APR ia pozitie fata de tentativa CSM de intimidare a procurorului Florin Roman si judecatoarei Mihaela Ciocea. APR subliniaza ca cei doi sunt inainte de toate cetateni si statutul magistratului nu poate limita un drept fundamental: libertatea de exprimare!
Dupa cele doua cazuri privitoare la doi protestatari din magistratura – e vorba de procurorul Florin Roman de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad si judecatoarea Mihaela Ciocea, de la Curtea de Apel Bucuresti, care au fost intens mediatizate, Asociatia Procurorilor din Romania condusa de procurorul Constantin Sima (foto) ia pozitie dura impotriva tentativelor de intimidare ale magistratilor care-si striga nemultumirea fata de actuala situatie economica din Romania. Subliniem ca mintigurile au fost catalogate de reprezentantii Puteri drept apolitice, subliniindu-se ca protestele au avut un puternic caracter de revendicari sociale. Si atunci de ce CSM mai toaca banii pe deplasari ale inspectorilor in teritoriu? Ca sa constate ce?
Publicam in continuare, integral, comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania, care subliniaza ca inainte de toate magistratul este cetatean, iar „limitarile impuse de statutul magistratului nu pot afecta exercitarea unor drepturi fundamentale” precum libertatea de exprimare.
”Presa a relatat cu amanunte despre interventia publica a unui procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad care a luat pozitie publica in favoarea demonstrantilor din toata tara si care si-a intrebat retoric colegii daca sprijina in continuare actuala Putere. In aceeasi zi, un ofiter al Armatei Romane a aparut in Piata Universitatii din Bucuresti exprimandu-si sprijinul fata de cererile manifestantilor. O zi mai tarziu, un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti si-a declarat public sustinerea fata de pozitia cetatenilor care demonstrau in toata tara cerand demisia Presedintelui si a Guvernului. Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la abaterea disciplinara comisa de cei doi magistrati. Nu contestam ca din punct de vedere al raspunderii disciplinare lucrurile pot sta astfel, ca magistratii trebuie sa manifeste rezerve in a-si exprima public opiniile politice. Aceasta chiar daca Guvernul a intrerupt demult orice dialog cu magistratii, refuza in calitate de debitor sa execute hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, refuza sa dea curs unor repetate solicitari ale magistratilor de finantare corecta a justitiei, de stopare a excesului legislativ etc.
Magistratii sunt in primul rand cetateni, sunt la fel de sensibili la dificultatile prin care trece tara ca oricare om si un strigat de disperare nu trebuie indata inabusit, sufocat, estompat, fara a verifica ce se afla in spatele acestei atitudini.
Justitia este coloana vertebrala a Statului de Drept si magistratii sunt primii care ar trebui sa reactioneze in cadrul legal fata de derapajele de-o parte sau de alta, ale Puterii, ale Opozitiei, ale cetatenilor. Intr-un moment in care numeroase voci acuza, justificat sau nu, Ministerul Public de servilism fata de Putere, sunt explicabile astfel de pozitii publice.
Magistratii nu pot fi sunt executantii unor ordine primite de undeva, cum au fost acuzati, ci sunt cetateni care evalueaza starile de fapt in raport de lege si propria constiinta. Ei nu traiesc intr-o lume paralela cu cea reala. Limitarile impuse de statutul magistratului nu pot afecta exercitarea unor drepturi fundamentale. Apreciem ca orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare prev. de art. 1 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale si art. 30 din Constitutia Romaniei. Am incercat sa luminam resorturile interne ale unor asemenea atitudini publice venite din partea unor colegi ai nostri. Nu ne putem face ca nu intelegem ce se intampla in jurul nostru. Apreciem ca, pentru motivele aratate, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa reflecteze daca o eventuala sanctiune aplicata acestor magistrati ar contribui sau nu la cresterea credibilitatii justitiei”.
Comunicatul a fost semnat de Consiliul Director al Asociatiei Procurorilor din Romania.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ana
27 January 2012 17:33
+5
# omuletii verzi
27 January 2012 18:12
+7
# frumos
27 January 2012 18:54
+6
# CI
28 January 2012 13:18
+1
# Fane
28 January 2012 16:14
0
# Daniel
28 January 2012 14:45
0
# CI
30 January 2012 18:22
0
# esti negru in cerul gurii!
28 January 2012 16:21
-1
# horica
1 February 2012 13:50
+1
# nestiutorul
6 February 2012 18:43
0