29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TAIERILE DISCRETIONARE DE ONORARII SUNT ISTORIE – Camera Deputatilor a dat vot final pe proiectul de lege al senatorilor Robert Cazanciuc, Daniel Fenechiu si Cristian Tagarlas privind interdictia taierii cheltuielilor de judecata din oficiu de catre instante. Camera Deputatilor a impus ca reducerea onorariului sa fie atacabila odata cu fondul, nu pe cale separata, pentru a nu aglomera instantele. Au fost exprimate 250 de voturi „pentru” si unul „impotriva” (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 April 2024 19:08
Vizualizari: 3293

Camera Deputatilor a votat marti, 9 aprilie 2024, in calitate de for decizional, proiectul de lege al senatorilor Robert Cazanciuc de la PSD, precum si Cristian Niculescu-Tagarlas si Daniel Fenechiu de la PNL (foto de la stanga la dreapta) privind onorariile avocatilor. Presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa emita decretul de promulgare.



Ne referim la initiativa legislativa (semnata nu doar de cei trei parlamentari de mai sus, ci si de catre deputatii PNL Gabriel Andronache, Olivia-Diana Morar si Cristina Traila) care le va interzice judecatorilor sa cenzureze din oficiu onorariile. In schimb, magistratii vor putea face acest lucru doar la cererea partilor interesate.

Spre deosebire de Senat, Camera Deputatilor a eliminat obligatia ca onorariul sa fie vadit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei. Am subliniat cuvantul „vadit”, intrucat el a disparut din versiunea proiectului votata de forul parlamentar inferior.


Taierea onorariului, atacabila doar odata cu fondul


Tot spre deosebire de Senat, Camera Deputatilor a stabilit ca masura completului de judecata de a diminua onorariul va putea fi atacata doar cu fondul, iar nu pe cale separata, pentru a nu se aglomera instantele.

In alta ordine de idei: Camera Deputatilor a pastrat prevederea votata in senat potrivit careia vor fi decontate cheltuielile de transport pentru avocati, in conformitate cu protocolul tripartit dintre UNBR, Parchetul General si Ministerul Justitiei.

Incheiem, mentionand ca forma definitiva a proiectului a primit 250 de voturi „pentru” si unul singur „impotriva” (din partea deputatei Anamaria Gavrila).


Iata cum va arata art. 451 alin. 2 din Codul de procedura civila (vezi facsimil):


„Instanta va reduce, la cererea partii interesate, partea din cheltuielile de judecata reprezentand onorariul avocatilor, atunci cand acesta este platit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat, tinand seama de circumstantele cauzei. Motivarea masurii se va raporta la criteriile prevazute de legislatia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Masura luata de instanta nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat si clientul sau. In acest caz, masura reducerii cheltuielilor va fi atacata odata cu fondul, iar in cazul hotararilor supuse recursului, precum si celor definitive, cu reexaminare, cererea urmand a fi solutionata de un alt complet al instantei respective”.


Prezentam motivarea noii forme a art. 451 alin. 2 CPC:


„Perspectiva formularii unei cai de atac impotriva unei hotarari pronuntate in apel sau in recurs ar putea conduce la incarcarea rolului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, situatie care ar contraveni rolului si menirii acesteia si ar putea conduce la prelungirea termenelor acordate in cauzele aflate pe rol, care in ipoteza textului initial, multe ar intra in competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.




* Cititi aici forma proiectului votata de Senat

* Cititi aici versiunea initiala, precum si expunerea de motive

Comentarii

# Cetatean date 9 April 2024 19:38 +6

E o mare prostie, îl las pe dl avocat sa pună un onorariu la o prostie de proces 100000 euro și îl împiedic pe judecator sa repare/îndrepte nebunia . Astfel, desi ai dreptate te vei gândi de 100000 de ori sa chemi pe cineva în judecata. Oare "marele " avocat s-a gândit când a venit cu astfel de propunere. Constat pe zi ce trece ca acești indivizi de politicieni își fac legislație sa se "ingrase" și sa scape de pușcărie, efectiv au împiedicat organele statului prin legislația pe care au creat-o sa poată administra probe, iar atunci când acestea au reușit intr-un fel sau altul intervine prescripția pentru ca ati impiedicat-o/ ingreunat-o. De acest lucru ar fi trebuit sa aibă habar dl fost procuror. Dar unde-i interes ce mai contează. În loc sa vina cu propuneri pentru a preîntâmpina abuzurile uncheselilor, portocalelor s.a., cei doi vin cu o asemenea propunere, oare ce ar mai fi de zis?

# Avocatul din oficiu trebuie platit cat procurorul de sedinta date 9 April 2024 19:56 +3

Asa ar fi just si normal. Nu munceste unul mai mult si altul mai putin. Cat are procurorul de sedinta atat sa aiba si avocatul din oficiu. Nu e ca unii e mai prosti si munceste pedegeaba. Daca e prea mult...atunci e platit prea mult procurorul de sedinta..

# ?????? date 9 April 2024 20:22 0

@ Probabil că în categoria achizițiilor de servicii de avocatură, pe bani publici și la avocatură ar trebui să funcționeze licitațiile cu prețul cel mai mic, experiență, recomandări, avocatura oferind probabil și excepții de la legile achizițiilor publice, ?

# Ioana M. date 9 April 2024 20:35 +4

Din categoria sa mai castigam si noi un ban: Trecem un onorariu de milioane lei si castigam pe o exceptie.Ca e munca multa dom'le ! Si cum mai inventam o cale de atac: sa contestam contestarea onorariului ! Va dati seama ce va face o batrana care nu are ban de avocat si mai pierde si procesul. Ii ia vecinul si casa, pe onorariu !

# Io date 9 April 2024 22:15 0

Da' avocatul care isi stabileste onorariul in mii de euro si nu se prezinta la termene?Si se amana cauza din vina lui? Tot atat plateste pagubitul ?

# Robert date 9 April 2024 22:34 +6

Citisem cateva hotarari in care CEDO spunea ca judecatorul nu poate aproba rambursarea oricarui onorariu, adica il poate cenzura inclusiv din oficiu!!! Fenechiu si Traila s-au descalificat profesional prin aberatia propusa.

# maxtor date 10 April 2024 02:52 0

din oficiu si impotriva persoanei nu e cosher; in rest, În acest scop, a fost arvunit ditamai eminența Valeriu Stoica care, cu un sobor de avocați, s-a năpustit arogant să-și susțină clienții, deși erau cu totii de un penibil atroce. -sobor de apucatzi!

# maxtor date 10 April 2024 08:10 0

"reducerea onorariului sa fie atacabila odata cu fondul, nu pe cale separata, pentru a nu aglomera instantele." -iar le-a redus veniturile si avocatii inca nu s-au prins!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# ?????? date 10 April 2024 08:28 0

@ Este evident și că ,în condițiile integrării în Spațiul Schengen, firmele străine de avocatură se vor impune pe piață, deoarece banii sunt din zona lor, ?

# Sebastian date 10 April 2024 09:40 0

Sa inteleg ca daca un avocat pentru o plangere contraventionala cere sa zicem 10.000 lei si juristul politiei "nu este pe faza" (in general nu prea vin la procese) sa ceara reducerea onorarului avocatului atunci instanta e obligata sa acorde acest onorariu nesimtit?

# ?????? date 10 April 2024 09:44 0

@ Bă, cine vă închipui voi că are interes ca voi să prosoperați, ?

# Ioana M. date 10 April 2024 18:23 0

@Sebastian: va pierde statul .Din categoria cum sa mai luam un ban de la stat sau de la primarii ! Consilieri juridici putini, dosare multe, nu se pot prezenta la toate, in acelasi timp.Nu pot contesta onorariul.

# Florin date 10 April 2024 18:58 +2

In parte este corect, dar cum spuneam...la Romanica lucrurile funcționează altfel... Sa o luam cu sfârșitul...poate reduce la cererea părții interesate....pe bune? Chiar suntem tâmpiți cu toți? Orice pârlit care vrea sa afle adevărul se duce într-o-o instanță si se așază să asiste, va constata că 99% din avocați prezintă suma onorariului la sfârșit când spun laconica formulă ”cu cheltuieli de judecată”.... Acum, dacă aș fi judecător aș spune : dacă ai depus cheltuielile după pledoarie, le-ai depus în afara procesului(de fapt ar trebui încă de acum să se întâmple) nu mă pot pronunța pe o chestiune care nu este supusă contradictivității.....că asa spui: la cererea părți interesate...si cum cere partea daca procesul tehnic e încheiat? În privința cuantumului, dacă vine un șmecher și spune ca te dă în judecată(tu pârlit) și își pune avocat cu onorariul de 100.000 de euro, ce faci? Renunți sau mergi la ruleta judecăți(că e ruletă nu dreptate) sa vezi dacă esti bun de plată 100.000 de Euro?

# Lila date 11 April 2024 10:53 0

# Avocatul din oficiu trebuie platit cat procurorul de sedinta...așa e,15000 lei lunar inparțit la 60 dosare minim pe lună =maxim 250 lei dosar...mai mult decât echitabil pt salariile din România!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.04.2024 – Fost sef din DNA, eliberat din functie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva