Basescu insista pe rediscutarea legii privind promovarea judecatorilor la ICCJ! Surse politice acrediteaza ideea asumarii raspunderii pentru acest act normativ
Presedintele Traian Basescu a trimis, din nou, luni, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scrisoare in care le cere sa rediscute legea privind promovarea judecatorilor la instanta suprema. In acest context, tot luni, dupa sedinta de Guvern la care a participat si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, surse politice au declarat, citate de Agerpres, ca este posibil ca Executivul sa isi asume raspunderea pe legea privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, daca procedural acest lucru este cu putinta. Interesant este ca au fost lansate zvonurile cu privire la asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ in aceeasi perioada in care la Ministerul Justitiei se pregateste, conform informatiilor noastre, o reuniune cu subiectul MCV, la care se pare ca va participa si presedintele Traian Basescu. Intrebarea este in ce forma va fi adoptata modificarea promovarii, adica concurs, asa cum a fost modificat actul normativ in Parlament sau va ramane formula de interviu la CSM, pe probleme deontologice si avizare de la Inalta Curte. Pana una alta, insa, judecatorii au dat buzna sa se inscrie pe lista pentru ICCJ, dupa cum Lumeajustitiei.ro a aratat duminica, tocmai in contextul nesigurantei legislative.
Predoiu, asteptat saptamana viitoare la Guvern pentru a da solutia legala pe promovarea judecatorilor la suprema
Surse politice citate de Agerpres au declarat ca cele trei partide de la guvernare ar putea sa decida, saptamana viitoare, ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea pe proiectul legii privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La sedinta de Guvern a participat si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a prezentat coalitiei situatia din justitie, si a promis ca la inceputul saptamanii viitoare se va prezenta la sedinta liderilor politici de la Putere pentru a prezenta un intreg set de masuri care vor include si legea privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte, dar si proiectele legislative privind aplicarea codurilor juridice. Masurile legislative trebuie, insa, luate pana in luna februarie 2012, cand este asteptat urmatorul raport intermediar a Comisiei Europene in Mecanismul de Monitorizare si Verificare pe Justitie (MCV). Unul dintre parlamentarii puterii, Ovidiu Gant, a mentionat pentru Agerpres ca: "Ministrul Predoiu trebuie sa vina lunea viitoare sa prezinte toata problematica pe MCV. Totul e posibil, dar trebuie sa vedem calea cea mai potrivita solutie din punct de vedere politic si care sa corespunda si termenului pentru februarie pentru noul raport MCV". De asemenea, sursele politice au mai precizat ca Guvernul ia in considerare si emiterea unei ordonante de urgenta care sa contina prevederile legii pentru promovarea judecatorilor la ICCJ, insa trebuie analizat daca procedural este posibila aceasta varianta.
Basescu a cerut din nou Parlamentului sa rediscute legea privind promovarea la instanta suprema
Seful statului a trimis luni o noua scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, in care a revenit asupra "rugamintii" de a acorda o atentie deosebita in adoptarea modificarilor la statutul judecatorilor si procurorilor si a legii asistentei sociale."Revin cu aceasta scrisoare asupra unei rugaminti adresate dumneavoastrain data de 20 octombrie 2011, de a acorda o atentie deosebitain adoptarea de catre Parlament, cat mai urgent posibil, a urmatoarelor proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara; proiectul legii asistentei sociale", a aratat presedintele. Seful statului a precizat ca, pe langa aceste doua proiecte de acte normative, ar dori sa fie urgentata si aprobarea proiectelor de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale, precum si proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in vederea imbunatatirii activitatii de valorificare a bunurilor sechestrate sau dupa caz, intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului."Toate aceste proiecte, odata adoptate, ar imbunatati cadrul legislativ in materia reformarii sistemului judiciar din Romaniasi s-ar inscrie in indeplinirea de catreRomania a conditionalitatilorsi recomandarilorprevazutein ultimul Raport de tara privind progresele Romanieiin domeniul justitieisi combaterii coruptiei", se aratain scrisoarea sefului statului.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ceapa
31 October 2011 21:05
+1
# DOREL
1 November 2011 16:13
0