2 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACUZATORUL DNA S-A SUCIT IN INSTANTA - Primarul cu care DNA a vrut sa o infunde si mai mult pe Elena Udrea in dosarul „Gala Bute” si-a schimbat declaratia la Inalta Curte. Dupa ce la DNA a sustinut ca „ministrul a cerut sa atribui contractul direct firmei Termogaz” si „am considerat discutia cu Elena Udrea ca o presiune”, in fata judecatorului Iulian Dragomir de la ICCJ primarul a recunoscut ca „nu a fost contactat direct de Udrea sau de alti functionari ministeriali” (Declaratiile)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 March 2017 17:06
Vizualizari: 12937

Parchetul Laurei Kovesi a fost abandonat in instanta chiar de unul dintre inculpatii cu care DNA a vrut sa o infunde si mai mult pe favorita lui Traian Basescu, Elena Udrea (foto). Este vorba despre primarul Municipiului Lupeni, Cornel Resmerita, inculpat initial in dosarul „Gala Bute”, fata de care procurorii au dispus ulterior disjungerea cauzei. Una a sustinut Resmerita in declaratiile date la DNA, alta a spus la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in fata judecatorului Iulian Dragomir. Iar tot acest lucru nu face altceva decat sa puna sub semnul indoielii modul in care procurorii au lucrat in dosarul „Gala Bute”, caz in care, asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit, nu exista nicio proba impotriva Elenei Udrea, DNA fortand condamnarea acesteia pe modelul „Trofeul Calitatii”, unde Adrian Nastase a fost executat pe probe indirecte.


Astfel, Cornel Resmerita a fost audiat la DNA in legatura cu proiectul de schi a statiunii Straja si contractul de alimentare cu energie electrica a partiei. Primarul din Lupeni a dat doua declaratii la DNA in legatura cu acest aspect, in 19 februarie 2014 si in 12 martie 2015. Ambele declaratii au fost acuzatoare la adresa Elenei Udrea, primarul Resmerita acuzand ca aceasta i-ar fi cerut sa incheie contractul fara licitatie, sa atribuie contractul societatii Termogaz detinuta de omul de afaceri Adrian Gardean. Acelasi Resmerita a aratat in fata procurorilor ca a considerat discutiile avute cu Elena Udrea ca o presiune asupra sa din partea fostului ministru al Dezvoltarii. Nimic din toate aceastea nu au mai fost sustinute in instanta, ba dimpotriva.

In prima declaratie data la DNA, Cornel Resmerita a sustinut ca in toamna anului 2011 s-ar fi inatlnit cu Elena Udrea la sediul ministerului, ocazie cu care aceasta i-ar fi spus ca trebuie realizate lucrarile cu alimentare cu energie electrica, ca acestea pot fi acordate prin atribuire directa si ca i-ar fi dat asigurari sa nu isi faca probleme. Intr-o alta declaratie, data la un an distanta, mai exact in 12 martie 2015, Resmerita a sustinut la DNA ca Elena Udrea i-ar fi cerut sa atribuie direct contractul firmei Termogaz a lui Adrian Gardean, precizandu-le procurorilor ca i-a spus acest lucru si viceprimarului din Lupeni.

Surpriza insa, dupa doar cateva zile, in 23 martie 2015, intr-una dintre sedintele privind masurile preventive din dosarul „Gala Bute”, Resmerita a sustinut cu totul si cu totul altceva. Concret, in fata judecatorului Iulian Dragomir, primarul nu a mai vorbit nici despre cum Elena Udrea i-ar fi zis sa atribuie contractul fara licitatie, nici cum ar fi facut presiuni asupra lui, nici despre cum i-ar fi solicitat sa ii dea contractul lui Adrian Gardean. Din contra, Resmerita a explicat ca Elena Udrea si niciun alt functionar din Ministerul Dezvoltarii nu l-au contactat pentru a i se propune sa ii dea lucrarile societatii Termogaz a lui Adrian Gardean.

Episodul pe care vi l-am prezentat mai sus nu reprezinta o premiera in activitatea DNA. Sunt nenumarate cazurile in care denuntatorii si acuzatorii DNA isi schimba declaratiile in fata instantelor, unii dintre ei recunoscand chiar ca au fost constransi sa dea declaratiile dorite de procurori. Oricum, este incredibil cum parchetul lui Kovesi continua practicile de a baga oameni la inchisoare si de a forta condamnari exclusiv in baza unor declaratii. S-a intamplat in alte dosare, s-a intamplat si in dosarul Elenei Udrea. Acest mod trebuie sa inceteze, iar procurorii trebuie inceapa sa trimita in instante dosare in care sa se regaseasca probe adevarate, nu doar denunturi si interceptari. Iar judecatorii trebuie sa judece exclusiv in baza probelor, indiferent de numele inculpatului. De altfel, dosarul “Gala Bute” poate fi considerat un moment zero, avand in vedere greutatea dosarului. Sentinta din aceasta cauza va arata daca Justitia a iesit din “camp tactic”, iar o achitare a Elenei Udrea va fi semnalul ca dosarele se vor judeca din nou pe probe. In schimb, o condamnare a preferatei lui Basescu, in conditiile in care nu exista probe impotriva acesteia, va arata ca Sistemul, “Binomul SRI-DNA” nu si-a incetat existenta, iar in Romania se va continua sa se faca Justitie in functie de numele inculpatului si de regimul politic aflat la putere.

Iata declaratia data in calitate de inculpat de primarul Cornel Resmerita, la DNA, in 19 februarie 2014:

Recunosc faptele care mi se imputa in sensul ca am semnat contractul de alimentare cu energie electrica a Statiunii Straja.

Cunosteam de existenta proiectului intocmit anterior de Alexandru Szecsz.

Nu am organizat o licitatie de atribuire a lucrarilor potrivit acelui proiect intrucat procedura ar fi fost dificila, existand riscul formularii de contestatii si sa fi avut ca si consecinte intarzierea lucrarilor, iar pentru noi era important ca reteaua de energie electrica sa se realizeze in acelasi timp cu proiectul de dezvoltare.

La intrebarea: 'De ce am incercat un pret al lucrarilor de alimentare cu energie electrica mai mare decat cel indicat in proiectul tehnic intocmit de Szecsz Alexandru', nu pot raspunde in acest moment. Voi da detalii dupa ce voi studia intreaga documentatie de atribuire.

In toamna anului 2011, cred ca la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie, am avut o intalnire la sediul Ministerului Dezvoltarii si Turismului cu ministrul Elena Udrea, care mi-a spus ca trebuie sa realizez lucrarile de alimentare cu energie electrica si ca procedura licitatiei dureaza destul de mult, si mi-a spus ca acest contract poate fi acordat prin atribuire directa conform OUG nr. 34/2006.

Eu am avut rezerve cu privire la legalitatea acestui mod de atribuire, dar ministrul Elena Udrea mi-a spus sa nu-mi fac probleme pentru ca Ministerul verifica la randul lui legalitatea si nu vor deconta lucrarile daca vor fi probleme.

Aceasta discutie a avut loc in cabinetul ministrului Elena Udrea si nu a asistat nicio alta persoana.

Ulterior, viceprimarul Lungan Corneliu si seful Biroului de Achizitii Condoiu Cristofor au avut la randul lor rezerve cu privire la legalitatea procedurii de atribuire directa a lucrarilor, iar eu le-am transmis ca am garantia ministrului ca nu vor fi probleme, si daca vor fi identificate probleme, nu ne va fi decontata lucrarea.

Precizez ca lucrarile de alimentare cu energie electrica au fost decontate de Minister aproape instantaneu, cred ca la patru zile de la primirea cererii, pe cand lucrarile efectuate in cadrul contractului mare de dezvoltare a Statiunii nu sunt decontate in totalitate nici in ziua de astazi. Din cauza acestor lucrari neplatite timp de aproximativ 3 ani, Municipiul Lupeni a fost aproape de a intra in insolventa.

Pentru realizarea cu prioritate a platii nu am vorbit cu nimeni de la Minister si am procedat conform discutiei avute cu ministrul Elena Udrea. Eu am fost convins ca daca ar fi ceva nelegal in procedura de atribuire, Ministerul nu ar fi realizat plata.

Sunt dispus sa particip la o confruntare cu Elena Udrea referitor la discutia pe care am avut-o cu aceasta la sediul Ministerului.

Precizez ca eu am considerat discutia cu Elena Udrea ca o presiune mare sa realizez lucrarea de alimentare cu energie electrica prin atribuirea directa a contractului in conditiile mentionate mai sus”.

Iata declaratia data in calitate de inculpat de primarul Cornel Rasmerita, la DNA, in 12 martie 2015:

„(...)

Mai arat ca la una din intalnirile pe care le-am avut cu ministrul Udrea Elena Gabriela la sediul MDRT am fost insotit de Resiga George si de Parau Emil, proprietarul unei pensiuni.

Acestia au venit impreuna cu mine (...), au intrat impreuna cu mine in cladirea ministerului, am urcat la etajul unde avea cabinetul doamna ministru si au stat cu mine pana in momentul in care am fost preluat de o persoana din cadrul cabinetului.

La iesire le-am povestit celor doi tema discutiilor (...). Din cate imi amintesc, Lungu Stefan a stat cu Parau Emil in perioada in care eu ma aflam in biroul ministrului.

Dupa discutiile pe care le-am avut cu Udrea Elena, aceasta a cerut ca proiectul, care se afla deja trimis la minister, sa fie identificat si scos, iar Resiga George si Parau Emil au asistat la demersurile efectuate pentru identificarea proiectului.

Arat ca Udrea Elena a participat in 2011 la o sarbatoare locala in statiunea Straja, Nedeea Sanzienelor, care se desfasoara in Vinerea Mare inaintea Pastelui. Cu acel prilej eu am ridicat problema proiectului de sky a statiunii Staja, iar ea mi-a spus sa vin la sediul ministerului in urmatoarea zi de marti pentru a rezolva problema.

La data respectiva m-am deplasat la Bucuresti si cu acel prilej doamna Udrea mi-a spus ca proiectul se va aproba.

La acea intalnire nu am fost insotit de nimeni.

Resiga George si Parau Emil stiu despre discutiile referitor la alimentarea cu energie electrica, pentru ca erau interesau si am avut discutii pe aceasta tema, dar nu cred ca le-am spus despre faptul ca ministrul a cerut sa atribui contractul direct firmeu Termogaz. In schimb, am povestit acest lucru lui Condoiu Alin si Lungan Corneliu, viceprimarul municipiului Lupeni”.

Iata ce a consemnat judecatorul Iulian Dragomir de la ICCJ, in sedinta din 23 martie 2015, ca urmare a relatarilor lui Cornel Resmerita:

Inculpatul Resmerita Cornel, avand ultimul cuvant, a mentionat ca este de acord cu toate cele 3 cereri formulate de aparatorii sai. A precizat ca de 8 ani sta la adresa din mun. Lupeni, ca din greseala sa nu si-a facut mutatia la aceasta adresa si ca apartamentul unde figureaza cu domiciliul este vandut de 8 ani.

A invederat ca niciodata nu a fost contactat direct de inculpata Udrea Elena sau de alti functionari ministeriali pentru a i se propune sa i se dea un buget pentru Primara Lupeni, urmand ca Primaria sa plateasca compania lui Gardean Adrian pentru lucrarile efectuate la partia de schi”.


Comentarii

# DODI date 24 March 2017 19:21 +7

Acest dosar, lansat cu turle și trâmbițe, având pupincuriștii din televiziunile sistemului pe post de aplaudaci și utilizat ca sperietoare penbtru bețivul național, a început să fâsâie. Din următoarele motive: 1. Când ridici la putere cu cap (luluța) aceasta, conform legilor lui Murphy, devine cap pătrat. Și ați văzut ce rezultat a născut această minte luminată de doctor 5% în drept 2. Bețivul s-a trezit brust din starea-i obișnuită și a realizat că dacă leana e strânsă cu ușa dă afara din ea tot ce știe. Și știe multe și, la o adică, nu are de ce să le țină pentru ea. Că put (vă amintiți gestul ei din parlament). Așa că mai bine le aruncă pe alții. 3.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.09.2022 – Premiu pentru procurorul Nita, palma pentru judecatoarele Panioglu si Gulutanu (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva