27 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII DIN OFICIU RAMAN CU ONORARIILE MICI – UNBR a respins cererile barourilor de incepere a demersurilor pentru majorarea onorariilor avocatilor din oficiu, pe motiv de criza. Seful UNBR, Gheorghe Florea, spune ca este posibil ca acestea chiar sa fie scazute. Ministerul Justitiei are datorii la plata onorariilor de un milion euro

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 November 2012 11:59
Vizualizari: 9572

 

Avocatii din oficiu mai au de asteptat pana vor primi onorarii mai mari pentru activitatile de asistenta juridica desfasurate. Comisia Permanenta a UNBR-ului condus de avocatul Gheorghe Florea (foto) a respins cererile venite din partea barourilor, de incepere a demersurilor pentru majorarea onorariilor avocatilor din oficiu. Decizia a fost luata in cadrul unei sedinte din 18 noiembrie 2012: “Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (U.N.B.R.), intrunita in sedinta la data de 18 noiembrie 2012 la Bucuresti, a luat act de solicitarile adresate U.N.B.R. de catre barouri in sensul realizarii de demersuri in vederea majorarii onorariilor de avocat pentru activitatile de asistenta judiciara. Aceste solicitari au avut in vedere faptul ca U.N.B.R., prin avocatii inscrisi in barouri, membri ai Serviciului de Asistenta Judiciara, este singura entitate indrituita prin lege a asigura aceste servicii. Comisia Permanenta a apreciat ca, fata de imprejurarile economice actuale, care greveaza fondurile publice alocate sistemului de justitie, mai ales in contextul operatiunilor de punere in aplicare a noilor coduri, intreprinderea unor astfel de demersuri este, deocamdata, neoportuna, mentinandu-se in plata sumele convenite prin Protocolul incheiat cu Ministerul Justitiei”.


Seful UNBR, Gheorghe Florea, despre onorariile avocatilor din oficiu: “Noi ne vom stradui daca se poate acum sa negociem scaderea lor, dar in niciun caz nu vom putea cere marirea lor”

Onorariile avocatilor din oficiu nu doar ca nu vor creste, dar este posibil ca pe viitor ele chiar sa fie scazute. Rezulta acest lucru cat se poate de clar dintr-o declaratie a avocatului Gheorghe Florea, presedintele UNBR, facuta la 19 noiembrie 2012, deci la o zi dupa sedinta Comisiei Permanente, in cadrul conferintei organizate de INM avand ca tema “Implicatiile Noului Cod civil si Noului Cod de procedura civila asupra raporturilor dintre judecatori si avocati”. Cu acea ocazie, Gheorghe Florea a precizat ca nici nu se poate pune in discutie problema majorarii onorariilor, fiind posibila insa o negociere pentru scaderea acestora. De asemenea, Florea s-a aratat convins ca exista destui avocati care vor intelege o astfel de masura: Va spun cu durere ca ieri (n.red. - duminica 18.11.2012) avocatii ne-au presat si ne-au spus sa incercam sa marim onorariile la oficiu. Am votat toti si am spus "domne, ne pare rau, perioada de criza". Noi ne vom stradui daca se poate acum sa negociem scaderea lor, dar in niciun caz nu vom putea cere marirea lor. Sunt si avocati constienti in tara asta, stati linistiti.

Onorariile avocatilor din oficiu incep de la 100 de lei. Ministerul Justitiei are datorii de peste cinci milioane de lei

In momentul de fata, avocatii din oficiu isi primesc onorariile in baza unui “Protocol privind stabilirea onorariilor avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta juridica si/sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta juridica privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala” incheiat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Ministerul Justitiei. Potrivit acestuia, pentru asistenta juridica acordata, avocatii din oficiu primesc sume ce incep de la 100 de lei si pot ajunge la 500 de lei.

Pe de alta parte, restantele Ministerului Justitiei la plata onorariilor avocatilor pentru asistenta juridica, inregistrate la nivelul curtilor de apel, la 31 octombrie 2012 depaseau cinci milioane de lei. Mai exact, este vorba despre 5.029.957 lei, ceea ce inseamna aproximativ 1,1 milioane euro. Cele mai mari restante erau cele de la nivelul Curtii de Apel Bucuresti, in cuantum de 1.213.940 lei, urmata de Curtea de Apel Ploiesti (591.980 lei) si Curtea de Apel Bacau (413.883 lei).

*Cititi aici protocolul dintre UNBR si Ministerul Justitiei cu privire la onorariile avocatilor din oficiu

*Cititi aici situatia restantelor Ministerului Justitiei la plata onorariilor avocatilor din oficiu

Comentarii

# POLO.NICU date 22 November 2012 17:22 +1

:cry: :cry: :cry: uite asa ma doare de slugile lui Flo :P rea

# Avocat UNBR date 22 November 2012 17:36 -2

Ce conducator destoinic!!!!!Sa lupti impotriva intereselor membrilor UNBR!!!!!Trage tare la negocieri,Florica!

# nedumerit date 22 November 2012 18:57 +2

protocolul e nul din cel putin doua motive: 1semnatarul protocolului ,dupa cum lesne se observa, este mister pelticus predecesorul altui intelighent corlatean bilbilici. mister predoiu avocat prin bunavointa socrelului semneaza protocolul si tare pute a INTERES. nu vi se pare ca s-a incalcat legea 161 cu incompatibilitatile? 2. mister florea reprezinta ce...? unbr?? care unbr? sa puna actele pe masa ca exista unbr, ca este infiintat. acum e cam greu coane florica sa mai pacalesti ca  bota ti-a tras-o bine cind s-a infiintat. daca in tara asta s-ar respecta legea mataluta coane florica ai pierdut pe propria mina. lenea si prostia se plateste. dar sa nu uitam ca matale n-ai dat examen , matale ai ajuns avocat fiindca te-a facut ceausescu peste noapte.

# SPDD date 22 November 2012 19:20 +3

UNBR TRADITIONAL FARA ACTE DE INFIINTARE VA SUCOMBA IN URMATORII ANI . ZILNIC PIERDE TEREN IN LUPTA CU UNBR BOTA LEGAL INFIINTAT !!! NICI NU E DE MIRARE, AVAND IN VEDERE CA UNBR BOTA E LEGAL INFIINTAT SI CA E SUSTINUT DIN UMBRA, ASTA E MOTIVUL PENTRU CARE NU A PUTUT FI DISTRUS DESI E ATACAT DE 10 ANI !!!

# nea kermit date 22 November 2012 21:39 +4

Bai dragi compatrioti, cozonacul e al naibii de mic si de uscat. Astia a lu Bota m-a spart. N-am reusit inca sa infiintez legal organizatia noastra clandestina, dar stam bine mersi daca mai putem sa platim TAXA de protectie catre magraoni, adica la clanul lu valeriu stoica, la fel de peltic si borfas ca sluga aia de predoiu si infractorii aia de zamfir-escu (ca daca nu-i cu escu la urma, nu ne simtem comunisti), arin-escu, irdach-escu. Dar enfin, astia si-au luat cascaval gras de la consultanta la coduri. Intelegeti, mai draga...platitorilor ai sfintei zeciuieli, de ce va amenint cu suspendarea daca nu-mi dat zeciuiala? Uite, de-aia imi tot bat joc de voi, ca sa-mi dati zeciuiala, caci altfel nu mai pot sa va protejez. E simplu, e ca pe bulevard. Dati taxa, va protejez. Nu o dati, va pedepsesc. E ilegal, dar totusi o fac. Am si eu, tatucii mei. Stiu, sunt penibil, dar n-am ce face. La altceva nu ma pricep. Si inca ceva. Voi mai incheia inca un protocol cu statia de metrou Aparatorii

# nea kermit date 22 November 2012 21:42 +2

Patriei in care toti avocatii mei cumsecade si platitori la timp, veti putea cobora gratis, si inca unul cu Cimitirul Sfanta Trezire, in care aveti voie sa fluierati a paguba si sa va dati cu capul de clopotnita cand va aduceti aminte cati bani mi-ati dat aiurea, sub forma sfintei zeciuieli. Aleluia brothers.

# Paul date 28 November 2012 08:47 -4

"Mana intinsa care nu spune o poveste , NU primeste POMANA!" Gaselnita romaneasca trebuie sa inceteze...Banii de la Buget trebuiesc folositi pentru alte scopuri....De ce in Uniunea Europeana toti avocatii fac "oficiile" pro-bono? In traducere pentru dl.Florea asta inseamna gratis .... Fiecare avocat este obligat sa aiba trimestrial un procent de cauze "pro-bono" din numarul de cauze de care se ocupa....Sistemul nostru nu doreste asa ceva pentru ca doar asa pot sa jecmaneasca Bugetul statului....Poate e timpul ca Legea sa fie modificata....sa se mai degreveze si Bugetul de cheltuieli facute cu aservitii obedienti dedulciti la bani nemunciti....sa fim si noi europeni!

# Gogu de RO date 28 November 2012 08:53 0

Acum inteleg de ce sunt huliti avocatii lui Bota de unii dintre avocatii traditionali cand se baga in penale....ca le ia din cascavalul mucegait primit de la Finante.....De aia sunt abonati la penale unii avocati care au neveste judecatori sau invers....Mda....Asta a creat clanul de mafioti, iar acum , mai nou a creat si Tabloul avocatilor incompatibili....plin de judecatori, procurori si executori judecatoresti care doresc a-si "conserva" o pozitie intr-un sistem...facand compromisuri si incalcand legea 51, neprimind in instante pe avocatii legal infiintati....

# eu date 28 November 2012 21:32 0

si mai incheiem si niste protocoale :D http://adsa.ro/images/ppp/protocol.pdf

# Mircea PELEA date 9 April 2013 21:04 -2

Este loc pentru toti avocatii UNBR (traditionalii si constitutionalii) si nu vad de ce atata vrajba. Numai bine tuturor !

# miss date 21 November 2014 10:37 0

IN ALTE TARII DIN COMUNITATE SI NOI SINTEM IN COMUNITATEA EUROPEANA - AVOCATUL DIN OFICIU CHIAR DACA ESTE IN DOMENIUL CIVIL SAU PENAL. ESTE ABSOLUT GRATUIT. NU SE PLATESTE NIMIC. DIN ACEST LUCRU ESTE " DIN OFICIU". PENTRU CA OMUL DE RIND - CARE NU ARE BANI - PENTRU ACEST LUCRU APELEAZA LA UN AVOCAT DIN OFICIU. DE CE TREBUIE SA INTERESEZE - OMUL OBISNUIT DACA - SE PLATESC SALARIILE -AVOCATULUI DIN OFICIU? SI DACA IL INTERESEAZA? - CE POATE FACE? CRED CA PINA LA URMA ROMINIA SA SE ALINIEZE IN RINDUL TARILOR CARE SINT IN EUROPA - PENTRU CA TOATE GUVERNELE SERVESC -OMUL DE RIND (PLATESC TAXE, ETC) - NU AL REVERS. VAX POPULI. :zzz :sigh: :sigh:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.03.2023 – Predoiu aduce magistratii la disperare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva