17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMENINTARILE PARADITORILOR – Inalta Curte da sentinta in dosarul in care au fost trimisi in judecata la pachet procurorii DNA Mircea Negulescu si Lucian Onea pentru represiune nedreapta si cercetare abuziva. Rechizitoriul scoate la iveala intimidari incredibile facute de Negulescu si Onea pentru a-si putea duce la final inscenarile: “In prezenta procurorului Negulescu, domnul procuror Onea mi-a spus urmatoarele: ca sora mea ar putea fi arestata” (Rechizitoriul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 March 2023 18:43
Vizualizari: 5895

Saptamana cu emotii pentru vestitii paraditori Mircea Negulescu (foto dreapta) si Lucian Onea (foto stanga), fosti procurori la DNA Ploiesti. Inalta Curte de Casatie si Justitie este asteptata sa dea sentinta in dosarul in care cei doi au fost trimisi in judecata la pachet, pentru abuzirile comise pe vremea in care activau la DNA Ploiesti. Este o cauza diferita fata de cea in care Mircea Negulescu a fost trimis in judecata pentru dosarul pe care i l-a fabricat ex-deputatului PSD Vlad Cosma, cauza in care PICCJ cere sa se constate vinovatia lui Negulescu (click aici pentru a citi).


 

Miercuri, 22 martie 2023, Inalta Curte s-ar putea pronunta in dosarul in care Mircea Negulescu a fost trimis in judecata pentru participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreapta, instigare in forma continuata la comiterea fara vinovatie sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Lucian Onea pentru participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, cercetare abuziva, instigare in forma continuata la comiterea, fara vinovatie, sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Este vorba despre cauza cunoscuta in presa sub denumirea de “Dosarul Serghei Petrus”, care priveste modul in care ex-deputatul Vlad Cosma a fost constrans de catre Onea si Negulescu sa formuleze un denunt fals si sa fabrice niste tabele cu alegatori din Republica Moldova, care ar fi detinut si cetatenie romana, si care ar fi fost chipurile mituiti de Sebastian Ghita pentru a-l vota pe Victor Ponta la alegerile prezidentiale din 2014, scopul final al lui Mircea Negulescu si Lucian Onea fiind executia fostului deputat Sebastian Ghita.

 

Terifiantul rechizitoriu

 

Negulescu si Onea au fost trimisi in judecata in vara anului 2019, printr-un rechizitoriu intocmit de fosta procuroare SIIJ Adina Florea, dupa ce dosarul fusese inceput initial de procuroarea PICCJ Elena Iordache. Rechizitoriul (atasat integral la finalul articolului) prezinta detalii terifiante despre practicile si amenintarile la care cei doi procurori au apelat pentru a fabrica dosarul vizandu-l pe Sebastian Ghita. Modul de lucru a fost dezvaluit tot de catre ex-deputatul Vlad Cosma, cel care a reusit sa devoaleze si sa destructureze gruparea de la DNA Ploiesti, acesta relatand cum a fost presat de Mircea Negulescu si Lucian Onea sa colaboreze cu ei, fiind avertizat ca in caz contrar ii va fi arestata sora, si anume fosta deputata Andreea Cosma.

 

Denunt pe Ghita si Tudose

 

Spre exemplu, rechizitoriul retine urmatoarele: “Martorul Cosma Vlad Alexandru, audiat la data de 30.03.2018, a declarat ca prin luna august 2015, procurorii Onea Lucian si Negulescu Mircea l-au chemat la Directia Nationala Anticoruptie impreuna cu sora sa, Cosma Andreea careia i-au solicitat sa formuleze un denunt incriminator 'la adresa procurorului Tudose si a lui Ghita Sebastian', motivat de faptul ca au nevoie de aceste denunturi pentru a influenta instanta in referire la solicitarea de redeschidere a urmaririi penale in dosarul denumit mediatic 'dosarul Papici' si in care faptuitori erau Ispas Constantin, Viorel Dosaru, Cosma Vlad si altii.

Nedorind sa dea curs solicitarii de a formula un denunt mincinos, Cosma Andreea a fost amenintata de procurorul Onea Lucian ca va fi invinuita intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti (adica de cei doi procurori) in perioada imediat urmatoare.

Drept urmare, in luna decembrie 2015, Cosma Andreea a fost pusa sub invinuire de catre procurorul Savu Alfred, din cadrul aceleasi structuri de parchet, cu privire la intocmirea unor acte notariale pe care le-a legalizat.

Prin procesul-verbal de sesizare din oficiu s-a mai consemnat ca martorul Cosma Vlad-Alexandru a asistat la momentul in care procurorul Negulescu Mircea 'o invata pe o persoana, respectiv pe Alexe Razvan, sa formuleze o declaratie de martor cu identitate reala, al carei continut era in referire la faptele imputate numitilor Ispas, Ghita si Tudose, asistand la redactarea acestei declaratii'.

Cu acelasi prilej si avand in vedere situatia surorii sale, Cosma Vlad-Alexandru a semnat o declaratie cu identitate protejata, al carei continut a fost dictat de procurorul Negulescu Mircea, dar al carei cuprins, fapte si aspecte consemnate nu le-a cunoscut si nu le-a relatat.

De asemenea, martorul Cosma Vlad-Alexandru, fara voia sa, a primit o identitate de martor, acordata de procurorul Negulescu Mircea, care i-a consemnat o declaratie impotriva numitului Daniel Savu (candidat PSD, cercetat in dosarul cunoscut in media 'dosarul tigailor'), timp in care, in acelasi birou, procurorul a consemnat si un denunt cu identitate reala pe numele lui Razvan Alexe.

Pentru confirmarea aspectelor dictate in declaratiile celor doi martori, procurorul Negulescu Mircea a desfasurat o activitate de pregatire psihica a acestora pentru a putea face fata unor raspunsuri dorite la intrebarile relevante adresate de psihologul investit cu efectuarea unui test poligrafic de la Inspectorarul de Politie Judetean Buzau.

In luna aprilie 2015, in timp ce era procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Negulescu Mircea i-a solicitat martorului Cosma Vlad-Alexandru 'sa-i ajute, daca nu prin a depune un document dat de cei doi procuroriu Negulescu si Onea – s.n. - la DNA, macar cu constituirea/falsificarea unor tabele. Aceste tabele urmau sa contina nume de persoane din Republica Moldova, era vorba despre persoane care ar fi simpatizat cu PSD, respectiv cu Victor Ponta ca presedinte si care ar fi primit banii din 'dosarul Hidro', pentru a vota cu Victor Ponta ca presedinte' (este vorba despre campania prezidentiala din anul 2014).

Pentru a-l convinge pe Cosma Vlad-Alexandru sa intocmeasca asemenea tabele in mod fals, procurorul Onea Lucian 'l-a atentionat ca sora lui' poate fi inculpata si arestata intr-un dosar penal in cazul in care 'nu-i ajita cu depunerea la DNA a unui document pe care procurorul i-l inmana'.

Totodata, procurorul Negulescu Mircea i-a indicat martorului modalitatea care documentele urmau sa ajunga la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, 'prin fax, pe posta, pe stick, trimise din Republica Moldova de un cetatean indignat pe nume Serghei Petrus'”.


Vlad Cosma, amenintat ca ii va fi arestata sora


In acelasi rechizitoriu, procuroarea Adina Florea dezvaluie urmatoarele: “Astfel cum a declarat martorul denuntator Cosma Vlad-Alexandru la data de 29 mai 2018, pe la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai 2015, inculpatul Negulescu Mircea i-a transmis martorului faptul ca inculpatul Onea Lucian Gabriel, in calitate de procuror sef al DNA-ST Ploiesti doreste sa o aresteze pe Cosma Andreea intr-o noua cauza existenta la DNA-ST Ploiesti si ca: 'singura metoda prin care as putea sa o ajut pe sora mea ar fi sa urmez sfaturile lui Negulescu Mircea, in sensul de a fi de acord sa merg impreuna cu el la sediul DNA-ST Ploiesti, la domnul Onea Lucian Gabriel si sa ascult propunerea acestuia din urma'.

(...)

Declaratia consemnata a lui Cosma Vlad Alexandru la data de 29 mai 2018 referitoare la intalnirea care a avut loc in biroul inculpatului Onea Lucian Gabriel, in prezenta inculpatului Negulescu Mircea are urmatorul continut:

'in prezenta procurorului Negulescu, domnul procuror Onea mi-a spus urmatoarele: ca sora mea ar putea fi arestata intr-un dosar instrumentat de DNA – ST Ploiesti despre care eu sau familia mea nu aveam cunostinta la momentul respectiv si mi-a spus ca, daca doresc sa nu se intample acest lucru, atunci trebuie sa il ascult cu atentie si sa il ajut in maniera in care imi va preciza dansul.

In acest comtext, mi-a aratat o hartie, despre care mi-a spus ca emana de la Sebastian Ghita si ca ar contine scrisul lui Sebastian Ghita si mi-a explicat ca are legatura cu alegerile prezidentiale.

Totodata, procurorul Onea mi-a spus ca doreste ca eu, cu numele meu de Cosma Vlad, sa depun acel inscris la Directia Nationala Anticoruptie – ST Ploiesti, iar a doua cerinta/solicitare pe care mi-o adresa, era ca eu sa intocmesc niste tabele care sa includa in mod nereal niste presupusi cetateni din Republica Moldova, care aveau cetatenie romana si care ar fi primit mita electorala de la Sebastian Ghita pentru alegerea lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014.

Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca Onea Lucian este procurorul care mi-a aratat foaia ce continea, dupa cum spunea el, scrisul lui Sebastian Ghita, tot el este cel care mi-a solicitat s-o depun la Directia Nationala Anticoruptie – ST Ploiesti, tot el mi-a spus sa intocmesc eu tabelele despre care am vorbit mai sus si care sa se coroboreze cu foaia pe care mi-o aratase.

Procurorul Onea si procurorul Negulescu impreuna mi-au spus ce anume trebuie sa contina tabelele, respectiv numele presupusilor alegatori care primisera mita in forma despre care am aratat mai sus, si numarul de telefon. Reamintesc faptul ca eu eram sub control judiciar aplicat de procurorul Onea, nu aveam voie sa ies din tara, este adevarat ca ma ocupasem de alegerile prezidentiale pentru Victor Ponta, dar la nivelul judetului Prahova.

In acest context, i-am spus procurorului Onea tocmai ceea ce am relatat mai sus, si faptul ca: intrucat nu puteam iesi din tara nu aveam habar ce s-a intamplat in Republica Moldova in contextul prezidentialelor pentru Ponta.

Totodata, i-am spus ca nu doresc sa dau curs celor solicitate, in sensul de a depune insrisuri, de a constitui si depune tabelele despre care am vorbit mai sus.

Ca sa clarific: ceea ce am inteles eu in contextul intalnirii si al discutiei avute cu cei doi procurori in biroul domnului Onea, asa cum am aratat mai sus – procurorii, amandoi aveau nevoie de mine pentru a depune inscrisul despre care ei spuneau ca ii apartine lui Ghita, dar care se afla deja in posesia lui Onea, dintr-o sursa pe care eu nu o cunosc: depunerea de catre mine a acestui inscris ar fi atestat un mod legal de sesizare a Directiei Nationale Anticoruptie – ST Ploiesti, deci o primire a acestui inscris in evidentele structurii Directiei Nationale Anticoruptie – ST Ploiesti, printr-un mijloc legal.

Totodata, mai era necesar ca eu sa intocmesc tabelele despre care am vorbit mai sus si sa le depun pentru ca acestea sa provina/parvina legal la Directia Nationala Anticoruptie – ST Ploiesti si sa se coroboreze ca substanta cu inscrisul lui Sebastian Ghita.

Din punctul meu de vedere, nu era legal ceea ce imi solicitau: le-am explicat celor doi procurori motivele pentru care nu pot sa fac acest lucru, am detaliat mai sus si, in consecinta, am refuzat ceea ce mi s-a solicitat.

Dupa acest refuz al meu, Onea Lucian Gabriel a reluat seria de amenintari cu privire la libertatea surorii mele, iar pentru a aplana situatia, Negulescu a intervenit si a incercat intr-un dialog cu Onea Lucian de fata cu mine sa gaseasca o alta modalitate de punere in practica a demersului prin care Onea ar fi obtinut in mod legal hartiile respective.

Vreau, de asemenea, sa precizez faptul ca, la momentul pe care eu l-am relatat mai sus (al discutiei dintre mine si Negulescu la restaurant, dintre mine si Onea si Negulescu la biroul din DNA) eu nu stiam daca sora mea are sau nu vreun dosar in lucru la Directia Nationala Anticoruptie – ST Ploiesti'”.


Negulescu si Onea “au transformat actul de justitie intr-o activitate personala realizata dupa bunul plac, fara nicio limita morala, judiciara si umana”


Ce ati citit mai sus reprezinta doar o parte din marturiile cuprinse in rechizitoriu care dezvaluie modul de lucru si tacticile abuzive ale procurorilor Mircea Negulescu si Lucian Onea. Concluziile procurorarei SIIJ Adina Florea in ceea ce-i priveste pe cei doi sunt devastatoare:

“Din analiza intregului material probator este evident ca inculpatii au utilizat diverse forme de constrangere asupra membrilor familiei Cosma, pe care ii anchetau, profitand de prerogativele de putere cu care au fost investiti si care le-au permis sa actioneze asupra libertatii de vointa a martorului denuntator Cosma Vlad Alexandru. (…) Inculpatii Negulescu Mircea si Onea Lucian Gabriel au interferat, fie in mod explicit, fie persuasiv, asupra libertatii de vointa a martorului denuntator Cosma Vlad Alexandru caruia i-au cerut sa formuleze denunturi mincinoase; sa declare mincinos cu privire la persoane si imprejurari de fapt care nu corespundeau realitatii; sa dobandeasca alte identitati sub protectia carora sa declare chiar impotriva propriei sale persoane.

Aceste interferente s-au manifestat datorita faptului ca inculpatii Negulescu Mircea si Onea Lucian Gabriel au actionat intr-un mod profund arbitrar si au profitat, in toate cazurile, de situatiile personale sau ale membrilor familiei martorului denuntator Cosma Vlad Alexandru, in sensul ca atat tatal, cat si sora acestuia aveau calitati procesuale in dosare penale instrumentate de DNA – ST Ploiesti concomitent cu plasmuirea materialului probator cu privire la denuntul formulat in numele persoanei 'Serghei Petrus'.

Este de domeniul evidentei faptul ca cei doi inculpati au transformat actul de justitie intr-o activitate personala realizata dupa bunul plac, fara nicio limita morala, judiciara si umana.

Autoritatea cu care au fost investiti inculpatii Negulescu Mircea si Onea Lucian Gabriel urma sa asigure aflarea adevarului, lamurirea unor situatii care, datorita imprejurarilor faptice intra in sfera ilicitului penal si nu ca urmare a crearii unor scenarii de catre insesi persoanele chemate sa cerceteze daca acele situatii de fapt dobandesc sau nu caracter penal.

Ceea ce au intreprins cei doi inculpati, respectiv creare de scenarii determinante pentru inculparea unor persoane nevinovate, folosindu-se in elaborarea acestor scenarii de situatia judiciara a unor oameni, releva maniera profund nelegala in care cei doi inculpati au actionat, precum si faptul ca acestia au inlcuit spiritul si litera legii cu propriile lor vointe si dorinte.

Este evident ca actiunile inculpatului Negulescu Mircea, exercitate asupra unor persoane urmarite penal si/sau asupra carora se dispusesera masuri preventive pe parcursul derularii unor proceduri judiciare, au fost de natura sa produca acelor persoane temeri puternice si au orientat actiunile celor asupra carora se manifestau actiunile inculpatului, in sensul dorit de acesta.

Actiunile inculpatilor Negulescu Mircea si Onea Lucian Gabriel au avut un caracter grav intrucat au vizat, de fiecare data, libertatea de vointa a martorului denuntator Cosma Vlad Alexandru sau libertatea persoanelor apropiate martorului denuntator”.


* Cititi aici rechizitoriul SIIJ privindu-i pe procurorii Lucian Onea si Mircea Negulescu (I)

* Cititi aici rechizitoriul SIIJ privindu-i pe procurorii Lucian Onea si Mircea Negulescu (II)

Comentarii

# Ana date 20 March 2023 00:41 +7

Niste tortionari. Sa isi aduca aminte cum au inscenat la judecatoarea Ruxandra Popescu

# Acest rechizitoriu ar trebui tradus date 20 March 2023 06:29 0

Iar intreg dosarul penal al SIIJ facut public. Oamenii din Romania sunt oameni simpli si din 1000 de cuvinte ale avocatilor unor pesoane acuzate de stat ca au savarsit infractiuni aud doar ce zice statul. Stat care acuza fara dubiu pe 1000 de pagini intesate cu fapte groaznic de certe si la final incheue cu 2 randuri mici: poate e nevinovat totusi. poate. Ce faceau acesti doi procurori nu e exceptie ci E REGULA, care si acum e tot regula.

# santinela date 20 March 2023 07:40 +8

Asta-i o pata pe obrazul,si asa terfelit" al justitiei romane. Nenorocitii astia doi trebuiau de muuult de tot sa fie in puscarie nu sa se plimbe pe la tot felul de instante.Sper ca cei care-i judeca,completul,sa fie niste oameni de onoare,cu coloana vertebrala, si sa pedepseasca exemplar nulitatile astea asa incit zecile de victime ale astora sa vada ca s-a facut dreptate cit de cit . Poate asa li se mai taie din avint mizerabililor din DNA care au asa apucaturi ca papagalii astia doi !

# LuciParizianul date 20 March 2023 22:30 0

Sentința nu poate fi decît una singură: Condamnare cu Executare!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva