29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BAROMETRUL GLOBAL AL CORUPTIEI – Din analiza lansata de Transparency International Romania reiese ca 71% dintre romani au refuzat in ultimul an sa mai dea mita. Circa 60% dintre intervievati au declarat ca sunt “dispusi sa ia atitudine in nume propriu in fata coruptiei” (Documente)

Scris de: L.J. | pdf | print

9 July 2013 15:16
Vizualizari: 9098

Romanii considera ca masurile anticoruptie ale Guvernului Ponta sunt cu 5% mai eficiente de cat cele ale Guvernului Boc-Ungureanu, se arata in Barometrul Global al Coruptiei, lansat astazi de Transparency International. In baza acestei analize a TI Romania al carui lider este Victor Alistar (foto), reiese ca sanatatea, justitia, politia si educatia raman cele mai mari consumatoare de mita din partea populatiei. Astfel, 1 din 7 romani declara ca in ultimele 12 luni a platit mita in sistemul medical si 1 din 50 de romani a platit mita in sistemul de invatamant, in conditiile in care tinerii scolarizati reprezinta 20% populatia tarii. Acelasi studiu arata ca cel putin unuia din patru romani i s-a cerut mita in ultimul an, in timp ce 71% dintre acestia au refuzat sa o plateasca.


Conform comunicatului TI Romania, “aceste rezultate exprima in termeni statistici experientele romanilor de mai bine de 20 de ani si fata de care masurile au fost cel putin ineficiente, daca nu chiar inexistente. Perpetuarea lor trebuie sa fie intolerabila! Coruptia de la examenul de Bacalaureat este doar unul din multele exemple in care prin coruptie este furata sansa la viata si la un viitor onorabil a tinerilor merituosi si este premiata nonvaloarea. Perpetuarea acestui fenomen ani la randul, in ciuda camerelor de supraveghere si a altor masuri adoptate, si chiar recunoasterea lui publica de catre unul dintre dascali – prezumat calauzitor al tinerilor pe drumul valorilor si integritatii, denota mai degraba sfidare, decat asumare, cata vreme niciunul din dosarele deschise pana acum pe aceasta tema nu a fost solutionat in mod exemplar si irevocabil. TI Romania subliniaza faptul ca „pe acest fond, pentru mai mult de jumatate dintre romani situatia a devenit intolerabila, 60% dintre intervievati declarand ca sunt dispusi sa ia atitudine in nume propriu in fata coruptiei”.

Transparency International Romania ii cheama la actiune pe acesti cetateni si pe ceilalti, pentru ca prin sanctionarea politica si sociala sa puna capat coruptiei. Totodata, Transparency International Romania cere institutiilor abilitate, si cu precadere Ministerului Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale, sa deschida usa dialogului si sa initieze ample dezbateri pe tema problemelor semnalate si a strategiilor de remediere, astfel ca in iulie 2014 sa nu mai fie sacrificat viitorul unei alte generatii de tineri pentru a plati tributul coruptiei. Mai mult, Transparency International Romania ii incurajeaza pe toti cei 70% dintre romanii care au refuzat sa plateasca dublu serviciile la care au dreptul in mod legal sa isi asume in mod complet aceasta conduita si sa denunte orice fapta de coruptie cu care se confrunta.

De asemenea, Transparency International Romania cere autoritatilor administrative si de aplicare a legii sa dea curs tuturor plangerilor privitoare la coruptie si pentru fiecare dintre acestea sa ofere un raspuns motivat si convingator, demonstrand astfel ca sunt cu adevarat in serviciul public si nu in serviciul clanurilor corupte.

Protectie pentru avertizorii de integritate!

Printre concluziile Barometrului Global pentru Coruptie realizat de TI Romania se numara si cea legata de protectia pe care statul ar trebui sa o ofere celor ce avertizeaza asupra unr astfel de cazuri de coruptie sau confict de interese: Guvernele ar trebui sa adopte si sa implementeze legi privind avertizorii de integritate. Aceste legi ar trebui sa includa mecanisme potrivite de follow-up pentru a permite oamenilor sa raporteze infractiunile din sectoarele public si privat si sa protejeze avertizorii de represalii. Guvernele ar trebui sa caute sa furnizeze oamenilor mecanisme eficiente de raportare a coruptiei si de rambursare. Guvernele ar trebui sa permita organizatiilor societatii civile sa functioneze ca gardieni eficienti ai guvernului si sa ajute oamenii sa traga la raspundere functionarii publici”.

* Cititi aici concluziile Barometrului Global pentru Coruptie realizat de Transparency International Romania

* Cititi aici si ce cred oamenii din UE despre coruptia din tara lor de origine

Comentarii

# un cetăţean date 9 July 2013 16:31 +2

Bine ar fi să fie aşa cum scrie în articol. Să se ceară Ministerului de Justiţie şi Guvernului să precizeze de ce timp de 10 nu s-a pronunţat o lege clară a avocaturii şi cum este posibil ca o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă dată de o instanţă din România,să fie recunoscută şi respectată de statele membre ale UE, dar nu şi de România.

# unul din lumea cea mare date 9 July 2013 16:50 0

mai bine s/ar cere napircilor si viperelor dim mj sa/si faca sepuku sau sa/i ghilotinam noi.cum de 10 ani de la inceputurile domniei gunoiului nu s/a intreprins nimic impotriva coruptiei nasite de gunoi si de stirpitura aia de midget!!!!!!!!!!!,cum erau intinsi in evul mediu asa ar trebui ,,lungita,,piticania constitutionalista si cu toate neamurile lor!!!!!!!!!ca pe el nu il cauta procurorii cum si/a tras spaga de la hg/ul dat ca pentru aprovizionarea centurii cj sa fie facuta de la furnizor unic(la cnadr se gasesc documentele) si de unde a luat comision confidential de 10% si au crescut de la 70 la 270 de milioane cheltuielile si 70% au fost materialele(destul de relevant???)

# un nene date 9 July 2013 17:23 +3

Alistar este maimutoiul ala pe care l-a propus Ponta ministru si apoi l-a retras pentru problema cu ANI? Bai baiete, esti penibil!! Despre ce masuri ale lui Ponta vorbeste asta, ca eu nu am inteles? Despre plata zilelor de spitalizare si de faptul ca sistemul de sanatate e in colaps si vii de acasa si cu sulul de hartie igienica? Nu mai dau mita pentru ca nu mai au de unde sa mai dea. Nu mai au venituri, pentru ca intreprinderile au fost taiate si carate la fier vechi, iar taxele le-au marit pe toate dupa alegeri. Ce nu a priceput Alistar este ca bacalaureatul este examen, nu concurs. Nota de la bacalaureat nu ar trebui sa aiba nicio pondere atunci cand concurezi cu altii pentru admiterea la facultate. Daca esti bun, nu are de ce sa-ti fie frica de un amarat de examen. Ar trebui sa fie revoltat de complicitatea celor din invatamantul superior, care intretin sistemul asta, unde pe baza aceleiasi note de la bac te poti inscrie la drept, litere, medicina sau nave spatiale.

# Dan date 9 July 2013 17:34 +5

Ți-am dat un plus Nene (numai) pentru partea a doua a comentariului. Bacalaureatul ar trebui să fie doar un examen, nu un concurs. Chiar în lipsa corupției, existența în sine a unor numeroase centre de examen care au concepții diferite, repere diferite determină un arbitrariu a oricăror clasificări făcute pe baza notelor obținute astfel.

# un nene date 9 July 2013 17:54 +4

Multumesc. Concursul de admitere la facultate ar trebui sa selecteze pe cei care au un nivel minim de cunostinte in domeniul respectiv. Faptul ca ai luat la bac nota mare la matematica nu inseamna ca stii chimie si anatomie, ca sa te inscrii la medicina. Si exemple ar fi pentru fiecare facultate. Bac-ul este diferentiat uman/real, materii diferite, ce ai spus - centre de examen diferite, licee de niveluri diferite, copii diferiti, comisii de examinare diferite. Nota se raporteaza la nivelul grupului. Nu va fi niciodata raportata la nivelul cunostintelor acumulate si nici nu trebuie sa fie asa. Ea are si rolul de incurajare, de diferentiere. Nota poate fi obiectiva doar in conditii de concurs. S-ar putea sa constatam ca un tanar care a luat bac-ul cu 10 la Cuca Macai, nu e in stare sa ia 7 la admiterea la facultatea de horticultura.

# Dan date 9 July 2013 17:29 +2

Românii sunt, ca de obicei, confuzi. Care ar fi în opinia lor măsurile concrete anticorupție. Să enumere 5 exemple, ba nu 3, fie chiar și o astfel de măsură. Nu că ceilalți ar fi luat astfel de măsuri. Dar de ce percepțiile sunt atât de politizate, nu pot să înțeleg.

# hunter date 9 July 2013 20:32 0

ha,ha,ha \" avertizori de integritate\" , dl ALISTAR astia se numesc turnatori si nu-ti sunt straini .

# roset ionel gioni date 9 July 2013 21:11 +1

Are mare dreptate \"Un nene\", acest Alistar se bate cu pumnii in piept ca el impreuna cu ONG-ul lui doresc sa lupte impotriva coruptiei, Total FALS! Acest \"domn\" este sustinut de \"unul si de altul\" sa afle pe cei ce doresc sa denunte pe cei ce ar intentiona sa se planga mai departe (in Europa), sau opozitiei, media, etc. Nu cred ca e bine sa folosesc cuvinte urate, dar acest om le-ar merita cu \"succes\", este un..................SA-TI FIE RUSINE \"DOMNULE\" LUPTATOR IMPOTRIVA CORUPTIEI !!!

# velea date 9 July 2013 21:56 +3

daca si alistar e securist...baaa, voi aruncati cu laturi i toata lumea, nu va e rusine?

# Tudor Raneti date 10 July 2013 00:05 0

Asta demonstreaza ca cel putin 71% dintre romani sunt mitomani, fiindca daca refuzi sa dai mita esti dat afara sau nu esti angajat in primul rand, si-ti petreci viata in tribunale ca mine :D Cunosc personal aceste persoane putin spus ipocrite, fiindca fata de mine sau de asa-zisa institutie morala, moara propagandistica Transparency International, ar zice asa ceva, si cand ar vorbi intre ei, altceva. Acum sunt sigur ca Transparency International serveste o factiune fascista, sau conglomeratul de interese fasciste care exploateaza Romania

# ADEVARUL date 13 July 2013 20:55 0

LE ZICI BINE TUDORE.DIN 100% CORUPTI-70% CORUPTI CARE NU RECUNOSC=100% CORUPTI.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2023 – Procurorul care se vrea avocat cu scutire

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva