BASESCU APLAUDA PROPUNERILE LUI PONTA - Presedintele este multumit ca Victor Ponta i-a respectat doleanta: "Premierul a constatat ca e bine, ca a apreciat activitatea Laurei Codruta Kovesi". Basescu: "Codrut Olaru, om cu performante la parchet, Kovesi om cu performanta la Parchetul General, Tiberiu Nitu? o nominalizare..."
Presedintele Traian Basescu a comentat joi, 4 aprilie 2013, de la Palatul Cotroceni, nominalizarile pentru functiile de conducere din PICCJ, DNA si DIICOT facute de premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei. Basescu a lasat sa se inteleaga prin intregul discurs ca va accepta propunerile premierului.
Presedintele Basescu a precizat ca a stabilit cu Victor Ponta procedura de urmat in cazul numirii sefilor la marile parchete, respectiv legea statului roman, si nu procedura recomandata de Comisia Europeana. Traian Basescu a evitat sa spuna daca i-a sugerat vreun nume lui Victor Ponta, dar a precizat ca este cunoscut faptul ca si-ar dori ca Laura Codruta Kovesi sa conduca DNA, pentru ca este un procuror cu performanta la Parchetul General, la fel cum si Codrut Olaru este un procuror care a facut performanta la DIICOT. In ceea ce il priveste pe procurorul Tiberiu Nitu, propus de Victor Ponta la sefia Parchetului General, Presedintele Traian Basescu a spus ca acesta este "o nominalizare".
Traian Basescu a mai afirmat ca nominalizarea Laurei Codruta Kovesi la DNA de catre Victor Ponta arata ca "premierul a constatat ca e bine, ca a apreciat activitatea Laurei Codruta Kovesi". In schimb, daca premierul Victor Ponta ar fi propus "niste procurori care nu erau cunoscuti, am fi putut discuta de nevoia de transparenta".
Cat despre procedura anterioara de numire a sefilor la marile parchete, Presedintele Traian Basescu a sustinut ca a respins propunerile facute de fostul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, pentru ca aceasta, desi si-a asumat efectuarea unei proceduri transparente in numirea sefilor PICCJ si DNA, nu ar fi indeplinit acest criteriu. De asemenea, Presedintele a sustinut si ca ar fi informat-o pe Mona Pivniniceru ca ii vor fi respinse propunerile inca din luna octombrie 2012.
Prezentam in continuare principalele declaratii ale Presedintelui Traian Basescu:
Pentru a nu avea dubii cu privire la legislatia romana, dau citire articolului care stabileste care sunt procesul si procedura de desemnare a procurorilor. Legea 303/2004, art 54: "Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".
Ce inseamna practic asta: ca sunt 24 de functii la Parchetul General, DIICOT, DNA, care inseamna sefi de directie, adjuncti, sefi de sectie.
Impreuna cu prim-ministrul am stabilit urmarea acestei proceduri fara nicio abatere. Este responsabilitatea premierului pe cine propune, nu a societatii civile, partidelor, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizarile.
Singurele restrictii sunt vechime 10 ani ca procuror sau judecator si perioada mandatului: trei ani. Nu spune ca la DNA se numesc numai procurori de la DNA. Procurorul e procuror si aplica legea indiferent unde face serviciul. Esential in relatia mea cu prim-ministrul a fost sa respectam legea.
O procedura care ar da impresia unei selectii pe baza unui concurs n-ar face decat sa creeze demnitarilor si institutiilor implicate sa spuna "Merge prost, dar daca ei au castigat concursul...".
Avizul CSM este consultativ, nu e obligatoriu pentru presedinte.
Aceasta e motivatia pentru care am cerut premierului, in procesul de desemnare, sa urmeze exact legea. Va aduc aminte ca, pe 1 octombrie, i-am transmis lui Pivniceru, ministru al Justitiei atunci, o scrisoare cu 2 elemente importante. Ii spuneam ca nu voi numi procurorii pentru ca a urmat o procedura netransparenta. O atentionam in prima parte ca nu voi desemna procurori pe cei rezultati dintr-o astfel de procedura. In a doua parte ii exprimam optiunea mea pentru asumarea propunerilor de catre ministru. Era inainte ca propunerile cu cei 2 procurori sa ajunga la mine. Ea a stiut ca voi respinge cei 2 procurori pentru ca nu indeplineau un criteriu fundamental.
Dansa putea spune "Ce sa fac? Asta a rezultat din concurs...". Eu nu puteam spune asta pentru ca eu nu aveam o optiune facultativa. La mine era decizia, capatul lantului de desemnare.
Aceasta e motivatia, nevoia de motivare a raspunderii, pentru care am cerut ministrului Justitiei sa transmita la CSM propuneri asumate. S-a facut asta pentru o parte din cele 24 de functii de demnitate din Ministerul Public. Acum e etapa in care CSM analizeaza si va decide. Nimeni nu va interfera procedurile CSM, cum sper ca nimeni sa nu aiba pretentia sa interfereze procedurile celorlalte institutii implicate. Nu putem avea succes daca ne implicam unii in treburile altora.
Speranta mea e ca acest proces care va fi asumat de fiecare structura din lantul decizional ne va duce la succes.
Voi continua sa protejez Justitia de ingerinta politicului unde pot si stiu si sper ca trendul bun pe care a inceput sa se miste activitatea parchetelor va continua iar propunerile facute pana acum de premier nu-mi dau niciun motiv sa cred ca vor fi scimbari in trendul cresctor de rezolvare a problemelor care tin de Justitie.
Definitivarea desemnarii pe cele 21 de functii vacante din 24 cate trebuiesc desemnate de presedinte trebuie facuta urgent. Avem apropape un an de cand procurori delegati la randul lor delega. Tot sistemul de conducere al Ministerului Public e afectat de o consistenta instabilitate. Problema e cat mai merge... si procurorii aceia de dosar, cei despre care vorbim, nu sunt cei care lucreaza dosarele. Oamenii cu dosarul sunt procurorii obisnuiti, desemnati de CSM. Lipsa unor conduceri stabile pe toate palierele Ministerului e riscanta si decredibilizeaza sistemul in interiorul lui.
Cele stabilite cu ministrul Justitiei sunt legate si de o anume strategie. Ideea a fost sa incercam sa numim cateva functii importante, dupa care sa lasam celor numiti posibilitatea sa faca propuneri catre Ministerul Justitiei pentru cei subordonati lor, ceea ce nu inseamna ca, daca e nevoie, nu putem declansa desemnarea tuturor celor 21 de procurori. E o chestiune in care incercam o colaborare cu CSM si presedinte-ministru al Justitiei. Sa speram ca vom putea atinge acest obiectiv.
Eroarea extraordinara pe care o fac partidele politice, incercand sa dea solutii, sa faca presiuni pentru desemnarea procurorilor, vreau sa stiti ca nimeni nu va reusi sa influenteze acest proces.
Partidele politice incearca sa faca presiuni sa dea solutii pentru desemnarea procurorilor. Nimeni nu va influenta acest proces, decat in mod institutional fiecare in baza sa de selectie.
Nu e important daca am cerut un nume pentru DNA. E cunoscuta optiunea mea pentru doamna Kovesi daca asta era problema. Daca propunerile ar fi fost pentru niste oameni adusi din tara pe care nu-i cunostea nimeni am fi putut spune ca e o procedura fara transparenta. Codrut Olaru, om cu performante la parchet, Codruta Kovesi om cu performanta la Parchetul General, Tiberiu Nitu e o nominalizare, eu nu am respins pe nimeni pentru incompetenta ci pentru modul de desemnare. Nu vad unde e lipsa de transparenta. Pe Codruta Kovesi o aveti in fata de sase ani. Nu cred ca a observat cineva interventii in dosare. Daca premierul Ponta scotea de sub birou niste procurori care nu erau cunoscuti, am fi putut discuta de nevoia de transparenta.
Am vazut controversa intre CSM si Guvern cu privire la Daniel Morar. Probabil o actiune in constatare la CCR ar fi necesara, pentru ca desemnarea procurorului general adjunct, al sefului DNA e o atributie a presedintelui. Nu-mi permit sa fac recomandari CSM. E o problema a CSM, sunt o structura independenta.
Cred ca premierul a constatat ca e bine, ca a apreciat activitatea Laurei Codruta Kovesi. Un sef la o asemenea structura, fie ca vorbim de DNA, sau Parchetul General nu sunt cei care fac dosare. Atributiunile lor sunt legate de administrarea structurii sau de acel ultim aviz. Victor Ponta e procuror, au am destula experienta privind la acest sistem. Imi dau seama ce inseamna un astfel de sistem in care din 24 de functii, 21 sunt vacante.
Victor Ponta m-a sunat sa-mi spuna ca a demisionat doamna Pivniceru, daca sunt de acord cu desemnarea sa ca interimar si i-am spus ca sunt de acord.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Mda, intr-adevar Olaru a avut rezultate
4 April 2013 20:33
+17
# VIKY
4 April 2013 20:49
+28
# Trist
4 April 2013 20:54
+20
# Pai, paza de acest fel
4 April 2013 20:59
+16
# RAVI
5 April 2013 09:33
+3
# VIKY
4 April 2013 21:16
+18
# anton
5 April 2013 08:26
+10
# VIKY
5 April 2013 08:45
+9
# ovidiu
4 April 2013 21:31
+12
# bicuta
4 April 2013 21:37
+13
# Dana
4 April 2013 23:16
+7
# VIKY
4 April 2013 21:41
+16
# brutus
4 April 2013 21:53
+8
# CI
4 April 2013 22:08
0
# CI
4 April 2013 22:14
0
# Problema nu mai e basescu, ci ponta
4 April 2013 22:28
+10
# CI
4 April 2013 22:31
+2
# CI
4 April 2013 22:51
+4
# Ana
5 April 2013 00:01
+8
# Florin
5 April 2013 00:03
+9
# Ana
5 April 2013 00:07
+5
# cetateanu
5 April 2013 00:28
+9
# Base Maidanezul
5 April 2013 00:35
+5
# Maidanezu Base
5 April 2013 00:39
+7
# Asociația magistratilor
5 April 2013 07:16
+7
# VIKY
5 April 2013 07:27
+11
# soapte
5 April 2013 08:08
+6
# VIKY
5 April 2013 08:29
+10
# O fi avut vreun rol in obedienta lui Ponta
5 April 2013 08:36
+4
# anton
5 April 2013 08:41
+7
# anton
5 April 2013 09:21
+9
# anton
5 April 2013 09:22
+7
# cetateanul
5 April 2013 10:36
+1
# anton
5 April 2013 10:40
+1
# VIKY
5 April 2013 11:34
+9
# IESI AFARA JAVRA ORDINARA IMPOSTOARE BASESCU
5 April 2013 11:36
+3
# IESI AFARA JAVRA ORDINARA IMPOSTOARE BASESCU
5 April 2013 11:40
+3
# costi-1
5 April 2013 16:03
-2
# bsinosu idiot cu procurii
9 April 2013 11:35
0
# avocat traditional
9 April 2013 13:57
0