1 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALTA JUDECATOARE IN PARADISUL DETASARILOR – Alungata in iunie 2017 de Tudorel Toader din Ministerul Justitiei, judecatoarea Anca Gheorghiu de la Tribunalul Bucuresti s-a intors la MJ cu detasare pe trei ani in iulie 2020, la cererea lui Catalin Predoiu. In 2022, tot la solicitarea lui Predoiu, CSM i-a prelungit detasarea cu alti trei ani. Dintre cei 16 ani de activitate ca judecator definitiv, Anca Gheorghiu a lucrat la dosare 11 ani si jumatate, 5 ani si 5 luni petrecandu-i pe detasari

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

7 April 2025 16:46
Vizualizari: 3203

Dezvaluiam in februarie 2025 ca doua judecatoare date afara in 2017 din Ministerul Justitiei de catre ministrul de atunci, Tudorel Toader, s-au intors la MJ dupa ce Toader a plecat din post.



Daca data trecuta am prezentat cazul judecatoarei Cristina-Maria Irimia de la Curtea de Apel Bucuresti (click aici pentru a citi), acum veti citi despre magistrata Anca Gheorghiu (foto) de la Tribunalul Bucuresti. Vorbim despre o judecatoare care, dintre cei 16 ani de activitate ca magistrat definitiv, a lucrat la dosare 11 ani si jumatate, 5 ani si 5 luni petrecandu-i pe detasari. Adica o treime din cariera de judecator Gheorghiu a stat pe detasari.

La fel ca in toate articolele trecute si viitoare legate de detasari, facem urmatoarea precizare: nu este nimic in neregula ca un judecator sau procuror sa-si petreaca (aproape) intreaga cariera in asemenea posturi caldute, departe de munca la dosare, cata vreme de peste 20 de ani incoace legea ii permite acest lucru. Caci noul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2022) a preluat la virgula din vechiul statut (Legea nr. 303/2004) reglementarile legate de detasari. Problema este la Parlamentul Romaniei, care continua sa trateze cu nepasare paradisul detasarilor. Mai pe scurt: de vina nu este cel care ia, ci cel care da.

Revenind la cazul de fata: dupa ce a fost avocata in Baroul Brasov intre 2000 si 2009, Anca Gheorghiu a intrat in magistratura prin concurs (primind Decretul prezidential nr. 952 din 10 iunie 2009), incepandu-si cariera la Judecatoria Miercurea-Ciuc (2009-2013), si activand apoi la Judecatoria Brasov (2013-2018), iar din 2018 la Tribunalul Bucuresti.


Mama DNA” a nasit-o intr-ale MJ-ului


Anca Gheorghiu a facut cunostinta cu Ministerul Justitiei intre 15 ianuarie 2007 si 14 iunie 2009 (deci inainte de intrarea in magistratura), cand a lucrat la MJ ca personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor. In acea perioada, inca-avocata Gheorghiu a participat „la elaborarea rapoartelor periodice inaintate de Guvernul Romaniei catre Comisia Europeana, la pregatirea misiunilor de evaluare (per review) organizate de expertii Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, la elaborarea documentelor necesare ministrului justitiei pentru intrevederile cu reprezentanti ai statelor membre ale Uniunii Europene si pentru participarea la reuniunile Consiliului Uniunii Europene, precum si la alte grupuri de lucru ale Consiliului Uniunii Europene”. Informatia apare in Hotararea nr. 1162 din 29 decembrie 2015, prin care Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat petentei prima detasare din cariera la Ministerul Justitiei, pe trei ani, incepand cu 15 ianuarie 2016 (asadar, cand lucra la Judecatoria Brasov) – vezi facsimil 1. In 2007, cand viitoarea judecatoare a trecut prima oara pragul Ministerului Justitiei, sefa MJ era nimeni alta decat „Mama DNA” Monica Macovei.

Dupa cum ati vazut, din 2009 pana in 2015, Anca Gheorghiu a facut munca de scaun la judecatoriile Miercurea-Ciuc si Brasov. In decembrie 2015, cand CSM i-a aprobat prima detasare la MJ in calitate de judecatoare (pe trei ani, incepand cu 15 ianuarie 2016), Ministerul Justitiei era condus de alta figura de trista amintire: faimoasa traducatoare Raluca Pruna, fosta asistenta a Monicai Macovei la Parlamentul European.

 


Tribunalul si judecatoria au marait, dar nu prea tare


In aceeasi Hotarare 1162/2015, judecatorii CSM mentioneaza ca Tribunalul Brasov a avizat nefavorabil detasarea judecatoarei Anca Gheorghiu la MJ, „intrucat activitatea Judecatoriei Brasov ar fi afectata de vacantarea suplimentara a unui post de judecator, insa a precizat ca in masura in care s-ar demara de indata procedura de ocupare a acestui post, Tribunalul Brasov ar aviza favorabil cererea de detasare”. La randul ei, „Judecatoria Brasov a transmis un aviz conditionat de inceperea procedurii de ocupare a postului, in conditiile art. 134/1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

In fine, Sectia pentru judecatori a CSM si-a motivat hotararea (votata unanim) prin doar cateva cuvinte: „experienta doamnei judecator este necesara pentru activitatea desfasurata in cadrul ministerului”.


Pruna i-a dat palpitatii: a vrut sa-i faca vant, dar s-a razgandit cateva zile mai tarziu


Luna februarie a anului 2016 a fost marcata de o zdruncinatura pentru judecatoarea Anca Gheorghiu: prin Hotararea nr. 151 din 4 februarie 2016, Sectia pentru judecatori din CSM a aprobat cererea ministresei Justitiei Raluca Pruna privind incetarea detasarii magistratei. Dupa cum vedeti in facsimilul 2, superiorii n-au suflat un cuvant despre motivele invocate de fosta secretara a Monicai Macovei, ci doar i-au facut pe plac in unanimitate.

Nici doua saptamani mai tarziu, aceiasi cesemisti, prin Hotararea nr. 164 din 16 februarie 2016, au revocat precedentul act, tot la solicitarea lui Pruna.


Abia acum aflam motivele ministresei (vezi facsimil 3):


Hotararea nr. 151/04.02.2016 a Sectiei pentru judecatori nu a intrat in circuitul juridic si nu a produs efecte juridice, iar procedura de numire la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana este de durata, neputand fi astfel respectata data de 01.03.2016, mentionata in solicitarea anterioara a Ministerului Justitiei. Totodata, s-a subliniat faptul ca acest demers va fi reluat ulterior, la momentul la care se vor detine informatii cu privire la data de incepere a activitatii doamnei judecator Gheorghiu Anca la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana”.

 


A venit Tudorel, s-a terminat smecheria


Anul 2017 a fost unul de cosmar atat pentru Anca Gheorghiu, cat si pentru alti opt judecatori detasati la MJ. Prin Hotararea nr. 712 din 15 iunie 2017, Sectia pentru judecatori a CSM i-a facut pe plac ministrului Justitiei din acel moment, Tudorel Toader, dispunand in unanimitate incetarea detasarii pentru toti cei noua judecatori pe care demnitarul nu-i avea la inima. Toader ceruse aceste incetari inca din 24 mai, prin mai multe adrese trimise catre Consiliu. Intre timp, cei noua magistrati carora Tudorel le pusese gand rau au rugat cesemistii sa-i pasuiasca pana la 1 septembrie, invocand „probleme de ordin familial si profesional pentru a caror rezolvare este nevoie de o perioada mai mare de timp”. Altfel spus: au tras nadejde sa le tihneasca si lor vacanta judecatoreasca. In zadar: judecatorii CSM au pocnit din calcaie in fata lui Tudorel, incetand unanim cele noua detasari la MJ, cu o motivatie de genul: „ordinul se executa, nu se discuta”. Printre cei noua epurati se numara atat Cristina-Maria Irimia de la Curtea de Apel Bucuresti, cat si judecatoarea-cantareata Camelia Panaitescu-Alegria, cunoscuta sub numele de scena „Mara”, despre care Lumea Justitiei a scris in detaliu in 2020 (click aici pentru a citi).


Pentru conformitate (vezi facsimil 4):


Sectia observa ca detasarea se face in interesul institutiei solicitante, la cererea motivata a acesteia, cu mentionarea functiei si atributiilor postului in care se solicita detasarea, iar situatia incetarii detasarii este in mod expres prevazuta de art. 9 din Regulament: 'incetarea poate inceta anterior duratei pentru care a fost dispusa, prin hotararea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea celui care a solicitat detasarea ori a judecatorului sau procurorului detasat'.

Avand in vedere dispozitiile legale si scopul institutici detasarii, Sectia pentru judecatori apreciaza ca institutia solicitanta in acest caz – Ministerul Justitiei – are un drept deplin de apreciere asupra necesitatii continuarii activitatii in cadrul institutiei a unui magistrat detasat, Sectiei revenindu-i indatorirea de a constata manifestarea de vointa in sensul incetarii detasarii”.

 


S-a schimbat CSM-ul, s-a sfarsit unanimitatea


Dupa cum spuneam: la scurta vreme dupa plecarea lui Tudorel Toader de la Ministerul Justitiei, judecatoarea Anca Gheorghiu s-a intors in institutie. S-a intamplat prin Hotararea nr. 887 din 25 iunie 2020, cand Sectia pentru judecatori a CSM (intr-o componenta diferita fata de hotararile din 2016), la solicitarea ministrului Catalin Predoiu, i-a acordat magistratei o noua detasare la MJ, tot pe trei ani, cu incepere la 1 iulie 2020. Predoiu a considerat ca prezenta unui judecator la Directia afaceri europene si drepturile omului din MJ „ar aduce valoare rezultatelor directiei, completand abordarea acestor dosare cu experienta dobandita in cadrul instantelor de judecata prin solutionarea cauzelor in materie civila”.

La randul ei, Sectia pentru judecatori a CSM a adus in plus argumentul legat de „complexitatea activitatii Directiei afaceri europene si drepturile omului din cadrul Ministerului Justitiei si cresterea constanta a volumului de activitate la nivelul acestei structuri, precum si experienta si pregatirea profesionala a doamnei Anca Gheorghiu, judecator cu grad de curte de apel”.

Totusi, de data aceasta, detasarea nu a mai fost dispusa cu unanimitate de voturi, existand trei membri ai CSM care s-au opus. (Optiunile favorabile au fost in numar de opt.) Cel mai probabil, aceste voturi „contra” au fost date tinand cont de avizele negative comunicate de catre presedintii curtii de apel si tribunalului din Bucuresti, motivate de faptul ca „prin vacantarea temporara a unui post de judcator s-ar crea un dezechilibru in desfasurarea Sectiei a V-a civile (n.r. de la TMB) si o supraincarcare a judecatorilor aflati in activitate, cu consecinte deosebit de grave asupra calitatii actului de justitie” (vezi facsimil 5).

 


Nici ultima data n-a fost armonie, dar laudele au fost mai generoase


Unanimitate n-a existat nici ultima oara, cand, prin Hotararea nr. 3087 din 15 decembrie 2022, Sectia pentru judecatori a CSM (in aceeasi componenta ca in 2020) i-a prelungit judecatoarei Anca Gheorghiu detasarea la MJ cu trei ani, incepand cu 4 iulie 2023. Au fost exprimate cinci optiuni „pentru” si alte trei „impotriva”, chiar daca de data aceasta atat CAB, cat si TMB au comunicat avize favorabile.

In ciuda lipsei de unanimitate, judecatorii CSM au fost mai darnici in materie de cuvinte frumoase cu care si-au zugravit colega de breasla (vezi facsimil 6):

In cuprinsul solicitarii (n.r. formulate de ministrul Justitiei Catalin Predoiu privind detasarea judecatoarei Anca Gheorghiu), s-a invocat complexitatea activitatii, precum si cresterea constanta a volumului de activitate la nivelul Ministerului Justitiei, experienta si pregatirea profesionala a doamnei judecator Anca Gheorghiu, aratandu-se faptul ca s-a solicitat prelungirea detasarii pe functia de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor in cadrul Directiei afaceri europene si drepturile omului, fiind prezentate si atributiile specifice. S-a mentionat ca doamna judecator a dat dovada de o buna cunoastere a activitatii directiei antereferite, ceea ce constituie un avantaj in indeplinirea atributiilor de serviciu, intrucat in cadrul acesteia se elaboreaza punctele de vedere ale ministerului in diferite cauze aflate pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene si al Curtii Europene a Drepturilor Omului, care se transmit agentilor guvernamentali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, totodata, directia vizata asigurand coordonarea pozitiei Romaniei in negocierile la nivelul Consiliului Uniunii Europene privind o serie de instrumente ce cuprind dispozitii in materie civila si procesual-civila, de dreptul consumatorului si de drept penal si procesual penal. (...)

Avand in vedere solicitarea formulata, motivele invocate, atributiile complexe, de natura juridica, specifice serviciului in cadrul caruia s-a solicitat detasarea, precum si necesitatea de a se asigura buna functionare si desfasurare a activitatii Directiei afaceri europene si drepturile omului din cadrul ministerului, vazand si avizele favorabile ale Curtii de Apel Bucuresti si Tribunalului Bucuresti, Sectia pentru judecatori va dispune prelungirea detasarii la Ministerul Justitiei, incepand cu data de 04.07.2023, pe o perioada de 3 ani, a doamnei Anca Gheorghiu, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Bucuresti”.



Dupa cum spuneam: dintre cei 16 ani de activitate ca judecator definitiv, Anca Gheorghiu a lucrat la dosare 11 ani si jumatate, 5 ani si 5 luni petrecandu-i pe detasari. Evident ca o asemenea statistica o plaseaza pe magistrata TMB la categoria „juniori”, in comparatie cu cealalta judecatoare epurata de catre Tudorel Toader si intoarsa in Ministerul Justitiei – Cristina-Maria Irimia de la CAB, care a bifat 13 ani de detasari dintre cei 30 de activitate. Dar cine stie? Cu putina rabdare, Gheorghiu o poate egala nu doar pe Irimia, ci si pe „Majestatea Sa” Andreea-Simona Uzlau, secretarul general al CSM, care se poate lauda cu 18 ani de detasari dintre cei 22 de activitate ca magistrat definitiv.

sursa foto: Medierenet.ro

Comentarii

# Bataie de joc date 7 April 2025 16:53 +208

Detașarile astea reprezinta o bătaie de joc la adresa judecătorilor din instanțe.Din câte cunosc ,și MJ și CSM dispun de personal asimilat magistraţilor ,aceștia putând fi folositi în orice compartiment. Judecătorul trebuie să rămână judecător și să facă meseria pentru care e plătit, nu să facă munca de funcționar.Pentru asta sunt asimilatii.. Apoi, detasarile se fac pe cunoștințe/pile, ceea ce sporește scârba judecătorilor care rămân în instanțe. Nu știu de ce nu se dorește abrogarea acelor dispozitii care permit aceste detașări..Spunem ca nu sunt bani la buget..dar câți bani se duc lunar pe diurnele astea?

# Tudorel date 7 April 2025 18:01 +6

Nu era cine știe ce priceput Tudorel, dar la chestia asta a avut dreptate. Dar putreziciunea statului corupt iese la suprafață ca furunculul. Breaking! Crin a anunțat că rade pensiile speciale și bagă vârstă de pensionare la 65 de ani. Întrebare: se pune și perioada de detașare la vechimea in funcție de magistrat? Adică duoamna este judecătoare în cadrul unui minister? Uite o cimilitură pentru ICCJ s-o dezlege. Dintre atribuțiile funcției fe judecător care sunt cele pe care le realizează duamna la MJ? Indiciu: exact alea pe care le realizau și polițiștii cărora le-au recunoscut vechimea de polițist ca muncă de magistrat. În definitiv procurorul nu e nimic mai mult decât un polițist cu studii juridice. Judecătorul nu e nimic mai mult decât un conțopist cu salariu mare. Conform jurisprudenței și disprețului la care este supus.

# fantezia lu ene date 7 April 2025 19:03 +8

Pai, asa sunt invatati cei care sunt la carma detasarilor si delegarilor sa se inconjoare de sluji care ii pupa prin toate gaurile si se umfla tarata in ei si isi doeesc sa fie inconjurati numai de sclavi. Uitati-va la d'ale ene cum si-a adus toate carpele.la csm pe detasare si si-a numit in functii de conducere toate slugile care manevreaza dosare pe pile

# Anca Gheorghiu date 9 April 2025 21:17 0

La Cluj nu este decit o singura Anca Gheorghiu. Nu exista nici in tara. Anca Gheorghiu este fiica fostului pilot de raliuri de la ITA Cluj Horea Gheorghiu. Si Anca este pasionata de masini la fel ca si tatal ei. Ferrari este masina ei preferata pentru ca ii plac caii pur singe. Anca Gheorghiu este ruda cu Angela Gheorghiu si cu Bogdan Gheorghiu. Benedict Gheorghiu bunicul Ancai a fost varul lui Stefan Gheorghiu fostul socru al Angelei Gheorghiu. Tot asa Benedict Gheorghiu a fost var cu bunicul lui Bogdan Gheorghiu si el pilot de raliuri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2025 – Camelia Bogdan a castigat la TMB. Dosarul Iohannis-Ciolacu a nimerit la „Asecretoaei”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva