AMR a sesizat forurile internationale ale magistratilor cu privire la legea privind raspunderea magistratilor, declarata constitutionala de CCR. Urmeaza protestele?
Asociatia Magistratilor din Romania a transmis catre Comisia Europeana, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni si catre Asociatia Internationala a Magistratilor o sesizare cu privire la proiectul de lege al Ministerului Justitiei privind raspunderea disciplinara, declarata constitutionala miercuri de Curtea Constitutionala. Membrii AMR au atras atentia si forurilor internationale ca acest proiect de lege, odata intrat in vigoare, este de natura sa afecteze grav si iremediabil independenta judecatorilor. De asemenea, AMR a atasat la sesizare si noua documente, printre care legile de organizare a Justitiei, dar si obiectiunile pe care AMR le-a facut publice pana acum. Publicam mai jos adresa transmisa de AMR forurilor internationale ale magistratilor, cu mentiunea ca traducerea din engleza in romana ne apartine. Intrebarea care se ridica este daca magistratii isi vor respecta “promisiunea” facuta Ministerului Justitiei, Catalin Predoiu, de a iesi in strada pentru a protesta radical.
“Doamnei Vice-presedinte Reding,
Noi, Asociatia Magistratilor din Romania, o asociatie de utilitate publica, non-guvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, va scriem pentru a va atrage atentia asupra chestiunii pregnante a adoptarii legii de modificare a Legii numarul 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legii 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii, initiata de Guvernul Romaniei, care a fost respinsa de Camera Deputatilor in data de 5 decembrie, si, cu toate acestea, adoptata de Senat in 15 decembrie, si, ca urmare, trimisa spre promulgare.
Asociatia Magistratilor din Romania a urmarit traseul legislativ de la inceput si a transmis constant autoritatilor competente observatii cu privire la proiectul de lege. In pofida acestui lucru, Legea adoptata de Parlamentul Romaniei anuleaza independenta autoritatilor judiciare, care este subjugata din punct de vedere administrativ, cu scopul de a controla actul de justitie si magistratii, prin Inspectia judiciara, etichetata in mod demogogic ca independenta , dar care, in realitate, este subjugata executivului.
Legea incalca Constitutia Romaniei, la fel si toate reglementarile internationale cu privire la independenta autoritatilor judiciare, aqui-ul comunitar si tratatele la care Romania este parte. Mai mult, nici macar coordonatele din mecanismul de cooperare si verificare nu sunt respectate in aceasta privinta, de vreme ce rapoartele anterioare au recomandat consolidarea capacitatii Inspectiei Judiciare si o mai mare concentrare a acestei institutii pe cauzele disciplinare. Suntem de parere ca mecanismul nu a urmarit niciodata subordonarea in favoarea administrativului si pe cale de consecinta, politicului, a actului de justitie, acordarea cu regulile materiale si de procedura sau motivarile deciziilor instantelor, anuland in acest fel controlul jurisdictional facut de o instanta superioara- toate acestea fiind parte dintr-o activitate de judecata, si, cu toate acestea, prin noua lege, toate acestea vor intra in sfera abaterilor disciplinare. Asa cum am mentionat mai sus, considerand ca legea mai sus mentionata incalca Constitutia (art 99 lit. r), s) si s) si art. 991 din Legea nr 303/2004, coroborat cu art. 20 para. (2) si art. 129 din Constitutia Romaniei si art. 44, art. 45, art. 461 si Art. 47 din Legea 317/2004, (…) Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la constitutionalitatea actului normativ in discutie, cu scopul ca CCR sa realizeze controlul de constitutionalitate, mai inainte de promulgarea legii. Este de asemenea demn de mentionat ca, desi CSM si-a dat un aviz consultativ pe acest proiect de lege -avizul fiind necesar in acest caz- acesta a fost acordat conditionat de modificarea unor prevederi din proiect. In aceasta situatie, CSM si-a transmis observatiile si la Curtea Constitutionala, ca suport argumentativ pentru sesizarea facuta la CCR de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Doamna Vice-presedinte, speram ca veti gasi sumarul de mai sus util. Avand in vedere urgenta acestei probleme, reactia Comisiei Europene va fi foarte rapida. In cazul in care veti avea nevoie de mai multe informatii cu privire la aceasta sesizare, va stam la dispozitie in orice situatie” - Presedinte interimar al AMR, Dan Spanu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# th58m
12 January 2012 17:08
-2
# Andreea
12 January 2012 17:39
+6
# Ilarion
12 January 2012 17:55
+3
# Czbun
12 January 2012 17:59
+1
# morarescu
12 January 2012 20:05
-1
# pinocchio
12 January 2012 21:24
+1
# morarescu
12 January 2012 21:39
-4
# pinocchio
12 January 2012 22:32
+3
# Boy Boys
12 January 2012 22:53
0
# Boy Boys
12 January 2012 22:57
0
# girl girls
12 January 2012 23:01
0
# Lazar Ioan
12 January 2012 23:13
+1
# ionescu
13 January 2012 12:16
+1