Arhiepiscopul Ioan Robu multumeste judecatorilor CA Suceava si acuza: “Guvernul, Presedintia si Primaria Sectorului 1 au tratat Biserica Catolica cu aroganta si dispret”
Arhiepiscopul Ioan Robu a declarat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa, ca autorizatia de constructie primita de cei de la Milleniul Building pentru constructia Cathedral Plaza a fost data de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, “pe ochi frumosi si pe bani multi”. Precum si faptul ca, prin verdictul dat de curtea de Apel Suceava “Cladirea Catedral Plaza este ilegala si gata pentru demolare.” Pe de alta parte, Robu a precizat ca este fericit ca magistratii de la Curtea de Apel Suceava, care au decis irevocabil ca autorizatia de constructie este ilegala, au facut istorie. Arhiepiscopul le-a multumit judecatorilor pentru “curaj”, ministrului Culturii Kelemen Hunor, criticand totodata Presedintia, Guvernul si Inspectoratul de Stat in Constructii, care nu au facut nimic pentru a opri ilegalitatea.
Antonie Popescu: “Turnul a fost construit pe terenul proprietate publica”
Avocatul Primariei Capitalei, Antonie Popescu, a declarat ca decizia Curtii de Apel Suceava este prima din istoria recenta a Romaniei in care o instanta declara ilegala o constructie “zgarie-nori” deja construita si si-a exprimat speranta ca aceasta decizie sa constituie un precedent important in practica judiciara. De asemenea, avocatul Antonie Popescu a prezentat jurnalistilor mai multe acte care demonstreaza ca terenul de 700 de metri patrati pe care a fost ridicata cladirea este proprietatea publica a Primariei Municipiului Bucuresti. Avocatul a aratat un contract de vanzare-cumparare semnat in octombrie 1928, intre Primaria Municipiului Bucuresti si Ecaterina Eugen Statescu, proprietarul terenului. Aceasta din urma a instrainat terenul catre Primarie, pentru utilitate publica, contra sumei de 3.500.000 de lei, asumandu-si obligatia de a renunta la orice fel de drept asupra terenului respectiv. Pana in 1940, Primaria a facut toate demersurile necesare publicitatii imobiliare, astfel ca terenul pe care s-a construit a ramas in proprietatea Primariei, si a fost utilizat ca parc. Antonie Popescu a mentionat ca nu se stie in ce fel a reusit compania Millenium Building sa ridice o cladire pe un teren proprietate publica a Primariei, de vreme ce niciodata compania nu a adus niciun act de proprietate.
Decizia Curtii de Apel Suceava declara ca ilegala autorizatia de constructie a turnului
Curtea de Apel Suceava a dispus, prin decizia numarul 1989 din 3 noiembrie 2010, data in dosarul cu numarul 562/39/2010, admiterea cererii de revizuire a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti: “Schimba in totalitate decizia nr. 1025/25.06.2009, pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal in dosarul nr.7222/120/2007 si in rejudecare, respinge recursurile formulate de paratii Primarul Sectorului 1 Bucuresti si SC Millenium Building Development SRL Bucuresti, impotriva sentintei nr 122/27.02.2009 a Tribunalului Dambovita ca nefondate. Decizia nr.1989 din 3 noiembrie 2010 a Curtii de Apel Suceava este irevocabila”.
Prin anularea de catre CA Suceava a deciziei irevocabile a CA Ploiesti, a fost consfintita cu autoritate de lucru judecat sentinta nr. 122 din februarie 2009, a Tribunalului Dambovita, prin care s-a anulat autorizatia de construire a SC Millenium Building Development SRL Bucuresti emisa ilegal de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Magistratii Tribunalului Dambovita au retinut ca “(...) emiterea autorizatiei de construire nu se putea da decat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (...)”, nu de catre Primaria Sectorului 1, asa cum s-a intamplat in acest caz. Ca urmare, instanta a dispus sa admita “in parte, cererea formulata de reclamanta Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti in contradictoriu cu paratii Primarul Sectorului 1 Bucuresti si SC Millenium Building Development SRL Bucuresti. Anuleaza autorizatia de construire nr.179/18/B/43074/24.02.2006, emisa de Primarul Sectorului 1 Bucuresti.”
Inspectoratul de Stat in Constructii a constatat neregulile, dar a luat masuri minore de sanctionare
Inspectorii de la Inspectoratul de Stat in Constructii, care au controlat legalitatea constructiei, au ajuns la concluzia ca “au fost aduse modificari documentatiei initiale fara a parcurge toate etapele de elaborare, avizare si aprobare care au facut obiectul PUZ-Zona Catedralei “Sf Iosif” (...). In contextul prevederilor art.65 alineatul 2 din Legea nr 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, care face mentiunea ca ’documentatiile modificate fara respectarea prevederilor legale privitoare la avizarea si aprobarea acestora sunt nule’ se vor inainta Prefectului Municipiului Bucuresti concluziile prezentului raport care sa stea la baza analizei oportunitatii initierii procedurii de anulare in contenciosul administrativ a hotararii de aprobare a documentatiei de urbanism modificatoare. (...) Inspectoratul in Constructii al Municipiului Bucuresti va sanctiona contraventional: Arhitectul sef al Municipiului Bucuresti, pentru neprezentarea documentelor si a actelor solicitate la control, arhitectul sef al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, pentru emiterea de certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate si de autorizatii de construire in baza unor documentatii incomplete, care nu contin avizele si acordurile legale necesare (...) prezentarea concluziilor acestui raport va fi transmisa spre informare Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Consiliului Local sector 1”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii