27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Psihologicul din concurs – slabiti-i puterea!

Scris de: jud. Liliana Catalina ALEXE, Curtea de Apel Bucuresti | pdf | print

29 February 2024 16:53
Vizualizari: 10200

In anul ce s-a sfarsit si in cel ce se scurge incet, am intrat si eu in "haina" candidatului la concursurile in magistratura, sustinandu-mi cativa din oamenii dragi sufletului meu. Resortul sufletesc ce m-a determinat nu are importanta.



Am trait, pana la suferinta, procedura de concurs. Una de anduranta, fara indoiala! Caci 8 luni in concurs nu sunt usor de dus...

Examenele debutului in magistratura inseamna efort si suferinta pana la rezultatul final. Iar oamenii fug, in general, de amandoua.

Ora 4 dimineata. Ma hotarasc sa scriu editorialul. Familia mi se odihneste. Si, deh, sunt si sensibili la zgomotul tastaturii.

"Inchid ochii si-mi trag patura peste inima, unde stau oamenii pe care nu-i pot tine in brate". Rostuirea ii apartine doamnei "scrisului" nostru, Ileana Vulpescu. Cugetarea nu am reprodus-o exact. La aproape 50 de ani ai mei, "mi-e frica sa nu mor de atata memorie", cum spunea tot doamna Ileana, atunci cand pui in palma intinsa a cititorului emotiile tale.

Eiiii! Scriu editorialul "in telefon", imi zic, sa nu-mi pierd elanul. Caci eu cand ma framant, scriu. Si parte din inima mea se stinge usor in cuvantul scris.

Nu neg ca imi era tare dor de presa scrisa Lumea Justitiei.

Revin la calatoria discreta a celor care au ales sa urce in "trenurile suferintei": examenele pentru lNM si in magistratura. Am urcat si eu alaturi de ei.

Cand esti pasager intr-o astfel de calatorie (caci am "stat" si in grupurile de WhatsApp ale candidatilor si le-am vazut framantarile intense), ai inima conectata la cel mai ridicat nivel de emotie. Si, credeti-ma pe cuvant, nu stau deloc bine cu inima!

Examenele din justitie sunt cele mai importante lucruri de pe pamant. Acesta a fost refrenul meu catre absolventii frumosi de drept. Acolo "locuiesc" mereu toate durerile celui mai greu proces – cel al invataturii constante, disciplinate. Conduita soldatului pe front. Lupta pentru reusita!

Copiii mei, absolventii 2023, au fost "mari" in concurs, cum le-am si spus de altfel. Aceeasi maretie si pentru colegele mele grefier din instante.

Pentru parte din candidati se intrevede rezultatul bun. Urmeaza "happy dance" – ul.

Izbanda in concursurile din magistratura inseamna sa cazi de noua ori si sa te ridici de zece. Multi, insa, au fost "coborati" brutal in statia numita "Psihologic".

Despre pertinenta si cuprinsul intrebarilor din testul scris al probei (pe care le-am parcurs si eu in continut) nu-mi permit sa vorbesc. Au facut-o deja multi, cu indreptatire mai mare, inaintea mea! Or avea intrebarile relevanta lor pentru psihologi, imi spun in minte. Indicatorii psihocomportamentali decidenti nu rezulta dintr-un astfel de test. Magistratura este vocatie si ardere intensa!

Profilul de magistrat, ce se cere a fi detectat in candidatul supus testului scris si interviului din proba psihologica, nu poate fi decelat.

Ce mi-am propus sa combat in acest editorial este puterea decisiva a probei. "ADMIS" / "RESPINS" sunt verdictele cu lama de cutit pentru candidatii frumosi ce au biruit etapa I a concursului. Ce "muzica" necunoscuta se aude pentru psiholog intr-un astfel de test? Cand nu stii deloc cu ce se mananca aceasta profesie...

Candidatii care nu "au dansat" pe muzica psihologului risca sa nu-si dea seama, poate, cum suna, cu adevarat, cantecul inimii si mintii lor incarcate de atata informatie juridica si cunostinte teoretice profunde. Inlaturati nedrept din cauza puterii decisive a probei!

Iar ceea ce ar fi fost menit (vocatia de magistrati) pentru oamenii performanti si staruitori din procedurile de concurs NU MAI ESTE!

Care din probele psihologice din concurs are momente de "reala cunoastere" a profilului de magistrat urmarit? Si care o fi acela, ideal? Cel ce rezulta din legi, statute, regulamente... sau mai stiu eu ce acte, toate cu iz de regiment?

Primiti, va rog, si magistratul liber (caci este cea mai frumoasa stare a omului), sociabil sau mai putin sociabil, deschis sau mai putin deschis, introvertit sau extrovertit, dispus sa fie si bibliotecar, cronicar de teatru, organizator de santier etc. (cum ii intrebi mata, drag psiholog, in itemii testului scris, pe candidati).

Eu as sta cu pixul in mana si as bifa A (adevarat), sa nu te dezamagesc. Sa am deschidere si intentie in "alea bune" pentru tot.

Luati acestei probe PUTEREA DE ELIMINARE din concurs! Pentru framantarile de mai sus! Pentru ca dumnealui, psihologul, nu a imbracat o zi haina de magistrat, sa stie cat de greu se poarta. Daramite sa mai stabileasca un profil! Unul cu aer de perfect!

Si, vorba aia, am indreptatirea a peste 24 de ani in profesiile juridice. Din care peste 18 ani numai in profesia de judecator. O profesie pentru oameni! Primind aceasta certitudine, dati probei orice caracter. Dar nu eliminator, decisiv!

Sau translatati-o, dupa concurs, in verificarile ulterioare ale celor reusiti! Sfatul "necerut" imbracati-l in haina de sugestie! Si schimbati procedurile de concurs!

Frumosii mei (fosti) candidati, nu va dezamagiti! Ati dat tot ce a fost mai bun in voi. Aveti caracter si valoare. Si un suport solid de cunostinte. Nu va inchideti inima!

Unui om drag sufletului meu ii spuneam ca va leaga cea mai frumoasa dragoste: dragostea de carte si pentru performanta. Si pe mine tot asta ma leaga de voi.

Pun punct editorialului. Indrept privirea catre ceas. Ora 7 dimineata! Incepe ziua mea de munca.


Eu am fost,

Liliana

Si in 14 februarie "am coborat", cu durere, din tren!

Comentarii

# I-au picat la interviu pe cei care aveau note mari date 29 February 2024 17:37 +58

A fost mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. Atunci nu te primeau la facultatea de drept fără dosar bun. Acum i-au trecut prin probe timp de jumate de an ca să le dea cu flit la sfârșit. Cum se cheamă când respingi la interviu candidati care au dovedit ca sunt bine pregătiti și care au trecut și proba psihologica? Notele anterioare sunt cunoscute comisiei de la interviu. Cei picați vor putea invoca faptul ca s-a vrut favorizarea unor candidați cu note mai mici care nu ar fi întrat fără rejectul dat unor candidati mai bine pregătiți.

# George date 29 February 2024 18:44 -8

Proba psihologica este extrem de importanta, mai ales daca este se desfășoară corect. Multi ani au intrat în magistratură persoane care avut doar capacitatea de a memora materia, fara a o înțelege sau fara a avea calitățile esențiale necesare profesiei: logica, bună credință, echilibru, percepția corecta asupra realității.

# George date 29 February 2024 18:56 +1

Mare adevar: magistratura este vocatie si ardere intensa!" Cum masori vocatia si arderea, daca ele sunt conditii pentru a fi un bun magistrat, pe langa pregatirea teoretica temeinica? Cum evaluezi pregatirea tinerilor de 22-24 de ani pentru a judeca destinele oamenilor, ei insisi nevand experienta de viata? Cand vezi atatea aberatii in justitie si indiferenta fata de viata omului venit sa caute dreptate sau supus procesului de indreptare a unor greseli, ce sa spui cand vezi un tanar arogant, inamovibil, care nu realizeaza efectele hotararilor sale? Departe de a atinge pe cei cu vocatie, astefl de cazuri sunt atat de dese, incat justitia are pe buna dreptate imaginea unei femei de moravuri usoare. Discuti cu cei chemati la vocatia de magister si iti dai seama ce i-a manat: salariile corespunzatoare chemarii (sa fie mari!), faptul ca "scapa repede daca se satura (pe la 45 de ani se pot pensiona, pensiile nesimtite, in mare dezacord cu contributiile etc

# Andrei date 29 February 2024 19:52 +16

George, si cine evalueaza buna-credinta? Psihologul? Logica cine o evalueaza? Tot psihologul care nu a auzit de silogism in viata lui? Eu sunt de acord cu doamna judecator! Admiterea in magistratura ar trebui sa se faca pe baza de competente, nu pe baza de aprecieri discretionare din partea unor asa-zisi "experti ai sufletului".

# Stancu Laurentiu date 1 March 2024 14:14 +24

Pentru salarii mai mari, pentru drepturi la care altii nici nu viseaza ati facut greve, ati umplut scarile instantelor, dar pentru eliminarea acestei marsavii nu faceti nimic. Pentru ca voi sunteti deja in sistem...Vorbesc in cunostinta de cauza. O fi bine?

# Adica psihopat se 5 treci? date 1 March 2024 16:05 0

Profilul omului este dinamic Nu numai ca ar trebui aplicate teste serioase (dar care costa) dar trebuie repetate la cativa sni! Oamenii se schimba Droguti, inteelopi, mita, crucifixe, filme, vrajitoarw, etc

# DODI date 1 March 2024 19:43 +2

Nu sunt psiholog, dar știu că acest profesionist (cel care se respectă și-și respectă profesia) nu tratează boli sau bolnavi. Ei doar îți arată care îți sunt vulnerabilitățile psihice, emoționale sau sufletești, care sunt cauzele și ce trebuie să faci pentru a înlătura efectele negative sau a întări calitățile personale. Deci psihologul apelează la bunul tău simț. Cei care nu-l au (sau au trecut prin școală ”sprijiniți” de protecția părintească sau securistă) văd în psigholog un călău de tip nou. Psiholgul este doar un ”duhovnic” care apelează la tine nu la alți ”sus-puși”. Așa că, vorba lui Murphy, ”a greși este omenește, dar a da vina pe altcineva este și mai omenește”.

# Gica date 2 March 2024 14:31 +15

De acord cu d-na judecator, testarea psihologica nu trebuie sa fie proba eliminatorie. Daca sunt semne de intrebare privind sanatatea mintala a candidatului sa se faca si testarea psihiatrica, si daca sunt probleme, atunci sa-l elimine din concurs. Dar aceste probe "eliminatorii" ar trebui sa fie inainte de examen, nu dupa.

# Lucia date 2 March 2024 15:16 +29

Doamna judecator are dreptate! Niciun psiholog nu poate realiza o evaluare corecta intr-un interviu de 10 minute. Situatia este mai grava decat pare, are mai multe dedesubturi. Pare a fi o proba de triaj, prin care sunt eliminati oamenii ,,neagreati’’ de sistem. Imi pare rau ca traim astfel de vremuri!

# George date 4 March 2024 06:35 -24

Slava Dlui ca exista un minim de verificare psihologica. Fiind vorba de oameni (multi uita ce inseamna dupa ce vor fi devenit "judecatori", nu mai spun de procurori), ar trebui mult mai multe astfel de filtre: la inceput si periodic, pe parcursul carierei. Degeaba se plang candidatii, spcietatea vrea si are nevoie de o evaluare riguroasa psihologica. Multi au nevoie de psihiatru...nu de ala care isi pune parafa pe o hartie la inceput. S a invatat lumea ca e suficient sa stai cu capu n carte sau sa te tina mamica cu capu n carte, ca sa ajungi magistrat (nu procuror). Fara experienta de viata, fara empatie, unii nici nu stiu sa treaca strada singuri, dar vor avea soferi...e jale! E o alergatura dupa bani si inamovibilitate, rar dupa vocatie!

# Bughi date 7 March 2024 14:48 +40

Felicitari pentru editorial, doamna judecatoare! Ma bucur sa vad ca mai exista si magistraati rationali in sistem. Proba psihologica de la inm și interviul sunt o mare pacaleala!! Facute ca sa elimine candidatii care par a fi impotriva sistemului de slugarnicie! Au eliminat oamenii și vor continua sa elimine oamenii care au personalitate si pare ca sunt greu de corupt!

# Candidat respins la INM date 4 April 2024 12:37 +10

In calitate de fost candidat respins la admiterea la INM, pot sa spun ca aceste cuvinte, asternute in mod poetic de doamna judecator in acest editorial, sunt printre putinele lucruri care ma mai motiveaza zilele astea sa imi gasesc motivatia pentru a mai sustine examenul inca o data. Este de-a dreptul tragic sa fi invatat ani de zile, sa te afli pe una dintre primele 100 de pozitii dupa probele juridice si ulterior sa fii aruncat la cosul de gunoi al inaptilor psihologic. Este tragic sa inveti atat de mult, sa depui suflet, sa cheltuiesti multi bani cu aceasta admitere si, in final, nici macar sa nu ti se comunice motivul pentru care ai fost respins. Va multumim pentru incurajare si pentru empatia de care dati dovada, doamna judecator! Putini sunt cei ca dumneavoastra! Dumnezeu sa va aiba in paza!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva