28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BOTNITA pentru avocati si jurnalisti! Articolul 276 din noul Cod Penal incalca drepturile cetatenesti. Cine va sesiza aberatiile din Justitie risca inchisoare!

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

11 April 2011 17:29
Vizualizari: 9103

In timp ce opinia publica din Romania este ocupata si preocupata cu tot felul de divorturi can-can-iste, autoritatile marca Guvernului Boc au introdus, intr-o liniste totala si fara a fi deranjate de nimeni, in Noul Cod Penal care urmeaza sa-si produca efectele intr-un interval de timp din ce in ce mai apropiat, un articol care va reduce la tacere toate partile aflate intr-un dosar penal, pe parcursul urmaririi penale sau a judecarii unei cauze de acest gen. Avocatii si jurnalistii vor sta cu sabia lui Damocles deasupra capului si nu vor mai avea voie sa-si spuna parerea public sau sa faca vreo caracterizare la adresa modului in care realizeaza urmarirea penala un procuror, nici la modul in care judeca un magistrat cauza (fie ea arestare, prelungire de arestare, fond, apel sau recurs) pentru ca orice declaratie, in extenso interpretativ, poate fi ceea ce noul Cod penal califica drept „presiuni asupra justitiei”. Cititi atent, domnilor avocati si onorati justitiabili, cum suna acest articol de lege gandit abil de autoritati:


Art. 276 - Presiuni asupra justitiei –„Fapta persoanei care pe parcursul unei proceduri judiciare in curs face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Drept urmare, orice declaratie publica, de genul „procurorul X a facut la comanda un dosar” etc sau „dosarul Y este oglinda neprofesionalismului anchetatorilor”, sau „judecatorul X este unul controversat, care a lasat in libertate pe Y sau Z” pot fi cu usurinta catalogate drept „presiuni asupra justitiei”. Daca un faptuitor (suspect) un inculpat sau parte vatamata, si aparatorii acestora spun ceva public, adica inclusiv in sala de judecata cu referire la modul defectuos, neprofesionist sau isi vor permite sa caracterizeze munca anchetatorului drept una realizata cu rea-credinta, atunci i se va putea deschide urgent un dosarel penal si eventual se va trezi ca sta si la inchisoare sau primeste amenda penala. Pentru un avocat, care are dreptul sa foloseasca in limitele legii toate armele pentru a-si apara clientul, aceasta este o reducere la tacere. O restrangere a dreptului sau la pledoarie.

Drept urmare, multi specialisti in drept ne-au sesizat faptul ca un asfel de articol vine sa cenzureze chiar menirea si rolul aparatorului, dar si dreptul oricarei persoane prezumtiv nevinovate de a-si spune opinia cu privire la actele de procedura la acre este supus sau la modul in care judeca un magistrat cauza sa. Pe de alta parte, ne intrebam cum ar putea sa fie influentat un magistrat de vreo declaratie publica, oricare ar fi ea, de vreme ce rolul si statului sau ii permite si il obliga totodata sa stabileasca adevarul si sa imparta dreptatea NUMAI pe baza documentelor existente la dosar?

Opinia avocatului Antonie Popescu: „Textul va genera abuzuri!”

Textul cu pricina, are o formulare defectuoasa si care va genera abuzuri. Anticii si mai apoi francezii spuneau ca legile trebuie sa fie clare! Dar nu ne putem compara nici cu Franta, pentru ca Romania nu e Franta, iar guvernantii Romaniei cand au vorbit de un model, au luat doar ce le-a convenit, reusind doar sa-l perverteasca. Textul, asa cum e formulat nu merita decat o dezavuare publica. Dar, intr-o societatea democratica, mentalitatea care a generat un astfel de text trebuie insa combatuta cu toate mijloacele statului de drept, iar reactia societatii civile ar trebui sa o depaseasca pe cea recenta din Ungaria, determinata de incercarile Guvernului de a da noi reglementari referitoare la presa.

Subiectul activ poate fi oricare persoana si avocatul si ziaristul iar subiect pasiv, judecatorul, procurorul, politistul ... Inspectia de la CSM nu stie care sunt abaterile grave si care mai putin grave - abia acum se gandesc/proiecteaza o enumerare graduala. Daca e o abatere simpla si nu una grava - cine face diferenta, organul de cercetare penala? Judecatorul din sala /procurorul care poate declansa el insusi actiunea publica, pe loc, ca la orice infractiune de audienta?

Pe de alta parte, vedem chinuita si semantica limbii romane:"declaratii publice nereale" - declaratiile publice sunt cat se poate de reale ...faptele imputate pot fi nereale - dar se dovedesc nereale doar dupa cercetarea lor ... in schimb cercetarea penala poate incepe imediat ...

"in scopul de a le influenta sau intimida" - pot fi facute declaratii fara astfel de scop - ci pur si simplu pentru ca partea, care, in general, nu intelege nimic din procedurile din sala de judecata - declara asta pentru ..."ca sa se racoreassca", pentru ca "s-a simtit trasa pe sfoara" - cum poti auzi frecvent pe scarile tribunalului ...

Care sunt declaratiile publice? - cele in presa, si pe blog si in sala de judecata, toate cele "in public" in intelesul Codului ? Si daca "ziaristul e nebun!" - "eu nu am spus asa ceva, ziaristul a scris" se va putea pune intrebarea : sunt complici, sunt autori, e doar jurnalistul autor ?Am auzit comentarii negative la adresa acestui articol si de la judecatori si de la procurori; majoritatea opiniilor erau ca textul e inaplicabil! Daca textul e inaplicabil - atunci trebuie inlaturat din Cod - pentru ca altfel Statul raspunde fata de abuzurile provocate de lipsa de reglementare sau de reglementarea defectuoasa - v. decizia CEDO in cauza Acimovici c. Croatia. In forma actuala, textul art.276 reprezinta o grava ingradire a exercitiului liberei profesii de avocat (prohibita de legea nr. 51/1995) cat si a libertatii de exprimare a jurnalistului , ceea ce este inacceptabil!

Nu in ultimul rand, ar trebui intrebat cum ii influenteaza sau intimideaza niste declaratii publice pe oameni "trenati" pentru asa ceva, (ca sa fie judecator sau organ de cercetare penala) pentru decizii juste in imprejurari deosebite ? Si de cand nici macar abaterile nu mai pot fi criticate? Adica daca un judecator e acuzat de o abatere, care se sanctioneaza doar disciplinar, acuzatorul public trebuie sa fie pedepsit cu inchisoare??? Avocatul nu mai poate reprosa incalcari procedurale in sala de judecata, in sedinta publica (incalcari procedurale care pot atrage actualmente raspunderea disciplinara la "lit h) rea-credinta sau grava neglijenta") - pe motiv ca ar putea fi interpretate nu ca opinii ale avocatului cu privire la speta, ci ca defaimare a judecatorului ori "presiune contra justitiei" - pentru ca judecatorul implicat, avand in fata o lege neclara, intr-o limba romana precara, precum o traducere din rusa perioadei sovietice, " interpreteaza altfel" ! Iar jurnalistul ar trebui si el sa taca...pentru linistea cui?” Pana la intrarea in vigoare, acest nou Cod Penal trebuie adaptat pentru euroconformitate!

Opinia av. Gabriela Ghita, fost prim-adjunct al procurorului General al Romaniei: „Textul este instrument de reprimare!”

Textul nu explica ce inseamna declaratii „nereale”. Pe de o parte formularea este defectuoasa, deoarece o declaratie este un fapt concret care poate fi sau nu; intentia legiuitorului poate fi dedusa prin interpretare, rezultand ca ceea ce se doreste a fi incriminat este/sunt declaratii al caror continut este nereal.

In alta ordine de idei, formularea ambigua este destinata – in mod pervers – a constitui un instrument pentru reprimarea excesiva a opiniilor partilor, avocatilor sau ziaristilor despre modul cvasigeneral abuziv de instrumentare a urmaririi penale de care DNA, deorece textul de lege permite inceperea urmaririi penale, punerea in miscare a actiounii penale si – de ce nu – chiar retinerea si arestarea preventiva pentru orice afiramtie care ar putea fi interpretata ca intrand sub incidenta legii.

Este, de aceea, vadit scopul textului de intimidare a participantilor la procesul penal si, nu in ultimul rand, al presei, deoarece orice afirmatie poate fi abuziv inclusa in aceasta categorie.La modul de instrumentare al cauzelor de catre DNA care, de exemplu, atunci cand nu poate reprosa nimic unei persoane declanseaza urmarirea penala pentru marturie mincinoasa sau abuz in serviciu impotriva martorilor care fie declara ca nu cunosc fie ca nu-si amintesc anumite amanunte sau nu achieseaza la opinia DNA (ex. dosar Adrian Nastrase – unde DNA a inceput urmarirea penala impotriva inspectorilor ANA care nu au gasit nimic nelegal in activitatile Inspectorarului de Stat in constructii; tot DNA l-a trimis in judecata pe av. Balan Alex. de la Galati in dosarul ex-procurorului general Dinu Galca, avocat care dupa un an si ceva a declarat ca nu isi aminteste daca a avut la un moment dat o convorbire cu D. Galca; si nu in ultimul rand, in dosarul pretinsei fraudari a examenului de promovare a procurorilor, inceperea urmaririi penale impotriva martorei Elena Butnariu, pentru ca nu a fost de acord cu o anumita interpretare data de procuror unor afirmatii).

Ca atare, textul de lege este o „punere a mainii in cap”, fiind vadit ca este destinat in primul rand intimidarii jurnalistilor, ceea ce inseamna de fapt trecerea/escaladarea la o noua faza de abuzuri in perspectiva anului electoral si anihiliarea „cainelui de paza al democratiei” prin supunerea la sanctiuni penale, mai ales dupa deziincrimarea insultei si calomniei – mai exact, este vorba de reintroducerea celebrelor art 205 si 206 Cod penal!”

 

 

Comentarii

# Stoica date 11 April 2011 19:31 +1

Asta e doar inceputul cenzurii, unde ati fost pana acum? Lucrurile astea se fabrica de ani buni, voi jurnalistii le sesizati acum cand totul e parafat si semnat, cam tarzior domnilor, cam tarzior va sesizati!

# Profetul date 11 April 2011 23:28 0

cand te vor calca pe viitor in picioare niste magistrati, sa te duci la Macovei si Predoiu sa te bage la fund de tot. iar apoi cand vor fi inecati si magistratii, fara bani, fara independenta, sa urle la luna dupa tara pe care si-au dorit-o

# juristB date 11 April 2011 22:16 0

Unde se afla societatea civila?, cine controleaza sistemul judiciar si in/justitia din Romania?.Patricieni sunt la putere inca, se simt pe cai mari..iar plebei merg pe jos :lol: .Pana in prezent nici un magistrat nu a fost tras la raspundere pentru solutiile proaste pronuntate in dosare, singurul pagubit fiind justitiabilul.Este adevarat ca presa face presiuni pe linie mediatica, impotriva judecatorilor si a altor persoane politice, dar fiecare trebuie sa raspunda de ceea ce face sau nu face. :-*

# sindromul "semidoctului" date 11 April 2011 22:59 +5

Iar iti dai cu parerea, la fel ca atunci cand ai spus ca nu exista CSM decat in tara noastra... :D Pentru edificare, cititi urmatorul link: http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/49 In Regatul Unit, o instanta are voie sa ORDONE unei publicatii sa nu PUBLICE un anumit articol de presa sau sa amane publicarea sa (art. 4 paragraful 2 din Lege), iar sanctionarea presiunilor la adresa justitiei se face drastic. Asta e regula intr-o societate normala...Daca veti citi cu atentie, veti regasi si reguli referitoare la publicarea stenogramelor sau a datelor personale si sanctiunile prevazute pentru asemenea fapte...Asta e regula in democratia: justitia nu se face la televizor si nici in paginile ziarelor...Dupa ce cauza se solutioneaza, aceste aspecte se pot comenta...

# cris date 11 April 2011 23:00 +1

e de rau....ma gandesc cu groaza ca in curand nu o sa mai pot posta nimic pe forum....momentan am noroc ca am un ip dinamic ...nu static... cei de la sri au o unitate care se ocupa numai de ,,amenintarile internaute ,,.... e de rau.... si eu am patit-o ....ptr ca l-am vazut pe procurorul x la infractorul y si am sesizat dna banditii  mi-au dat 2 ani cu suspendare si amenda penala...binenteles ca pe proc x l-au pensionat urgent pe caz de boala...

# Racaceanu Catalin date 12 April 2011 07:20 0

V-o mai aduceti aminte pe duduia care acum cativa ani iesea pe tv cu expresia ''ciocul mic acum noi suntem la putere''...Stia dansa ce stia iar noi am zis ca-i o gluma

# HAC date 12 April 2011 10:50 -1

NU SE SEMNEAZA IN CLAR,PENTRU A NU PUTEA FI IDENTIFICATA PROCURORUL DE LA sectia de resurse umane si documentare AL PARCHETULUIU DE PE LANGA ICCJ,ASTFEL FUGIND DE RASOPUNDEREA PENALA!O FI . TATARU DOINA procuror sef birou ÎNALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE HCSM. 215/2009 3 ani cu 11.06.2009

# boni date 12 April 2011 12:24 0

si totusi.... Am remarcat ca articolul respectiv precizeaza: "...declaratii publice NEREALE...." Poate nu-i chiar asa negru Uciga-l toaca..., nu-i ashe? Dar eu nu sunt specialist in domeniu. Pronunta-se ei! :-?

# Tiberiu date 12 April 2011 12:46 +1

Asteptam cu nerabdare si infractiunea de "Sfidarea instantei" ca in filmele americane cand avocatul daca este mai combativ este racorit de judecatorul-Dumnezeu,in ssala sa de judecata,prin bagarea la cusca cateva zile....

# Metaxa date 12 April 2011 12:49 +2

Pentru Sindromul "semidoctului". Daca Romania ar avea un sistem juridic care sa functioneze pecum cel din Regatul Unit, daca in Romania Justitia ar fi slujita de magistrati precum cei din Regatul Unit, daca iubita noastra clasa politica ar avea fata europeana, daca mafiotii nu ar fi mana in mana cu guvernantii, as fi fost de acord cu tine 100%. Cand ceva nu ne pica bine, dam repede exemple din Occident. Dar niciodata nu facem ceva sa traim ca in Occident. Legea este lege pentru toti. Butada asta, din pacate, e valabila doar in tari precum Anglia. La noi legea este o bariera... Si inca ceva. De cate ori Justitia s-a autosesizat dupa publicarea unui articol bine documentat? Ce s-a intamplat dupa aceea? Ii vedem pe nemernici liberi, printre noi, mai rai ca niciodata. Or in Anglia asa ceva se intampla foarte rar. La noi e regula. La ei exceptie. Iata de ce domnule Sindromul "semidoctului" sunt de acord cu dvs., dar numai ... in principiu. Traim in Romania. Deocamdat avem nevoie de legi pentru Romania care sa-i ajute pe jurnalisti si avocati in demersurile lor, nu sa le pregateasca o botnita. Legile nu sunt facute numai sa restrictioneze. Legea merge in urma realitatii, de aceea sunt perfectibile.

# sindromul "semidoctului" date 12 April 2011 13:27 +2

Bun, sa zicem ca e asa cum spui tu, nu avem institutii la fel de puternice si independente asa cum se intampla in asa-zisul Occident civilizat (aparent,nu e chiar sa de "independenta" justitia nici la ei, apropo de cazul Julien Assange, dar ramane de vazut...pana la urma imaginea e ma buna acolo). Totusi, de cand trebuie sa ne bazam pe "presa si avocati" sa dea masura corectudinii/incorectitudinii desfasurarii unor cauze sau ale unor solutii ale magistratilor?De ce ar fi mai cinstiti "jurnalistii si avocatii" si sa ii lasam pe ei sa stabileasca gradul de adevar al sentintelor???Jurnalistii nu au nici macar cele mai minime garantii de transparenta si aparenta de independenta pe care le au magistratii si pana la urma, chiar si avocatii. Asta pentru ca nu exista comisii de etica in presa, nu exista coduri deontologice cu sanctiuni, si nici macar coduri deontologice asumate unanim de jurnalisti, nu exista o lege a presei (scrise mai ales), nu exista nicio regula...Pe cale de consecinta, de ce sa am incredere sa imi spuna presa, si aici ma refer in mod generic, care este gradul de corectitudine al unei anchete/judecati, mai ales PE PARCURSUL DESFASURARII EI?Cine imi garanteaza ca jurnalistii nu sunt mani******ti/influentati, din diferite zone, si aici nu ma refer la cliseul rasuflat al mogulilor, ci chiar la unele zone "oculte" ale activitatilor guvernamentale?Pana si CEDO spune in jurisprudenta sa pe art. 10 (dreptul la libera exprimare) ca IN TIMPUL DERULARII UNEI CAUZE dreptul la libera exprimare al jurnalistilor poate cunoaste limitari, justitificate de interesul legitim al increderii in justitie care se construieste in ochii opiniei publice si prin nediscutarea acestor aspecte, cat timp acestea sunt pendinte. Dupa ce se solutioneaza o cauza DEFINITIV, libertatea de exprimare poate fi NEINGRADITA din nou, intrucat nu se mai pot exercita presiuni mediatice asupra magistratilor.

# Dixit date 12 April 2011 12:51 +1

Asta e doar inceputul descoperit de voi in CP. Daca mai studiati, va veti ingrozi! Totusi, reintorcandu-ma la subiect, intreb retoric: Cine va stabili daca abaterea magistratului a fost sau nu grava si daca scopul pentru care s-au publicat in presa niste comentarii este cel de a influienta sau intimida magistratul? :o tot ei! ehehei, ce mai impartialitate. S-a vazut asta si in cazul dosarului fraudarii examenului de la INM :P

# X-ulescu date 12 April 2011 21:42 0

O clipă, săriţi cumva în ajutorul "jurnaliştilor" care fac o astfel de "presă" plină de "deontologie" ? http://www.youtube.com/watch? :o v=A8LcFNWUJ6E&feature=player_embedded .... Trist.... Păcat că nu se filmează şi înregistrează TOATE şedinţele de judecată....  :zzz

# Avocat Paun Georgiana date 5 December 2016 00:59 0

Articolul a fost abrogat prin intrarea in vigoare a Noului Cod Penal. Era într-adevăr o încălcare a dreptului avocatului de a-si apara clientul in fata unor represiuni ale organelor judiciare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva