ANI FACE POLITICA - Agentia Nationala de Integritate isi permite sa acuze de abuz Parlamentul Romaniei si Curtea de Apel Bucuresti: „Hotararea adoptata astazi prin vot de plenul Camerei Deputatilor cu privire la Petre Roman este abuziva... Decizia deputatilor este una nelegala, intrucat, desi contestatia acestuia depusa la 9 luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisa de CAB, contrar practicii judiciare existente, Agentia a atacat cu recurs sentinta”
Agentia Nationala de Integritate, condusa de Bogdan Stan (foto), absolvent al vestitei Academii a Serviciului Roman de Informatii, si-a permis sa acuze de abuz Parlamentul Romaniei, sub controlul caruia functioneaza Consiliul National de Integritate, si Curtea de Apel Bucuresti, instanta care exercita controlul judecatoresc asupra rapoartelor de evaluare intocmite de ANI. Intr-un comunicat de presa emis marti, 20 septembrie 2016, la scurt timp dupa ce Camera Deputatilor a decis cu un vot zdrobitor (216 la 1) sa-i ridice deputatului Petre Roman sanctiunea disciplinara de revocare din functie aplicata – in februarie 2015 – pe motiv de incompatibilitate, ANI a tunat si fulgerat impotriva celor doua institutii. Agentia lui Stan a spus despre „hotararea adoptata astazi prin vot de plenul Camerei Deputatilor cu privire la Petre Roman” ca „este abuziva”, acuzand in acelasi timp si Curtea de Apel Bucuresti ca a indraznit sa admita actiunea lui Petre Roman, „contrar practicii judiciare existente”, si sa anuleze Raportul de evaluare din martie 2014 intocmit de ANI pe numele deputatului.
Urmarit penal in dosarul Mineriadei (avand ca obiect crimele impotriva umanitatii savarsite de regimul FSN-Iliescu in 13-15 iunie 1990), Petre Roman a castigat in prima instanta procesul cu ANI, dupa ce Agentia Nationala de Integritate l-a declarat incompatibil pe motiv ca a detinut simultan functia de parlamentar si calitatea de persoana fizica autorizata. In primavara acestui an, prin sentinta nr. 1390/22.04.2016, Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a admis actiunea lui Roman, anuland raportul ANI: „Admite actiunea. Anuleaza raportul de evaluare nr. 10447/G/II/12.03.2014 intocmit de A.N.I. Obliga parata la plata sumei de 2260,35 lei catre reclamant. Cu recurs in 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Curtea de Apel Bucuresti-SCAF”.
Nemultumita de solutia CAB, Agentia Nationala de Integritate a atacat sentinta la instanta suprema, primul termen al recursului fiind 12 octombrie 2016 (dosar nr. 269/2/2015).
Prin urmare, gestul ANI este cu atat mai grav cu cat Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a pronuntat inca o hotarare definitiva in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate a atacat cu recurs sentinta CAB de anulare a Raportului de evaluare.
Prezentam in continuare comunicatul ANI:
„Agentia Nationala de Integritate considera ca hotararea adoptata astazi prin vot de plenul Camerei Deputatilor cu privire la Petre Roman este abuziva de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a ramas definitiva o data cu respingerea ca neintemeiata, de catre Tribunalul Bucuresti, a cererii de reexaminare formulata de acesta.
Mai mult decat atat, decizia de astazi a deputatilor este una nelegala, intrucat, desi contestatia acestuia depusa la noua luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisa de Curtea de Apel Bucuresti, contrar practicii judiciare existente, Agentia a atacat cu recurs aceasta sentinta.
A actiona in baza unei hotarari judecatoresti nedefinitive creeaza un precedent periculos, in sensul in care tuturor persoanelor care contesta rapoartele de evaluare emise in sarcina lor sa le fie intrerupte mandatele doar in baza sentintelor pronuntate de instantele de fond, desi acestea nu au caracter definitiv.
Mentionam faptul ca ANI a finalizat raportul de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a deputatului Petre Roman la data de 12 martie 2014. Acesta contesta raportul de evaluare la Tribunalul Bucuresti iar instanta ii respinge definitiv actiunea la 13 ianuarie 2015. Intrucat, in aceeasi perioada, Curtea de Apel Bucuresti comunica ANI faptul ca pe rolul acesteia nu exista nicio actiune formulata de Petre Roman impotriva raportului de evaluare, Agentia solicita Camerei Deputatilor aplicarea sanctiunii disciplinare de revocare din functie. Ulterior, la data de 16.01.2015 - la 9 luni de la finalizarea raportului de evaluare, Petre Roman contesta la Curtea de Apel Bucuresti raportul de evaluare al ANI. Astfel, la data de 22 aprilie 2016, instanta de fond, contrar practicii judiciare existente, admite actiunea formulata de Petre Roman. Agentia Nationala de Integritate a formulat recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva deciziei mentionate la data de 23 mai 2016”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 20 September 2016 17:54 +5
# dragos ovidiu 20 September 2016 18:33 +4
# DODI 20 September 2016 19:22 +6
# unul din lumea cea mare 20 September 2016 21:06 +5