29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE LASA CU PROCESE DACA JUDECATORII NU OPRESC GREVA – Avertismentul Baroului Cluj: „Daca nu veti inceta aceste asa-zise proteste, care produc efectele unor veritabile greve si care nu au un caracter unitar care sa asigure o minima previzibilitate a activitatii, vom apela la toate mijloacele legale in vederea contestarii lor sub aspectul legalitatii... Un eventual conflict juridic de natura constitutionala intre puterile executiva si judecatoreasca trebuie sa fie solutionat doar conform legii”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 January 2024 12:57
Vizualizari: 5933

Baroul Cluj – condus de avocata Flavia Maier (foto) – ameninta cu procese in cazul in care judecatorii din judet insista sa continue protestul, in loc sa reia programul normal de solutionare a cauzelor.



Intr-o scrisoare deschisa trimisa miercuri, 10 ianuarie 2024, baroul atrage atentia ca aceasta greva de facto a magistratilor nu face altceva decat sa le incalce justitiabililor dreptul de acces la instanta si astfel sa afecteze increderea cetatenilor in justitie.

Orice conflict juridic de natura constitutionala ar exista intre puterea executiva si cea judecatoreasca, el trebuie transat doar conform legii – nicidecum prin proteste –, mai scriu avocatii.


Redam mesajul Baroului Cluj (vezi facsimil):


In atentia magistratilor si personalului auxiliar a instantelor de pe raza teritoriala a judetului Cluj, care la data prezentei continua formele de protest.

Consiliul Baroului Cluj, in calitate de reprezentant al corpului profesional al avocatilor membri ai Baroului Cluj, va solicita pe aceasta cale sa procedati la incetarea imediata a formelor de protest constand in refuzul de infaptuire a justitiei si sa reluati activitatea de judecata in conditiile legii.

Consideram ca apararea drepturilor patrimoniale sau de orice alta natura ale unei categorii profesionale nu se poate face prin incalcarea legii si nici prin incalcarea drepturilor fundamentale ale altor categorii de cetateni, sens in care, in situatia in care revendicarile dvs. nu sunt satisfacute de catre cei in drept sa o faca, se impune sa identificati alte masuri in acest scop, care sa nu fie de natura a paraliza functionarea uneia dintre puterile statului, astfel cum se intampla in mod recurent in ultima perioada.

Un eventual conflict juridic de natura constitutionala intre puterea executiva si cea judecatoreasca poate si trebuie sa fie solutionat doar conform legii, fara ca acesta sa se repercuteze negativ asupra beneficiarilor actului de justitie.

Infaptuirea justitiei si solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil este o obligatie ce va revine in temeiul Legii nr.304/2022 privind organizarea judiciara, singura exceptie prevazuta de lege de la desfasurarea normala a activitatii de judecata fiind situatia decretarii starii de asediu sau a starii de urgenta.

Astfel cum s-a pronuntat Curtea Constitutionala a Romaniei prin Decizia nr. 972/2012, 'Sensul art. 124 alin. (1) din Constitutie este acela ca organele care infaptuiesc justitia – si care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constitutie, sunt instantele judecatoresti – trebuie sa respecte legea, de drept material sau procesual, aceasta fiind cea care determina comportamentul persoanelor fizice si juridice in sfera publica si in circuitul civil'.

Va supunem atentiei faptul ca in situatia in care nu veti inceta aceste asa-zise proteste, care in realitate produc fata de terti efectele unor veritabile greve si care sunt cu atat mai prejudiciabile cu cat nu au un caracter unitar care sa asigure o minima previzibilitate a activitatii, vom apela la toate mijloacele legale in vederea contestarii lor sub aspectul legalitatii.

Increderea cetatenilor in justitie este esentiala intr-o societate democratica, insa acest deziderat nu poate fi atins atata vreme cat sistemul judiciar nu functioneaza.

 



sursa foto: Legal Magazin

Comentarii

# PROTESTUL MAGISTRATILOR ESTE ILEGAL! date 10 January 2024 13:37 -2

Ultimele luni au fost marcate de declansarea unor forme de protest de catre personalul judecatoresc si non-judecatoresc din Romania. O caracteristica comuna a acestora a fost teama de a folosi notiunea de „greva”, preferandu-se cea de „protest”, de parca legalitatea unei actiuni ar sta in denumirea acesteia, nu in continut Greva magistratilor (determinata de introducerea de catre Parlament a unor dispozitii de accentuare a raspunderii lor materiale si disciplinare in caz de aplicare a legii cu rea-credinta sau grava neglijenta) a fost ilegala pentru ca o interzice legea conflictelor de munca interzice in mod expres. A fost si imorala, intrucat demnitatea functiilor ocupate de magistrati este incompatibila cu asemenea manifestari. Greva grefierilor (care doresc o salarizare mai buna) a fost si este ilegala. Aceeasi lege a conflictelor de munca interzice blocarea activitatii in scopul de a forta emiterea unui act normativ avocat Coltuc Marius Vicentiu

# Ăă date 10 January 2024 14:29 0

Le sunt afectate buzunarele avocaților. O justiție fără independenta este pe placul lor?

# Ce poate face un om simplu care are proces pe rol date 10 January 2024 14:34 -3

Ce poate face un om simplu care are proces pe rol? 1.Actiuni delictuale impotriva Csm si impotriva magistratilor si grefierilor care amana cauzele 2.Plangeri penale pe abuz in serviciu impotriva magistratilor si grefierilor care amana cauzele Avocat Coltuc Marius Vicentiu https://justitiareala.ro/2024/01/10/de-ce-magistratii-si-grefierii-nu-pot-protesta-sau-intra-in-greva/

# Cârcotaș date 10 January 2024 15:43 +125

Distracția este și mai mare când în aceeași Curte de Apel, cei de la Curte și Tribunal trâmbițeaza ca revin la lucru iar cei de la Judecătorie ,sub pretexte confecționate, anunță că își continuă programul de lăuze. Oricum, din pandemie încoace procurorii și judecătorii au prins gustul programului discreționar, ca și cum tribunalele și parchetele sunt afacerea lor de familie. Se trag unul pe altull înauntru, soțul pe soție, tatăl pe fiu, soacra pe nora, fratele pe sora, verișorii între ei, totul devine o mare gintă, capricioasă, lacoma, abuzivă, vanitoasa, leneșă. Dna. Ministru, dvs ati revenit din concediu?

# Cris date 10 January 2024 16:13 +69

Este un drept al judecatorilor, la fel cum este cel al avocatilor sa isi sustina interesele.

# A date 10 January 2024 16:17 +19

Oare dacă domnii avocați ar primi banii de la clienți în 5 ani, eșalonat, le-ar plăcea ? Nici pe 5 luni nu le-ar conveni. Dar noi, care lucrăm în JUSTIȚIE trebuie să acceptăm orice ni se dă.

# Smarandache din Nepal date 10 January 2024 16:49 +15

Revolta fata de „pensiile speciale” ajunge si la tinerii romani: „Devenim cetateni de categoria a doua pentru ca am ales sa ne facem doctori, ingineri, arhitecti, contabili sau orice altceva care nu e bugetar privilegiat” IOANA HURDEA | 9 IANUARIE 2024

# Ioana M. date 10 January 2024 17:55 -6

Ar fi bine daca s-ar insuma (nu onorariile, desi din alea traiesc, muncind !! avocatii).ci prejudiciile aduse justitiabililor care platesc taxe de timbru mari dar pierd bani, afaceri, recuperarea creantelor, etc. Solutionarea unui proces echitabil intr-un termen rezobabil, e un motiv pentru .CEDO. Mai ales ca "protestul" e interzis prin lege Dar cine sa o respecte?

# Just date 10 January 2024 18:51 0

Cit de mult adevar contine comentariul "Carcotasului"!!!!

# Io date 11 January 2024 08:43 0

@Carcotas: ai dreptate, unde e CSM sa impuna o reglementare unitara ? Fiecare face ce vrea in instante? ....o harababura, prejudiciul este imens pentru justitiabili, daca nu ar exista avocati care sa ii apere de abuzurile institutiilor.

# E tu Brute... date 11 January 2024 09:17 0

Procesul ca procesul, dar, cine il judeca? Imi face impresia unei piese de teatru a grotescului si ne sfideaza nu doar inteligenta. Cat despre pierdere tot justitiabilul(de rand) deconteaza dar e necuantificat deoarece nu reprezinta si nu prezinta un interes decat puterea financiara a justitiabilului si in special apartenenta la o ramura "care lucreaza cu mierea" a sistemului"in afacerea de familie"(@ Carcotas) a sistemului autocefal. E ceva ca la conditiile de indeplinit pt spectatorul de la fotbal, sa aiba seminte ,sa taca si sa nu-i "miroase" picioarele. Si toate acestea in conditiile "legislatiei deosebit de stufoase cu legi peste legi chiar contradictorii cu aplicabilitatea "liberului albitru si vointa "sistemului". Apropos ,daca sunt contradictorii in parte (cel putin) sunt si constitutionale?

# No99 date 14 January 2024 20:29 +1

Ce usor mai invocați voi CEDO când e în interesul vostru, dar cei din justiție nu își pot revendica drepturile pe baza acelorași legi și decizii CEDO, fără ca statul sa intervină discreționar? Invocati taxele de timbru platite de justitiabili, dar aveti macar habar de faptul ca, asa mici cum sunt, acestea nu ajung la sistemul judiciar decat in proportie de 15-20%? Vreti justiție, tratati-o ca pe o a 3-a putere în stat și dati-i resursele necesare! Cat despre consiliul Baroului Cluj, daca ar fi cu adevarat dornic în a avea (vreun) rol activ intru rezolvarea problemei justitiei, poate ca nu ar fi rau sa schimbe destinatarul "scrisorii" catre clasa politica și, în special, către guvernul României, care încalcă legea și bunul simt fata de angajații din sistemul judiciar. Dar de ce ne-am aștepta la altceva din partea conducerii Baroului Cluj, cand, cu nici jumătate de an în urma, doamna decan aplauda și lauda masuri legislative stupide luate de guvernul actual la initiativa ei, prin Fenechi

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva