AMENINTARE DE TIP MAFIOT - Ministrul Justitiei Tudorel Toader cere OECD sa spuna daca amenintarile facute la adresa sa de presedintele Grupului de lucru impotriva coruptiei, Drago Kos, reprezinta pozitia Organizatiei: "Amenintari de la OECD sau manipulari interne?". Drago Kos: "Ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare"
Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto dreapta) reactioneaza dupa atacul nepermis la adresa sa din partea presedintelui Grupului de lucru impotriva coruptiei din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Drago Kos (foto stanga). Intr-o postare pe Facebook Tudorel Toader anunta ca va solicita OECD precizari pentru a se clarifica daca declaratiile facute de Drago Kos in cadrul unui interviu acordat Ziare.com reprezinta pozitia OECD sau sunt facute in nume propriu de oficialul european, dat fiind ca puteau fi interpretate ca o amenintare. "Ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare", a sustinut Kos in interviul pentru Ziare.com.
Urmare acestei afirmatii, Tudorel Toader a postat pe Facebook urmatorul mesaj: "Amenintari de la OECD sau manipulari interne? Luni dimineata ma voi adresa OECD pentru a comunica in mod oficial daca afirmatiile dlui Drago Kos au fost facute in nume propriu sau in numele OECD, asa cum acrediteaza titlul materialului intocmit de Ziare.com."
Chiar asa? Amenintari sau manipulari interne? Raspunsul ce va veni din partea OECD este cu atat mai important cu cat va arata care este pozitia organismului european nu doar fata de ministrul Justitiei, ci si fata de Decizia Curtii Constitutionale, care a decis ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa ia act de cererea de revocare formulata de ministrul Toader impotriva sefei DNA Laura Codruta Kovesi.
Caci, reactia presedintelui Grupului de lucru impotriva coruptiei din cadrul OECD a avut loc la scurt timp dupa anuntul deciziei CCR fata de revocarea Laurei Kovesi, Kos sustinand ca hotararea Curtii Constitutionale va schimba sistemul care a facut ca Romania sa fie privita ca un model pentru statele care au luptat pentru independenta sistemului judiciar. Totodata, Kos a criticat Decizia CCR sustinand ca acesta "contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si acestei independente a sistemului judiciar".
Prezentam in continuare principalele declaratii cuprinse in interviul acordat de Drago Kos pentru Ziare.com:
"-In primul rand, o asemenea solutie schimba sistemul care a facut ca Romania sa fie privita ca una dintre tarile cu cel mai mare succes in lupta anticoruptie la nivel inalt. Romania a fost un model pentru multe tari care au luptat pentru independenta sistemului judiciar.
Recenta decizie a CCR contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si acestei independente a sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul ca este o actiune intentionata, cat timp am mai vazut asemenea stranii interferente ale unor curti constitutionale din Balcani in lupta anticoruptie in ultimii ani.
-DNA este una dintre povestile de succes in lupta anticoruptie la nivel mondial. Functionarea si rezultatele sale sunt model de studiu pentru generatii de studenti in intreaga lume, model care ii invata cum magistrati profesionisti pot aduce schimbarea si pot determina tranzitia tarii lor din epoca de piatra a coruptiei catre cea a unor rezultate si standarde in lupta anticoruptie care sunt recunoscute pe plan international.
-Este interesant de observat ce sunt politicenii in stare sa spuna in apararea actiunilor lor, atunci cand acestea incalca standardele internationale si bunul simt. In principiu, e foarte simplu: actualul guvern al Romaniei nu vrea sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt - o lupta intruchipata de DNA - sa continue si face orice pentru a gasi o scuza in acest sens. Este o teribila greseala: poporul roman a dovedit deja ca intelege ce se intampla si o va dovedi din nou.
Colegii mei de la GRECO nu au nevoie sa-i apar eu, dar vreau sa spun ceva: ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare. Imi pare rau ca imaginea tarii are de suferit din cauza declaratiilor lui impulsive. Si sa nu uitam: nu doar GRECO, ci si alte organizatii internationale asteapta de la Romania sa garanteze independenta procurorilor si a sistemului judiciar.
-In mod cert, nu! Achitarile sunt o componenta normala a oricarei proceduri judiciare normale in orice tara normala. N-as vrea sa traiesc intr-o tara in care procurorii obtin 100% condamnari. Asta inseamna ca tara respectiva nu are nevoie de instante de judecata."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Klaus-Klaus 4 June 2018 16:21 +11
# DODI 4 June 2018 19:46 +5
# ana 4 June 2018 16:34 +6
# Gilu 4 June 2018 16:40 +10
# Patriotul 4 June 2018 17:06 +2
# Klaus-Klaus 4 June 2018 18:27 +6
# Ia de vezi aici : 4 June 2018 22:16 +1
# 1 5 June 2018 08:35 +1
# si daca? 5 June 2018 08:43 0
# lola 5 June 2018 08:45 +1
# comisarul ciordel 5 June 2018 09:49 -4
# Pintea 7 June 2018 16:02 +1
# Pintea 7 June 2018 16:00 0