25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACTIVISTII TRAG DE TIMP – Judecatorul Dragos Calin de la CAB & Co au reusit sa intarzie verdictul pe cererea de suspendare din functie formulata de Inspectia Judiciara pentru discutiile de pe formurile #rezist. Sectia pentru judecatori a CSM a repus cauza pe rol pentru a discuta aplicabilitatea deciziei CJUE care a criticat numirea ca interimar a sefului IJ Lucian Netejoru prin OUG. Se forteaza declararea ca nule a regulamentelor IJ pe baza carora s-au efectuat lucrarile disciplinare

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 May 2021 15:53
Vizualizari: 5629

Liderul asociatiei #rezist Forumul Judecatorilor din Romania, judecatorul Dragos Calin (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti, si ceilalti judecatori pentru care Inspectia Judiciara cere suspendarea din functie in dosarul in care sunt cercetati disciplinar pentru discutiile de pe forumurile magistratilor activisti (Laurentiu Grecu de la Tribunalul Mehedinti si Alina Gioroceanu de la Tribunalul Olt) au reusit sa intarzie verdictul la Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara. Desi ar fi trebuit sa anunte miercuri, 26 mai 2021, daca ii suspenda pe cei trei din functii, Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a decis repunerea cauzei pe rol. Asta pentru a se discuta o cerere a magistratilor activisti privind posibila aplicare a deciziei CJUE din 18 mai 2021, care a criticat modalitatea de numire ca interimar a lui Lucian Netejoru la conducerea Inspectiei Judiciare, numire facuta prin OUG 77 din septembrie 2018.


 

Pusa in practica deja de Sectia pentru procurori a CSM in materie disciplinara in dosarul fostului sef al DNA Ploiesti Lucian Onea (click aici pentru a citi), aplicarea deciziei CJUE este astfel analizata si de catre Sectia pentru judecatori a CSM. Dupa cum se stie, CJUE a criticat modalitatea de prelungire prin OUG a mandatului de inspector-sef al Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru. In legatura cu aceasta situatie, CJUE a statuat ca o reglementare nationala nu poate da nastere unor indoieli, in perceptia justitiabililor, cu privire la utilizarea prerogativelor unui organ judiciar insarcinat cu efectuarea cercetarilor disciplinare si a actiunilor disciplinare impotriva judecatorilor si a procurorilor ca instrument de presiune asupra activitatii acestora sau ca instrument al unui asemenea control”. Mai exact, „o reglementare nationala este de natura sa dea nastere unor asemenea indoieli atunci cand are ca efect, fie si cu titlu provizoriu, sa permita guvernului statului membru in cauza sa faca numiri in functiile de conducere ale organului care are misiunea de a efectua cercetarile disciplinare si de a exercita actiunea disciplinara impotriva judecatorilor si a procurorilor cu incalcarea procedurii ordinare de numire prevazute de dreptul national”.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara:


“Repune cauza pe rol in vederea dezbaterii in contradictoriu a exceptiei nulitatii absolute a cercetarii disciplinare prin prisma efectelor Hotararii Marii Camere a Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntata la data de 18.05.2021, astfel cum a fost invocata prin notele scrise depuse de parati la data de 25.05.2021. Dispune comunicarea catre Inspectia Judiciara a notelor scrise mentionate. Fixeaza termen de judecata la data de 9.06.2021, ora 11,00, cu citarea partilor. Cu drept de recurs odata cu fondul”.

 

Tinta: declararea regulamentelor IJ drept nule pentru inchiderea dosarelor


Surse avizate au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca magistratii care solicita ca decizia CJUE sa fie aplicata in dosarele disciplinare in care sunt vizati au ca tinta declararea drept nule a regulamentelor de functionare a Inspectiei Judiciare si de numire in functie a inspectorilor judiciari. Asta pe motiv ca respectivele regulamente au fost adoptate la finele anului 2018, in perioada in care Lucian Netejoru era sef interimar al Inspectiei Judiciare, fiind numit in aceasta functie prin OUG, aspect, repetam, criticat de CJUE. Or, faptul ca toate lucrarile si dosarele Inspectiei Judiciare au fost si sunt facute in baza regulamentelor acuzate ca fiind nule, si aflate si astazi in vigoare, ar face automat ca toate dosarele incepute dupa 2018, aflate in lucru, la CSM sau pe rolul instantelor sa fie inchise.

Situatia este una cu adevarat delicata avand in vedere ca prin aplicarea deciziei CJUE pot scapa basma curata magistrati cu grave probleme disciplinare, printre care unii ce nu ar avea ce sa caute in sistem. Pe de alta parte, aplicarea deciziei CJUE ar inchide dosarele magistratilor cercetati disciplinar abuziv si sanctionati disciplinar fara motiv.

Trebuie spus ca aplicarea decizie CJUE ramane la latitudinea fiecarei instante din Romania. Nu doar a instantelor judecatoresti, ci si a instantelor disciplinare, asa cum sunt Sectiile in materie disciplinara ale CSM. Desigur, extrem de important va fi semnalul dat de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara.

Comentarii

# Marin TULUS OLt date 31 May 2021 15:37 +1

Dati/i fară din magistratură! Sa va dau exemplul pe dna Gioroceanu de la TribunaluL Olt. Verificati/i condiuca de hotarari.Recent am intalnit un caz unde aceste somităti ale dreptului au atentat la drepturile unui om. Inca nu s/au pronunțat dar insasi pentru faptul că sectia de contencios administrativ judeca cauze ale unei sectii civile este un compromis cu afaceristii din zona.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva