27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 20.03.2024 – Oamenii lui Kovesi, reciclati in Moldova (Galerie foto)

Scris de: L.J. | pdf | print

20 March 2024 20:33
Vizualizari: 4272

* Presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa promulge noua lege a redeventelor. Ce prevede ea, aflati dand click aici.


* Lumea Infrastructurii prezinta o prognoza interesanta privind evolutia transporturilor rutiere. Cum ar putea arata cifrele pana in 2030, vedeti facand click aici.


* Nu vedem in fiecare zi exceptii de neconstitutionalitate ridicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – mai ales daca nu este vorba despre salariile si pensiile magistratilor. O asemenea exceptie a fost admisa miercuri, 20 martie 2024, in legatura cu padurile.


Iata comunicatul CCR:


In sedinta din data de 20 martie 2024, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a priori, a decis, cu unanimitate de voturi: (...)

A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite si a constatat ca Legea pentru modificarea completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a cailor ferate forestiere si a lucrarilor de corectare a torentilor din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor -Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora este neconstitutionala, in ansamblul sau.

In esenta, Curtea a retinut ca, avand in vedere faptul ca transferul bunurilor ce fac obiect de reglementare al legii criticate se face prin lege organica, iar nu prin act individual – hotarare a Guvernului, precum si faptul ca transferul dreptului de proprietate publica si al dreptului de administrare asupra bunului in cauza se realizeaza concomitent, legea criticata contravine dispozitiilor constitutionale cuprinse in art.1 alin.(4) privind principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, art.61 alin.(1) si art.102 alin.(1) teza finala referitoare la rolul Parlamentului si, respectiv, al Guvernului, precum si dispozitiilor art.136 alin.(4) referitoare la inalienabilitatea bunurilor proprietate publica si art.147 alin.(4) privind efectele deciziilor Curtii Constitutionale.

Totodata, Curtea a retinut ca este neconstitutionala si solutia normativa care reglementeaza o modalitate de intoarcere a bunurilor in cauza, in domeniul public al statului, prin efectul legii, in situatia in care nu s-a realizat scopul avut in vedere prin transferul acestora din domeniul public al statului in domeniul privat al acestuia, aspect ce contravine dispozitiilor constitutionale cuprinse in art.61 alin.(1) si art.102 alin.(1) teza finala, art.136 alin.(2) referitor la proprietatea publica si art.147 alin.(4).

De asemenea, Curtea a mai retinut ca prin reglementarea transferului prin lege, iar nu prin hotarare a Guvernului, a unor bunuri ce nu formeaza obiectul exclusiv al proprietatii publice, este eludata posibilitatea persoanei vatamate de o autoritate publica, printr-un act administrativ, de a se adresa unei instante judecatoresti, ceea ce contravine dispozitiilor art.52 – Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica din Legea fundamentala”.


* Oamenii fostei sefe DNA Laura Kovesi continua sa fie reciclati in Republica Moldova. Dupa ce in noiembrie va aratam ca fostul Procuror General Gabriela Scutea – semnatara Protocolului PICCJ-SRI din 2009 – a ajuns Inalt Consilier UE pe probleme de justitie si procuratura pentru Republica Moldova (click aici pentru a citi), de data aceasta vorbim despre Claudiu Dumitrescu (foto dreapta), fost sef al Sectiei a II-a din DNA si actual expert international tot pentru Republica Moldova.



Dumitrescu a bagat capul in poza marti, 19 martie 2024, la intalnirea pe care seful DNA Marius Voineag a avut-o cu Veronica Dragalin, sefa Procuraturii Anticoruptie din Republica Moldova.

La aceeasi intalnire, tot ca expert international pentru Republica Moldova, a participat fostul procuror CSM Codrut Olaru (foto stanga). O fi semn ca nu-i prea merge cu consultanta in afaceri, management, relatii publice si comunicare de care se apucase dupa plecarea din Consiliu (click aici pentru a citi)?

 



Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Cetateanul date 20 March 2024 21:11 0

Valoarea profesională se vede după plecare. Atunci când ești doar tu și cu ce ai în cap...dacă ai. Dacă nu... s(in)ecurești.

# Ioana M. date 20 March 2024 22:04 +1

Allba neagra cu bunurile proprietate publica a statului.Si nu e prima data. Se trec in proprietatea si adm. Consiliilor locale, dupa care sunt concesionate pe ochi frumosi pe 45 de ani si abandonate.Exploateaza aia cum vor. Sau se trec in proprietatea privata a UAT si se liciteaza la bucata...si se vand fonduri forestiere cu dealuri cu tot

# Lila date 20 March 2024 23:18 +2

Totuși...de ce sunt atât de supărați unii din poză?ce motive or avea?nu prea se explică...oricum,e de remarcat mina vesela a doamnei Dragalin.

# Lacomu Sile Kurutz date 23 March 2024 12:08 +64

Experti reciclati in Republica Modova? Felicitari spun unui sistem in care sinecura e mentalitate. General, general, mare doctor in drept, mare. Iar coliva mai are ca bomboana si asocierea cu cele mai tenebre curente anti-reforma din sistem. S-a vazut in prestatia din CSM

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva