14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVERTISMENT PENTRU GUVERN – Vicepresedintele AMR Norel Popescu: „Noile Coduri intra in vigoare fara personal si finantare corespunzatoare. Pentru a lua in discutie raspunderea materiala a magistratului trebuie ca Executivul sa asigure conditii... nu e normal ca intr-un birou de 9 m.p. sa lucreze sase judecatori, cu un numar covarsitor de dosare”

Scris de: R.S. | pdf | print

26 November 2013 16:07
Vizualizari: 4679

 

Conferinta Asociatiei Magistratilor din Romania, desfasurata la Bucuresti, la finele saptamanii trecute, a pus pe tapet si problema finantarii necorespunzatoare a sistemului judecatoresc, care risca sa intre intr-un blocaj sever de la 1 februarie 2014, cand vor intra in vigoare noile coduri, penal si de procedura penala. Printre vorbitorii care au semnalat aceste riscuri s-a numarat si vicepresedintele AMR, judecatorul Norel Popescu (foto) presedinte al Tribunalului Mehedinti, care a semnalat ca instantele de judecata nu sunt pregatite corespunzator pentru a face fata cerintelor noilor coduri, subliniind ca daca Guvernul nu va face din finantarea sistemului o prioritate nr. 1, cetateanul care apeleaza la Justitie va avea de suferit. Judecatorul Norel Popescu a conchis ca nu se poate vorbi de o raspundere a magistratului cata vreme judecatorilor nu li s-au creat conditii optime de functionare, personalul este insuficient, iar acestia sunt obligati sa intre in sedintele de judecata cu un numar covarsitor de dosare, pe care apoi sunt nevoiti sa le solutioneze inghesuiti in birouri, in conditii inadecvate. Iata principalele idei exprimate de vicepresedintele AMR:


Judecatorul Norel Popescu: „Inclusiv prin MCV, a fost constatata lipsa de finantare acuta a sistemului judiciar, concretizat in lipsa personalului si a infrastructurii fizice”

Nu se impune agravarea raspunderii materiale a magistratilor prin revizuirea Constitutiei, acest aspect trebuind a fi analizat in functie de conditiile concrete in care isi desfasoara activitatea magistratul in Romania.

Este bine stiut ca, inclusiv prin MCV, a fost constatata lipsa de finantare acuta a sistemului judiciar, concretizat in lipsa personalului si a infrastructurii fizice.

Pentru a lua in discutie raspunderea materiala trebuie ca Executivul sa asigure conditii optime de desfasurare a activitatii, pentru ca nu este normal ca intr-un birou de 9 m.p. sa lucreze 6 judecatori, care au intrat in sala cu un numar covarsitor de dosare, sedintele, de multe ori, nefiind finalizate la o ora rezonabila , data fiind lipsa salilor de judecata.

In acest context trebuie avuta in vedere si intrarea in vigoare a celor patru Coduri, fara a exista o finantare corespunzatoare pentru aplicarea acestora la standarde inalte de calitate. Executivul ar trebui sa stabileasca ca prioritate nr. 1 finantarea sistemului de justitie, in interesul cetateanului. Cu titlu de exemplu, nu este normal ca unui justitiabil citat pentru ora 09.00 sa-i fie strigat dosarul dupa trei ore de asteptare, si nu din vina judecatorului.

Opinia publica trebuie sa stie ca multe dintre nemultumirile manifestate se datoreaza lipsei de finantare pentru infrastructura fizica si de personal, iar nu justitiei.

Nu inteleg de ce se vorbeste doar despre infrastructura rutiera, de exemplu, ca o conditie pentru cresterea economica si nu se pune pe un plan prioritar infrastructura justitiei, pentru ca justitia este cea care aduce plus valoare in economie contribuind la dezvoltarea societatii pe baze solide. As aminti aici greva judecatorilor din urma cu cativa ani care a afectat mediul de afaceri, sustinandu-se ca in instante erau blocate miliarde de euro.

Este in interesul justitiabilului si al economiei romanesti stabilirea ca prioritate finantarea corespunzatoare, intr-o atare situatie efectele putand fi benefice pentru intreaga societate romaneasca.

Nu raspunderea materiala a judecatorului rezolva problemele din justitie, ci asigurarea conditiilor corespunzatoare unui act de justitie de calitate. Atunci cand vorbim de raspunderea judecatorului, trebuie sa ne uitam in gradina proprie pentru a observa daca judecatorului roman i se asigura conditiile unui act de justitie lipsit de eroare judiciara.

Nu este corect ca Executivul sa transfere neputinta sau lipsa de interes in finantarea sistemului judiciar pe umerii judecatorului, transformand institutia raspunderii materiale intr-un vehicul electoral, speculand nemultumirea cetatenilor determinata de lipsa de informatie.

Nu am vazut prin propunerile de revizuire a Constitutiei ca puterea judecatoreasca sa fie tratata in mod egal cu celelalte doua puteri, sub aspectul raspunderii materiale, neexistand vreo prevedere care sa atraga raspunderea Executivului, spre exemplu, in situatia in care Romania este condamnata la CEDO din vina acestuia.”

 

 

Comentarii

# Av. Tiberiu KOVACS date 26 November 2013 17:04 +7

Raspunderea materiala si profesionala a judecatorului nu are legatura cu conditiile in care acesta lucreaza. Pe justitiabil nu il intereseaza acest aspect. In acest moment rapunderea judecatorului se impune pentru ca acesta este iresponsabil in exercitarea profesiei sale. Daca greseste nu i se intimpla nimic. Daca nu poate sa isi asume raspunderea de a pleca acasa somer, la o greseala profesionala, atunci sa lase pe altcineva care isi asuma aceasta responsabilitate. In Romania judecatorul este protejat pina acolo incit daca greseste nu pateste nimic, nu plateste nimic. Pe de alta parte este inadmisibil ca pe acelasi obiect si cauza judecate sa avem solutii diferite. Cum este posibil asa ceva.? Oare de ce practica judiciara nu este considerata izvor de drept dar cutuma da.? Iata o aberatie juridica care dovedeste ca mentalitatea judectorului roman este tributara mentalitatii de turma rosie si nu judecatorului independent si inamovibil.  

# justitiabilul frustat date 26 November 2013 18:19 -1

Domnule Avocat, ati pu degetul pe rana justiiei ! Ce vreti incompetenta mai mare daca se platesc 39 de milioane euro pentru peste 900 procese pierdute la CEDO de sectia civila a ICCJ ? Pana cand trebuie sa suporte poporul sarcina excesiva a unei clase sociale privilegiate si intangibile de magistrati care nu pot fi responsabilizati pe coruptia de a nu-si face meseria cu buna credinta. Acesti bani ar fi putut fi folositi la modernizarea localelor de judecata daca n-ar fi existat atäta incompetenta.

# Sam date 26 November 2013 18:58 +2

I-auzi ca raspunderea magistratului nu are legatura cu conditiile in care lucreaza! Ha, ha, ha! Iti mai dai si numele. :lol: :lol: :lol:

# pol date 28 November 2013 15:25 +1

Este nefiresc sa lucreze in conditiile acelea, insa intr-un stat bolnav de spionita, cu militieni si procurori promovati judecatori, cum este al nostru, pare ceva normal ca judecatorii sa fie la comun. Daca unul a pornuntat o solutie ceilalti vor aplica aceiasi solutie chiar daca aceasta este proasta si casata sau modificata de instant superioara....Doar sunt din acelasi birou si au lucrat in comun la spetele fiecaruia,nu?

# fifi date 26 November 2013 17:19 0

Declaratia personajului este imaginea exacta a magistratului de azi; interesat de conditiile materiale, indiferent profesional si la actul de justitie.

# Gelu date 26 November 2013 17:37 +3

S-a trezit acum si dl Noriel  cu codurile! De ce nu o fi strigat pana acum, cand nu era vice la AMR iar ultimele 2 coduri ar trebui sa intre in vigoare dupa sarbatori. Grav este ca dl nou vice de MH nu trateaza cu seriozitate raspunderea materiala si profesionala a judecatorilor (si procurorilor) care dau hotarari gresite din prostie, rea-credibta sau supusenie. Asta-i problema magistratilor ca nu au nici o raspundere!

# Black date 26 November 2013 17:50 -3

    De ani de zile tot auzim de codurile noi(civil,penal si respectiv de procedura civila si penala) Adevarul este ca supararile lor nu au nicio legatura cu subiectul...Sa invete,asa cum si avocatii reusesc sa le invete...Altfel,le amanam \"ad calendas grecas\"...

# obiectiva date 26 November 2013 17:55 +4

singura INCAPACITATE  a magistratilor privind aplicarea NCPC si NCC este incapacitatea intelectuala.....asa ca, MJ nu are minte sa le dea..........

# Confuz date 26 November 2013 18:03 +4

:sigh:înainte de scrie comentarii voi ați citit articolul ?    

# mita biciclista date 26 November 2013 19:28 +3

bravo domnule judecator!INSTANTELE AU SEDII INSALUBRE SI TREBUIA SPUS ACEST LUCRU EU AM STAT CINCI ORE CA SA FIE STRIGAT DOSARUL

# micki spaga date 26 November 2013 19:39 +14

ce se petrece la noi intr-o sala de judecata nu se cheama justitie ci golaneala. petentii pierd o zi intreaga pina le vine rindul.cind le vine rindul cauza se amina. daca e sa fim cinstiti, o lista de aproape 100 de dosare intr-o zi este exagerat. NCC e o timpenie, trimiti la petent  efectiv un mic biletel inainte de a se fixa termen pentru dosar sa-si prezinte toate actele, acel petec minuscul de hirtie se pierde, judele respinge cererea si da termen pentru reexaminare, etc.etc. o imbecilitate de justitie in romania. codurile parca sunt dupa chipul si asemanrea lui predoiu, peltice, bilbiite, fade si proaste.

# nuibai date 26 November 2013 20:37 +10

O mare tîmpenie, o justiţie absolut cukuru, lucru spus de o grămadă de avocaţi, juzii nu prea spun, dar vor spune.

# un cetatean nemultumit date 27 November 2013 02:58 +2

Eu cred ca raspunderea judecatorului rezolva pb. Spuneti-mi, va rog, domnule vice al Asociatiei Magistratilor, este normal ca la Judecatoria Pitesti sa nu existe complet de permanenta?Este normal ca sedinta de judecata din 17 octombrie 2013 - stabilita de completul 11 civil (complet desfiintat in data de 25 septembrie 2013) sa se anuleze, partile din procese, chiar venite din Satu Mare, sa fie trimise acasa, fara explicatii si fara scuze?Este normal, dle vice, sa adresezi in acest sens, cerere la presedintele Judecatoriei Pitesti si sa nu ti se raspunda in 30 de zile?Sau cat de normal vi se pare ca este ca reclamantul din dosar conduce sedinta, iar nu presedintele completului 18 de la Judecatoria Pitesti?Spuneti-mi, ce ar trebui sa faca justitiabilul care se opune motivat, acordarii unei amanari inutile, insa este ignorat de presedintele completului 18 civil de la Judecatoria Pitesti?De ce nu faceti controale la Judecatoria Pitesti ca sa vedeti cum judeca cei pe care ii protejati?

# livia date 27 November 2013 07:58 -1

Hai ca este simpatic acest Norel (ce nume!). Deci un judecator face erori judiciare pentru ca nu are conditii? Sta inghesuit si are multe dosare? Eu cred ca le face din multe motive: il are pe nasul in suflet, este spagar, nu este un profesionist, etc, etc.

# KANT date 27 November 2013 08:36 +2

\" Nu se impune agravarea raspunderii materiale a magistratilor prin revizuirea Constitutiei . . . . \" penibilitatea dusa la extrem, despre ce agravare vorbeste cand este de notorietate faptul ca magistratii nu raspund material ci statul ! Despre conditii, este adevarat, sunt \" sublime dar ... \" sa nu uite ca peste 90% din domeniile de activitate sunt subfinantate .

# eros date 27 November 2013 10:58 -2

judecatorii sa nu uite ca nu asa se rezolva problemele justitiei !!!\"mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste nimic!\'\" Chiar daca ati avea spatii si personal suficient, sentintele tot strambe vor fi!!!

# Dorel date 27 November 2013 11:53 +1

Mai noi se pare ca AMR apara Independenta Justitiei, iar CSM o saboteaza si distruge.

# Dima date 27 November 2013 13:00 -2

Judecatorii nu au conditii optime de lucru, da ? Iar raspunderea materiala a judecatorilor  nu trebuie sti******ta in Constitutie , da ? Pai daca voi, judecatorii , va plangeti de lipsa spatiului ( suprafetele din articol sunt exagerata cu buna stiinta ) , detinutii care isi asteapta randul la judecata, inghesuiti prin subsolurile cu adevarat insalubre, fara lumina, fara aerisiri, fara caldura cand afara sunt - 10 grade,inghesuiti cate 35-40 intr-o camera de 10 - 12  m.p. - de multe ori, militienii nu le lasa deschise nici vizetele - , cu W.C.-ul in aceeasi camera....Acestia ce sa mai spuna ? Voi va plangeti de lipsa conditiilor  ? Rusine sa va fie ! Cat despre raspunderea materiala : raspundere penala, nu materiala ! Aia va trebuie. Poate atunci puneti mana si cititi dosarele, nu mai dati sentinte dupa rechizitoriile procurorilor.

# Unu\' inselat de Justitie date 27 November 2013 22:39 0

Asta e tara in care orice e posibil.....in materie de ABUZ SI DE NERECUNOASTERE....Cand vom avea RASPUNDEREA MAGISTRATILOR, ABIA ATUNCI VOM PUTEA VORBI DE DREPTATE SI JUSTITIE IN ROMANIA.....OARE VOM AVEA ASA CEVA, IMI PUN SPERANTE ...........eu oricum voi merge la CEDO ptr cazul meu, CINEVA TREBUIE SA RASPUNDA.....                      P.S. : AS VREA O JUSTITIE IN CARE NU DEVII DIN PROCUROR \\  JUDECATOR....(E CA SI CUM DIN LAUTAR TE TRANSFORMI IN CANTARET CU CONSERVATOR) !!!!!!! 

# un cetatean nemultumit date 27 November 2013 23:28 0

\"Nu raspunderea materiala a judecatorului rezolva problemele din justitie, ci asigurarea conditiilor corespunzatoare unui act de justitie de calitate\". Una din cerintele asigurarii actului de justitie de calitate este tocmai asumarea raspunderii magistratului.Ce garantie mai buna avem?Sigur ca si magistratul e OM si deci, supus greselii, insa din greseli se invata, cand sunt platite scump, nu cand sunt trecute cu vederea..Pentru ca erorile in acest sistem inseamna muuult: viata cuiva, reputatia cuiva, agoniseala de-o viata..deci, e firesc ca si raspunderea sa fie pe masura..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva