13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AUDIERI PENTRU SECTIA SPECIALA - Procurorii care candideaza la sefia Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie sau la functii de executie sustin interviul la CSM. Comisia de examinare este formata din judecatoarele Lia Savonea, Nicoleta Tint si Mariana Ghena. Pentru conducerea Sectiei, batalia se da intre cinci procurori: Elena Iordache, Viorel Cerbu, Iuliana Magdalena Olteanu, Florina Pilos si Florena-Esther Sterschi

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

19 October 2018 10:01
Vizualizari: 6780

Candidatii pentru posturile de conducere si executie pentru Sectia de investigare a infractiunilor din justititie sustin vineri interviurile la Consiliul Superior al Magistraturii. Comisia de examinare este formata din judecatoarele Lia Savonea,  Mariana Ghena si Nicoleta Tint (foto 1).


Pentru sefia Sectiei si-au depus candidatura cinci procurori: Elena Iordache, Viorel Cerbu, Iuliana Magdalena Olteanu, Florina Pilos si Florena-Esther Sterschi. De asemenea, procuroarea Adina Florea, propusa de ministrul Justitiei la sefia DNA, si-a depus candidatura pentru un post de executie in cadrul Sectiei de investigarea a infractiunilor comise de magistrati. Procuroarele Iuliana Magdalena Olteanu si Florina Pilos candideaza atat pentru sefia Sectiei, cat si pentru o functie de executie. Pentru o functie de executie candideaza si procuroarea Codruta Chindea si procurorul Sorin Iasinovschi.

Procurorul Cerbu, achitare in dosarul judecatoarei Birsan

Primul procuror care sustine interviul este Viorel Cerbu (foto 2).
Intrebat daca a existat o cauza pe care a instrumentat-o si care i-a adus critici, Viorel Cerbu a raspuns afirmativ, facand referire la dosarul judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan, pe care l-a instrumentat initial, si in care Inalta Curte a decis achitarea definitiva: "O cauza care mi-a atras critici, un dosar care a privit un judecator ICCJ, sotul era judecator la CEDO. La acea vreme nu exista precedent judiciar in privinta imunitatii".
Cerbu a explicat si de ce s-a inscris in cursa pentru conducerea Sectiei: “Cred ca e nefiresc ca in sistemul judiciar sa existe neincredere fata de obiectivitatea cu care se desfasoara urmarirea penala. Trebuie sa existe increderea privind regularitatea actului de sesizare. Trebuie reinstaurate certitudinile privind obiectivitatea cu care se desfasoara anchetele”.

"
Am curajul sa instrumentez orice fel de cauza"

Al doilea procuror care sustine interviul la CSM este Codruta Chindea (foto 3). Ea
a spus in fata membrilor comisiei ca a instrumentat dosare cu magistrati: “Am curajul sa instrumentez orice fel de cauza. Impulsul a fost de moment cand m-am inscris”.

Florea cere ca magistratii sa raspunda pentru erorile judiciare

Adina Florea (foto 4),
propusa de ministrul Justitiei la sefia DNA, este cel de-al treilea procuror audiat: "Astept de la seful Sectiei sa asigure independenta procurorilor, sa repartizeze dosarele obiectiv si pe criterii de specializare. Sa-si asume responsabilitatea atat pentru propriile decizii, cat si pentru cele ale procurorilor de executie. Sa dea dovada de fermitate si de corectitudine".
Adina Florea a tinut sa precizeze ca este foarte important sa existe un material probator relevant, pentru ca atunci cand procurorul trimite pe cineva in judecata isi asuma o mare responsabilitate: ”Fiecare raspunde pentru ceea ce face. Trebuie sa-i respecti demnitatea celui pe care-l cercetezi”.
Procuroarea propusa la sefia DNA
a tinut sa precizeze ca magistratii care se fac vinovati de erori judiciare trebuie sa raspunda: "Daca acele erori judiciare au creat pagube, trebuie antamata raspunderea celor care au provocat acest lucru”.

“Fiecare se gandea la libertatea lui”

Procurorul Sorin Iasinovschi (foto 5) a criticat activitatea DNA, acuzand ca parchetul anticoruptie a intrat cu bocancii in viata magistratilor. Procurorul a spus in fata membrilor comisiei ca magistratii se fereau unii de altii si nu mai aveau curaj sa faca un act care ar fi putut fi interpretat: “Fiecare se gandea la libertatea lui”. Sorin Iasinovschi a pledat pentru o relatie corecta cu presa si pentru o mai buna comunicare cu jurnalistii.

Garantie impotriva abuzurilor

Elena Iordache (foto 6) a inceput interviul prin a preciza ca Sectia reprezinta o garantie reala impotriva presiunilor si abuzurilor care s-ar putea exercita asupra magistratilor.

Printre primele lucruri pe care le va face Elena Iordache daca va fi aleasa procuror se numara dezvoltarea colaborarii intre procurorii judiciari cu procurorii de caz: “Este o conditie esentiala pentru desfasurarea cu eficienta a activitatii acestei sectii".

Printre prioritatile magistratului se numara si gestionarea scurgerii de informatii din dosarele penale. Iordache a spus ca avand in vedere dreptul la un proces echitabil, se va lua in calcul si raspunderea penala, in afara de cea disciplinara, fata de cei care vor da informatii din dosare.
Procuroarea Magdalena Olteanu (foto 7) a declarat in cadrul interviului ca are o buna reputatie si o pregatire profesionala pe masura, si ca poate gestiona bine situatiile de criza.

"Sunt procuror independent!"

Procuroarea Florena Esther Sterschi (foto 8)  are ca obiectiv operationalizare cat mai repede a sectiei, dorind sa fie una de elita, dar si valorificarea potentialului personalului cu care va lucra, “pentru ca fara sprijinul colegilor nu se poate ajunge la obiectivele propuse.”

Procuroarea a mai precizat ca doreste repartizare echilibrata a dosarelor si verificarea legalitatii si temeiniciei solutiilor dispuse: Am fost si sunt un procuror independent. Misiunea mea nu va fi una usoara, insa experienta profesionala imi va fi de ajutor. Ca organe judiciare nu putem sa comentam o lege, trebuie sa o aplicam.”
Procuroarea Florina Pilos nu s-a prezentat la interviu.
*Vedeti aici audierile candidatilor pentru Sectia de investigare a infractiunilor comise de magistrati 


Comentarii

# Edelweiss - Stream viewer de BUKOWINA date 19 October 2018 11:30 +2

Daaaaaa! Și-a rostit „crezul” iașinovschi - săgetata baborniței kaghebiste de la PCA Suceava: OMERTA! :eek: Instituirea OMERTEI ca modus operandi al Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție. :eek: Adicătelea aceste deziderat ULTIMATIV al Agorei de asanare morală, de deratizare faptică a șobolănelii denumită „justiție” să se transforme într-un cod mafiotic al tăcerii, al mușamalizării, al mersului târâș, pe coate și genunchi. NETRANSPARENȚA OMERTICĂ este axa fundamentală pe care-și construiește proiectul managerial CLICA INFAMĂ A TICĂLOȘILOR BUKOWINENI ȘI A CALICILOR DE PRIPAS JUDICIAR BUKOWINENI! Tocmai ce s-a turnat SĂGEATA CÂRDAȘILOR! Bravo, mă derbedeule! Bravo! Cotoroanța kaghebistă lămășanu - mamica ta ș-a tuturor golanilor paraditori din Bukowina - este MÂNDRĂ DE TINE, GUNOIULE!

# DODI date 19 October 2018 16:12 +4

Numirea doamnei Elena Iordache (chiar nefiind... blondă) ar fi un câștig pentru această nouă secție prin echilibrul și profesionalismul de care dă dovadă. Cât îl privește pe Cerbu ar trebui să se pensioneze și să se ascundă în pădurile (înainte de a fi tăiate de austriecii lui ciolanis)ca să nu mai știe lumea că există. Dosarul doamnei Bârsan a fost făcut cu încălcarea normelor de drept existente la acea dată creind astfel un... precedent. În fapt precedentul a fost acela al intrării cu bocancii atât în viața unei familii de mari magistrați cât și în reglementările și normele justiției. Dacă nu ar avea ordin pe zi pe unitate să candideze la această onorantă funcție ar trebui cel puțin criticat tupeu acestui... animal.

# Edelweiss - petent în 58/P/2017 PCA Sv. date 19 October 2018 11:55 +1

citat din spoeechul ipocrit al SĂGEȚII BORFAȘILOR BUKOWINENI: „ca procuror criminalist, activitatea de UP dura maximum 2 săptămâni” :eek: Ce n-a spus Gunoiul e continuarea „ca procuror de PCA, activitatea de mușamalizare dura cât voia plua mea!” studiu de caz: ds. 58/P/2017, plângere de abuz în serviciu aflată în strânsă corelație cu ds. 8856/314/2015. Plângerea la parchet am formulat-o în 24 feb. 2017. A fost înregistrată la parchetul cotoroanței sovietice la 8 martie 2017. Procuror d ecaz - iașinschi sorin-eugen. Soluționează dosarul pe... 5 iunie 2018 !!!! :eek: DUPĂ ce s-a soluționat apelul din 8856/314/2015, DUPĂ ce am făcut inchisoarea-paradeală, după ce am fost liberat condiționat și am efectuat și perioada de supraveghere.

# Edelweiss - petent în 58/P/2017 date 19 October 2018 12:01 +2

Ordonanța de clasare a plângerii are... 1,5 pagini !!! :eek: pag 1 cu antetul si cele obligatorii iar în motivarea de numai... 2 paragrafe :eek: scrie, AGRAMAT, DOAR ATÂT: „Cercetările penale au stabilit că, procurori și-au îndeplinit atribuțiile în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, drept pentru care fapta de „abuz în serviciu” prev de art. 297 alin. 1 din Codul penal nu există. Întrucât fapta reclamată nu există, în cauză fiind incidente prevederile art. 16 alin. 1 lit. a Codul proc. pen., urmează a se dispune clasarea.” :eek: :eek: :eek: EEEEEE? CUme cu NEMERNICIA BUKOWINEANAĂ? E bun la SIIJ un Gunoi dintr-ăsta care ține o plângere în SFÂNTA ȘI NESIMȚITA NELUCRARE TIMP DE 1 an și 3 luni? E bun la SIIJ un buhai AGRAMAT ca ăsta, care redactează ordonanțe de clasare de 1,5 pagini, având motivarea clasării în 2 alineate - în 60 de cuvinte - inclusiv cifrele, abrevierile, prepozițiile și conjuncțiile????

# Edelweiss - Proba verității date 19 October 2018 12:24 +1

Pentru cine-i curios să vază cam care-i nivelul „profesionalismului” acestui buhai paraditor de la PCA Suceava, poate da click aicișa: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2018/10/asaltul-scursurilor-asupra-siij.html

# Edelweiss - Streamviewer de BUKOWINA date 19 October 2018 12:52 +2

Bătăioasă Iordache! Are șanse mari să înșface șefia „Inchiziției magistraților”. Dar… una din disparitățile ENORME a prevederilor legale specifice, pe care n-a intuit-o, constă în competența materială de judecată (DL, CP, fond, apel) a dosarelor instrumentate de SIIJ! Adicătelea e un fel de brânză bună în burduf de câine. De exemplu… un dosar referitor la 2 golani paraditori din Bukowina (cum ar fi șoșoiul neprofesionist hetriuc + cămila dromader grigorean), instrumentat în UP de SIIJ, va fi soluționat în instanță de…. Curtea de Apel Suceava. Adică… instanța unde iepurele botșănean hetriuc este președinte de secție va soluționa dosarul șefului lor. Sau, referitor la o subsidiară incompatibilitate, COLEGII celor trimiși în judecată au căderea procedurală de a decide asupra dosarului colegilor lor! NU e kosher și această disfuncționalitate permisă prin lege va face ca toate eforturile SIIJ să fie azvârlite la… ghenă (!). Așadar, reiterăm arhetipul caragialesc al schimbării utopice!

# andrei date 19 October 2018 14:26 +2

La sectia pt procurori incep sa se inscrie oamenii binomului, cum ar fi de ex. Horatiu Dumbrava! Cam ce parere au? Tot ei? Si faptuitori si controlori...?!

# Povistire apocrifă din Bukowina date 19 October 2018 17:56 +2

by Edelweiss – Zicălaș de ocări și sudălmi, moștenitor sezinar al unui „PLAIVAZ DE CALIBRU MARE” :roll: moto: „Numai ține minte sfatul ce-ți dau: în călătoria ta ai să ai trebuință și de răi, și de buni, dar să te ferești de omul roș, iară mai ales de cel spân, cât îi putea; să n-ai de-a face cu dânșii, căci sunt foarte șugubeți.” „Povestea lui Arap-Alb” de Ion Creangă (din Bukowina) :-? Apăi ăsta o fost sfatul craiului către ficior-su cel mezin. Să se ferească de „omul roș” și de „omul spân”. Dar, continuarea poveștii n-avea cum să fie complinită cu sfaturi potrivite actualității: prima la mână – fiindcă Ion Creangă, deși e autor de basm cult, narațiunea își are la bază o versiune po******ră a basmului. Ori se știe că specificul creațiilor literare po******re este de a sintetiza, într-o formă literară atipică, rezultatul experienței de viață a unor serii anterioare de trăitori și truditori. Basmul po******r este expresia unei teme generice izvorâtă din conștiința colectivă.

# Povistire apocrifă din Bukowina date 19 October 2018 17:57 0

Dar Io* zic că n-are rost să insist pe marginea caracteristicilor și diferențelor dintre basmul cult și basmul po******r într-o scriere conclusivă ce-i are drept subiecți pe pitecantropii cu talangă din systemul rrumânesc de paradeală protocolară. Este arhicunoscut că maimuțoii ăștia sfertodocți încă n-au depășit nivelul uzanței corecte a articolului hotărât corespunzător pluralului substantivelor comune și nici n-au vreo deprindere temeinică de a discerne în forma de dativ a pronumelui personal versus forma de indicativ prezent a unor verbe auxiliare ce intră în compunerea timpului „perfect-compus”. Ca să nu mai vorbim de lucruri Sfinte, cum ar fi acordarea în gen a pronumelui de întărire („a sfidat ÎNSĂȘI rolul social al magistratului” – zice o tută absolută botșăneană!) Ori, în atare condiții de semianalfabetism, a perora în fața Marilor Porci Negri pe marginea caracteristicilor unor specii literare ale genului epic e ca și cum te-ai apuca să cânți din flaut la urechea porcului!

# Povistire apocrifă din Bukowina date 19 October 2018 17:59 0

Cum ar arăta îndemnul craiului, actualizat la specificul anului de grație 2018, văleat 7526 de la Facerea Lumii? Apăi, adaptând povața la specificul infam și ipocrit întabulat de politichia de mărgăritar dâmbovițeană, cerd că ar suna cam așa ceva: „… să te ferești de omul roș, iară mai ales de cel spân, cât îi pute, dar cel mai mult să te ferești de talibanul pesedist, de zelotul penelist și de fanaticul #neo-nazist.” Asta ar fi în referință la Cloaca Maxima Dâmbovițeana. Dacă ar fi să adaptăm povestea Harapului-Alb și al povețelor tătâne-su la pățania unui bukowinean care s-a pomenit să piardă concursul de accedere în Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, sfatul arhetipal ar suna cam așa:

# Povistire apocrifă din Bukowina date 19 October 2018 18:01 0

„… să te ferești de omul roș, iară mai ales de cel spân, cât îi pute, dar cel mai mult și mai mult să nu te însoțești niciodată cu țiganul calic ieșean (bucșa), nici cu tuta absoluta botoșăneană (ilașcu), dar nici cu hooliganul psihopat vasluian (chicochiu). C-aimintrelea, fătul meu, s-ar putea să te trezești că se scrie pe curul tău cu-n PLAIVAZ DE CALIBRU 0.338 LAPUA MAGNUM” și n-o să știi de unde ți se trage angaraua!” Ș-am încălecat pe-o șa Ș-am completat povestea așa! Morala: iașinovschi, amu du-te la bucșa – puradelul de bombardament judiciar - și-l întreabă ce e acela un „plaivaz de calibru mare”, apoi mergi la ilașcu și chiochiu și-i întreabă pe prostani dacă art. 305, alin. 5 din Codul Penal al art. 1969 este sau nu aplicabil raportat la o altă „infracțiune” „comisă” în timpul perioadei de supraveghere! Instanța de fond a spus ferm că NU! Decizia 627 din 20.10.2009, pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul 4691/278/2008 spune limpede că

# Povistire apocrifă din Bukowina date 19 October 2018 18:03 0

„Dispoziţiile art. 305 alin. 5 Cod penal sunt CLARE ȘI DECI NESUSCEPTIBILE DE INTERPRETARE, stipulând expres că revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în termenul de încercare condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.” :eek: Amu du-te la prostovanii de pripas cu care ai intrat în cârdășie – bucșa, chiochiu și ilașcu și bocește-te că ai pierdut concursul de paraditor-mușamalizator la SIIJ! :sad: BOWLE! Doar ț-o zâs tac-tu când ai plecat de-acasă din Breaza (Bukowina) „să nu te însoțești niciodată cu țiganul calic ieșean, nici cu tuta absoluta botoșăneană , dar nici cu hooliganul vasluian psihopat, nevropat, sociopat și psihopat.” :-) :-) :-)

# Mi se pare mie sau miroase a pescarie prin zona ? date 19 October 2018 23:54 0

Am inteles teoria cu egalitate de sanse dar pute de trazneste , mai ales vara ...

# un fost coleg date 20 October 2018 09:25 +1

Doamna Procuror Codruta, am fost colegi acum 22 de ani la Targu Secuiesc, eu eram judecator stagiar, tu erai procuror stagiar, erai colega cu Alen, care cred ca este la DIICOT Brasov.Felicitari pentru noua functie si tine-te bine, va fi greu, sistemul trebuie curatat!! Ai grija cu primul impuls, eu te cunosc, stiu ca esti plina de energie, dar fi foarte atenta, scaunul pe care te pun astia este foarte inalt, ai grija, eu am cazut si sper sa revin curand!! Inca o data ma bucur pentru tine, eu te-am appreciat!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva