9 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ABUZUL IN SERVICIU, TRIMIS LA CONTROL – Instanta suprema a sesizat CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a articolelor 297 alin. (1) Cod penal si 13 indice 2 din Legea 78/2000. Problema pretinsei neconstitutionalitati a dispozitiilor ce reglementeaza infractiunea de abuz in serviciu a fost ridicata in dosarul ANRP 1 chiar de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica. ICCJ: „Admite cererea formulata de inculpata Bica Alina Mihaela si sesizeaza Curtea Constitutionala” (Minuta)

Scris de: A.P. | pdf | print

7 February 2016 12:13
Vizualizari: 13156

Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a incuviintat fostei sefe a DIICOT, Alina Bica (foto), aparata de avocata Laura Vicol, cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 297 alin. (1) Cod penal si art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, privind abuzul in serviciu. Judecatorii ICCJ au luat aceasta decizie luni, 1 februarie 2016, in dosarul ANRP 1 (nr. 4397/1/2014), in care Alina Bica a fost trimisa in judecata de procurorii DNA, in stare de arest preventiv, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. In aceeasi cauza, tot pentru abuz in serviciu sau complicitate la aceasta infractiune au mai fost deferiti instantei supreme, in 15 decembrie 2014, sapte fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, omul de afaceri Gheorghe Stelian si evaluatorul Emil Nutiu.


Iata minuta incheierii ICCJ:

"Respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si art. 289 din Codul penal, formulata de inculpata Bica Alina Mihaela. Admite cererea formulata de inculpata Bica Alina Mihaela si sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 297 alin. (1) Cod penal si art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Cu drept de apel in 48 de ore de la pronuntare in ceea ce priveste dispozitia de respingere ca inadmisibila a cererii de sesizare a Curtii Constitutionale. Definitiva in ceea ce priveste dispozitia de sesizare a Curtii Constitutionale. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 1 februarie 2016, ora 12:00".

Art. 297 alin. (1) Cod penal - Abuzul in serviciu:

"(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Art. 13/2 din Legea nr. 78/2000:

"In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime".

Reamintim acuzatiile DNA in dosarul ANRP 1 (la data trimiterii in judecata):

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati care, la data faptelor, erau in componenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP):

BICA ALINA MIHAELA, in stare de arest preventiv, secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale de Despagubiri,

DUMITREAN CRINUTA, in stare de arest preventiv, presedinte ANRP si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri,

DIACOMATU SERGIU IONUT, sub control judiciar, vicepresedinte ANRP,

TEODORESCU CATALIN FLORIN, sub control judiciar, actualmente deputat in Parlamentul Romaniei,

BACIU REMUS VIRGIL (condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru coruptie in alta cauza),

VASILESCU OANA, sub control judiciar, jurist, sef birou in cadrul Ministerului Justitiei,

BOGDAN DRAGOS GEORGE, in stare de arest preventiv,

ALEXANDRU LACRAMIOARA, in stare de arest preventiv,

Toti, pentru comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor

NUTIU EMIL, in stare de arest preventiv, evaluator

GHEORGHE STELIAN, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despagubirii,

Ambii, pentru comiterea unei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean Nicoleta Crinuta, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos George si Alexandru Lacramioara, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu cu incalcarea art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, din cadrul S.C. BUSINESS EVALUATOR S.R.L., prin care, valoarea unui teren in suprafata de 130535mp (peste 13 hectare) a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane.

Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii. Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expertul Nutiu Emil, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului. Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Mai mult, conform estimarilor partiale intocmite de Guvern, au fost inregistrate mai mult de doua milioane de cereri formulate in temeiul legilor de reparatie, valoarea estimata pentru finantarea despagubirilor vizate de aceste legi, ridicandu-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnari ale Statului Roman de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar pronuntarea hotararii pilot Maria Atanasiu vs. Romania, in anul 2012, din cauza unor accentuate intarzieri in solutionarea cererilor de despagubire.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro.

In vederea recuperarii prejudiciului, raportat la infractiunile de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma autoratului, respectiv a complicitatii, retinute in sarcina inculpatilor mentionati anterior, ce au condus la un prejudiciu in suma de 263.327.559 lei, echivalentul a 61.714.021,6 euro, s-a dispus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile si sume de bani apartinand inculpatilor DUMITREAN NICOLETA CRINUTA, DIACOMATU SERGIU IONUT, TEODORESCU CATALIN FLORIN, BACIU REMUS VIRGIL, BICA ALINA MIHAELA, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOS GEORGE, ALEXANDRU LACRAMIOARA, GHEORGHE STELIAN si NUTIU EMIL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, in rechizitoriu, procurorii au solicitat instantei mentinerea masurii preventive a arestarii fata de inculpatii fata de inculpatii Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragos-George, Alexandru Lacramioara, Nutiu Emil, Dumitrean Crinuta-Nicoleta, precum si mentinerea masurii preventive a controlului judiciar fata de inculpatii Gheorghe Stelian, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin si Vasilescu Oana, dar si mentinerea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si sumelor de bani apartinand inculpatilor".

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 7 February 2016 15:18 +5

hai ca mai este un pic si o vor scoate VIRGINA MAGNA CUM FRAUDE (cum zice amicul vladi mir)

# DODI date 7 February 2016 20:03 +6

Ce bine că a fost lăsată să facă codurile: știe bine ce bombe a plasat și cum o pot ajuta la nevoie. Mai pune umărul și cleptomanul imobiliar dovedit Fraus Ciolanis, care a interzis modificarea de Parlament a Codurilor. Probabil că așteaptă să fie declarate anticonstituționale toate articolele nu doar 30.

# visu date 7 February 2016 20:10 +2

Motivul de fapt?

# LEO date 8 February 2016 13:27 +4

La DNA,exista inregistrate vreo 5 dosare impotriva lui V.BLAGA,referitor la denunturi insotite de documente certe,care demonstreza ca in anul 2009,lui BLAGA i-au fost platite toate prestatiile din campania electorala a lui BASAU,din care buldogul a ramas cu partea sa.Ex.DORIN COCOS,confirma{existand facturi)ca 900.000 euro,au ramas intr-un buzunar privat,acesta se numeste V.BLAGA.Despre toata aceasta sandrama cunoaste si ALINA BICA!!!!

# CETATEAN date 15 June 2016 19:17 0

CUM DINTRE NOI CETATENI SIMPLI NU MAI COMITEM INFRACTIUNI ACESTEA FIIND COMISE NUMAI DE PRIMARI, CONSILIERI, JUDECATORI, SEFI ANAF, PROCURORI ,POLITICIENI ETC. CE S-AU GANDIT?SA MIDIIFCE O LEGE CA SA SE GASEASCA METODE DE A SCAPA DE PEDEPSE. NESIMTITI . MULT MAI MULT MERITAM PENTRU LIPSA DE ATITUDINE CHIAR SI FATA DE "MARII" MAGISTRATI AI CURTII CONSTITUTIONALE...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.05.2024 – CSM vrea sa schimbe legea in legatura cu INM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva