AFRASINIE BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA – Judecatoarea Madalina Afrasinie de la TMB atrage atentia: „Magistratii sunt obligati sa respecte legea...buna, mai putin buna... Imunitatea parlamentara, ce sa vezi, este stabilita prin lege... Legea se respecta si se aplica nu doar atunci cand ne convine noua si, cand nu ne convine, ne ducem 'cu jalba in protap, la stapanire ca sa infieram cu manie proletara pe ceilalti'”. Kovesi: „Legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita”
Apar din ce in ce mai multe luari de pozitie din partea magistratilor, in care se atrage atentia ca judecatorii si procurorii au obligatia de a respecta legea si de a o aplica, indiferent daca aceasta este buna sau mai putin buna. Sunt pozitii venite in contextul scandalului politico-judiciar care macina Romania de trei luni, scandal in care anumiti capi ai Justitiei si-au permis sa critice Guvernul si Parlamentul pentru actele normative pe care le adopta sau intentioneaza sa le adopte. Sunt iesiri in decor nepermise, actiuni prin care o putere a statului se imixtioneaza nepermis in atributiile unei alte puteri a statului, asa cum s-a intamplat inclusiv prin anchetarea abuziva a Guvernului de catre DNA pentru adoptarea OUG 13/2017.
Astfel, presedinta Sectiei a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti, judecatoarea Madalina Afrasinie (foto) - unul dintre cei mai apreciati magistrati din Romania, care de-a lungul timpului a avut pozitii publice in care a sesizat derapajele din sistem - atrage atentia ca magistratii sunt obligati sa respecte si sa aplice legea, indiferent daca aceasta este buna sau mai putin buna. Cat se poate de corect, Afrasinie precizeaza ca acest lucru trebuie sa se intample inclusiv in legatura cu imunitatea parlamentarilor, in conditiile in care aceasta este prevazuta de lege. Mai mult, judecatoarea condamna practicile de a merge „cu jalba in protap, la stapanire”, asa cum se intampla din ce in ce mai des in Romania, unde politicieni dau fuga la Bruxelles pentru a reclama Guvernul, de multe ori prezentand situatia extrem de trunchiat.
Iata comentariul judecatoarei Madalina Afrasinie postat, marti 16 martie 2017, pe pagina sa de Facebook:
„Magistratii sunt obligati sa respecte legea...buna, mai putin buna noi suntem obligati sa o respectam si sa o aplicam...imunitatea parlamentara, ce sa vezi, este stabilita prin lege(din cate stiu)
In consecinta, noi, magistratii nu avem voie sa ne plangem ca nu'sh ce putere a statului a respectat legea, ca...nu este in regula!
Asa cum si noi avem pretentia ca hotararile judecatoresti sa fie respectate si APLICATE (puse in executare), si celelalte doua puteri sunt indreptaite sa respecte si sa aplice, inclusiv, propria legea, chiar daca asta nu ne convine!
Legea se respecta si se aplica nu doar atunci cand ne convine noua si, cand nu ne convine, ne ducem 'cu jalba in protap, la stapanire ca sa infieram cu manie proletara pe ceilalti'
ps cititi-ma ca pe un pamflet”.
Kovesi s-a plans ca e prea multa imunitate
Mesajul judecatoarei Madalina Afrasinie de la TMB vine la cateva zile dupa un discurs pe care sefa DNA Laura Kovesi l-a sustinut, intr-o engleza care a facut senzatie pe Internet, la conferinta GRECO de la Strasbourg. Cu aceasta ocazie, doctorita Kovesi s-a plans din nou de imunitatea ministrilor, aratand ca legea ar trebui revizuita. Evident, preferata precupetelor din Piata Obor nu a spus nimic despre faptul ca ea insasi beneficieaza de o imunitate similara deputatilor si senatorilor, intrucat nu ar putea fi perchezitionata, retinuta sau arestata fara aviz din partea CSM. Si-a permis in schimb sa ceara schimbarea unor legi care privesc deminitari ai Romaniei:
„Camera Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunitatii. Ancheta care il viza pe ministrul in cauza nu a putut continua, dar a continuat in cazul altor doua persoane implicate, care au fost condamnate la inchisoare. Ancheta contra ministrului a fost inchisa pentru ca imunitatea nu i-a fost ridicata. Este evident ca in acest caz nu se poate vorbi despre egalitate in fata legii. De aceea consideram ca legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita, imunitatea trebuie limitata la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunitatii nu este motivata, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine sa va spun de ce au fost respinse solicitarile in cazurile noastre”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
22 March 2017 17:38
+6
# Nu exista
22 March 2017 21:28
0
# Alex
23 March 2017 12:05
+2
# Margareta Matei
23 March 2017 08:59
0
# DODI
23 March 2017 13:48
0
# Ioan
28 March 2017 09:23
0