16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACHITARI IN VALURI – DNA a ratat din nou. Curtea de Apel Cluj a decis achitarea definitiva a unui inculpat trimis in judecata pentru o pretinsa frauda cu fonduri europene. Si acest dosar a fost fabricat pe vremea inculpatei Laura Kovesi. Exista riscul ca rata de achitari a DNA din 2020 sa o depaseasca pe cea din 2019, care oricum a fost una istorica, de 52% (Minuta)

Scris de: B.G. | pdf | print

5 October 2020 13:51
Vizualizari: 4505

Achitare noua pentru Directia Nationala Anticoruptie. Tot intr-un dosar fabricat pe vremea inculpatei Laura Kovesi. Iar rateurile DNA risca sa produca in 2020 o rata de achitari chiar mai mare decat cea din 2019, care oricum a fost una record, de 52%.


 

Instrumentat de DNA Cluj, structura condusa de procuroarea Anca Gabriela Marincean (foto), dosarul a vizat o pretinsa frauda cu fonduri europene. Mai exact, folosirea sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

Dosarul, in care un singur inculpat a fost trimis in judecata in iulie 2016, nu a rezistat insa in instanta. Asta intrucat inculpatul a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Cluj, in 29 septembrie 2020, instanta mentinand sentinta de achitare dispusa la fond de Tribunalul Cluj in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.


Iata minuta Curtii de Apel Cluj din dosarul 2429/117/2018:


“In baza art. 421 pct. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondate apelurile declarate de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - D.N.A. Serviciul Teritorial Cluj si A.P.I.A. impotriva sentintei penale nr. 313/27 noiembrie 2019 pronuntata de Tribunalul Cluj.

Onorariul partial al aparatorului desemnat din oficiu, d-na av. R.D.A., in cuantum de 400 de lei se avanseaza din FMJ. In baza art. 275 al. 2 si 3 din C.p.p. obliga apelanta A.P.I.A. la plata sumei de 200 de lei reprezentand cheltuielile judiciare din apel, iar restul cheltuielilor judiciare din apel raman in sarcina statului. Definitiva”.

 

Iata minuta Tribunalului Cluj din 27 noiembrie 2019:


“In temeiul art. 396, alin. 5, C. proc. pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. b, teza I, achita pe inculpatul G V, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata, prevazuta de art. 18/1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale).

In temeiul art. 25, alin. 5, C. proc. pen. lasa nesolutionata actiunea civila exercitata de catre partea civila Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In temeiul art. 404, alin. 4, lit. c, C. proc. pen. dispune ridicarea masurii asiguratorii a popririi asiguratorii luata prin ordonanta din data de 20.04.2018 asupra sumelor de bani existente in conturile partii responsabile civilmente Composesoratul Nadasu deschise la Banca Transilvania SA.

In temeiul art. 273, alin. 1, C. proc. pen., suma de 91 de lei se avanseaza din fondurile Ministerului Justitiei martorei S M. In temeiul art. 275, alin. 3, C. proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare”.

 

Prezentam comunicatul DNA din iulie 2016 privind trimiterea dosarului in judecata:


 

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului
GHIRAN VASILE, la data faptei presedinte al unui composesorat, pentru savârsirea infractiunii de
folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
in perioada 2013-2014 inculpatul Ghiran Vasile, in calitatea mentionata mai sus, a depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte care contineau mentiuni referitoare la proprietari de animale care nu aveau calitatea de membri composesori si care nu au avut intelegeri scrise / verbale cu Composesoratul pentru pasunarea animalelor.

Prin aceste demersuri, inculpatul Ghiran Vasile a obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 880.843,02 lei.

A.P.I.A. s-a constituit parte civila in cauza cu suma totala de 1.038.487 lei.

In cauza s-a dispus infiintarea popririi asiguratorii asupra sumelor de bani existente in conturile composesoratului reprezentat de inculpat, in calitate de parte responsabila civilmente.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva