26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ODA PRESEDINTELUI ADUSA CSM SI DNA– Traian Basescu a ridicat in slavi CSM-ul din 2012: "Pana acum singurul campion era DNA-ul, acum a aparut si CSM". In schimb, Basescu ataca iar mass media, considerand-o "vulnerabilitate pentru securitatea nationala", ceea ce inseamna ca in 2013 vor fi multe mandate de interceptare a jurnalistilor incomozi

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

4 January 2013 14:40
Vizualizari: 4900

 

Presedintele Traian Basescu a participat vineri, 4 ianuarie 2013, la sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii in care a fost prezentat raportul CSM pe anul 2012, urmand ca apoi sa se aleaga noua conducere a institutiei. In timpul discursului sau, Presedintele a elogiat activitatea intreprinsa de judecatoarea Alina Ghica si procuroarea Oana Schimdt-Haineala in calitate de presedinte, respectiv vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, remarcand ca in ultimul an a asistat la o crestere a capacitatii institutionale a CSM. In acelasi timp, Traian Basescu a felicitat institutia si pentru introducerea unor "criterii serioase de selectie a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie", actiune care in opinia presedintelui Traian Basescu va conduce la cresterea increderii in judecatorii Instantei supreme. Presedintele Basescu a subilinat si ca odata cu obtinerea certificatului ISO 9001, privind standardele de management international, Consiliul Superior al Magistraturii a dovedit ca poate gestiona justitia din Romania.


Prezentam in continuare principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu din timpul discursului de la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii:

Elogiu la adresa CSM

"Venind la ce s-a intamplat in 2012, mi-am facut mici notite. In primul rand, constat o crestere a capacitatii institutionale a Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care s-a manifestat prin ceea ce ati reusit sa faceti impreuna in anul 2012. De asemenea, nu pot sa nu constat promptitudinea cu care CSM a aparat reputatia judecatorilor si procurorilor care au fost subiect de atacuri publice nejustificate si in acelasi timp atitudinea extrem de ferma a CSM fata de cei pe care tot magistrati i-au surprins in situatii de incompatibilitate cu calitatea de magistrati, suspectati de trafic de influenta, de mai stiu eu ce alte abateri de la statutul magistratilor. Mi-a placut foarte mult consolidarea independentei Inspectiei si faptul ca s-au introdus criterii serioase de selectare a inspectorilor dar si a inspectorului sef si a inspectorilor sefi adjuncti. In sfarsit, iarasi o realizare a dumneavoastra in acest an, ati introdus criterii serioase de selectie a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Stim toti cum se ajungea la Inalta Curte de Casatie si Justitie doar acum cativa ani, ceea ce este de natura sa creasca incredere in judecatorii Inaltei Curti si nu numai. Constat ca s-a realizat o imbunatatire a standardelor de recrutare a magistratilor, chiar si prin numar. Este evident ca a fost un proces mai sever de recrutare a magistratilor prin faptul ca anul acesta au fost circa 150-180 de decrete de intrare in Magistratura, spre deosebire de alti ani cand valurile erau mai mari. Pun aceasta reducere a numarului de magistrati care au fost numiti in Magistratura chiar pe seama sistemului de selectie mai exigent. De asemenea, Institutul National al Magistraturii dar si Scoala Nationala de Grefieri par a-si fi imbunatatit procedurile si capacitatea administrativa, capacitatea de a gestiona calitate, mi-as permite sa spun. Lucru care incepe sa se vada si in hotararile judecatoresti si in actiunea procurorilor si in tot sistemul.

Va felicit ca ati obtinut standardele de management internationale prin obtinerea certificatului ISO 9001, din cate stiu este un certificat international care probeaza capacitatea manageriala ca institutie, lucru care este de natura sa scoata de sub semnul intrebarii capacitatea Consiliului Superior al Magistraturii din Romania de a gestiona justitia".

Presedintele, fericit de clasamentul Transparency International

"Mi se pare esential ca viitorul CSM sa-si propuna mentinerea timeing-ului pentru introducerea noilor Coduri. Poate trebuie reanalizat odata cu noile alegeri si chiar din luna ianuarie sa faceti o analiza cu ce se poate face in mod real, daca este cazul sa avem o amanare sau nu, sigur o amanare nu este de dorit, dar mai bine ne fixam un timeing pe care il putem respecta decat in preajma momentului intrarii unui nou Cod sa ne trezim ca mai amanam sase luni. Sigur asta inseamna si responsabilitatea Guvernului sa asigure finantarea sistemului. Avem si o mica contradictie in care nu tin neaparat sa am dreptate, dar va rog sa analizati daca intr-adevar suntem intr-o situatie de criza de magistrati fie ei procurori sau judecatori sau nu. Tot timpul am mers pe varianta asta: pentru noile coduri ne trebuie un numar mult mai mare de magistrati. Daca privim raportul Bancii Mondiale care compara numarul de magistrati din Romania cu numarul de magistrati din Uniunea Europeana se constata ca suntem cam pe medie. Avem o problema si la modul cum noi consideram dosarele pe fiecare magistrat, le tot reportam de la o sedinta de amanare la alta el fiind acelasi dosar. Poate aprecierile mele nu sunt corecte, dar v-as ruga sa avem o analiza corecta si din acest punct de vedere si poate ca gasim solutii mai eficiente de crestere a vitezei de pronuntare, de solutionare a dosarelor, lucru care s-a imbunatit vizibil in ultimii doi ani, dar sunt convins ca mai avem loc pentru mai bine. Mi-am spus doar cateva pareri ca om care priveste cu atentie ce se intampla in justitie pentru ca o consider pilonul si de echitate sociala si motorul evolutiei noastre pozitive. Trebuie sa va spun ca m-a bucurat aprecierea ca Romania a urcat cu vreo sapte, opt locuri in clasamentul Transparency International cu privire la coruptie si asta este o analiza de perceptie, ceea ce inseamna ca perceptia populatiei in Romania ca urmare a muncii dumneavoastra, a muncii magistratilor incepe sa se imbunatateasca. M-a bucurat foarte mult ca din acest punct de vedere am depasit state vechi ale Uniunii Europene unde perceptia despre coruptie este mai accentuata la populatie decat in Romania. Mi-as dori mult ca in anul 2013, chiar daca este 2013, sa fie un an mai bun decat 2012 si perceptia populatiei cu privire la coruptie sa se diminueze, sa continue trendul de diminuare si asta nu poate fi decat un efect al muncii magistratilor".

Un critic "delicat"

"In mod delicat v-am spus. Vreau sa intelegi ca nu am fost niciodata un presedinte care sa fie politicos cu sistemul doar de dragul de a fi, dar nu pot sa nu observ ca, in ultimii doi ani, avem de unde pana acum singurul campion era DNA-ul, in raportele expertilor europeni au aparut si Inalta Curte de Casatie si Justitie ca fiind un element pozitiv, a aparut si Parchetul General, a aparut si CSM. Chiar daca sunt inginer am elementele care sa imi dea dreptul la o abordare pozitiva in raport cu justitia. Pe de alta parte, v-am spus ca avem probleme cu Codurile si inca avem probleme cu timpul, mai ales cu timpul de judecare si mai ales cu redactarea deciziilor curtilor. Stiu eu un caz, am primit o petitie. S-a pronuntat Curtea, nu spun care, de 11 luni si omul nu are hotararea Curtii si are efecte extraordinare pentru situatia lui ca e vorba despre niste recunoasteri. Aici trebuie lucrat. Sunt si critic dar si delicat!"

Basescu: "Magistratii au fost predispusi la a apleca ureche la influenta politica"

Pe de alta parte, Presedintele a evidentiat imixtiunea politicului in justitie. Traian Basescu considera ca in ceea ce priveste influenta politica, magistratii sunt singurii care pot decide daca sunt sau nu independenti politic. "Magistratii au fost predispusi la a apleca ureche la influenta politica. Ori aici deja este o chestiune care tine de fiecare dintre magistrati, procurori sau judecatori. Nu nene politicianule, nu ma interesezi, singurul meu stapan e legea si nu astept nimic de la tine pentru ca ce e mai important pentru un judecator sau un procuror decat faptul ca este protejat de lege? Daca nu este independent este numai datorita vointei lui. Acest mesaj am vrut sa il dau si poate sa se duca inspre tot sistemul judiciar din Romania. Astazi judecatorii si procurorii nu sunt independenti numai daca nu vor ei! Poate fi vorba de motive de coruptie sau din motive structurale. Ori cei care mai pot fi salvati din motive structurale ar trebui salvati si adusi pe drumul constiintei faptului ca sunt independenti de orice om politic".

Deranjul de la Cotroceni: "Teroristii" din presa care ataca justitia pentru satisfacerea intereselor

"Sunt trusturi mass-media care sunt vulnerabilitati la siguranta nationala si ma refeream la discreditarea unor institutii. Ce s-a intamplat anul trecut confirma pe deplin aceasta afirmatie. Sunt trusturi de media interesate in discreditarea unor institutii, ca-s de la Curtea Constitutionala, ca-s de la DNA, ca-s de la CSM, lucrurile merg bine in ghilimele cu discreditarea. Consider ca este cea mai dramatica si negativa evolutie din ultimii ani si pasi inapoi facuti de cei care se revendica a fi a patra putere in stat, de cei care, pentru satisfacerea intereselor lor, utilizeaza asemenea metode. Cand un trust mass-media ia judecatori Curtii Constitutionale, judecatori, procurori din CSM, din Inalta Curte din parchete si ii toaca de dimineata pana seara in batalia de discreditare a institutiilor lucrurile sunt grave si poate ca, fiind si doamna ministru aici, poate gasim o solutie de protejare a justitiei de astfel de atacuri. Cu atat mai mult cu cat justitia are propriul ei sistem de justitie interna. Are Inspectie, are hotararile CSM care sunt executorii si pot fi atacate la Inalta Curte. Justitia se autoregleaza. Atunci nu este nevoie de campanii de discreditare a unui sistem pentru ca de fapt lucrurile, intentia a fost sa distribuie incredere pe intregul sistem. Nicio grupare de tip mafiot nu are nevoie de o justitie puternica. E cea mai mare teama a ei. Sa nu avem justitie puternica sau justitie credibila".

Danilet a laudat-o in fata lui Basescu pe Macovei

Dupa terminarea discursului presedintelui Traian Basescu, judecatorul Cristi Vasilica Danilet, membru CSM cunoscut pentru luarile de pozitii fata de atacurile media asupra institutiei din care face parte a precizat: "De regula discursul prezidential era unul critic si ma bucura ca astazi este unul bun. Cred ca s-a inteles ca justitia romana este independenta, trebuie sa ramana independenta si magistratii romani vor sa fie independenti. S-a schimbat radical componenta justitiei romane gratie reformelor din 2004". (n.red: perioada in care ministru al Justitiei era Monica Macovei, al carei consilier a fost judecatorul Cristi Vasilica Danilet)

Comentarii

# alarma grad 1 date 4 January 2013 14:59 +6

:zzz Basescul e pe cai. contra voturilor, pactul base/ponta sfideaza orice alegator. ce ati facut dle ponta? ati anulat vointa electoratului prin semnatura pe foaia /varza si de Bruxelles, din moment ce guvernatorul va guverneaza, cum i/ati si dat voie, ca slab politician ce sunteti. sau tradator, pusr si simplu? noi nu mai votam de azi incolo

# eba date 4 January 2013 15:12 +5

PONTA e basist vopsit – marioneta grupului de la Cluj a spus: Ponta e un tradator ordinar . Pai Hunor i-a atacat frontal pe Voiculescu si Antonescu colegii de alianta a lui Ponta fara de care acesta nu ar fi facut 50%+1 si Ponta nu simte nevoia sa le ia apararea , ba mai mult simte nevoia sa-i mangaie pe cap pe UDMR-isti .

# eba date 4 January 2013 15:15 +6

Iata de ce cred ca Ponta si grupul de la Cluj care-l sprijina sunt pe mana cu serviciile si basisti mascati : 1.Ponta l-a felicitat pe MRU care era inca sef SIE la numirea ca premier in parlament desi USL era in greva parlamentara . 2.Ponta a acceptat in genunchi mizeria cvorumului eronat calculat via Barosso , CCR , Makovei – Basescu 3. Ponta i-a cerut in secret doamnei Aspazia pusa de PSD in CCR sa tranteasca referendumul 4. Ponta la pus pe basistul Ioan Rus sa amețească cvorumul când era mai putina nevoie de un basist la Interne 5. Ponta e finu lui Maior de la SRI si prieten cu securistul basist Ghita de la Realitatea care s-a strecurat in parlament pe listele PSD dupa ce a facut propaganda basista la greu . 6. Dupa incidentele din ianuarie 2012 din Piata Universitatii – Ponta lauda totusi sefii SRi si SIE desi implicarea acestora de partea lui Basescu in deturnarea miscarii prin infiltrare de agenti agitatori era vizibila – lucru observat la acea data de Mircea Badea . 7. Chiar as

# Istratie date 4 January 2013 15:23 +4

Mesajul subliminal este acesta: Politicianule U.S.L. dacă îndrăznești să sugerezi că sunt obligat să fiu imparțial ca magistrat, îți promit că te ia mama mea [eu fiind dracul]; te pun la spălat closete un quatrilion de ani. Imparțial înseamnă să fiu sluga Chiombalăului. P.S. Să fiu al dracului dacă ăsta nu e grup de crimă organizată!

# carmen date 4 January 2013 15:32 +5

Nu stiu cati ati observat, dar USL a avut la alegeri pe listele sale parlamentari de la PD-L. Eu am ramas fara cuvinte cand am vazut ca atat Ponta cat si Antonescu au dat voie unor PDLI-isti sa fie pusi pe listele lor si nu au promovat proprii oameni care au vechime si care au luptat pentru partid. Si acum USL are in pozitii cheie oamnei de pe vremea lui Boc si pe care ii sustin si acum.

# Dan date 4 January 2013 15:42 +5

Au numit-o pe madam Harneala. Ma duc sa borasc.

# Aramis date 4 January 2013 15:42 +2

Revoltatoare atitudinea jegurilor basiste la sedinta CSM, in frunte cu maleficul lor comandant. Daca mai avea cineva vreo indoiala despre atitudinea lui t.b, cred ca s-a linistit definitiv. Ponta si Pivniceru sa inteleaga ca nu mai suportam, ca o sa ajungem sa ne isterizam, asa incat fie o luam razna fie punem batele pe toti. Sa fie alaturi de poporul care i-a adus la putere, nu de mafiotii din tara si din UE. Daca este nevoie iesim si din UE, pentru 10% din poulatia care isi bea cafelele in UE nu o sa sacrificam o tara intreaga.

# VIKY date 4 January 2013 15:46 +2

Subscriu !

# mafiotul chior -porcul securist date 4 January 2013 15:45 +1

:D basescu porcul securist a iasit la atac la csm ,lingaii lui ca danilet-haineala-macovei dicteaza aici in justitie ????gasca basista securista ,pupincurista trebuie lichidata ,inlocuita si judecata daca am votat 7o% usl,vrem dreptate ponta nu uita guvernatorul latra ca un caine maidanez si o pune pe excroca haineala sefa lingatore de cul lui bsinosul stil putin cu rocada :lol: sa piara totii in puscarie

# VIKY date 4 January 2013 15:50 0

Nu ii va rabda nici pamantul, vor putrezi la suprafata holerele basiste.

# Sunt mandru de slugile mele date 4 January 2013 15:57 +2

Priviti cele doua slugi ce stau langa mine...una m-a aparat toata vara asta iar cealalta sluga m-a scapat de dujmanii mei! Cum de cine? De Nastase si de USL-isti....sa-o manace tata de procuroare...Pardon, de presedinta a ICCJ! Cine urmeaza? Latoasa aia mica, dar rea de musca...

# CEDO date 4 January 2013 16:05 +1

Potrivit decizie Pandra /Romania, procurorii nu pot da mandate de arestare pentru ca nu sunt independenti ...prin urmare nu sunt magistrati! Prin hotararea de azi....luata de reprezentantii procurorilor si ai magistratilor din Romania, magistratii vor fi condusi de un procuror, ofiter activ al unui serviciu secret, Haineala! Deci unde e legea? Unde e demnitatea si probitatea acestor indivizi? CSM trebuie desfiinta de urgenta! Cum spunea Iisus :templul trebuie daramat si reconstruit! Dar nu cu monstrii, cu ofiteri ai serviciilor, cu parasute ordinare, ci cu adevarati magistrati, adevarati profesionisti! Daca judecatorii se vor rascula impotriva acestei aberatii vor dovedi ca au demnitate, macar profesionala, altfel vor ramane la statutul de rame la care reprezentantii lor in CSM i-au adus!

# IOAN DUSCAS date 4 January 2013 18:30 +1

IN ROMANIKA SECURISTO-MAFIOTA EXISTA O STRUCTURA INFRACTIONALA SECRETA KARE CONTROLEAZA POLITICUL ECONOMICUL SI JUSTITIA ! 

# ALEX date 4 January 2013 19:52 +3

Nu este buna legea Monicutei Macovei privind numirile in functii de conducere? Nu pot sa cred ca Kovesi si Morar au fost neconstitutionali! Ups! :lol: :lol:

# haineala date 4 January 2013 21:12 +1

mictzionam-as pa' javra asta ordinara, pa' basanau ... asta in ceeee calitateeeee vorbesteeeee ???? pa' cine reprezintaaaa ??? 7,4 milioane de oameni l-au demis pe ordinarul asta ... 

# VIKY date 4 January 2013 21:40 +2

"vulnerabilitate pentru securitatea nationala"...Dar dosarele din sertarele slugilor tale(morar,kovesi), in special "FLOTA", nu sunt "vulnerabilitate pentru securitatea nationala"???.

# Carmen date 5 January 2013 15:54 +2

Dar nici cu unul ca Irimie nu cred ca se pot rezolva dosare in care sa fie condamnati cei care au asfaltat si deszapezit tara in ultimii ani sume astronomice. Doar la noi km de deszapezit costa 5 ori mai mult decat in Finlanda sau alte tari nordice care au zapada 6 luni pe an. La cati bani din buget au primit unii ar fi trebuit sa dea si cu parfum pe strada. IRIMIE, dupa ce l-am vazut la interviu, nu cred ca e competent sa rezolve astfel de cazuri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva