28 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CLASAMENTUL RESTANTIERILOR – Inspectia Judiciara a descoperit in 2022 peste 3.100 de judecatori cu restante la redactarea hotararilor. Aproape 225.000 de hotarari judecatoresti au fost motivate cu intarziere. La Inalta Curte cea mai buna situatie este la Sectia penala. IJ: “Repartizarea restantelor nu este nici pe de parte egala, existand doar unii judecatori ce inregistreaza numere foarte ridicate de hotarari restante” (Raportul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 January 2024 14:14
Vizualizari: 6187

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat la inceputul acestui an hotararea Sectiei pentru judecatori care a aprobat raportul Inspectiei Judiciare privind nerespectarea termenelor legale de redactare a hotararilor judecatoresti. Un raport care dezvaluie ca in 2022 peste 3.100 de judecatori au avut restante in redactarea hotararilor si ca in acelasi an au fost motivate cu intarziere aproape 225.000 de hotarari.


 

Lumea Justitiei prezinta in editia de astazi “Raportul nr. 22-3123 din 7.06.2023 al Inspectiei Judiciare privind monitorizarea cazurilor de nerespectare a termenelor legale de redactare a hotararilor judecatoresti in anul 2022”, raport aprobat prin hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM nr. 2439 din 18 octombrie 2023 (hotarare data publicitatii in 4 ianuarie 2023). Astfel, in 2022, situatia s-a prezentat in felul urmator: au existat 3.170 de judecatori cu restante la motivari si 224.949 de hotarari judecatoresti redactate cu intarziere.

Cele mai multe intarzieri si cei mai multi judecatori cu restante au fost la Curtea de Apel Bucuresti si instantele arondate acesteia, de asteptat avand in vedere ca aici se inregistreaza cea mai mare incarcatura de dosare (vezi facsimil 1).

 


De asemenea, 63 de judecatori cu intarzieri la redactarea hotararilor sunt de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (vezi facsiml 2). Iar in ceea ce priveste numarul hotararilor motivate peste termenul legal la ICCJ in 2022, acesta a fost de 7.080. La Inalta Curte, cea mai buna situatie poate fi intalnita la Sectia penala, unde a exista un singur judecator cu resante la motivare si 21 de hotarari redactate cu intarziere, sub situatia de la Sectiile civile si Sectia de contencios administrativ si fiscal ale instantei supreme.

 


Doar unii judecatori au probleme


Cert este ca potrivit Inspectiei Judiciare conduse de judecatoarea Roxana Petcu (foto centru), la nivel national s-a inregistrat o crestere usoara a numarului hotararilor ramase neredactate in termenul legal la sfarsitul anului 2022. Un alt aspect pe care Inspectia Judiciara tine sa il evidentieze in concluziile din raport este acela ca instantele care inregistreaza incarcaturi mari si foarte mari de activitate, nu toti judecatorii redacteaza hotararile cu intarziere.


Iata concluziile Inspectiei Judiciare:


"1. Se remarca faptul ca, la nivel national, a existat o usoara crestere a numarului hotararilor ramase neredactate in termenul legal la sfarsitul anului 2022, prin raportare la anul precedent, respectiv: de la 45.725 de hotarari la data de 31.12.2021 la 47.944 de hotarari la data de 31.12.2022.

O crestere semnificativa la acest indicator au inregistrat, curtile de apel (inclusiv instantele arondate) Craiova, Bacau, Constanta, Iasi, Galati, Oradea si Ploiesti.

Au existat si curti de apel unde au fost inregistrate scaderi la acest indicator, in acest sens exemplificam Inalta Curte de Casatie si Justitie si curtile de apel Pitesti si Suceava.

2. Pe de alta parte, la nivel national, numarul total al hotararilor redactate cu intarziere pe intreg anul 2022 a fost de 224.949, in scadere fata de anul 2021 cand s-au inregistrat un numar de 240.886. Exista instante unde acest indicator a scazut semnificativ, de exemplu curtile de apel Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Pitesti, Targu Mures si Timisoara.

3. Datele statistice atesta faptul ca numarul de restante nu este explicabil decat in mica masura prin raportare la complexitatea cauzelor solutionate. Astfel, asa cum se poate observa din situatiile statistice anterior expuse, exista instante ce inregistreaza complexitati ridicate si unde nu se inregistreaza restante ori acestea sunt nesemnificative – de exemplu curtile de apel Brasov, Cluj, Galati, Pitesti, Targu Mures, tribunalele Covasna, Salaj, Olt, Vaslui, SatuMare, Arges, Arad, Caras Severin si judecatoriile Brad, Hateg, Petrosani, Bicaz, Calarasi, Giurgiu, Zimnicea, Beclean, Sighetul Marmatiei, Viseu de Sus, Sighetul Marmatiei, Jibou, Tulcea, Filias, Segarcea, Strehaia, Caracal, Liesti, Panciu, Harlau, Barlad, Alesd, Negresti Oas, Raminicu-Sarat, Pucioasa, Darabani, Vatra Dornei, Odorheiul Secuiesc, Gurahont, Vatra Dornei, Reghin, Sinnicolau Mare.

4. Se remarca in continuare tendinta de scadere a numarului de restante la data de referinta 31.12.2022 fata de 1.07.2022.

5. In schimb, din datele analitice cuprinse in referatele intocmite de echipele de inspectori implicati in activitatea de monitorizare reiese faptul ca, de regula, in cadrul aceleiasi instante, repartizarea restantelor nu este nici pe de parte egala, existand doar unii judecatori ce inregistreaza numere foarte ridicate de hotarari restante.

6. Chiar si la instantele care inregistreaza incarcaturi mari si foarte mari de activitate, nu toti judecatorii redacteaza hotararile cu intarziere.

De altfel, din situatia centralizatoare, rezulta faptul ca doar 3170 de judecatori au inregistrat intarzieri in redactare.

7. Raportat la totalul cauzelor solutionate de instante la nivel national in anul 2022 (2.069.814 de dosare), numarul total de 224.949 de dosare in care s-au inregistrat intarzieri in redactare reprezinta un procent de 10,87 %, in scadere fata de 11,77 % inregistrat in anul 2021”.


* Cititi aici raportul Inspectiei Judiciare privind monitorizarea cazurilor de nerespectare a termenelor legale de redactare a hotararilor judecatoresti in anul 2022

* Cititi aici hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM de aprobare a raportului Inspectiei Judiciare privind monitorizarea cazurilor de nerespectare a termenelor legale de redactare a hotararilor judecatoresti in anul 2022

Comentarii

# Florins date 22 January 2024 15:44 +3

Nu va atingeti de salariile si pensiile speciale ale persoanelor din justitie, clamati aproape zilnic! Si iata cum isi fac ei treaba! Nu raspund pentru abuzurile facute, nu platesc despagubirile obtinute in instanta sau CEDO! Radacinile statului suterern AICI se afla!

# Cârcotaș date 22 January 2024 17:52 +3

Repartizarea restanțelor, ce să zic! Dar repartizarea aiurea a dosarelor, favorizarea amicilor șefilor de instanțe, volumul mic de lucru al vicepreședinților și șefilor de secții din instanțele mici și medii, vă interesează?

# YUPYyy ! date 22 January 2024 18:58 +1

Dupa articolul asta, cred c'o sa pronunte, in sfarsit si Judcatoria X, sentinta; dupe 1 an si 1 luna de la ramas in prnuntare . Ca, aceeasi IJ, anu trecut 'cea ca judecatoru e obosit (sanchi, era in protest de 3 luni), ca nu'ce ..morfomina ii circula prin ligurea, si nu are chef sa pronunte, ... ca e sufocat de dosare (astia intrau intr-o veselie , dupe ce grefiera suna cu 2 sapt inainte, sa nu veniti in ziua de..., la ora de ... ca dna jude, nu judeca; pai cum madam, 'ceam noi la ora ... ca citatia e pt ora ..; bre, 'cea grefiera, asa scrie la toate, da' noi aciulea la provnicie, incepem cand se trezeste duamna jude, ... nu?" .

# Bogdan date 22 January 2024 19:19 +17

Curând vor veni și condamnarile statului la CEDO pentru muncă forțată. Nu este normal să nu ai o normare a muncii, să pui o mână de judecatori să soluționeze stocuri inepuizabile de dosare, pentru care este nevoie de 10 ori mai mulți judecători, și să îi determini să își sacrifice timpul liber, timpul de odihnă, concediul pentru a păstra eficiența peste standardele europene și în același timp să îi ameninți cu sancțiuni ori chiar să îi sancționezi. Nu știu ce minți zăpăcite permit un sistem de justiție în care un om care trebuie să gândească non stop-solutii și să redacteze la foc automat concepte, idei, noțiuni, argumente foarte complexe, care deliberează asupra destinelor oamenilor, nu are posibilitatea efectivă de odihnă, de refacere a energiei și capacităților mintale. Judecătorilor li se impută adesea ceea ce este peste puterea ființelor supranaturale (că ceea ce a fost peste puterea omului, judecătorii totuși au indeplinit).

# Robert Downey Jr eye roll Gif date 22 January 2024 19:43 +10

Ăștia care tot comentați cu răspunderea judecătorilor la CEDO, tot nu ați înțeles că CEDO nu constată erori judiciare, nu rejudecă fonduri și deci nu au cum să zică că o soluție a judecătorilor e greșită? CEDO judecă proceduri, existența unor garanții și drepturi reflectate în proceduri și că acestea sunt bazate pe legislație, asigurată de legiuitor. Constatarea unei proceduri deficitare, sub standard Cedo, nu implică automat și o soluție de fond greșită. Also, condamnările astea la Cedo pe desfășurarea proceselor sunt un procent minuscul din total. Totalul e alcatuit din fel și fel de imputații aduse statului, cum ar fi condițiile de detenție, autorități care nu asigură nu știu ce chestii, lipsa de reglementări în anumite domenii etc. Nu au treabă judecătorii români cu aceste condamnări.

# Ionel date 22 January 2024 20:30 0

Protestau și motivau în vacanța judiciară. Protestau și motivau. Plângeau și motivau. Și protestau. :cry: :cry: :cry: Smiorc. Și tot întârziați au rămas.

# e perfet explicabil, in 2022 nu a fost protest date 22 January 2024 20:36 +2

iar salariile si pensiile d u d u i a u ! asa ca e explicabile intarzierile

# mitica date 23 January 2024 10:46 +2

Acesti restantieri trebuie dati afara si trimisi la munca.

# SA ne DEA date 23 January 2024 12:12 +3

Avem de ridicat banii pe hotararile mentinute !!!!! si pe cele NEmentinute ??????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva