ATAC LA ASOCIATIILE MAGISTRATILOR – Forumul Judecatorilor #Rezistenti condus de activistii Dragos Calin si Ionut Militaru asmute magistratii impotriva asociatiilor traditionale AMR si UNJR. Este prima tentativa de dezbinare a corpului magistratilor: "Toti cei care sunt de acord cu delimitarea de UNJR si AMR, mentionati numele, prenumele si unitatea... Proiectele au fost criticate sever de zeci de ambasade si de sute de mii de cetateni, in demonstratii stradale"
Atac cu efecte devastatoare la adresa corpului magistratilor, unitatii intre practicienii Dreptului si credibilitatii Justitiei. Forumul Judecatorilor din Romania, care de astazi poate fi numit cu succes "Forumul Judecatorilor #Rezistenti", condus de judecatorii activisti Dragos Calin (foto centru dreapta) si Ionut Militaru (foto dreapta) ii invita pe judecatorii si procurorii din Romania sa semneze "lista" celor care sunt de acord cu "delimitarea de UNJR si AMR", conduse de judecatoarele Dana Girbovan (foto stanga), respectiv Andreea Ciuca (foto centru stanga) cu mentiunea sa precizeze "numele, prenumele si unitatea". Noi stiam ca magistratii activeaza in instante si parchete, nicidecum in unitati. Dar, cine stie unde le-a zburat gandul celor care au redactat scrisoare-indemn. Demersul de pe forumul judecatorilor administrat de judecatorul Dragos Calin a fost initiat, din informatiile noastre, la cererea unor procurori nemultumiti de modificarile aduse celor trei legi privind organizarea judiciara, statul magistratilor si CSM, lista cu semnaturi impotriva Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si Asociatiei Magistratilor din Romania avand practic rolul de a-i asmute pe magistrati impotriva singurelor asociatii profesionale ale magistratilor cu traditie din Romania care au inteles importanta momentului si au luat parte la dezbaterile din Parlament pe Legile Justitiei.
Cu alte cuvinte, in loc sa faca pe suparatii pentru ca Parlamentul isi exercita dreptul legal de a legifera si sa isi puna mainile in cap ca se distrug "progresele" realizate in Justitie, asa cum au facut #rezistentii din FJR, AMR si UNJR au decis sa ia parte la dezbateri si sa propuna amendamente pentru ca Legile Justitiei sa raspunda real cerintelor judecatorilor si procurorilor din Romania.
Conform scrisorii publicate pe forumul lui Calin, pe care Lumeajustitiei.ro o publica in exclusivitate, in care sunt invitati la semnarea listei toti judecatorii si procurorii, cu indicarea unitatii din care fac parte, legitimarea modificarilor aduse Legilor Justitiei la propunerea Asociatiei Magistratilor din Romania si Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania este "absurda si neavenita", intrucat acestea nu au girul miilor de colegi magistrati si nici al CSM, aratandu-se in scrisoare ca "singurele forme de reprezentare reala a magistratilor romani le reprezinta adunarile generale de la instante si parchete".
Unul dintre argumentele forte aduse de #rezistentii din FJR impotriva modificarilor aduse Legilor Justitiei in Parlament, impreuna cu UNJR si AMR, este acela ca "proiectele au fost criticate sever de zeci de ambasade occidentale in Romania, de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, de numeroase organizatii nonguvernamentale din Romania si alte state, de intreaga societate civila si de sute de mii de cetateni simpli, in demonstratii stradale". Incredibil!! Adica Romania ar trebui sa isi faca legile dupa cum convine ambasadelor, ONG-urilor si #rezistentilor din strada!
Fata de situatia fara precedent creata de o mana de magistrati nemultumiti ca nu au fost luati in seama nici de ministrul Justitiei Tudorel Toader, caruia i-au transmis in zadar un memoriu semnat de "4.000" de magistrati in care cerereau sa nu fie modificate Legile Justitiei, si nici de Parlament, unde nu au asistat la dezbateri, apreciem ca se impun reactii chiar din partea Consiliului Superior al Magistraturii care ar trebui sa afle care este, de fapt, finalitatea dorita de Forumul #Rezistentilor cu asmutirea magistratilor impotriva AMR si UNJR, dar si sa isi exprime pozitia fata de demersul FJR.
Trebuie amintit, in context, ca pe langa AMR si UNJR care au asistat la dezbaterile parlamentare pe Legile Justitiei expunand vointa magistratilor, la Comisia speciala au participat si reprezentati ai Consiliului Superior al Magistraturii, "garant constitutional al independentei justitiei" si for care reprezinta adunarile generale ale instantelor si parchetelor, despre care tot face vorbire Forumul Judecatorilor #Rezistenti.
Iata cum este prezentata scrisoarea adresata de FJR magistratilor romani si ce contine aceasta:
"Deschidem lista de semnaturi. Toti cei care sunt de acord cu delimitarea de UNJR si AMR, mentionati numele, prenumele si unitatea. Avem o rugaminte. Cei care doresc sa se inscrie pe lista prin intermediul grupului de discutii Forumul Judecatorilor, sa nu a solicite inscrierea pe lista si pe grupul de pe Facebook.
SCRISOARE PUBLICA A MAGISTRATILOR ROMANI REFERITOARE LA DELIMITAREA FATA DE PARTICIPAREA UNOR ASOCIATII PROFESIONALE IN CADRUL COMISIEI SPECIALE PARLAMENTARE COMUNE PRIVIND MODIFICAREA ”LEGILOR JUSTITIEI”
Subsemnatii, judecatori si procurori de la instante si parchete, in raport de incercarea de legitimare a modificarilor aduse ”legilor justitiei” prin raportare la propunerile formulate de doua asociatii de magistrati (Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, respectiv Asociatia Magistratilor din Romania), facem cunoscute publicului larg urmatoarele:
Contrar sustinerilor initiatorilor celor trei proiecte de lege, afirmam fara nicio rezerva faptul ca dezbaterea parlamentara desfasurata cu privire la toate aceste proiecte de lege a ignorat total punctul de vedere covarsitor majoritar al magistraturii si avizele consecutive negative emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Astfel, in cursul lunii octombrie 2017, aproximativ 4000 de judecatori si procurori romani, mai mult de jumatate din numarul lor total, si-au insusit Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a ”legilor justitiei” adresat Guvernului Romaniei.
In luna noiembrie 2017, peste 90% din adunarile generale de la instantele si parchetele din Romania s-au opus actualelor proiecte aflate in dezbatere parlamentara si adoptate in cursul lunii decembrie 2017.
Totodata, protestele tacute efectuate de mii de magistrati romani, care au cerut un minim dialog, incepand cu 18 decembrie 2017, in fata sediilor instantelor judecatoresti si ale parchetelor, sunt de notorietate, fiind preluate de presa din intreaga lume (din Statele Unite in Pakistan, din Australia in Europa Occidentala).
Prin urmare, cvasitotalitatea judecatorilor si a procurorilor romani nu a acceptat aceste proiecte de lege, vointa magistratilor nefiind luata in considerare, evitandu-se orice dialog cu acestia in cadrul unui veritabil „experiment judiciar”, in lipsa oricaror studii de impact si prognoze, care va determina consecinte foarte greu sau chiar imposibil de remediat.
Proiectele au fost criticate sever de zeci de ambasade occidentale in Romania, de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, de numeroase organizatii nonguvernamentale din Romania si alte state, de intreaga societate civila si de sute de mii de cetateni simpli, in demonstratii stradale.
Ultimul Raport al Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (2017) recomanda expres, in cazul Romaniei, ”in vederea imbunatatirii in continuare a transparentei si a predictibilitatii procesului legislativ, precum si pentru a consolida garantiile interne in materie de ireversibilitate”, ca ”Guvernul si Parlamentul (...) sa asigure transparenta totala si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile cu autoritatile relevante si cu partile interesate in cadrul procesului decizional si in activitatea legislativa legate de Codul penal si de Codul de procedura penala, de legile anticoruptie, de legile in materie de integritate (incompatibilitati, conflicte de interese, avere ilicita), de legile justitiei (referitoare la organizarea sistemului justitiei), precum si de Codul civil si Codul de procedura civila”.
Sub acelasi aspect, Comisia Europeana a retinut ca ignorarea avizelor Consiliului Superior al Magistraturii si a pozitiei ferme a corpului magistratilor, trebuie imediat abandonate, ridicand intrebari cu privire la necesitatea reexaminarii de Comisia Europeana a tuturor progreselor inregistrate in legatura cu independenta sistemului judiciar.
Prin urmare, legitimarea modificarilor aduse ”legilor justitiei” prin raportare la propunerile formulate de doua asociatii de magistrati (Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, respectiv Asociatia Magistratilor din Romania), care nu au prezentat nici macar un minim de reprezentare din partea membrilor lor, oricati ar fi fost, este absurda si neavenita, sustinerile acestora neavand girul miilor de colegi magistrati.
Singurele forme de reprezentare reala a magistratilor romani le reprezinta adunarile generale de la instante si parchete, ale caror puncte de vedere au fost insusite intotdeauna de Consiliul Superior al Magistraturii, in calitatea sa de garant constitutional al independentei justitiei."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ultimul Charlot
4 January 2018 16:31
+21
# DODI
4 January 2018 19:14
+6
# Caragiale e la modă
4 January 2018 22:39
+2
# klopstock
4 January 2018 16:34
+4
# Doina
4 January 2018 16:40
+1
# Magdalena Valentina Feru
4 January 2018 16:47
+12
# Matei
5 January 2018 06:51
+1
# Ei șiiiii ?
4 January 2018 16:50
+5
# Maria
4 January 2018 17:10
+7
# Camil
4 January 2018 18:12
+6
# X SI Y
4 January 2018 20:14
+1
# FJR/POPOR=CETATENI+ OAMENI SIMPLII
4 January 2018 20:38
+5
# ANDREI
4 January 2018 21:15
+4
# Marcic
4 January 2018 21:41
+1
# Victor
4 January 2018 23:07
+1
# santinela
5 January 2018 07:37
+4
# Leonora
5 January 2018 10:02
0
# Sunteti lipsiti de cultura
5 January 2018 22:07
0