1 July 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII SOMEAZA GUVERNUL SA LE RESPECTE STATUTUL – Pozitia CSM dupa adunarile generale ale instantelor si parchetelor in care s-au discutat masurile fiscale ale Guvernului cu impact pe Justitie: „Readucerea permanenta in discutie a unor aspecte esentiale ale statutului judecatorilor si procurorilor este de natura sa vulnerabilizeze insasi independenta autoritatii judecatoresti, creand o presiune permanenta asupra acesteia si conducand la afectarea grava a increderii publice in justitie”

Scris de: G.T. | pdf | print

1 July 2025 15:47
Vizualizari: 1290

Consiliul Superior al Magistraturii a facut publice marti, 1 iulie 2025, rezultatele adunarilor generale ale instantelor si parchetelor in care s-au discutat masurile bugetar-fiscale ale Guvernului cu impact pe zona de Justitie. In unanimitate, judecatorii si procurorii din tara cer Guvernului sa respecte statutul magistratilor.


 

De asemenea, Plenul CSM, prin hotararea adoptata marti, 1 iulie 2025, solicita Executivului si Parlamentului sa respecte principiul independentei Justitiei, iar orice demers care vizeaza sistemul judiciar sa aiba loc doar in urma consultarii reprezentantilor autoritatii judecatoresti.

Totodata, membrii CSM atrag atentia politicului ca readucerea in discutie a unor aspecte esentiale ale statutului judecatorilor si procurorilor nu face altceva decat sa vulnerabilizeze independenta judecatorilor si procurorilor, sa creeze o presiune asupra acestora si sa afecteze increderea oamenilor in justitie.


Pe de alta parte, CSM prezinta si o serie de masuri pe care Guvernul si Parlamentul ar trebui sa le ia pentru eficientizarea sistemului judiciar.


Iata hotararea Plenului CSM:


Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste urmatoarele: (unanimitate)

1. ia act de hotararile adoptate de adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor de la nivelul tuturor instantelor si parchetelor de pe langa acestea referitoare la necesitatea respectarii stabilitatii statutului constitutional al judecatorilor si procurorilor.

2. solicita ferm autoritatii legislative si autoritatii executive ca orice demers normativ referitor la autoritatea judecatoreasca sa respecte principiul fundamental al independentei acesteia si statutul constitutional al judecatorilor si procurorilor.

3. subliniaza necesitatea ca orice demers al puterii legislative si al puterii executive, care ar viza autoritatea judecatoreasca, sa fie precedat de un dialog real si onest cu reprezentantii acesteia, astfel incat sa fie prevenita orice situatie care ar putea afecta valorile constitutionale referitoare la activitatea autoritatii judecatoresti si ar conduce la destabilizarea grava a sistemului judiciar.

4. atrage atentia celorlalte puteri in stat ca readucerea permanenta in discutie a unor aspecte esentiale ale statutului judecatorilor si procurorilor este de natura sa vulnerabilizeze insasi independenta autoritatii judecatoresti, creand o presiune permanenta asupra acesteia si conducand la afectarea grava a increderii publice in justitie si a respectului cuvenit judecatorilor si procurorilor.

5. adreseaza autoritatii legislative si autoritatii executive solicitarea de a adopta masurile necesare care sa contribuie la eficientizarea activitatii autoritatii judecatoresti, astfel incat:

- sa fie asigurat necesarul de resurse umane, reprezentate atat de judecatori si procurori, cat si de celelalte categorii de personal de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;

- cadrul normativ sa contribuie la celeritatea procedurilor judiciare si sa creeze premisele unei jurisprudente unitare prin adoptarea unor reglementari clare, predictibile si accesibile;

- instantele si parchetele sa beneficieze de resursele materiale pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii judiciare;

- procesul de digitalizare demarat la nivelul autoritatii judecatoresti, in cele mai multe cazuri la initiativa personalului instantelor si parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii, sa fie sustinut prin masuri de dezvoltare a infrastructurii IT, precum si prin masuri legislative care sa permita utilizarea acestor instrumente intr-un spectru cat mai larg al activitatii judiciare;

- sa fie asigurate conditiile pentru ca judecatorii si procurorii sa gestioneze un volum de activitate optim, care sa permita solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil, cu respectarea dreptului cetateanului la un proces echitabil”.


Prezentam comunicatul CSM:


In sedinta din data de 1 iulie 2025, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de hotararile adoptate in unanimitate de toate adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor constituite la nivelul instantelor si parchetelor de pe langa acestea, referitoare la necesitatea respectarii stabilitatii statutului constitutional al judecatorilor si procurorilor.

Plenul solicita ferm autoritatii legislative si autoritatii executive ca orice demers normativ referitor la activitatea autoritatii judecatoresti sa fie precedat de un dialog real si onest cu reprezentantii acesteia. (Ordinea de zi solutionata a sedintei Plenului CSM)

Consiliul Superior al Magistraturii reitereaza faptul ca imperativul asigurarii independentei justitiei nu este susceptibil de nicio derogare, iar garantiile asociate acestui principiu trebuie sa fie asumate si respectate si de catre celelalte puteri in stat.

Este bine-cunoscut ca atat salarizarea judecatorilor si procurorilor, cat si regimul de pensionare nu constituie privilegii, ci reprezinta aspecte esentiale ale statutului acestora si garantii incontestabile ale principiului independentei justitiei, in vederea asigurarii unui act de justitie eficient si de calitate, in beneficiul cetateanului.

In conditiile in care regimul de pensionare a judecatorilor si procurorilor a fost reformat substantial incepand cu anul 2024, repunerea in mod recurent in discutie a acestor aspecte, intr-o maniera tendentioasa, este de natura sa conduca la o veritabila stigmatizare a magistratilor, care, in pofida unor conditii extrem de dificile, si-au indeplinit si continua sa-si indeplineasca misiunea constitutionala cu onestitate si profesionalism.

Consiliul Superior al Magistraturii asigura judecatorii, procurorii si opinia publica de faptul ca va continua sa exercite toate atributele asociate rolului sau constitutional intr-un stat de drept”.

Comentarii

# valea plingerii date 1 July 2025 16:50 -5

sedinta CSM este o lamentatie (milogeala) timida, nici daca ar vrea n-ar fi capabili sa stea cu fruntea sus

# n-au somat pe nimeni date 1 July 2025 17:08 -20

Nu au somat pe nimeni. S-au plîns ca politicienii nici macar nu discuta cu ei. Ce încuuati! Cica Bolojan si Nicusor nu le zic nimic. Asteptati voi sa va sune Nicusor. Cica ei nu sunt in masura sa judece calitatea legislatiei, ca ei sunt doar executanti. Daca sunteti executanti ciocu mic si executati.

# Putere in stat cand e vorba de salarii doar? date 1 July 2025 17:12 +2

Acum s-au trezit sa acuze executivul ca a cheltuit aiurea banii statului pe alegeri, dar când s-a pronunțat decizia aceea de la CA Poiesti, CSM a trimis repede Inspectia Judiciara pe capul judecătorului. De achizițiile de armament nu s-au atins in discurs. Nimeni nu pare interesat de ce magistratii nu au sprijin po******r . Pentru ca se activează unii doar când e vorba de pensii și salarii, iar în rest ii lăsați sa facă ce vor cu tara. Nu ca nu au dreptate magistratii in ceea ce sustin. Au dreptate, statutul lor constitutional nu poate fi schimbat lunar, cum vrea politicul, dar nu sunteti in stare sa atrageti po******ția care nu vorbe așteaptă, ci fapte.

# Putere în stat date 1 July 2025 18:09 0

Nu știu ce să zic ! Vorbe în vânt..Premierul face ce vrea, președintele la fel..Cât despre președinte, se știe deja că nu dă 2 bani pe justiție și hotararile judecătorești..Deci, la ce credeați ca va așteptați?

# Cârcotaș date 1 July 2025 18:18 0

Da, se aduc iarăși în discuție toate fațetele statutului magistratului precum voi permanent va străduiți sa nu respectați drepturile oamenilor. Abia se legifereaza ceva în favoarea dreptului la apărare, de exemplu, și veniți cu fel de fel de compuneri pe care vi le predați între voi privind, vezi doamne, pericolul pentru ordinea publica, larga înțelegere a ce înseamnă bună desfășurare a procesului. Respectați dreptul oamenilor la instanțe independente dar responsabile, libere în judecățile pe care le fac dar competente și umane, fără tovarășii cu serviciile și procurorii. Și, acceptați ca trebuie sa răspundeți material pentru erorile judiciare!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2025 – Busuioc a intrat in CCR. “Partenera de nadejde a DNA” pleca din CCR cu 35.000 euro in plus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva