14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AFARA CU MAGISTRATII ABUZIVI – Deputatul Daniel Oajdea propune masuri dure impotriva procurorilor si judecatorilor care aplica stramb legea: „Magistratul care isi indeplineste atributiile cu rea-credinta, grava neglijenta sau nu respecta deciziile CCR sa fie exclus din magistratura... Toate actele incheiate de catre cei gasiti vinovati vor fi nule de drept. Acestia vor fi obligati sa restituie toate drepturile salariale incasate ulterior savarsirii abaterii”

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 June 2016 12:25
Vizualizari: 8486

Propunere excelenta a deputatului Daniel Oajdea (foto). Parlamentarul a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa dat publicitatii in urma cu cateva zile, ca va cere modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat magistratii care aplica stramb legea sa fie aspru pedepsiti. Mai exact, judecatorii si procurorii care isi indeplinesc atributiile cu rea-credinta sa fie automat exclusi din magistratura. Aceeasi sanctiune ar trebui sa se aplice, considera deputatul, si fata de magistratii care isi exercita functia cu grava neglijenta si care nu respecta deciziile Curtii Constitutionale.

Mai mult, Daniel Oajdea sustine ca, odata stabilita una dintre aceste abateri, toate actele incheiate de magistratii in cauza ar trebui sa fie nule de drept. Totodata, respectivii judecatori si procurori vor fi obligati sa restituie toate drepturile salariale incasate ulterior savarsirii abaterii.


Parlamentarul isi justifica initiativa amintit faptul ca de-a lungul anilor au fost constatate nenumarate erori judiciare, cazuri in care oameni nevinovati au fost aruncati la inchisoare sau au suferit prejudicii materiale semnificative din cauza unor procurori si judecatori care si-au indeplinit atributiile cu rea-credinta sau grava neglijenta. Astfel, deputatul sustine ca este extrem de necesara o lege care sa duca la eliminarea din magistratura a magistratilor abuzivi.

Procurorii si judecatorii abuzivi nu platesc pentru nelegiuirile comise

Demersul deputatului Daniel Oajdea este, in opinia noastra, unul cat se poate de legitim. Spunem asta intrucat nu exista pana acum niciun procuror sau judecator care sa fi platit pentru erorile judiciare comise, pentru distrugerea vietilor unor oameni. Spre exemplu, parchetul lui Kovesi incaseaza sute de achitari anual, insa niciunul dintre procurorii care au fabricat abuziv respectivele dosare si care au aruncat in puscarii oameni nevinovati nu a fost tras la raspundere. Nu s-a intamplat nimic nici atunci cand CEDO sau instantele nationale au confirmat abuzurile parchetelor.

In acelasi context, trebuie subliniata si complicitatea CSM, institutie care a inchis ochii la toate abuzurile si nelegiurile comise de anumiti procurori si judecatori. Nu in ultimul rand, trebuie amintit ca statul roman nu a formulat nici macar o actiune in regres impotriva magistratilor care si-au indeplinit functia cu rea-credinta si care au ajuns sa nenoroceasca oameni nevinovati.

Iata comunicatul deputatului Daniel Oajdea:

Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege

Propun modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat magistratul care isi indeplineste atributiile cu rea-credinta, grava neglijenta sau nu respecta deciziile Curtii Constitutionale, sa fie exclus din magistratura.

Mai mult decat atat, toate actele incheiate de catre cei gasiti vinovati ulterior savarsirii uneia dintre aceste abateri vor fi nule de drept. De asemenea, acestia vor fi obligati sa restituie toate drepturile salariale incasate ulterior savarsirii abaterii.

Asa cum ne arata teoria generala a dreptului, respectarea si aplicarea normelor de drept nu este la latitudinea cetatenilor, ci reprezinta o obligaţie, a carei incalcare atrage raspunderea penala, civila sau disciplinara, dupa caz.

Intr-un stat de drept functioneaza principiul separatiei puterilor in stat, ceea ce inseamna ca nu magistratul face legea si nu este la latitudinea lui daca o respecta sau nu. Atunci cand trebuie sa infaptuiasca un act de justitie, judecatorul sau procurorul care incalca legea cu buna stiinta se plaseaza singur in afara sistemului de justitie si a principiului fundamental pentru care exista justitia.

Aceasta propunere legislativa nu face decat sa armonizeze prevederile legislative referitoare la magistrati cu principiul de baza al existentei justitiei. In prezent, pentru abateri deosebit de grave, magistratul poate fi sanctionat disciplinar intr-un interval maxim de un an de la data savarsirii faptei, chiar daca, incalcand cu buna stiinta legea, aduce prejudicii importante unei persoane sau chiar o lipseste de libertate.

In decursul timpului au fost facute publice nenumarate erori judiciare, decizii judecatoresti care dupa un anumit timp s-au dovedit a fi gresite, in urma carora oameni nevinovati au suferit pierderi materiale sau au facut ani de inchisoare din vina unor judecatori sau procurori care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Aceste erori demonstreaza o data in plus (daca mai era nevoie) ca trebuie adoptata o lege care sa duca la o sanctionare mai dura si chiar la eliminarea din magistratura a celor vinovati de abuzuri.

Este important sa intelegem ca puterea judecatoreasca nu e subminata de cei care iau atitudine impotriva abuzurilor si care exprima public aceasta indignare, ci de cei care din interiorul justitiei calca in picioare libertatea cetatenilor. A lasa nesanctionat un derapaj grav al unor magistrati reprezinta un act de complicitate morala care arata ca in justitie sunt inca probleme grave si ca mecanismele de autocontrol ale justitiei sunt departe de a functiona corect.

Cu atat mai mult cu cat judecatorii sunt inamovibili, acestia trebuie sa garanteze respectarea intocmai a legii, fara derapaje. Pentru aceasta, acei judecatori sau procurori din cauza carora oameni nevinovati fac inchisoare, trebuie sa fie pedepsiti intocmai ca pentru savarsirea infractiunii de privare de libertate”.

Comentarii

# Ionut date 19 June 2016 13:48 -26

Ati auzit vreodata de ceea ce se cheama independenta magistratului? Magistratul trebuie sa fie liber de orice presiune exterioara cand ia o decizie...o propunere care nu are temei legitim si care ar avea un impact favorabil doar pentru corupti...dar desigur , multi de aici observ, ati dori sa revenim la anii cand coruptii aveau mana libera si erau lasati in pace...Jos coruptia!!

# Lulu date 19 June 2016 14:14 +35

Da de independenta doctorilor ați auzit? ... Și unii și alții se joacă cu viața oamenilor și din păcate doar doctorii răspund inclusiv penal... Pe când statul de drept este cu mult deasupra legii... Securiștilor lăsați-o mai moale ca e timpul sa răspundeți și voi pentru toate abuzurile pe care le faceți... Ca altfel nu puteți fi responsabilizati...

# Marius date 19 June 2016 17:36 +30

Tare mi-as dori sa fie votata aceasta lege si sa fie aplicata retroactiv. Mai exact, pt cauzele care sunt pe rol la CEDO. Sa plateasca cu functia toti procurorii care au dorit sa se evidentieze fabricand dosare unor nevinovati. La fel si judecatorii care, desi probele din dosar evidentiau contrariul, faceau jocul procurorilor. Numai cine nu ajunge pe mana lor, nu realizeaza de cate nedreptati si abuzuri sunt in stare. Eu ii blestem zi de zi, de dimineata pana seara, pe toti cei care comit asemenea abuzuri. Sa de Dumnezeu sa plateasca dupa faptele lor.

# jos securistii nespalati date 20 June 2016 11:56 +10

greata de romania...jos securiytii imputiti..luav-ar dracu de nenorociti ca ati vandut tara

# steluta date 19 June 2016 20:01 +23

independenta este o gluma proasta daca NU se asigura GARANTII iar CSM a dovedit ca apara "campul tactic" nu independenta justitiei ... Procurorul Iacobescu a demonstrat lipsa acestor garantii , pana la scoaterea acoperitilor SRI din magistratura si a retelei basist-makoviste numita "camp tactic" mai dureaza

# Vasile date 21 June 2016 01:06 +4

INDEPENDENȚA judecătorilor nu exclude RESPONSABILITATEA actului îndeplinit în exercițiul funcțiunii! Ba dimpotrivă: doar o RESPONSABILIZARE mare poate duce la o independență mare, pentru că responsabilitatea ține de conștiință, iar asta e o cerință obligatorie în procesul judecății, iar judecătorii zic că judecă după conștiința lor (și dacă mai e loc, și după o interpretare foarte personală a legii)...

# Raneti Tudor Andrei date 23 June 2016 15:14 0

independenta magistratilor inseamna ca nimeni altcineva nu raspunde pentru falsificarea hotararii decat acel magistrat, spre diferenta de procurori unde functioneaza principiul controlului ierarhic si superiorul raspunde pentru ordonantele subordonatilor cf. art. 132 din CR si art. 4 din OUG 27/2002. Nu inseamna nimic altceva decat ca judecatorul se supune numai legii ceea ce e precizat in art. 124 din CR...

# argatu date 19 June 2016 14:21 +21

Va faceti ca nu stiti ca unii magistrati dau sentinte numei si numai pe bani. Daca un judecator la ICCJ pentru o sentinta primeste pina la un milion de euro , il doare undeva daca este suspendat. Un tun bun sau doua si gata.Independenta judecatorilor este ca si cind pui vulpea sa pazeasca gainile. SUCCES

# F A B U L A date 22 June 2016 01:14 0

Latratul din cer. Prispa casei era aproape de cotetul gainilor. O pandeam. Vulpea era sireata. noaptea trecuta luase cocosul. Pe cind statea ea la panda, sa se strecoare din nou, un zgomot surd, o zbatere zadarnica. Latratul ei se azuzea din ce in ce mai sus. In cer. Bufnta avea pui de hranit la cuibul de pe stanca.

# abureala date 19 June 2016 18:21 +11

asta ar trebui sa fie normalitatea si nu o propunere a unuia sau a altuia. nu pot uita cum niste escroci bine platiti dau sentinte dupa ureche. RIL-ul lui Nitu va ramine memorabil, tipic de escrocherie intre avocati -procuror si judecatori. este incredibil ce tara de escroci am ajuns.

# pelin date 19 June 2016 19:43 +20

In ultimii cinci ani statul a platit daune,mult peste 12 milioane de euro victimilor erorilor judiciare,incusiv pt.prejudiciile izvorate din condamnarile la CEDO si pt.nerestituirea imobilor nationalizate,firesc iera ca aceste daune sa fie recuperate din buzunarele celor vinovati,respectiv magistratii care si-au indeplinit atributiile cu rea credinta,la ordin sau pur si simplu contacost!!!!!!!

# TITULESCU date 19 June 2016 20:36 +11

90% DINTRE MAGISTRATI TREBUIE DATI AFARA !!!!!! CE TIP DE ,,OM'' A PUTUT SA PLATEASCA STATUL ROMAN IN ACESTE FUNCTII ???? DAR CHIAR ASA IN TARA ASTA TOATE GENERATILE SUNT TORTURATE?!?!?! Am CAZUL fiului unui OM CARE S-A SPANZURAT cand a primit HOTARAREA acasa,ACUM SISTEMUL II batjocoreste FIUL printr-o MAGISTRATA DE MARE VALOARE provenita din grefiera cu spiru haret ADICA X SI O,ieri AM AUZIT GLASUL trist de FAPT CUMPLIT DE TRIST AL UNEI FETE SINGURE PE LUME AL CAREI PRIETEN A FOST condamnat la 3 ANI DE INCHISOARE FIINDCA A MISCAT MASIMA LA TARA DIN FATA PORTII IN CURTE ,3 ANI DE INCHISOARE PLATITI DE ROMANIA CA ASA VREA JUDECATORUL DESI SE PUTEA SI FARA INCHISOARE, 7 ANI DE PUSCARIE PENTRU o fapta pentru care nu s-a dat ULTIMUL CUVANT SI NICIUN BAN PENTRU 2 LUNI DE PUSCRARIE FARA MANDAT DE ARESTARE DE FAPT cu mandatul anulat SI AIA TOT JUDECATORI SUNT,O CASA FURATA CU MOTIVAREA CA MARTORII au vorbit impotriva paratului MARTORII VORBIND CAP COADA in favoAREA PARATULUI.

# Raneti Tudor Andrei date 23 June 2016 15:10 +1

luati exemplu de la plangerile penale care le-am postat pe scribd impotriva magistratilor si deschideti-le dosare penale. Nu se mai poate trai omeneste in Romania de schizofrenia acestor criminali. https://www.scribd.com/user/131855491/Tudor-Raneti

# TITULESCU date 19 June 2016 20:42 +13

PARTEA A 2A- MARTORI NECONDAMNATI cu motivarea AU MINTIT DAR NU CU INTENTIE desi era evident ca au mintit cu intentie si PE FURTUL ASTA DE LA PARCHET SI PE MARTORII ASTIA VADIT MINCINOSI UN BATRANEL CARE A INGRIJIT impreuna cu copiii O ALTA BATRANA PIERDE CASA IN FAVOAREA UNOR RUDE CARE NICI CU O LUMANARE N-AU VENIT LA INMORMANTARE si csm -ul le-a mutat pe judecatoare pe alta sectie SI PROCUROAREA CARE A ACOPERIT MARTURIA MINCINOASA este acum la DIICOT SI mai am la exemple .MI-E SCARBA de statul care PLATESTE ASA CEVA SI -I MAI SPUNE SI justitie.TOATE ASTEA IN TIMP CE DOCTORII CERSEAU ANESTEZICE LA ONCOLOGIE.

# Elsa date 19 June 2016 20:55 -9

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/trei-ieseni-anchetati-de-a-n-i-fenechiu-cu-fratele-oajdea-cu-nevasta-si-ratoi-cu-nepotul--108837.html

# Comisia de la Venetia date 19 June 2016 22:12 +10

http://csj.md/index.php/despre-curtea-suprema-de-justitie/mass-media-si-relatiile-cu-publicul/673-opinia-comisiei-de-la-venetia-cu-privire-la-dreptul-de-regres-al-statului-impotriva-judecatorilor

# Cetatean date 19 June 2016 23:00 +14

Este urgenta nevoie de o lege a raspunderii magistratului.In multe instante actul de justitie se mimeaza.Ex.la CURTEA DE APEL CRAIOVA unde d-na judecator PONEA A si COMANESCU G.dau solutiile in functie de....stiu ei .Si nu sunt singurii de la sectia de contencios unde este haiducie nu justitie.Asteptam cu nerabdare raspunderea magistratului .

# platitor de taxe la stat date 20 June 2016 07:47 +11

Neaparat trebuie facut-a ordine in justitie . Ce se intampla in sistemul judiciar (condus in mare majoritate de procurori ). UNJR actionati cat mai urgent .

# ceir date 20 June 2016 08:16 +11

Asupra justitiei planeaza neincrederea,multe procese perdute la CEDO ,si fenomenul trist ca magistrati nu raspund de faptele lor ,mai ales ca se judeca viata oamenilor comportamentul lor fata de legile tari ,nu este o presiune sa judeci corect sau sa acuzi corect ,nimeni atunci nu v-a mai avea tupeul sa dea indicatii pretioase magistratilor dandu-le acestora posibilitatea de respingere a propunerilor corupte dictate .

# Elisa date 20 June 2016 10:36 -9

Procesele pierdute la cedo sunt din cauza parlamentarilor, a ministrilor si a primarilor. Deci a politicienilor. S-a facut statistica si asta este cauza proceselor pierdute: legea si activitatea administrativa. Ar trebui sa raspunda politicienii. Apoi, un magistrat roman este tinut sub teroarea a 1500 dosare de solutionat pe an pe cand unul german are 60 pe an. Cum sa mai sanctionezi un om pe care politicienii il obliga sa munceasca in astfel de conditii inumane? Si asta ani la rand, pana te baga in boala.

# Maria date 20 June 2016 13:15 +6

Elisa, aveţi parţial dreptate, cu numărul mare de dosare ce-i revin unui judecător, DAR asta nu înseamnă să nu deschidă dosarul şi să nu citească ce este în el.Cred că jumătate dintre ele ar putea fi respinse din faşă, pe excepţie.Bunăoară, eu am avut un proces în care am invocat excepţia lucrului judecat - judecătoarea a unit excepţia cu fondul, a mai stabilit 10 termene, a audiat martori funcţionari publici care s-au exprimat anterior instituţional-m-am opus degeaba-la apel s-a respins exact pe acea excepţie! În cazul meu, atât parchetul, C.A. , cât şi IJ au funcţionat ca "Nufărul" pentru respectiva judecătoare incompetentă, care nici măcar nu a fost anterior procuror, ci numai absolventă de "Facultatea S.R.L. :cry:

# Carmen date 20 June 2016 14:37 +7

Maria are mare dreptate! Cu toate ca am prezentat probe, prin care dovedeam fara dubii ca procurorul minte(desi el tb sa dovedeasca vinovatia mea), judecatorul de fond a dat o sentinta care era copy paste dupa rechizitoriu. Iar judecatorii din apel si recurs copy paste dupa sentina data de instanta de fond(cu greseli gramaticale cu tot).

# TITULESCU date 20 June 2016 16:36 +5

DACA E SUB TEROARE SA PLECE ACASA SUNT DESTUI ABSOLVENTI DE DREPT CARE STIU SI CARTE SI SUNT SI OAMENI SI POT SA JUDECE 1500 DE DOSARE PE AN FARA SA FIE SUB TEROARE.

# Mulder, agentul mulder date 20 June 2016 10:32 +8

:D vin alegeri în toamna. O sa vedem o astfel de lege în România când o zbura puiul cu ață. Se promite normalitate,  dar o sa vedeți ca o sa uite imediat ce ajung în noul parlament. Asta e o declarație politica ca alea date de Tăriceanu 

# christian date 20 June 2016 16:06 +5

Corect! Ajunge Adaugata excluderea si celor acoperiti din orice servicii. Este prevazut in lege deja ca ilegal! Obligativitatea incheierii unei polite poate acoperi costul unei despagubiri civile din vina erorilor sistemului juridic. Salariile le permit! Nu mai platim noi cetatenii ci sistemul care a creat eroarea. Trebuie sa depinda strict de ei curatenia din interior. La pensionare primesc suma capitalizata restanta! Nu au Polita platesc solidar din patrimoniu!

# Elisa date 20 June 2016 16:36 +3

Cand or judeca 60 de dosare pe an si nu 1500, mai vedem. Si oricum, Comisa de la Viena a spus clar, magistratul nu raspunde decat pentru fapte cu intentie sau din grava neglijenta. Nu raspunde pentru neglijenta usoara si pentru tarele sistemului, recte supraincarcarea sa de cate politicienii de la putere care isi bat joc de 20 de ani de sistemul judiciar.

# ce sa zic... date 20 June 2016 16:31 +6

"... Va cere modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat magistratii care aplica stramb legea sa fie aspru pedepsiti.". Intai de toate parlamentarii ar trebui sa faca o lege dreapta si abia apoi sa ceara judecatorilor sa nu o aplice stramb. Cand legea e si  stramba, si cu hibe, si cu goluri, e greu sa o aplici corect.  :-*

# Raneti Tudor Andrei date 20 June 2016 20:03 +2

Statul politienesc in actiune. Asa-zisul judecator Paun Ionel Iulian de la Judecatoria Focsani, un fost politist corupt din Piatra Neamt care falsifica hotarari judecatoresti la ordinul ilicit al grupului infractional organizat din Vrancea mi-a deschis dosar penal pentru infractiuni de audienta fiindca ascultam in mod silentios la telefonul mobil carti audio, motivand ca asta e de natura a tulbura linistea publica. Fiindca nu i s-a parut suficient aceasta demonstratie de schizofrenie, asa-zisul judecator Paun Ionel Iulian a declarat ca i-am adresat cuvinte si gesturi de ocara pe care deasemenea a declarat ca nu le-a vazut sau auzit, apoi fiindca o minciuna nu e niciodata suficienta pentru un mitomaniac a mintit ca am amenintat jandarmii ca ma Lipsesc de libertate in mod ilegal dupa ce mi-a cerut sa parasesc sala si apoi a ordonat jandarmilor sa ma retina in sala Pentru detalii consultati plangerea penala ce i-am facut-o si publicat-o la adresa https://www.scribd.com/doc/316190675/

# Gogu date 20 June 2016 20:11 +2

Multe vorbe ! Cine califică, stabilește, că sunt ”fapte cu intentie sau din grava neglijenta” ?!

# ?????? date 20 June 2016 21:12 +4

Observati deja un comportament si atitudini infractionale din partea unor procurori DNA in unele dosare , aplicand legea dupa bunul plac , motivand intersesele legii si ale institutiei pentru care lucreaza, cat si a altor anchete ? Considerati ca au inceput a trata aplicarea legii ca pe afacere in care negociaza vinovatii si vinovatiile ?

# YanY date 20 June 2016 21:59 -1


Citeza pe abureala
asta ar trebui sa fie normalitatea si nu o propunere a unuia sau a altuia. nu pot uita cum niste escroci bine platiti dau sentinte dupa ureche. RIL-ul lui Nitu va ramine memorabil, tipic de escrocherie intre avocati -procuror si judecatori. este incredibil ce tara de escroci am ajuns.

# Raneti Tudor Andrei date 23 June 2016 02:15 +2

Legea n-are nici o vina. Judecatorii au 4 mari lucruri late de facut: 1. sa intre cercetarea dosarului pentru verifica competenta instantei si a partilor si a inventaria inscrisurile si altele; 2. sa administreze probatoriile; 3. sa supuna dezbaterii in contradictoriu cererile, exceptiile si probele; 4. sa motiveze in fapt si de drept hotararea judecatoreasca Garantez ca asa-zisii judecatorii romani nu fac nici una din acestea 4 lucruri, motiv pentru care am deschis foarte multe dosare penale impotriva lor pana cand au incercat sa ma omoare de patru ori consecutiv in ultimii doi ani, instigand un interlop sa savarseasca tentativa de Omor calificat prin lovire pe care ulterior l-au protejat neadministrand nici o proba si instigand chiar medico-legalul sa falsifice certificatul in ciuda diagnosticelor pe care le-am depus privind mai multe infirmitati, apoi utilizand sistemul judiciar si psihiatria drept arme de represiune cum am postat la mine pe facebook cu dovezi...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva