29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Agentul guvernamental acuzat ca minte in privinta situatiei imbunatatite a Romaniei la CEDO. Horatiu Radu considera ca s-a inteles gresit! (Document)

Scris de: | pdf | print

18 January 2011 14:42
Vizualizari: 13605

Agentul guvernamental a incercat sa puna Romania intr-o lumina favorabila, in ceea ce priveste condamnarile statului roman la CEDO in 2010. In realitate, lucrurile nu stau deloc mai bine”, se arata intr-un comunicat transmis marti de Fundatia ”Horia Rusu”. Potrivit declaratiei Agentului Guvernamental, citata de Agerpres, in anul 2009, impotriva Romaniei se inregistrasera 11.950 de plangeri la CEDO, tara noastra situandu-se, atunci, pe locul trei, in privinta adresabilitatii cetatenilor nemultumiti de hotararile judecatoresti, in clasamentul celor 47 de state membre, fiind devansata de Rusia si Turcia. in 2010, Romania nu s-a mai situat pe acest loc”.

 

Fundatia ”Horia Rusu” sare la gatul Agentului Guvernamental si arata ca CEDO spune cu totul altceva: ”La finalul anului 2010, statisticile afisate pe site-ul institutiei europene plaseaza Romania pe acelasi prim loc in UE, cu o crestere a numarului de plangeri, de la 9800 (in anul 2009), la 11 950. in ceea ce priveste topul tuturor statelor semnatare ale Conventiei, Rusia ramane, in continuare, pe primul loc, cu 28% dintre plangeri, iar Turcia pe locul al doilea, cu 11,3%. Acestora le urmeaza Romania cu 8,4% din totalul plangerilor. La sfarsitul anului 2009, cu un procent de 8,2% din totalul plangerilor adresate la CEDO de catre cetatenii celor 47 de state semnatare ale Conventiei, Romania era devansata numai de Rusia (28,1%) si Turcia (11%). Probabil ca agentul guvernamental a vrut sa spuna ca in 2010, fata de 2009 si 2008, numarul condamnarilor a scazut, dar acest lucru poate fi explicat prin prisma faptului ca, in octombrie 2010, a fost pronuntata hotararea-pilot impotriva statului roman, pentru incalcarea dreptului de proprietate si a dreptului la un proces echitabil. Pronuntarea hotararii este echivalenta cu o suspendare a cauzelor asemanatoare. Anuntul guvernamental este eronat. Romania nu a inregistrat niciun progres fata de anii precedenti. Dimpotriva”.

Agentul Guvernamental Razvan Horatiu Radu (foto) ne-a replicat, prin Biroul de presa al Ministerului Afacerilor Externe, cu privire la acuzatia ce i-a fost adusa: ”In cadrul conferintei de presa din data de 17 ianuarie 2011, Agentul Guvernamental pentru CEDO a prezentat jurnalistilor prezenti cele doua grafice din care rezulta numarul de plangeri existent pe rolul Curtii atat la data de 31.12 2009, cat si la 31.11.2010. Avand in vedere ca aceste tabele au fost prezentate jurnalistilor in varianta lor originala, asa cum se regasesc pe pagina web a CEDO, sustinerea unui punct de vedere contrar era imposibila. In ceea ce priveste afirmatia descresterii numarului de condamnari, aceasta a fost sustinuta de oficialul MAE, fiind prezentata ca una din cauze si cea referitoare la suspendarea analizarii cauzelor in materie de proprietati... Precizam ca pentru oferirea acestor date opiniei publice s-a avut in vedere atat baza de date publica a CEDO, cat si datele aflate in posesia Agentului Guvernamental. Mentionam ca preluarea gresita a unor afirmatii se poate datora transcrierii sau neintelegerii declaratiei date si va adresam rugamintea de a publica pe site comunicatul si informatiile transmise oficial de institutia noastra”.

* Cititi aici statistica oficiala privind situatia Romaniei la CEDO pe 2010!

Comentarii

# Socialistul date 18 January 2011 16:16 +4

Se supara Fundatiile de "inginerii imobiliare" ca li s-a oprit conducta de venituri? Sau "petrolistii" tarii ca nu mai merge lumea la benzinarie? Sunt cumva suparati ca a scazut numarul de condamnari sau ca nu mai au de unde sa "extraga" bani pentru fundatie si partid?

# pompiliu bota date 18 January 2011 18:15 +2

Acest păcălici de Agent Guvernamental ar trebui să medieze cât mai multe împăcări amiabile. Statul Român nu ar mai fi condamnat şi ar economisi sume importante.

# Botomei Vasile,av.dr date 18 January 2011 22:26 -4

Astept cu emotie o hotarare favorabila de la CEDO.

# Mihai Podaru date 21 January 2011 03:53 +2

Cu tot respectul ptr.functia domniei sale, Agentul Guvernamental ar trebui sa nu se transpuna intr-un agent ublicitara sau PR al actulului regim.
Incercarea de a ambala frumos vidul si necoerenta legislativa, incompetenta unor procurori sau judecatori, mixtiunea politicului in justitie, etc., nu imbunatateste in niciun fel infaptuirea actului de justitie pe plan intern si nici nu indupleca Curtea sa nu mai sanctioneze Romania.
Pentru realizarea acestor scopuri enumerate mai sus, altul este rolul pe care trebuie sa-l joace domnia sa:

* sa initieze atelier,simpozioane cu privire la sistemul european de protecţie a drepturilor omului si jurisprudenta Curtii;
* sa desfăşoare activităţi de instruire în domeniul Convenţiei Europene;
* sa efectueze expertiza juridică a actelor normative interne care vizează drepturile omului si sa le supuna dezbaterilor publice;
* sa realizeze o statistica reala a hot.CEDO impotriva Romaniei, a cauzelor si celor care se fac vinovati de hot.respective (legislativ,autoritate judecatoreasca)
* realizarea unor publicatii de specialitatea (a se vedea ca ex. cartile publicate de judecatorul Corneliu Barsan)
* abordarea unei politici transparente si colaborarea cu asociatiile magistratilor,fundatiile si organizatiile non-gevernamentale ptr.imbunatatirea activitatii in domeniul aplicarii Conventiei
*elaborarea unor rapoarte anuale corecte de activitate al respectivei institutii
.
.
.
Situarea Romaniei in imediata apropiere a Rusiei si Turciei, cu privire la nr.cererilor adresate curtii si la condamnarile suferite este dezastruoasa, deoarece Romania in niciun caz nu se compara cu cele doua tari, pornind de la suprafata tarilor respective, nr.de locuitori/m.p.,situaţia social-economică şi politică, la funcţionarea instituţiilor democratice, la justiţie, la respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, la combaterea corupţiei,la mass-media, la legislatie (Romania este tara membra UE, Rusia are inca legislatia de inspiratie sovietica si fara obligatia de a aplica dreptul comunitar international, in timp ce Romania a adoptata un model francez de justitie iar prioritar si obligatoriu este dreptul comunitar si tratatele la care este parte, Turcia se confrunta cu amenintarile teroriste astfel incat multe condamnari se refera la excesul de zel,abuzul de putere si drept in cazul instrumentarii unor dosare de acest gen...........)
Ascunderea sau mistificarea realitatii de catre Agentul Guvernamental nu are niciun efect benefic, mai ales ca:
- valul de procese colective ce va urma cu privire la scaderea salariilor si pensiilor, multe dintre ele se vor ajunge in fata CtEDO
- valul de ordonante si legi incalcite care afecteaza principiul predictibilitatii legislative va avea ca efect din nou cereri adresate Curtii
- inexistenta unei practici unitara in infaptuirea actului de justitie (nici macar al ICCJ) din nou vor avea ca efect condamnarea la CEDO
- neimbunatatirea conditiilor de detentie (chiar daca justificata de criza economica) vor atrage din nou valuri de condamnari la CEDO
- nerespectarea hotararilor judecatoresti (a se vedea cazul profesorilor, si cazul suspendarii HG privind recalcularea pensiilor militare)
- valul de arestari demarat de DNA si PICCJ din 2009 pana in prezent unele justificate, altele in majoritate covarsitoare din interese de "politie politica" si imagine ptr.un raport al CE pe justitie favorabil( cu efect momentan insa,impactul unor condamnari ulterioare la CEDO fiind mult ma grav si sonor decat un raport intocmit copy-paste de la an la an de catre niste functionari ai Comisiei Europene)-dreptul la libertate si siguranta enunţat la articolul 5 al Convenţiei este unul dintre cele mai importante, înseamnand unul dintre atributele cele mai preţioase ale fiinţei umane, adică de a fi liberă - afirmat cu putere încă la 1789 prin Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului. Am putea defini acest drept, în ansamblul său, ca acela de a nu fi privat de libertate, cu excepţia unor situaţii EXCEPTIONALE, şi de a nu fi arestat sau deţinut în mod arbitrar. ...........

In concluzie anii ce vin vor aduce condamnari pe banda rulanta fara doar si poate, de aceea actiunea de "acoperire prin invaluire" promovata de Agentul Guvernamental este de neanteles.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva