15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Abuzurile si discriminarile din Legea 9/2012 privind noua taxa auto! Justitiabilii au la indemana argumentele unei actiuni in instanta impotriva noii taxe de poluare impusa in mandatul lui Borbely!

Scris de: L.J. | pdf | print

19 January 2012 14:48
Vizualizari: 17372

 

Societatea Civila Romjust, care s-a constituit la Timisoara prin asocierea unor persoane fizice și juridice, inclusiv doua cabinete de avocatura si ONG-uri care au drept tinta apararea drepturilor omului, a transmis redactiei Lumeajustitiei.ro o pozitie bazata pe argumente juridice care privesc nelegalitatea actualei taxe auto. In acest material se subliniaza, printre altele, faptul ca Legea nr. 9/2012 incalca principiul ”poluatorul plateste” si nu se poate aplica intrucat este „discriminatorie, abuziva si confuza”. Redam integral acest material care pate folosi oricui apeleaza la Justitie impotriva acestei legi.


In contextul expus, inalta Curte considera relevante concluziile la care a ajuns instanta de la Luxembourg in Cauza 106/77, Simmenthal II: ”Instanta nationala care a fost invitata sa aplice dreptul comunitar are obligatia de a aplica aceste dispozitii in plenitudinea lor si sa refuze din oficiu aplicarea oricarei norme juridice nationale contrare, chiar daca este ulterioara si nu are nevoie ca intr-un astfel de caz sa astepte interventia prealabila a unor instrumente legislative, constitutionale sau procedurale."

Avand in vedere faptul ca Legea nr.9/2012, privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, a fost promulgata si produce efecte, cu referire directa la Decizia nr. 24 a ICCJ din dosarul nr.9/2011, RIL, raportat la Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, Constitutia Romaniei, Conventia Europeana Pentru Apararea Drepturilor Omului si libertatilor Fundamentale,Legislatie UE in primul rand dar fara a exclude si alte acte normative incidente, se pot constata urmatoarele:

Legea nr. 9/2012, privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, incalca principiul „POLUATORUL PLATESTE”, nu se poate aplica in forma promulgata fiind discriminatorie, abuziva si confuza.

Normele metodologice de aplicare a Legi nr.9/2012 nu au relevanta atata timp cat acestea vor fi elaborate prin Hotarare de Guvern ceea ce inseamna ca nu pot aduce modificari de substanta in contextul legii;

Elementul de discriminare sesizat de instantele de judecata nationale raportat la constatarile Instantei Europene, retinute in Decizia Inaltei Curti de casatie si Justitie nr. 24, a ramas si produce aceleasi efecte in mod indirect, efecte care favorizeaza autovehiculele deja inmatriculate pe Teritoriul Romaniei fata de cele ce urmeaza sa fie inmatriculate si respectiv importate;

Legea Legea nr. 9/2012, privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este in totala contradictie atat cu legislatia UE cat si cu legislatia nationala in vigoare;

Art.4 aliniatul (2) din L.nr.9/2012: “…(2) Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii. …”

Analizand textul acestui articol se poate observa ca „ .. unii poluatori nu platesc desi polueaza folosind autovehiculul ... „ pentru o perioada nedefinita, adica pana la primul transfer de proprietate ...

Cum aceasta perioada nu este definita, iar in acest timp nu exista nici o obligatie de plata pentru poluare, discriminarea este evidenta si nu este justificata ....

Principiul legii „ Poluatorul plateste „ este incalcat.

Cu alte cuvinte, tranzactiile de autovehicule interne sunt favorizate fata de importuri atata timp cat cele interne care privesc autovehiculele pentru care nu s-a achitat nici o taxa pe poluare pot ocoli cu usurinta tranferul „oficial de proprietate” astfel ca si taxa sa fie ocolita, in defavoarea autovehiculelor importate pentru care actele de transfer de proprietate nu se pot ocoli in mod legal.

Elementul de discriminare este evident atat fata de legislatia interna cat si de cea UE.

Un alt element de discriminare nejustificata este fata de categoria de autovehicule poluante la care face referire art. 14 din Codul Rutier, categorie necuprinsa in lege si care lasa loc de interpretari si abuzuri nejustificate, lasand Administratiile locale in postura de a „inregistra” ( pentru a strange bani la buget) diferite tipuri de autovehicule pe baza de declaratie, atata timp cat art.3 si 8 din Legea nr.9/2012 nu defineste clar si aceasta categorie.

Art.2 litera d. contine un element de discriminare nejustificata si confuz prin precizarea cu exceptia casarii si dezmembrarii” . Este de notorietate faptul ca un autovehicul casat si/sau dezmembrat nu mai circula. deci este scos din parcul auto national. Nu se justifica aceasta exceptie fata de dreptul pe care il confera legea pentru valoarea reziduala.

Art.2 litera h - definirea inmatricularii este diferita fata de definirea prevazuta de Codul Rutier, ceea ce poate produce confuzii si interpretari diferite sau arbitrare.

Art.2 litera j si k face trimitere la legi abrogate si ilegale ( contrare UE) care nu mai produc efecte si care de drept nu mai exista ca referinta fata de legislatia noastra. Trimiterea la aceste acte normative pot produce confuzii, abuzuri si erori.

Art.11 produce o confuzie si o deruta a cetatenului si nu numai, prin trimiterea la instanta de contencios, urmata de specificatiea „competente potrivit legii” fara o precizare clara, imperativa. Norma este eliptica si lasa loc de intrepretari mai ales din partea autoritatilor fata de cetatean.

Art.12 nu contine masura imperativa a restituirii taxei incasate nelegal prin actele normative gasite ilegale de catre instantele nationale si Instanta europeana, fiind astfel in contradictie si cu Decizia Inaltei Curti.

Art.12 alin. (2) prevede ca restituirea se va face platitorului taxei ceea ce este ilegal deoarece, autovehiculul este purtatorul taxei si nu cetateanul. Daca acesta a instrainat autovehiculul intre timp, instrainarea s-a facut cu tot cu taxa, iar daca restituirea se va face celui ce a vandut autovehiculul, acesta este favorizat nejustificat fata de cumparator. Nu se justifica interventia acestei legi intr-un acte de vanzare cumparare prin favorizarea uneia dintre parti.

Art.12 alin.(3) impune un termen de prescriptie care vine in contradictie cu decizia Inaltei Curti precum si cu Jurisprudenta Curtii Europene.

Art..13 vine in totala contradictie cu OG nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, cu modificarile si completarile ulterioare. Acest articol produce o confuzie totala deoarece face trimitere la cheltuieli banesti stabilite de instante si cheltuieli ocazionate de executarea silita cu norma generala si nu specifica.

Conform acestui articol ( art.13 din L.nr. 9/2012) taxa incasata nu este in drept si fapt doar venit la Fondul de Mediu ci este si un fond de despagubire pentru „ cheltuielile banesti stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile in sarcina statului, precum si orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silita, ceea ce vine in totala contradictie cu scopul principal al legii definit prin „expunerea de motive”

Art. 13 din lege, contrazice art 1 alin. (2) din aceea si lege ( L. Nr. 9/2012)

Prin Art.16 din L. Nr.9/2012 se aproga partial HG nr.686/2008 deoarece nu este specificat ca abrogarea se refera si la modificarile si completarile ulterioare, ceea ce poate produce confuzii, abuzuri si interpretari vadit deferite de aplicabilitate.

Anexele 1-3 din lege contin termenul „euro” si nu „contravaloarea in euro” cum este legal deoarece in Romania toate platile catre sistemul de stat se fac in moneda nationala cu referire la contravaloarea in euro. Acest aspect poate produce confuzii in interpretare si aplicare in defavoarea cetateanului, ori scopul acestei legi este altul”.

Aspecte generale

Legea nr.9/2012, privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, nu poate fi aplicata deoarece la ora actuala exista mai multe categorii de autovehicule:

1. autovehicule neinmatriculate pentru care urmeaza sa se plateasca taxa

- autovehicule inmatriculate aflate in posesia cetateanului pentru care nu s-a achitat taxa si pentru care urmeaza sa se achite taxa la primul transfer de proprietate;

- autovehicule pentru care instantele au dispus inmatricularea fara plata taxei pe poluare aflate in posesia cetateanului care a sesizat instanta;

- autovehicule pentru care instantele au dispus inmatricularea fara plata taxei pe poluare care nu se mai afla in posesia cetateanului care a sesizat instanta;

- autovehicule pentru care instantele au dispus restituirea taxei pe poluare si care se afla in posesia cetateanului care a sesizat instanta;

- autovehicule pentru care instantele au dispus restituirea taxei pe poluare si care nu se afla in posesia cetateanului care a sesizat instanta;

Avand in vedere ca Administratiile Financiare Teritoriale au o firava evidenta a platitorilor de taxe pe poluare/prima inmatriculare dupa Codul Numeric Personal si nu dupa codul unic de identificare al autovehiculului, evidenta categoriilor susmentionate, nu exista.

Legea nr.9/2012 nu prevede cine este cel ce tine evidenta clara pentru aplicarea cu obiectivitate a normei de drept.

Nefiind o astfel de evidenta este cert ca „anumiti poluatori” nu platesc si poate ca nu vor plati niciodata, ceea ce vine in contradictie cu legea insasi, Constitutia Romaniei, legislatia UE si jurisprudenta CEDO.

Instanta poate constata o „atomizare a legislatiei” care produce efecte interne nedorite, confuzie, genereaza abuzuri si discriminari, coroborat cu o incalcare flagranta a jurisprudentei Curtii Europene de Justitie.

Legiuitorul nu a tinut cont de faptul ca vechea legislatie in domeniu a fost gasita ilegala, contrara legislatiei UE, si care pe plan national a produs un val de actiuni in instanta, unele definitivate altele in curs de definitivare iar prin aplicarea acestei legi se incalca si dreptul la un proces echitabil.

Comentarii

# Ionel C. ROMJUST date 19 January 2012 15:59 0

Ceea ce s-a transmis, sunt doar considerentele gasite printr-o analiza sumara. Daca se intra in profunzime, si se face o analiza mult mai obiectiva, concluzia va fi total in dezavantajul guvernului. Este cert ca si aceasta lege, incearca sa ocoleasca discriminarile gasite atat de Curtea Europena cat si de Instantele nationale, dar a dat din lac in put. Mai mult, Administratiile Financiare intampina deja probleme deosebite, in mare parte cele legate de considerentele de mai sus.

# un cetatean cu Dacie date 21 January 2012 12:42 +2


Citeza pe Ionel C. ROMJUST
Ceea ce s-a transmis, sunt doar considerentele gasite printr-o analiza sumara. Daca se intra in profunzime, si se face o analiza mult mai obiectiva, concluzia va fi total in dezavantajul guvernului. Este cert ca si aceasta lege, incearca sa ocoleasca discriminarile gasite atat de Curtea Europena cat si de Instantele nationale, dar a dat din lac in put. Mai mult, Administratiile Financiare intampina deja probleme deosebite, in mare parte cele legate de considerentele de mai sus.
1."discriminarea" invocata nu va duce decat la modificarea legii in sensul taxarii abuzive a tuturor detinatorilor si nu la abrogarea ei; 2. se poate invoca incalcarea principiului neretroactivitatii legii - pentru unii dintre cei ce contesta in instanta; 3.un argument pentru o alta categorie de persoane afectate de aceasta taxa abuziva poate fi este incalcarea dreptului de proprietate prin impiedicarea exercitarii dreptului de dispozitie asupra autovehiculului (la masinile vechi taxa depaseste de peste 10 ori valoarea bunului care nu mai poate fi vandut); 4.o alta categorie de persoane ar putea invoca argumentul ca aceasta taxa este discriminatorie pentru producatorii/vanzatorii de autovehicule din UE fata de cei din Romania SAU libera circulatie a marfurilor SAU dreptul la viata privata SAU dreptul de a nu fi tinut in scalvie si servitute (art.3, 4, 12 si art 17 din Declaratia Universala a Dr Omului)(prin legislatia abuziva statul in cardasie cu comerciantii ne obliga sa cumparam anumite produse, de o anumita origine, de o anumita vechime, cu un anumit marcaj, etc EXACT ca si CAUCIUCURILE DE IARNA, ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTEI, etc).

# Ionel C. ROMJUST date 19 January 2012 16:32 0

Ceea ce s-a transmis, sunt doar considerentele gasite printr-o analiza sumara. Daca se intra in profunzime, si se face o analiza mult mai obiectiva, concluzia va fi total in dezavantajul guvernului. Este cert ca si aceasta lege, incearca sa ocoleasca discriminarile gasite atat de Curtea Europena cat si de Instantele nationale, dar a dat din lac in put. Mai mult, Administratiile Financiare intampina deja probleme deosebite, in mare parte cele legate de considerentele de mai sus.

# maxu08 date 19 January 2012 17:14 +1

slabutza analiza si argumentele invocate de genul "lege confuza"nu vor avea nici un succes in fata instantelor de judecata. ar fi bine sa intocmiti o analiza mai concreta si bazata pe lege si nu pe perceptii personale. succes in lupta cu ANAF.

# Cristi P. Sturzu date 19 January 2012 17:52 +2

maxule, tu nu vezi padurea din cauza copacilor. Ref. teoria generala a dreptului, M. Djuvara face o remarca, potrivit careia ..."M. Djuvara, creativitatea juristului trebuie să fi temperată: el trebuie să recurgă la înţelesul raţional al legii, la tradiţia istorică, la lucrările preparatorii, la principiile dreptului, la sentimentul de echitate prezumat şi la nevoile vieţii." E valabil pentru juristi. :-) Cum a trecut "legea " asta, numai dobitocii care guverneaza stiu, pentru ca e limpede ca lumina zilei ca e facuta sub "delirium tremens". Ca sa nu mai vorbim de un principiu elementar al actiunii legii civile in timp, care trebuie sa prevada NUMAI pentru viitor. Mi se face din ce in ce mai sila de Boc, de Basescu si de toti pârliţii din cea mai catastrofala guvernare din ultimii 22 de ani.

# maxu08 date 19 January 2012 18:39 +1

@cristi - opinia mea se referea strict la articol si la motivele expuse mai ales ca avem pretentia ca reprezinta un draft de motivare a unor potentiale actiuni judiciare. Iar parerea mea este strict raportata la acest aspect. in privinta legii, sunt de acord cu tine dar ca profesionist nu te poti duce in instanta cu asemenea motive ca iti primesti un dosar in cap, metaforic vorbind :)

# Av. Catalin Racaceanu date 19 January 2012 17:58 0

Numai in romanica auzi argumentatii gen '' lege confuza''. Halal de noi

# Avocat mediocru date 20 January 2012 11:11 0

Auzi colegule dar nu ai vrea sa vina autorii acestei analize sa faca si treaba in locul tau? Halal de voi astia care asteptati mura in gura de la altii sa dati repede coy/paste. In curand o sa puteti face faculatea "Google".

# Av. Iovan As date 19 January 2012 19:39 0

E usor sa critici fara sa corectezi. Este un inceput. Cred ca se poate mai bine. Daca este gresit in analiza, puneti mina si aratati ce stiti voi. Macar cineva a avut curajul sa iasa la atac. Cat despre judecatori, este de datoria lor sa se pronunte chiar si asupra unor aberatii, cum au mai facuto. Sa vedem ce va fi si cum va fi. La ANAF sunt cu adevarat probleme in aplicarea ligii. Din aceste cateva idei puteti face o opera de arta in critica juridica. Ce asteptati? Mai cu talent ...!

# Av. Bogdan Alin date 19 January 2012 19:48 0

Atentie!!! Ceea ce criticati sunt cuvintele Curtii Constitutionale din cateva decizii. Legea este criticata prin franturi si considerente ale Curtii Constitutionale si a ICCJ, si transpuse putin mai stangaci cu intentio intr-o analiza subiectiva. Daca faceti o paralela intre actele normative invocate si alte decizii a CC si ICCJ rezultatul este acelasi. Totusi se poate mai bine! Nu cred ca materialul este complet. Este o ciorna, dar care poate deveni un subiect in discutie ...

# maxu08 date 19 January 2012 23:33 0

am vrut sa fie o critica constructiva si nu am dorit sa arat cu degetul. fiecare dintrevpoate porni in redactarea actiunii de la acest material. oricum, deciziile CC au devenit foarte slabe sub aspectul motivarii si al rationamentelor juridice de parca le redacteaza cineva care nu mai are chef de munca.

# TAXA DE C...A...AT! date 20 January 2012 21:55 0

a lui Tariceanu nu jupuia nici pe jumate cat jupoaie asta. o sa vedeti! autorii au dreptate. e un draft, luati-va dupa el, dezvoltati-l juridic perfect si LA LUPTA!

# dora date 22 January 2012 10:30 0

Nu mai stiu unde am citit ca delegatul Min.Mediului trimis sa vanda certificatele de poluare la Kyoto,nu sa trezit la timp si astfel am pierdur cca 3,5 miliarde de euro.Nu o fi cumva un sabotaj?Nu verifica nimeni?Imediat dupa aceasta intamplare a aparut si legea asta nedreapta cu emisiile poluante la autovehicule.

# eli date 27 January 2012 18:54 0

va rog finalizati aceasta lege ptr.a depune in instanta actiunea personala

# superunknown date 25 February 2012 12:17 0

Desi la nivelul perceptiei generale taxa pe poluare este in mod evident nepo******ra, totusi intr-o dezbatere adevarata cineva trebuie sa joace si rolul avocatului diavolului, asa ca: nu pot sa nu observ faptul ca, initial, toata lumea reclama o pretinsa discriminare intre auto SH provenite din UE (pentru care la inmatriculare se platea taxa speciala auto/taxa pe poluare) si auto SH provenite de pe piata interna (pentru care la vanzare si reinmatriculare nu se platea taxa), conform art. 110 TFUE (ex art. 90 TCE). Opinia a fost imbratisata instanta de catre instantele nationale si chiar CJCE (cauzele Tatu si Nisipeanu). In consecinta Legea 9/2012 elimina aceasta discriminare, introducand taxarea si la SH provenite de pe piata interna, inmatriculate pentru prima data anterior datei de 01.01.2007. Odata eliminata aceasta discriminare indirecta, pentru a afirma ca noua lege "este discriminatorie" in continuare trebuie gasite temeiuri legale DISPOZITIVE exprese (interne sau comunitare) care sa interzica o astfel de pretinsa noua discriminare (similare art. 110 TFUE) si care ar fi incalcate de noua reglementare, iar nu doar pareri sau opinii personale sau norme de recomnadare neobligatorii. Altfel toata discutia este degeaba.

# naim date 9 March 2012 10:51 0

Cum ramane cu discriminarea fata de cei ce cumpara un autoturism nou? un autoturism cu vechime de 3 ani are o cota de reducere de 28% (ex: auto nou, euro 5, motor 1.6, co2 149 g/km - taxa 1027ron/ auto din 2008 aceleasi caracteristici - taxa 739ron). Nu inteleg care este relevanta vechimii/deprecierii autoturismului atata vreme cat taxa este de POLUARE!!

# naim date 9 March 2012 11:20 0

Cum ramane cu discriminarea fata de cei ce cumpara un autoturism nou? un autoturism cu vechime de 3 ani are o cota de reducere de 28% (ex: auto nou, euro 5, motor 1.6, co2 149 g/km - taxa 1027ron/ auto din 2008 aceleasi caracteristici - taxa 739ron). Nu inteleg care este relevanta vechimii/deprecierii autoturismului atata vreme cat taxa este de POLUARE!!

# Nick date 20 March 2012 05:33 +2

Doresc sa expun cazul meu spre dezbatere publică deoarece, el, veti vedea imediat, este unul tipic pentru legea taxei auto pentru (așa-zisa) primă înmatriculare. Dețin un autovehicul înmatriculat în Italia, și vrînd să ma repatriez după mulți ani de muncă, acum la bătrînețe, cum e si normal îmi aduc si propriile bunuri, printre care si masina. Această masina a fost a mea, este a mea si nu am nici o intentie de a o vinde ,deoarece functionează foarte bine ,nu are rugină, iar motorul după autoritățile italiene factorul de poluare este de 9 ori sub limita maximă admisibila la nivel european (dețin documente oficiale spre dovadă). Venind în tară este la "mintea cocosului" că nu mă voi deplasa in Italia pentru revizie ,asigurare, reparatii, impozite, etc., deaceea doresc s-o inmatriculez in Romania. Legea taxei pe care nu vreau s-o plătesc, indiferent care ar fi cuantumul ei, pentru următoarele motive:1.Nu mă ocup cu impiortul de masini.2.Nu vreau sa vind masini.3.Nu poluez atmosfera admiti

# Nick date 20 March 2012 05:49 +1

admitind că nu poluez in Italia. 4.Plata taxei nu depoluează atmosfera (pot sa tin motorul pornit in curte). Faptul ca mi se refuză inmatricularea, nu este altceva decit lezarea grava a drepturilor mele prin interzicerea folosirii propriilor mele bunuri, si prin consecintă, imixtiunea in treburile vietii mele private. ....Ce-ati zice daca industriile farmaceutice ar trebui sa ne platească daunele produse de medicamentelor lor puse pe piată...? (Poluarea este cauzata de producatorii de autovehicule.) Rezultatul este că: Nu-mi voi cumpăra altă masină, nici nouă nici veche. Voi merge pe jos, si-mi voi reduce la minim orice fel de activitate socială.... să vedem cine pierde si cit...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva