30 DE GHINIOANE USR-ISTE – Esec de proportii pentru Uniunea Salvati Romania. Tribunalul Bucuresti a respins actiunea prin care USR a cerut constatarea nelegalitatii celor 30 de hotarari ale Consiliului General de infiintare a companiilor municipale. Instanta a admis cererea USR de atacare la Curtea Constitutionala a prevederilor din Codul administrativ ce reglementeaza majoritatile necesare in CGMB in functie de tipul de hotarari (Minuta)
Saptamana trecuta s-a incheiat cu un esec rasunator pentru Uniunea Salvati Romania, condusa de vicepremierul Dan Barna (foto). Vineri, 25 iunie 2021, judecatoarea Ana Maria Gheorghe de la Tribunalul Bucuresti a respins actiunile prin care USR i-a cerut instantei sa constate nelegalitatea a 30 de hotarari de Consiliu General prin care au fost infiintate 20 de companii municipale, pe vremea primarului general Gabriela Firea. Este vorba despre hotararile CGMB nr. 388-417, adoptate in vara anului 2019.
Mentionam ca actiunile au fost depuse nu doar de catre USR – alaturi de membrele aceluiasi partid, Roxana Wring si Ana Ciceala (fosta, respectiv actuala consiliera generala) –, ci si de catre diversi membri ai PNL Bucuresti, printre care actualul primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, si presedinta PNL Bucuresti, Violeta Alexandru. Totusi, mentionam ca Partidul National Liberal, in ansamblul lui, nu se numara printre reclamanti (vezi facsimile).
Iata minuta sentintei TMB nr. 4380/2021 din dosarul nr. 28997/3/2019:
„Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei. In temeiul art.29 alin.4 din Legea nr.47/1992 sesizeaza Curtea Constitutionala a Romaniei cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispoz.art.139 alin.2 si art.139 alin.3 lit.f, g si h din OUG nr.57/2019.
Respinge cererea de suspendare a cauzei pana la solutionarea definitiva a exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale antementionate. Respinge exceptia de nelegalitate a HCGMB nr.388-417, invocata prin precizarile la cererea de chemare in judecata conexa (dos.nr.29500/3/2019), ca inadmisibila.
Respinge exceptiile lipsei calitatii procesuale active si a lipsei de interes in promovarea cererii de chemare in judecata principala si conexa, ca nefondate.
Respinge cererea de chemare in judecata principala si cererea conexa ca nefondate.
In temeiul art.453 obliga pe reclamantii din cererea de chemare in judecata principala (dos.nr.28997/3/2019) la plata catre Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat Bucuresti SA a sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata (reprezentand onorariu de avocat redus). In temeiul art.453 obliga pe reclamantii din cererea de chemare in judecata conexa (dos.nr.29500/3/2019) la plata catre Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat Bucuresti SA a sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata (reprezentand onorariu de avocat redus).
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune, in caz de formulare, la Tribunalul Bucuresti-sectia a II-a contencios administrativ si fiscal, sub sanctiunea nulitatii. Pronuntata azi, 25.06.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei”.
PNL si USR vor merge in fata CCR
Pe de alta parte, asa cum ati vazut in minuta, Tribunalul Bucuresti le-a incuviintat USR-istilor si PNL-istilor sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia unor pasaje din Codul administrativ care reglementeaza majoritatile necesare in consiliile locale (inclusiv in CGMB), in functie de tipul proiectelor de hotarari ce trebuie votate.
Iata fragmentele relevante din OUG 57/2019 privind Codul administrativ:
- art. 139 alin. 1, 2 si 3 lit. f, g si h:
„(1) In exercitarea atributiilor ce ii revin, consiliul local adopta hotarari, cu majoritate absoluta sau simpla, dupa caz.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), hotararile privind dobandirea sau instrainarea dreptului de proprietate in cazul bunurilor imobile se adopta de consiliul local cu majoritatea calificata definita la art. 5 lit. dd), de doua treimi din numarul consilierilor locali in functie.
(3) Se adopta cu majoritatea absoluta prevazuta la art. 5 lit. cc) (n.r. jumatate plus unu) a consilierilor locali in functie urmatoarele hotarari ale consiliului local: (...)
f) hotararile privind asocierea sau cooperarea cu alte autoritati publice, cu persoane juridice romane sau straine;
g) hotararile privind administrarea patrimoniului;
h) hotararile privind exercitarea atributiilor prevazute la art. 92”;
- art. 92:
„(1) Consiliile locale si consiliile judetene pot hotari asupra participarii cu imprumuturi, capital sau cu bunuri, dupa caz, in numele si in interesul colectivitatilor locale la nivelul carora sunt alese, la infiintarea, functionarea si dezvoltarea unor organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, in conditiile legii.
(2) In acceptiunea prezentului cod, in categoria organismelor prestatoare de servicii publice sau de utilitate publica in unitatile administrativ-teritoriale se includ:
a) institutii publice de interes local sau judetean;
b) societati si regii autonome infiintate prin hotarari ale autoritatilor deliberative, denumite in continuare societati si regii autonome de interes local sau judetean;
c) asociatii de dezvoltare intercomunitara;
d) furnizori de servicii sociale, de drept public ori privat, care acorda servicii sociale in conditiile prevazute de lege;
e) asociatii, fundatii si federatii recunoscute ca fiind de utilitate publica, in conditiile legii;
f) operatori de servicii comunitare de utilitati publice locale sau judetene;
g) operatori regionali, constituiti in conditiile legii”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Barbulescu
28 June 2021 18:37
+85
# Narcis
28 June 2021 18:56
+60
# santinela
29 June 2021 06:51
+62
# Avramescu Nicusor
29 June 2021 17:37
+10
# Manole
29 June 2021 22:12
+31