomerate.
Instalatia electrica nu mai suporta numarul mare de consumatori, fiind necesar ca pe perioada desfasurarii sedintelor judecatoresti, electricianul / persoana desemnata de firma de mentenanta sa stea langa panoul electric pentru a ridica sigurantele care sar constant.
Un astfel de eveniment s-a intamplat in ziua de 25.06.2025, cand sedintele de judecata au fost suspendate din lipsa curentului electric, iar de atunci aceste probleme continua.
Prin raportare la cele mai sus expuse, aratam ca, desi am luat masurile urgente ce se impun si am dispus analizarea starii instalatiei electrice a cladirii, suntem extrem de ingrijorati de posibilitatea producerii unui incendiu generat de un scurtcircuit electric.
Un numar mare de sedinte de judecata se desfasoara in sali de sedinte foarte mici, despre care cu greu se poate spune ca respecta solemnitatea, si aceasta nu din cauza personalului, ci din cauza dimensiunilor reduse, ceea ce face ca, practic, toate persoanele implicate sa stea foarte aproape unele de altele.
Mai aratam ca este foarte de greu de gestionat fluxul de persoane/ de justitiabili, in conditiile in care aceste persoane sunt obligate sa astepte in curtea instantei la temperaturi foarte ridicate, unde sunt numai cateva banci pe care se poate astepta.
In acest context, invederam ca Tribunalul Ilfov isi desfasoara activitatea in orasul Buftea, str. Stirbei Voda nr. 24, jud. Ilfov, functionand in acelasi corp de cladire cu Judecatoria Buftea, intr-un imobil de tip P+3, edificat inca din anul 1970. La data de 04.03.2024, ca urmare a incendiului care a dezafectat sediul Judecatoriei Cornetu, aceasta instanta a fost relocata temporar in sediul Tribunalului Ilfov, in acest sens reorganizandu-se spatiile de birouri, arhive, registraturi si sali de judecata. Aceasta solutie, apreciata initial ca o varianta de avarie, tinde sa capete caracter permanent, ceea ce a condus la suprasolicitarea psihica a personalului celor trei instante, in conditiile in care gradul de ocupare a fiecarui birou este la capacitate maxima.
Sub acest aspect, trebuie evidentiat sediul impropriu desfasurarii activitatii specifice unei instante de judecata atat pentru justitiabili, cat si pentru personalul celor trei institutii, prin raportare la volumul de activitate foarte mare al acestora (potrivit datelor comunicate de Directia de Statistica din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in ceea ce priveste incarcatura inregistrata prin raportare la numarul judecatorilor din schema si numarul total de dosare, Tribunalul Ilfov, in anul 2024, ca si in anii precedenti, se situeaza pe primul loc la nivel national, inregistrand o incarcatura de 796 total dosare / judecator schema, media nationala fiind de 425 total dosare / judecator schema).
De asemenea, imobilul nu a fost edificat cu scopul de a deservi o instanta de judecata, ci cu scopul de centru de plasament, avand o suprafata utila de doar 2.500 mp (din care 300 mp sunt destinati salilor de judecata), in care isi desfasoara zilnic activitatea 228 persoane (judecatori, grefieri, asistenti judiciari, asistenti ai judecatorului, personal contractual D.E.F.A., specialisti IT), la care se adauga efectivul de jandarmi care asigura paza instantelor, in conditiile in care spatiul era destinat gazduirii unui numar de aproximativ 80 de copii.
Spatiul alocat Tribunalului Ilfov este repartizat la etajele II si III ale cladirii, Judecatoria Buftea desfasurandu-si activitatea la parterul si etajul I al cladirii, iar Judecatoria Cornetu la parterul, etajul I si etajul II al cladirii. Or, in conditiile in care imobilul in care isi desfasoara activitatea Tribunalul Ilfov si Judecatoria Buftea era impropriu si insuficient din punctul de vedere al spatiului, cu atat mai mult [este] in conditiile actuale, in care in aceeasi cladire functioneaza in prezent si Judecatoria Cornetu.
In plus, cladirea nu are autorizatie de securitate la incendiu, iar o mare parte din dosarele Judecatoriei Cornetu este depozitata pe holurile inguste ale Judecatoriei Buftea.
Din punctul de vedere al numarului incaperilor destinate a deservi activitatea propriu-zisa de judecata, in cadrul Tribunalului Ilfov exista 2 sali de judecata in materie civila (cu o suprafata de aproximativ 60 mp fiecare) si 1 sala de judecata in materie penala (cu o suprafata de aproximativ 90 mp), aceasta din urma fiind utilizata si de Judecatoria Buftea, precum si in cazurile de competenta judecatorului de drepturi si libertati.
Avand in vedere ca exista o singura sala de judecata in care se desfasoara sedintele in materie penala, sala in care sunt repartizate in prezent 20 completuri de judecata (15 completuri constituite la nivelul Tribunalului Ilfov si 5 completuri la nivelul Judecatoriei Buftea), exista o imposibilitate obiectiva de repartizare, pe aceasta sala, a inca unui complet de judecata. Din aceasta cauza, sedintele a doua completuri de fond au fost planificate in salile de judecata ale Sectiei civile (in timpul II), unde au fost repartizate, temporar, si sedinte ale Sectiei civile a Judecatoriei Cornetu.
Din punctul de vedere al numarului si suprafetelor incaperilor destinate a deservi activitatea propriu-zisa de judecata a Judecatoriei Cornetu, exista doar 2 sali de judecata, atat in materie civila, cat si in materie penala, cu o suprafata de doar 30 mp fiecare, sali de judecata extrem de mici (prin raportare la Aplicatia pentru calculul necesarului de alocare a spatiului 'Formular TK 1' recomandata de Ministerul Justitiei – potrivit careia salile de judecata in materie penala au suprafete cuprinse intre 87 mp si 111 mp, iar salile de judecata in materie civila au suprafete cuprinse intre 62,8 mp si 76,6 mp), dar care au facut posibila reluarea activitatii Judecatoriei Cornetu de la 1 septembrie 2024 si in care sunt repartizate in prezent 17 completuri de judecata.
Peste activitatea de judecata obisnuita, zilnic se suprapun cauzele urgente (arestari preventive, ordine de protectie, internari medicale nevoluntare, suspendari provizorii) – in medie 10-12 cauze/zi –, care trebuie solutionate in aceleasi sali de judecata, aspect care conduce la o activitate aproape continua.
In situatia completurilor de judecata carora le-au fost repartizate dosare cu o complexitate ridicata si cu un numar mare de parti, ne aflam in imposibilitatea acordarii unui termen de judecata intr-o alta zi decat cea stabilita pentru desfasurarea sedintelor de judecata, motiv pentru care unele sedinte depasesc ora 24:00.
Astfel, spatiile in care se desfasoara sedintele de judecata nu pot crea o imagine de solemnitate si respect, corespunzatoare activitatii specifice instantelor de judecata.
In plus, urmare a validarii rezultatelor obtinute la Concursul de promovare efectiva in functii de executie a judecatorilor, organizat in perioada septembrie 2024 – februarie 2025, la Tribunalul Ilfov au promovat, incepand cu 01 martie 2025, 10 judecatori, astfel ca, la acest moment, la Tribunalul Ilfov s-au facut eforturi sustinute pentru a asigura sali de sedinta pentru completurile nou-infiintate ale judecatorilor care au promovat examenul / concursul de promovare in functii de executie. Insa repartizarea salilor a condus la stabilirea unor ore de judecata inaintate, aspect care ii nemultumeste pe avocati si pe justitiabili, care isi exprima de multe ori supararea, cu voce tare, pe holurile si asa foarte stramte ale instantei.
Pentru repartizarea judecatorilor care si-au exprimat optiunea pentru cele 4 posturi de judecator scoase la Concursul de admitere in magistratura organizat in perioada 25 iulie 2024 – 27 martie 2025 pentru Judecatoria Cornetu, s-a impus relocarea unui birou de judecatori din cadrul Judecatoriei Buftea, acestia din urma fiind nevoiti sa accepte sa fie inghesuiti in alte doua birouri de judecatori, supraaglomerate, cu suprafete de aproximativ 30 mp, in care isi desfasurau deja activitatea 5-6 judecatori. In aceeasi sesiune, a fost repartizat 1 judecator si la Judecatoria Buftea, caruia, de asemenea, i-a fost alocat un spatiu impropriu intr-un birou de 5 judecatori.
Domnii judecatori care si-au exprimat optiunea pentru cele 7 posturi vacante la Judecatoria Buftea si 1 post vacant la Judecatoria Cornetu, ca urmare a promovarii Examenului de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari organizat la Bucuresti in temeiul Regulamentului aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 123/2023, in perioada octombrie 2024 – aprilie 2025, au fost de asemenea 'inghesuiti' in putinele locuri ramase libere din birouri, birourile judecatorilor fiind lipite unele de celelalte.
In perioada imediat urmatoare, potrivit Calendarului estimativ al procedurilor de ocupare a posturilor vacante de judecator pentru anul 2025, de competenta Sectiei pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, precum si schemei actuale de personal, in perioada septembrie 2025 – februarie 2026, ca urmare a organizarii unui nou Concurs / Examen de promovare efectiva in functii de executie a judecatorilor, ne aflam in imposibilitatea obiectiva de a asigura spatiile necesare desfasurarii activitatii si repartizarii in salile de judecata a judecatorilor care vor promova examenul la Tribunalul Ilfov, in numar de 4.
Niciuna dintre cele trei instante nu are amenajata sali de judecata pentru:
- sedintele de camera de consiliu;
- sedintele stabilite pentru cauzele urgente;
- audierea minorilor;
- audierea martorilor cu identitate protejata, si nici:
- sali de asteptare victime infractiuni;
- camera discutii avocat - persoana privata de libertate;
- sali de documentare (in care sa poata fi tinute sedintele de invatamant profesional pentru judecatori si grefieri, intalnirile de practica neunitara);
- camera de consiliu in care sa se desfasoare adunarile generale ale judecatorilor, sedintele colegiilor de conducere, precum si deliberarea in cauzele solutionate de completurile colegiale;
- sali de asteptare pentru justitiabili.
De asemenea, Biroul pentru documentele clasificate si Camera de corpuri de delicte si mijloace de proba din cadrul Tribunalului Ilfov au fost improvizate intr-o incapere de doar 4 mp, care nu respecta normele legale cu privire la securitatea, gestionarea si manipularea acestora.
'Biroul' pentru documentele clasificate din cadrul Judecatoriei Buftea este amenajat intr-un fiset metalic, amplasat in biroul presedintelui instantei.
Din cauza lipsei spatiului, Biroul pentru documentele clasificate si Camera de corpuri de delicte din cadrul Judecatoriei Cornetu sunt amplasate intr-un apartament situat intr-un bloc de locuinte din comuna Cornetu, jud. Ilfov, iar mijloacele de proba sunt depozitate intr-un fiset metalic amplasat intr-un birou de doar 15 mp, in care isi desfasoara activitatea 2 judecatori si 3 grefieri.
Grupurile sanitare sunt insuficiente, acestea cu greu pot asigura conditiile minime de igiena pentru personal, in contextul in care exista un singur grup sanitar pe etaj, care deserveste toate categoriile de personal.
Registratura Judecatoriei Cornetu, biroul Presedintelui Judecatoriei Cornetu, 1 birou de judecatori si biroul asistentilor judecatorului sunt amplasate in spatele grupurilor sanitare, iar grupurile sanitare ale justitiabililor sunt amplasate in curtea tribunalului.
In ceea ce priveste accesul justitiabililor in incinta instantelor, apreciem ca, si din aceasta perspectiva, facilitatile actuale ale Tribunalului Ilfov nu corespund unor standarde minimale, care sa ofere persoanelor ce se adreseaza justitiei conditiile necesare. Astfel, nu exista un spatiu destinat asteptarii pentru justitiabilii care urmeaza sa se prezinte in fata completurilor de judecata. In conditiile actuale, de cele mai multe ori justitiabilii asteapta in curtea instantei, indiferent de conditiile meteorologice. Aceeasi situatie este si in cazul minorilor ce urmeaza a fi ascultati in instanta, acestia fiind nevoiti sa astepte impreuna cu reprezentantii legali pe holul instantei, existand situatii in care pe acelasi hol au fost conduse catre salile de sedinta persoane lipsite de libertate din cauze penale, aspect care consideram ca nu este unul benefic pentru minori.
Inainte de inceperea pandemiei de SARS-CoV-2, dar si in prezent, pentru foarte multi justitiabili care nu cunosc particularitatile functionarii acestei instante, s-a intamplat si se intampla frecvent ca, desi prezenti in sediul instantei, sa nu poata participa la sedinta de judecata, asteptand langa o sala de judecata in care nu se va mai desfasura sedinta programata. Chiar si in masura in care justitiabilii reusesc sa identifice sala de judecata in care li se va solutiona cauza, cel mai probabil nu vor putea asista la sedinta de judecata, intrucat salile de sedinta sunt mult subdimensionate pentru a asigura prezenta tuturor partilor in intervalele orare prestabilite de completurile de judecata. Astfel, atat la Tribunalul Ilfov, cat si la Judecatoria Cornetu, la desfasurarea sedintei de judecata se asista de pe holuri inguste si supraaglomerate, unde stau aproximativ jumatate dintre partile prezente, cealalta jumatate stand in picioare, in inghesuiala si intr-o atmosfera greu de respirat (desi au fost instalate monitoare pentru semnalarea stadiului dosarelor, justitiabilii inca nu s-au adaptat digitalizarii si nu s-au acomodat cu prezenta acestora). Mentionam ca respectarea dispozitiilor privind solutionarea cauzelor pe intervale orare este iluzorie, in conditiile in care completul de judecata nu cunoaste cu exactitate ora intrarii in sala de judecata. De altfel, pentru sedintele din timpul 2 ar trebui sa fie fixate termene incepand cu ora 15:00 – 16:00 si sa se continue cu asemenea ore inaintate, atat pentru justitiabili, cat si pentru avocati. Astfel, daca nu se proroga dispozitiile referitoare la cercetarea procesului in camera de consiliu, se va ajunge la durate foarte mari ale sedintelor de judecata, intrucat singurele spatii in care completul de judecata poate interactiona cu justitiabilii sunt salile de judecata.
Dupa aparitia pandemiei de SARS-CoV-2, datorita masurilor luate in vederea limitarii efectelor determinate de Coronavirus, s-a luat masura diminuarii numarului de cauze pe sedintele de judecata, cu stabilirea de ore diferite de incepere a sedintei de judecata pentru fiecare cauza in parte. In noua situatie data, din cauza numarului mare de cauze aflate pe rolul instantei, coroborat cu necesitatea de a fragmenta pe ore strigarea cauzelor, este evident ca nu intotdeauna s-a reusit respectarea orelor de incepere a dezbaterilor in sedinta publica pentru dosarele cu ore stabilite anterior, datorita complexitatii cauzelor si prelungirii dezbaterilor in anumite dosare.
Din cauza cresterii constante a volumului de activitate, a numarului de sedinte, dar si a numarului de judecatori, spatiul destinat desfasurarii sedintelor de judecata a devenit tot mai insuficient. Pentru organizarea in mod eficient a sedintelor de judecata, s-a optat, in limitele disponibile, pentru constituirea de completuri de judecata in doi timpi, sedintele de judecata din timpul 2 avand ora de incepere ora 13:00 sau ora 15:00 si, deseori, prelungindu-se mult dupa orele de program.
Astfel, nici completurile de judecata pentru sedintele din timpul 2 nu pot respecta ora de incepere a dezbaterilor, datorita decalajului creat la nivelul sedintei completului ce a avut sedinta de judecata pe timpul 1, in conditiile in care sunt completuri de fond cu 50-60 dosare / sedinta si completuri de apel cu 90-110 dosare / sedinta.
Este evident faptul ca astfel de situatii ar fi putut fi evitate in situatia in care sediul instantei ar fi dispus de mai multe sali de judecata.
De asemenea, modul in care este construita cladirea nu permite instalarea unor lifturi.
Grefierii sunt nevoiti zilnic sa transporte sute de dosare pe scari. Multi dintre acestia prezinta acte medicale, aferente unor boli profesionale. Tot in contextul lipsei lifturilor, aratam ca este o adevarata provocare transportul persoanelor cu dizabilitati la etajele superioare, unde se afla salile de judecata. Desi a fost achizitionat un 'lift' mobil (un dispozitiv), acesta este foarte greu de manevrat si necesita o maxima atentie si efort sporit al persoanei care il conduce, fiind uneori nevoie de mai multe persoane. In acest fel, desi exista bune intentii din partea personalului instantei si dorinta de a ajuta persoana respectiva sa ajunga la sala de judecata, in mod inevitabil se atrage atentia asupra acestei situatii. Nu de putine ori, aceste persoane, desi prezente la sediul instantei, nu s-au putut infatisa judecatorului la termen.
Accesul justitiabililor spre salile de judecata se face pe scari foarte inguste, ale caror trepte sunt tocate, deteriorate din cauza utilizarii si pe care, in general, nu pot urca sau cobori doua persoane in acelasi timp, fiind nevoite sa astepte pentru a putea trece una pe langa alta.
Transportul dosarelor si al materialelor consumabile intre compartimente si in / din sala de judecata se efectueaza manual de catre personalul auxiliar de specialitate, prin aceleasi cai de acces prin care circula justitiabilii, avocatii, alti profesionisti ai dreptului si, uneori, persoanele private de libertate.
Locurile in care sunt organizate arhivele sunt aproape insalubre. Chiar daca se zugraveste, se igienizeaza, mucegaiurile patrunse in pereti nu pot fi total indepartate, acest lucru fiind de notorietate, in conditiile unor infiltratii de multe ori neidentificate.
Cladirea fiind veche, necesita reparatii capitale. Astfel, arhivele sunt brazdate de tevi vechi, usi de tabla, gratii. Pe langa tevi, aerisiri, sunt infiltratii de apa, tavane cojite. Locul stramt nu permite o ventilatie concreta, iar spatiile dintre rafturi sunt foarte inguste. Inscrisurile foarte vechi din arhive sunt purtatoare de multi microbi, la care personalul instantei este zilnic expus. Personalul instantei a dezvoltat mai multe afectiuni medicale: rinita alergica, rinosinuzita acuta bacteriana, sindrom iritativ respirator, dermatita de contact (iritativa si alergica), dermatita micotica, conjunctivita alergica, conjunctivita bacteriana, astfel cum sunt enumerate in constatarile medicului de medicina muncii.
Prin raportare la cele de mai sus, aratam ca, din raportul privind activitatea de medicina muncii, din 138 de fise de aptitudine, au fost identificate un numar de 108 cazuri legate de profesie, deci aproximativ 80% din personal are probleme de sanatate generate de specificul activitatii – aspect care ne pozitioneaza intr-o situatie grava.
Patologia profesionala identificata s-a concluzionat a fi determinata de: suprasolicitarea neuropsihica, suprasolicitarea vizuala, suprasolicitarea aparatului locomotor, expunerea la praful din dosare, expunere la ozon (de la copiatoare), expunere la campuri electromagnetice si expunere la microorganisme.
In concluzie, daca anterior datei de 04 martie 2024, Tribunalul Ilfov si Judecatoria Buftea se confruntau cu o reala lipsa de spatiu, dupa incendiul in care a fost distrus sediul Judecatoriei Cornetu si relocarea acestei instante in acelasi imobil cu Tribunalul Ilfov si Judecatoria Buftea, situatia a devenit extrem de grava, spatiul aglomerand-se la capacitate maxima si necesitand implementarea unor masuri radicale. Astfel, s-a impus efectuarea de lucrari de relocare a asistentilor de judecator, asistentilor judiciari, judecatorilor si grefierilor, lucrari de renovare si recompartimentare a birourilor, transformarea spatiilor aferente arhivelor pasive in birouri pentru judecatori, grefieri si asistenti ai judecatorului, asigurandu-se conditiile minime necesare in vederea functionarii, contractarea de servicii de arhivare externalizate suplimentare, depozitarea dosarelor inclusiv pe holuri.
Pentru implementarea tuturor masurilor s-a solicitat inclusiv sprijinul Parchetului de pe langa Tribunalul Ilfov, care a pus la dispozitie, in vederea relocarii procurorilor de sedinta, un birou in incinta unitatii de parchet, sprijinul D.N.A. si D.I.I.C.O.T., care au consimtit la aceasta mutare, sprijinul Baroului Ilfov, care a fost de acord cu relocarea avocatilor intr-un spatiu modern, amenajat din containere modulare, in curtea interioara a Tribunalului Ilfov (achizitionat cu sprijinul Ministerului Justitiei in cursul lunii septembrie 2024), precum si sprijinul Detasamentului 5 Jandarmi Ilfov, care a consimtit la organizarea activitatii arhivei curente a Judecatoriei Cornetu in corpul de cladire aferent unitatii de jandarmi.
In acest moment, in sediul Tribunalului Ilfov, nicio incapere nu mai este disponibila, fiind utilizat la maximum spatiul existent. Nu mai poate fi restransa activitatea in niciun birou, nu mai pot fi relocate alte persoane, iar in acest context, aratam ca Presedintele Judecatoriei Buftea si Vicepresedintele Tribunalului Ilfov nu dispun de birouri proprii, ci au fost repartizati in birouri cu suprafete de aproximativ 30 mp, impreuna cu alti 5 colegi, in conditiile in care vicepresedintii instantelor indeplinesc si atributiile functionarului desemnat cu securitatea. Mai mult decat atat, Presedintele Judecatoriei Cornetu isi desfasoara activitatea impreuna cu alti 5 judecatori intr-un birou de doar 15 mp, amplasat in spatele unui grup sanitar.
Conducerea Tribunalului Ilfov si conducerile celor doua judecatorii din circumscriptia acestuia petrec o mare parte din timp pentru a aplana conflicte si nemultumiri care au ca fundament lipsa spatiului (atat cel destinat birourilor, cat si al celui destinat salilor de judecata) si, implicit, al suprapunerii timpilor de sedinte. Desi ne straduim profesional, judecatorii alocand cu mult peste programul de lucru pentru studiul si redactarea dosarelor, ne confruntam de multe ori cu nemultumiri din partea avocatilor, justitiabililor, procurorilor legate de durata mare a sedintelor de judecata, de faptul ca nu putem respecta intervalele orare prestabilite, din motive independente de vointa noastra.
Situatia este una disperata din ambele puncte de vedere. Pe de o parte, avem nevoie de personal, pentru ca numarul dosarelor este unul coplesitor, iar pe de alta parte, nu putem gazdui acest personal pentru care, de asemenea, am intreprins demersuri permanente pentru a-l obtine.
Nu in ultimul rand, conditiile necorespunzatoare din sediul actual al Tribunalului Ilfov au fost semnalate si de justitiabili, dar si de o parte dintre procurorii de sedinta, prin numeroase petitii inaintate conducerii administrativ-judiciare a instantei, precum si Curtii de Apel Bucuresti, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Inspectiei Judiciare.
Fata de cele de mai sus, aratam ca facem tot ce tine de noi pentru a asigura un act de justitie de calitate, insa se impune interventia administrativa imediata, prin orice mijloace, in vederea obtinerii unor conditii de munca decente. Situatia spatiului celor trei instante de judecata este extrem de dificil de gestionat, existand riscul ca si persoanele care au acceptat-o pana in prezent si au inteles sa colaboreze in aceasta perioada dificila sa inceapa sa isi retraga sprijinul si sa isi piarda rabdarea prin raportare la permanentizarea acestei situatii, care poate fi apreciata ca o lipsa de reactie a institutiilor de resort, aparent ramase in impasibilitate.
Desi am intreprins mai multe actiuni in sustinerea cauzei noastre, am inaintat mai multe memorii si am participat la mai multe sedinte de lucru, situatia nu s-a schimbat, aceasta intrand inclusiv in vizorul persoanelor politice, printre care se numara si domnul deputat al Uniunii Salvati Romania (U.S.R.), Vaduva Dumitru, membru in Comisia juridica de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, care ne-a solicitat permisiunea de a inregistra clipuri video si a fotografia sediul instantelor de judecata in scop de comunicare politica si pentru a impulsiona demersurile pentru asigurarea unui spatiu adecvat desfasurarii activitatii instantelor de judecata din judetul Ilfov.
Atasam prezentei adrese solicitarea domnului deputat U.S.R. Vaduva Dumitru, memoriile procurorilor de sedinta din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Ilfov (domnul procuror Andreias Constantin si din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu si doamna procuror Paisa Cristina-Florentina) si rapoartele privind activitatea de Medicina Muncii nr. 1867/07.09.2020 si nr. 248/06.02.2020.
Mentionam ca ajutorul dvs. este imperios necesar si va multumim pentru sprijinul acordat in aceasta perioada dificila!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ignoramus
20 July 2025 15:05
-20
# pompierii
20 July 2025 15:27
+1
# sardele
20 July 2025 15:40
-32
# firma cu contractu
20 July 2025 15:43
0
# Respect
20 July 2025 16:02
0