22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVERTISMENTUL PROCURORILOR – Sectia pentru procurori a CSM atrage atentia asupra riscului ca parchetele sa ramana fara oameni daca varsta de pensionare a magistratilor va creste, iar pensiile vor fi reduse: “Impactul adoptarii unor astfel de masuri ar fi unul major, in conditiile in care sistemul se confrunta deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente solutii pe termen mediu si lung”

Scris de: G.T. | pdf | print

25 October 2022 15:06
Vizualizari: 4161

Parchetele ar putea ramane fara procurori in cazul unor modificari care sa afecteze in mod negativ regimul pensiilor de serviciu. Avertismentul este tras de Sectia pentru procurori a CSM (foto), dupa ce ministrul Muncii Marius Budai nu a negat ca varsta de pensionare a magistratilor ar putea creste la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, iar pensiile de serviciu ar urma sa fie 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta asa cum se intampla in prezent (click aici pentru a citi).


 

Intr-un comunicat dat publicitatii marti, 25 octombrie 2022, Sectia pentru procurori a CSM precizeaza ca majorarea varstei de pensionare si reducerea cuantumului pensiilor de serviciu ar putea accentua deficitul de personal cu care sistemul se confrunta deja. Totodata, un alt efect ar fi vulnerabilizarea statutului magistratilor.


Iata comunicatul Sectiei pentru procurori a CSM:


“Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima profunda ingrijorare fata de informatiile aparute in spatiul public privind eventualele modificari legislative referitoare la conditiile de pensionare ale magistratilor, atat din perspectiva varstei de pensionare, cat si a cuantumului pensiei de serviciu.

In acest context, in masura in care, integral sau in parte, propunerile aparute in spatiul public se vor concretiza, Sectia pentru procurori atrage atentia ca situatia este de natura sa vulnerabilizeze statutul magistratilor, statut consolidat prin practica constanta a Curtii Constitutionale a Romaniei.

In egala masura, impactul adoptarii unor astfel de masuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, in conditiile in care sistemul se confrunta deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente solutii pe termen mediu si lung.

Sectia pentru procurori atrage atentia ca functionarea in parametrii corespunzatori a institutiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie sa ramana o preocupare pentru toate autoritatile statului in vederea asigurarii unui stat de drept”.

Comentarii

# Meran date 25 October 2022 15:30 +26

Nui problemă vin alți procurori pot veni și din rândul avocatilor și juriștilor, care au experiență și vechime in profesie.

# Bogdan_Gyuse date 25 October 2022 15:34 +1

Patrunjel, castravete, cati procurori ar fi ramas in sistem daca SIIJ functiona? 8) Eu zic sa iesiti la pensie, toti aia care aveti dosare la SIIJ, si pina la 65 de ani sa lucrati in mina. Dati tarii cit mai mult carbune! Avem nevoie de energie nicidecum de rebuturi energofage prin justitie!

# X date 25 October 2022 15:50 +35

Cu ei si fara ei e acelasi lucru... Nicio pierdere, ba dimpotriva Cand e vorba de avantajele lor, magistratii sar ca arsi ... justitiabilii sa se descurce cand catadicsesc ei sa-si faca timp si pt fraieri

# LuciConstantinescu date 25 October 2022 20:57 +1

Actualii procurori sa se grabeasca sa ajunga la pensie caci altfel vor ajunge la puscarie!

# Alex One date 26 October 2022 08:10 +20

Sigur,se desfiinteaza Institutul National de Magistratura si se aduc avocati,jurisconsulti lesinati de foame asolventi de facultati obscure la distanta, evident pe criterii politice apoi se revine la sistemul actual de salarizare sau pensionare sau se transforma parchetul in taraba cam cum e azi in spitale. Cand se schimba componenta politica aducem alti procurori si tot asa,ca in orice minister!

# Adelia Rus date 26 October 2022 15:06 +1

Ce vă face să credeți că avocații si/sau consilierii juridici sunt leșinați de foame ? Eu sunt consilier juridic, pentru că așa am dorit, și chiar nu sunt leșinată de foame ! Sunt leșinată de felul cum a ajuns justiția în țara asta ! Ce este INM-ul ? Ține loc de conștiință, știință și experiența de viață pe care ar trebui să o aibă un magistrat ?

# Florin PRICOP date 26 October 2022 15:23 +47

Vai, vai si unde o sa plecati? In privat unde salariile sunt mai mici ca la stat? Va asteptam cu drag sa vedeti cum este sa trăiți cu adevărat in Romania. Aveti vreunul curaj? Fără polițai judiciar, fără grefier, vai vai. Iadul de pe lume :)

# Alex One date 27 October 2022 11:34 0

@Adelia Rus,niciun avocat de succes ,ma refer in primul rand la bani eventual si prestigiu, nu ar abandona profesia si libertatea de miscare ca sa vina in Procuratura la program, subordonare si toate interdictiile cunoscute.Au existat rare exceptii fie din cauza sanatatii precare au preferat sa stea pe scaun la un birou fie au avut relatii si au sarit direct la nivel de Curte de Apel sau chiar PG.Altfel,poti sa ramai procuror intr-un orasel obscur si sa iesi de acolo la pensie,plus din cauza lipsei de personal, foarte posibile delegari sau detasari in alte localitati si sa faci naveta iarna,vara cu copii acasa. Idem pentru consilierii juridici,care chiar daca au o salarizare mai mica ,cine se mai intoarce la birou dupa plecarea de la instanta eventual la prima ora cand s-a dat termen ? Credeti-ma cunosc situatia foarte bine.Vorbesc la modul general.In ceea ce priveste starea justitiei,va dau dreptate,din pacate a ajuns sa se alinieze celei politice,sanitare,scolare si ce mai doriti dv.

# Alex One date 27 October 2022 21:59 0

@ Forin Picop, daca te referi la procurori nu le duce grija toti care au ajuns in avocatura s-au descurcat castigand mai mult decat in magistratura pentru ca erau obisnuiti cu efortul,disciplina muncii si punctualitatea. Altii au intrat in politica si au facut fata cu brio sau in privat in mari companii unde sa castiga mai bine ca la stat.Procurorii iti spun sigur chiar sunt cautati .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva