29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 15.02.2024 – Cel mai incarcat judecator

Scris de: L.J. | pdf | print

15 February 2024 19:07
Vizualizari: 8170

* Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu si-a exprimat opinia in legatura cu una dintre cele mai importante teme aflate de ceva luni in dezbatere publica. Si anume, posibilitatea introducerii impozitarii progresive. Click aici ca sa cititi ce a spus Isarescu.

 

* Arata deja intr-un mare fel Oradea, iar acum au aparut noi idei de dezvoltare. Se lucreaza la implementarea unui masterplan in zona aeroportului. Mai multe detalii pot fi vazute aici.

 

* Surpriza la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pe nepusa masa, ICCJ a mai facut o sesizare la Curte Constitutionala. De data aceasta nu este insa vorba despre vreo lege care sa priveasca sistemul judiciar, ci despre “Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a cailor ferate forestiere si a lucrarilor de corectare a torentilor din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora”.

Decizia de sesizare a CCR a fost luata in unanimitate de cei 84 de judecatori prezenti la sedinta Sectiilor Unite, iar la final ICCJ a anuntat urmatoarele:

“La data de 15 februarie 2024, ora 14.00, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu prevederile art.27 lit.b din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciara, in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata,

Cu participarea unui numar de 84 de judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum prevazute de lege,

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare in ceea ce priveste:

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a cailor ferate forestiere si a lucrarilor de corectare a torentilor din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora (PL-x nr. 722/2023), in raport de prevederile constitutionale ale art. 1 alin. (5) privind principiul legalitatii, ale art. 136 alin. (2) si (4) cu privire la dreptul de proprietate publica si modalitatea de constituire a dreptului de administrare coroborate cu cele ale art. 147 alin. (4) privind caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, precum si a prevederilor art. 52 referitoare la dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica”.

 

* Judecatorul Alin Ene (foto) din CSM ofera noi informatii despre problemele cu care se confrunta magistratii. Aflam de la Ene ca un judecator de la cea mai aglomerata judecatorie din Romania ar fi avut spre solutionare in 2023 peste 3.500 de dosare. Iar media la nivel national ar fi fost de peste 1.400 de cauze pentru fiecare judecator. Dar mai bine va lasam sa cititi statistica oferita de judecatorul Alin Ene din CSM, pe pagina sa de Facebook:


 

3.502 - numarul de dosare pe care un judecator le-a avut spre solutionare in anul 2023, la cea mai incarcata judecatorie din Romania.

Cu alte cuvinte, in fiecare zi lucratoare a anului, fiecare judecator din instanta a avut de solutionat cate 14 dosare.

In medie, la nivel national, fiecare judecator de la judecatorie a avut spre solutionare 1.454,7 dosare, deci aproximativ 6 dosare pentru fiecare zi lucratoare.

Un dosar poate avea de la cateva zeci de pagini pana la cateva mii. Tu cate pagini poti citi in 8 ore?

O hotarare poate avea de la cateva pagini pana la cateva sute. Tu cate pagini poti scrie in 8 ore”.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Ioana M. date 15 February 2024 19:43 +2

O initiativa corecta a ICCJ de a sesiza CCR. Cand alte institutii derapeaza mai speram la ICCJ .

# Cetateanul date 15 February 2024 19:53 +34

Scuzaț! ... tu câte pretenții docte poți avea...din vârful buzelor țuguiate de mașină la scară, cabinet, secretariate, uși deschise și foarte deloc motivări? :lol: PS Ce plină îi nația de agenți constatatori...unul și unul. Doar că niciunul nu realizează că îi plătit să facă nu să miaune prin colțuri.

# Nebunu date 15 February 2024 22:01 +16

Suntem o tara de prosti. Ce legi îs astea? Care sa permita asa o anomalie? La ce justitie poate spera cetateanul in astfel de conditii? De ce doarme legiutorul si nu mareste schemele de personal?

# maxtor date 16 February 2024 02:13 +20

@Nebunu-e ca in Miorita, 2 Puteri s-au pus s-o omoare pe cea de-a treia, Prezidentu nu vede niciun dezechilibru.

# maxtor date 16 February 2024 03:45 +1

in L47/199 aflam la art.66 ca " Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală.." si raportat la "nimeni nu se afla in afara legii" concluzionam ca arestarea si trimiterea in judecata sunt echivalente! (nu stim cum voi ati fost invatati sa cititi legile)

# maxtor date 16 February 2024 04:39 0

"pe nepusa masa" e potrivit: nu stim unde era Inalta inainte de promulgarea L32/2021 " pentru completarea art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru " -probabil Inalta era la masa cu dushmanu, poate era in pat cu dushmanu.(oug80 e n.c.,mai trebuie doar Decis asta)

# funny date 16 February 2024 13:36 +14

Nu intereseaza cate dosare are de solutionat un judecator de la o instanta. Vrem sa stim cate are vechi, cu termene date degeaba. Vrem sa stim cate a solutionat . Si cate a solutionat pe fond, nu pe exceptii. Si cate i-au ramas definitive. Si cate i s-au anulat cu trimitere spre rejudecare, Ca dc judecatorul asta da termene degeaba si pronunta vreo 4 ani numai respingeri pe exceptii, care i se anuleaza cu trimitere spre rejudecare in apel, normal ca are mult de munca. Volumul nu inseamna nimic daca nu este corelat cu calitatea si eficienta. Cei care se fac ca muncesc, sunt si cei care se plang ca-s aglomerati. E timpul sa le faceti o analiza corelata pe durata de solutionare si pe calitatea si eficienta muncii. S-ar putea sa aveti o surpriza. Nu aglomeratii sunt de plans, ci ceilalti, pt ca ceilalti chiar muncesc.

# Alinuca@gmail.com date 18 February 2024 09:17 +19

Sunt multe dosare pentru că, de-a lungul anilor: - legislația a devenit mai stufoasă -infractionalitatea și corupția au crescut și nu s-a ocupat nimeni serios de ele. - sunt multi magistrați care nu muncesc nici măcar 4 ore pe zi. In concluzie, sistemul judiciar romanesc este bolnav, cu șanse de însănătoșire aproape inexistente in următorii 30 ani.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.04.2024 – Fost sef din DNA, eliberat din functie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva