14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A APARUT O NOUA PUBLICATIE JURIDICA – Judecatorul CCR, Tudorel Toader, alaturi de lector univ. dr. Marieta Safta, prim-magistrat asistent al Curtii Constitutionale, au fondat "Revista de Drept constitutional". Revista promoveaza principiile si valorile constitutionale, cercetarea stiintifica in domeniu si standardele moderne de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale, standarde rezultate din actele juridice nationale si internationale

Scris de: L.J. | pdf | print

10 January 2016 12:05
Vizualizari: 3683

Lista publicatiilor juridice este mai bogata incepand cu acest an. Recent am avut onoare de a fi anuntati ca in mediul de specialitatea si-a facut aparitia o noua publicatie juridica. Este vorba despre Revista de Drept constitutional, editata de Universul Juridic sub coordonarea celor doi redactori Tudorel Toader (foto) Prof.univ.dr., Facultatea de Drept, Universitatea "Al.I.Cuza" din Iasi, judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei si membru titular in Comisia de la Venetia, si Marieta Safta, lector univ.dr., Facultatea de Drept, Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucuresti, prim-magistrat asistent la Curtea Constitutionala a Romaniei, corespondent al Curtii Constitutionale la Comisia de la Venetia, ambii castigatori ai Premiului "Anibal Teodorescu" acordat, in 16 decembrie 2015, de Uniunea Juristilor din Romania pentru Lucrarea "Dialogul judecatorilor constitutionali", editata de editura "Universul Juridic".


Revista de drept constitutional isi propune publicarea de studii si comentarii de practica judiciara din domeniul dreptului constitutional roman si comparat, atat in limba romana, cat si in limba engleza.

Propunandu-si sa complineasca lipsa unei reviste de stricta specialitate din literatura juridica din Romania, revista de drept constitutional isi deschide paginile catre autorii din tara, in scopul promovarii principiilor si valorilor constitutionale, al cunoasterii si diseminarii jurisprudentei instantelor de jurisdictie constitutionala, a Curtii de Justitie Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, a altor instante internationale, a standardelor europene de garantare a drepturilor si libertatilor fundamentale, standarde promovata de catre Comisia de la Venetia.

Sunt invitati sa contribuie la calitatea Revistei de drept constitutional cu studii si articole autorii care sunt de acord sa cesioneze revistei, cu titlu exclusiv, dreptul de reproducere si difuzare a materialului, in format fizic, dar si electronic, cu conditia ca lucrarile sa nu mai fi fost publicate intr-o alta platforma.

Prezentam in continuare Cuvantul de deschidere al fondatorilor Revistei de Drept constitutional din primul numar al publicatiei, Tudorel Toader si Marieta Safta:

"Demersul de realizarea a Revistei de drept constitutional a fost determinat in special de dinamica si importanta evolutiilor constitutionale, la nivel national si international. Consideram ca aceasta evolutie, precum si schimburile permanente care au loc intre cele doua planuri mentionate impune un spatiu distinct de prezentare si analiza la nivel national, respectiv existenta unei reviste de specialitate, care lipseste la acest moment in Romania.

Pornind de la aceste premise, revista de drept constitutional promoveaza cercetarea stiintifica in domeniu, dialogul referitor la teoria si jurisprudenta constitutionala, in cadrul procesului complex de constitutionalizare a dreptului. Revista ilustreaza si promoveaza standardele moderne de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale, standarde rezultate din actele juridice nationale si internationale, consacrate prin jurisprudenta instantelor constitutionale si a instantelor internationale, standarde codificate prin activitatea Comisiei de la Venetia.

Cu o aparitie trimestriala, revista va publica studii referitoare la teoria si jurisprudenta constitutionala, cu accent pe dreptul comparat in domeniu si pe raporturile cu dreptul Uniunii Europene. De asemenea, aceasta va cuprinde o rubrica destinata evolutiilor institutionale si jurisprudentiale ale instantelor de contencios constitutional, posibile repere pentru jurisdictia constitutionala nationala, pentru doctrina de specialitate, dar si pentru autoritatile publice implicate in actul de legiferare, pentru identificarea celor mai adecvate solutii, fundamentate si pe o analiza comparativa. Sectiunea dedicata actualitatilor constitutionale va cuprinde, deopotriva, referiri la studii su jurisprudenta constitutionala din tara sau din strainatate pe temele de interes ale momentului.

In egala masura, paginile revistei sunt deschise specialistilor din tara si din strainatate".


Comentarii

# Vladi Mir date 10 January 2016 20:57 +5

Abea astept sa citesc in aceasta nobila Revista de Drept Constitutional, un articol sub semnatura ilustrului judecator CCR Tudorel Toader, articol care sa ne lamureasca cum ... cu gratie in 2012, Curtea din care cu onoare face face parte, pe votul celor SAPTE MILIOANE PATRU SUTE DE MII de urmasi ai dacilor liberi.

# Vladi Mir date 11 January 2016 07:28 +1

Stimata redactie, daca "....." vi se pare nepotrivit, va rog respectuos sa-l inlocuiti cu "se usura". Va multumesc si va apreciez sincer munca.

# ashura date 11 January 2016 22:12 -2

pentru vladi Mir,toader tudorel nu a fost niciodata basist,el e numit de parlament si s-a opus eratei de la 5 dimineata,precum si invalidarii votului toader tudorel e un profesor foarte bun ...si un om de buna credinta...nu e ca lultza kovezi ,sau livia stanciu,el chiar e un mare profesor de drept si un om absolut ok

# Vladi Mir date 12 January 2016 07:51 +1

Stimata doamna, verticalitatea morala si profesinala se mentin greu si la nevoie, chiar si cu sacrificii. Nu conteaza ca e sau nu basist, nu conteaza ca a fost sau nu de acord cu odioasa crima juridica numita eufemistic "ERATA", ci conteaza ca a stat si mai sta inca intre cei care au comis-o, fara sa fi facut, sau sa faca nimic, ceea ce miroase de la o posta a "favorizatea infractorului"! Ma intreb cum se duce in fata studentilor si ce viitori magistrati vor iesii din acesti discipoli, daca pana acum nici macar unul nu l-a intrebat, "BINE MAGISTRE, DE CE NU TI-AI DAT DEMISIA DE ONOARE IN LUNGA VARA FIERBINTE A LUI 2012 ?!" In incheiere, iti doresc un an bun si sa ne intalnim sanatosi si cu replici tari, pe forumul acestei onorabile publicatii.

# ashura date 12 January 2016 15:28 0

va inteleg si va respect  punctul de vedere.....o demesie dupa aceea monstrozitate era un gest elegant...dar sa gandim altfel daca nu era domnul toader tudorel,si alti memebri ca domnia sa sa am fii avut acum toate pachetele de legi  big brother care ofereau sri-ului puteri aproape nelimitate in ceea ce priveste supraveghere...toader tudorel e unul din cei ce s-a opus si legiilor big brother referendum ala e dovada clar a ipocrizie unor din..sa-i numim partenerii nostri externi,aia cu care muntele de moraliate si lultza inchina cupe de sampanie... adevarat bine ziceti,aceea erata e o insulta oribila adusa democratiei si votului

# Vladi Mir date 12 January 2016 19:04 +1

Respect si eu eleganta raspunsului dat, insistand totusi ca demisia de onoare a favoritului dumneavoastra, ar fi avut un efect de maxima magnitudine, care ar fi anulat toxica "ERATA". Pacat ca mai tarziu, a ratat si prilejul de a se reabilta, prin luarea unei pozitii legale si ferme, cu ocazia josnicei si hilarei maziliri a colegului sau de Curte si de roba visinie, judecatorul Toni Grebla, mazilit chipurile pentru doua rochii, oarece pasaret si caprine exotice, tocmai pentru ca se manifestase impotriva blestematei legi "Big brother". Si sunt convins ca numai "discretia" cu care se "lucreaza" la CCR, ascunde si multe alte "clipe" de lasa lipsa de profesionalism si onoare, a celor care sub conducerea unui magistrat cel putin "indoielnic", s-au implicat neconstitutional mani******nd piata politichiei dambovitene. Stimata doamna, va doresc ca barbatul Tudorel Toader, sa intervena cum i-am propus si numai din pur cavalerism pentru laudabilul gest cu care i-ati luat apararea .

# ashura date 12 January 2016 20:10 +1

adevarat la toni grebla fost o executie ,o mazilire a binomului...pt ca cineva si-a permis sa le sfideze dorintele de control si putere... sri a devenit inamicul democratiei romanesti...pornind de la ofiterii acoperit din presa si justitie ,la modul in care sri ataca zilnic constitutia prin celebrul camp tactic ati punctat bine

# Marin date 11 January 2016 22:06 0

Cine  să mai aibă  încredere în nomenclatura aceasta dotată  cu doctorate  şi titluri academice care în concepţie  şi acţiune este bolşevică?Cum aţi tratat voi la  CCR problema proprietăţii  şi, mai ales ,a avocaturii, nu este de natură  să vă facă cinste şi să vă recomande  ca nişte  specialişti de marcă  în domeniul Dreptului ca ştiinţă!Îmi este  ruşine  să văd aceste personaje în instnaţele   din România, şi ca  ele  sunt  cu  duiumul, şi îmi este teamă  că România  va  fi ca o ţară din lumea îndepărtată a civilizaţiei unde  doar războiul va fi  soluţia!

# klopstock date 13 January 2016 10:56 -1

Dl.Toader este unul din cei mai distinsi membrii al Curtii,raspunzand total cerintelor prevazute in Constitutie.Comparati-l cu alti cativa rataciti basisti,lipsiti de orice valoare profesionala,care ar fi napadit instanta,daca dl.Toader ar fi demisionat.Nu intamplator eu personal nu am vazut atacuri la adresa lui.A fost si membru al Comisiei de la Venetia,facand cinste tarii noastre.Terminati cu insultele si grobianismele aruncate generic asupra tuturor judecatorilor laolalta.Ati uitatat cum a ajuns Motoaca in CCR ? Ne-am fi trezit cu Macovei,Iancu si altii ca ei,in cea mai inflenta instanta din Ro.

# Vladi Mir date 13 January 2016 19:25 +1

Stimate domnule Klopstock, din respect pentru dumneavoastra am incercat sa postez o replica decenta, pe care, spre surprinderea mea, "capul limpede" al Lu.Ju. mi-o refuza. Probabil ca in spiritul nobilei transparente pentru care militaza neabatut. Asta este ! Sper sa ne intalni cu alta ocazie, pentru a putea dialoga cu buna cuvinta, chair si in contradictoriu. Va doresc o seara buna si cat mai multe zile asemenea.

# klopstock date 13 January 2016 20:18 0

Multumita tonului urban al dlui.Mir socotesc util sa revin.Discretia CCR pe care o respingeti este,in fapt,cheia de bolta o oricarei Curti de acest fel.V-as da exemplu Franta ; stiti ca acolo nu exista nici opinii separate,,toate deciziile fiind,obligatoriu,luate cu unanimitate?Cat despre "cazul Grebla",de vreme ce el insusi,sa zicem,a capitulat ce putea face dl.Toader ? Realist vorbind sunteti sigur ca o asemenea atitudine era benefica pentru Curte ?Iar va trimit la capul dnei Motoc,unde un vot in Parlament a fost,pur si simplu dat peste cap numai sa intre in Curte cine trebuie! V-as adresa rugamintea de a revedea componenta "stiintifica" a altor membrii ai Curtii.Era,oare util pentru ea sa renunte la o voce de profesionist autentic - vezi delegarea la Comisia de la Venetia a dlui.Toader ? Pe scurt sa vedem in astfel de situatii nu numai pozitiile personale,ci si impactul asupra autoritatilor in cauza,a oricarei atitudini.Cel putin aceasta este optica mea.

# Vladi Mir date 14 January 2016 15:20 0

Stimate domn, pentru a ma putea face inteles, din dialogul nostru lipseste exact veriga cenzurata de care vorbeam in postarea mea anteriora. Dar, oricum, nici un motor multicilndru, in cazul nostru, daca nu ma insel, vreo 9 (noua), nu poate functioa nicicum, chiar daca doar unul singur dintre cilindri este la pametri maximi. Si cand, de fuctionatea acestui "motor" depinde insasi destinele tarii noastre, falimentul acesteia este de neocolit. Intrebati-va sincer cum ar fi aratat scena noastra politica fara nemernica "ERATA" anulata de "explozia" superperformantului cilindru T.T. si-mi veti da dreptate. Sperand ca si aceasta interventie va trece necenzurata, va doresc numai bine.

# klopstock date 15 January 2016 01:16 0

Dezolat,dle.Mir de a nu ma fi intelea,deoarece nu ati abordat niciunul din aspectele cuprinse in ulrima mea postare,asa ca revin in cea mai simpla maniera posibila,cu un exemplu metaforic.Daca unul din cei trei ciobani care se ingrijesc de turma satului,aflata in grija lor socoteste ca ceilalti doi isi indeplinesc negljent treaba,el abandoneaza turma,aceasta va fi mai bine ingrijita,dupa plecarea sa ? Evident ca ambii ramasi vor aduce pe altul,care li se va alatura.Unde am ajunge,daca toti,aflati in situati similare vor dispare,parerile lor,motivate in cadrul activitatii desfasurate ,daca raman fiind certamente utile si autoritatii in cauza si societatii,in general.Cu aceste zise consider dialogul incheiat.

# Vladi Mir date 15 January 2016 07:06 +1

In sfarsit domnule Klopstock, cu exempu dat, mi-ati epuizat orice posibilitate riposta! Ce subtil ati materialozat dumneavoastra adevaratul raport dintre judecatorii CCR si noi, cele cateva milioane de oi nevolnice, pascute prin balarii si mulse zilnic si pentru bunastarea lor, oi bulucite in turma pe care o pastoresc conform nobilei lor constiinte!! Recunosc ca rafinamentul gandirii dumneavoastra si nivelul expertizei juridice ma depasesc, asa ca ma dau batut. Ramaneti cu bine!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva