14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BCR, SUB LUPA INSOLVENTEI – Banca Comerciala Romana este acuzata ca a fost complice la vanzarea unor bunuri obtinute prin credit bancar si aflate, prin contract, sub gaj fara deposedare. Aurel Buga reclama ca BCR a parafat ca utilaje de 50.000 euro sa fie vandute la preturi de 1.000 euro: "BCR si-a incalcat clauzele contractuale asumate... Datoreaza suma de 11.735.590 ron" (Actiunea)

Scris de: E.D. | pdf | print

11 October 2015 11:51
Vizualizari: 6497

In urma cu doar cateva zile, Lumeajustitiei.ro dezvaluia demersul afaceristului Aurel Buga de a-i chema in instanta si de a-i face buni de plata pe ofiterii BCCO care au pus umarul la vanzarea abuziva a bunurilor sale, aflate sub sechestru din dispozitia prim-procurorului DIICOT-ST Bacau, Mihail Nituescu. Tot atunci prezentam si plangerea penala pe care Aurel Buga a facut-o impotriva Bancii Comerciale Romane si impotriva persoanelor care au luat contact cu contractul sa de credit si mai apoi cu contractele de garantie mobiliara incheiate cu societate detinuta de acesta.


In editia de astazi, Lumeajustitiei.ro prezinta actiunea pe care Aurel Buga a depus-o la Tribunalul Bucuresti, actiune in care solicita deschiderea procedurii insolventei impotriva Bancii Comerciala Romana. Aurel Buga precizeaza in cererea sa de deschidere a procedurii insolventei fata de BCR ca banca are obligatia de a raspunde pentru pasivitatea de care a dat dovada atunci cand a permis vanzarea bunurilor pe care Buga le achizitionase prin contract de credit.

In cuprinsul cererii de deschidere a procedurii insolventei, afaceristul din Bacau acuza BCR ca este responsabila pentru faptul ca bunurile puse sub sechestru de DIICOT-ST Bacau au fost instraintate pe preturi derizorii, intrucat era institutia care avea cunostinta de existenta contractului de garantie reala imobiliara care prevedea ca este interzisa deposedarea lui Buga de utilajele achizitionare prin creditul de la BCR.

Cu toate acestea, potrivit actiunii lui Aurel Buga, depusa Tribunal Bucuresti, "BCR si-a incalcat clauzele contractuale asumate" si "a dat dovada de pasivitate" si a fost complice la intreaga procedura de instrainare a bunurilor mobile la preturi situate intre 1.000-3.000 eur/bucata, in conditiile in care pretul acestora se situeaza intre 45.000-50.000 eur/bucata.

Din acest motiv, Aurel Buga solicita anchetatorilor deschiderea procedurii de insolventa impotriva BCR si precizeaza ca institutia bancare datoreaza suma de 11.735.590 ron la care se adauga dobanda legala a BNR calculate de la data de 11.03.2014, data la care BCR a permis vanzarea bunurilor ce constituiau garantie reala mobiliara.

Trebuie precizat ca in prezent Aurel Buga are obligatia de a achita lunar cu titlu de prejudiciu sume importante de bani institutiilor afectate de instrainarea, cu complicitatea BCR, a utilajelor apartinand acestuia.

Prezentam in continuare cererea de deschidere a procedurii insolventei impotriva BCR, formulata de Aurel Buga:

"Cerere de deschidere a procedurii insolventei impotriva debitorului Banca Comerciala Romana, solicit ca in baza probatoriului ce urmeaza a fi administrat sa constatati ca sunt indeplinite cerintele legale privitoare la conditiile de admisibilitate solicitate de disp.art.5 pct. 20 din Legea nr. 85/2014, motiv pentru care solicitam admiterea actiunii asa cum a fost formulata.

In fapt, intre debitoarea Banca Comerciala Romana si SC ARA SA s-a incheiatat contractul de credit nr. ... din 18.04.2008, obiectul contractului constand in acordarea unui credit pentru investitii in suma de 11.735.590 ron.

Prin clauza contractuala prevazuta la pct. II din contractul de credit s-a specificat faptul ca acest credit va fi utilizat pentru achizitionarea mai multor masini si utilaje, urmand ca aceste bunuri mobile corporale de natura mijloacelor fixe viitoare finantate din credit sa constituie o garantie reala mobiliara fara deposedare.

In acest sens, se incheie la data de 21.04.2008 un contract de garantie reala mobiliara fara deposedare asupra utilajelor achizitionate din creditul acordat.

La data de 01.07.2008 se incheie actul aditional nr...la contractul de credit prin care se modifica o serie de clauze contractuale printre care si cea specifica garantiilor, instituindu-se obligativitatea garantarii creditului cu Bilet la Ordin in alb, emis de catre SC ARA SA, avalizat de actionarul majoritar Buga Aurel. Contractul de credit a fost de asemenea asigurat potrivit uzantei bancare la o societate de risc bancar cat si prin conventia incheiata cu Fondul de Garantare a Creditelor.

Dupa un timp de derulare normala a contractului bancar s-a ajuns, datorita crizei economice, in dificultati de indestulare a ratelor si dobanzilor, situatie in care s-au cautat si gasit solutii de constituire de garantii suplimentare si de onorare a contractului.

Incepand cu anul 2010-2011 atat societatea SC ARA SA devenita intre timp ARA EXCAVATOARE SA cat si persoana mea am devenit tinta unor proceduri judiciare prin care s-a creat un puternic dezechilibru in mediul de afaceri si eu am contribuit astfel la criza financiara in care am fost antrenat.

Potrivit clauzelor contractuale asumate de parti, BCR avea obligativitatea de a depune diligentele necesare indestularii eventualelor debite prin executarea asupra bunurilor afectate de garantia reala mobiliara instituita inca din anul 2008.

Cu toate acestea, desi cunostea situatia procedurilor judiciare demarate in mod nelegal de catre organele judiciare, BCR si-a incalcat clauzele contractuale asumate, a dat dovada de pasivitate, astfel ca s-a ajuns in situatia bizara ca aceste bunuri ccare erau inscrise ca si garantie in favoarea BCR ca urmare a gajului fara deposedare care s-a institutit, constituiau si un sechestru asigurator instituit de catre DIICOT-ST Bacau sa fie vandute pe sume derizorii de catre un lichidator judiciar.

Astfe, lichidatorul judiciar al SC ARA EXCAVATOARE SA, SC DELFINUL IPURL SRL reprezentat legal prin Alper Ramazan, cu complicitatea BCR a procedat la vanzarea bunurilor cumparate prin credit bancar, (cumparare care a avut loc prin virarea de catre banca a sumelor necesare achizitionarii bunurilor direct in contul furnizorilor) la preturi derizorii, situate intre 1.000-3.000 eur/bucata, in conditiile in care pretul acestora se situeaza intre 45.000-50.000 eur/bucata.

Ca atare, consider ca BCR este tinuta sa plateasca prejudiciul produs prin atitudinea evident nelegala pe care a inteles sa o adopte si prin nerespectarea clauzelor contractuale asumate.

Din analiza contractului de credit si a tuturor actelor aditionale semnate rezulta ca BCR datoreaza suma de 11.735.590 ron la care se adauga dobanda legala a BNR calculate de la data de 11.03.2014, data la care BCR a permis vanzarea bunurilor ce constituiau garantie reala mobiliara.

Consider ca suma este certa, lichida si exigibila, rezultand din chiar contractul de credit semnat de catre debitoarea BCR, motiv pentru care solicit admiterea cererii de deschidere a procedurii insolventei impotriva acestei debitoare".

*Cititi aici actiunea lui Aurel Buga impotriva BCR

Comentarii

# Irina date 11 October 2015 14:14 +3

Da, interesanta cerere dar...nu cred ca tine. BCR cu siguranta va formula in termen Contestatie la cererea de deschidere. Sunt f. multe aspect care tin vanzarea bunurilor prin licitatie si astfel este f, greu sa probezi in penal) , existenta unei/unor fapte penale. Pentru LUJU: ce treaba are Parchetul in..propozitie? Cererea a fost inregistrata la Tribunal.

# Valentin B. date 11 October 2015 22:45 +6

Legea nr.85/2014 pune la îndemână doar procedura falimentului instituțiilor de credit și doar cu aprobarea prealabilă a autorității de reglementare-recte BNR (art.216 alin.2) care reprezintă o condiție de admisibilitate a cererii creditorului - art.218 alin.2, lipsa acestei aprobări prealabile constituind o piedică insurmontabilă în calea cererii creditorului. Altfel, instituțiile de credit pot face obiectul administrării speciale prin procedura administrativă instituită prin Legea nr.99/2006 și care se desfășoară de către autoritatea de reglementare - BNR.

# unul din lumea cea mare date 11 October 2015 15:02 +6

cum ziceam....LA MERMELICA MERGE ORICE......ORICE FARA DE LEGE ESTE LEGE!!!!.......si ca sa nu zica cineva ca bat cimppii,uitati/va la interviul prof orean la antena 3, procurori care/i purtau cravatele dupa ce i le confiscasera,decizii definitive si irevocabile care nu sint puse in aplicare(aici sint expert!!!!! mermelitori care nici macar nu citesc deciziile definitive anterioare si pe care nici macar nu le citeaza in deciziile pe care le dau!!!!!!!!CA SA MERMELEASCA CU SPOR ORICE.(are curaj sa ma contrazica vreun bucatar chinez al (in)justitiei???mi/ar placea!!!!)

# MTN date 11 October 2015 23:58 +8

BCR nu este la prima acțiune de acest fel. Austriecii au făcut, după achiziționarea BCR, o serie de firme care au căpușat banca (pentru eludarea profitului acesteia), apoi au stopat creditarea, îngropând o serie de firme și persoane fizice cu credite prin politica rigidă de creditare și disprețul profund față de capitalul românesc. După ce a pus pe liber cvasimajoritatea personalul aflat în bancă la data achiziției băncii, a vândut mare parte dintre creanțele sale unor firme de lichidări și unor executori (de cele mai multe ori fără înștiințarea prealabilă a debitorilor)...

# AP date 20 October 2015 11:02 +1

Da, s-au creat tot felul de firme care sa ajute la ingineriile financiare ale austriecilor dar... cu ajutorul partii romane. Din cate cunosc, nu se puteau lua decizii importante cu privire la unele aspecte (cf statutului) decat cu votul unei majoritati a cel putin 75% din actionariat. La preluare ERSTE avea in jur de 69%. Restul a obtinut prin preluare participatii de la SIF-uri. In momentul in care un SIF a vandut detinerile la BCR si s-a ajuns la 75% restul au devenit actionari captivi neputand bloca deciziile austriecilor (oricum, acum au in jur de 99%). De ce nu s-a respectat contractul de privatizare cu privire la listarea unui pachet de 5% din BCR pe BVB in 2009, la trei ani de la preluare? Povestea cu criza din 2009 si cotatiile actiunilor bancilor nu o cred. Ar fi de vazut cum de au obtinut austriecii tot ce au vrut in ce priveste aceasta cea mai mare banca din Romania, (afecteaza pe multi, in oarecare masura, activitatea BCR de dupa privatizare). MTN a punctat corect, zic eu.

# Lex date 12 October 2015 08:26 +2

Persoana fizică Aurel Buga are titlu de creanţă împotriva B.C.R.? Cât timp nu are(ci doar speră să îl obţină) totul nu este decât o iluzie.

# Obiectivul date 12 October 2015 13:30 0

Daca tot vorbim despre golaniile bancilor, vedeti dosar nr. 11873/180/2015 aflat pe rolul judecatoriei Bacau - parohia mea - intre un client si Banca romaneasca

# marius date 15 October 2015 10:48 0

 Pedeapsă de executat: 6 (şase) ani închisoare şi 2 (doi) ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II şi lit. b din C.p. din 1969 Interzice exerciţiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II şi lit. b din C.p., pe durata şi în condiţiile art. 71 alin. 2 C.p. din 1969 Scade din pedeapsa de mai sus perioada executată în intervalul 29 ian- 28 aug. 2003 În baza art. 254 alin. (3) C.p. din 1969 Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 50 lei, reprezentând folosul necuvenit obţinut din comiterea infracţiunii XI a) În baza art. 396 alin. (10) C.p.p. raportat la art. 375 C.p.p., art. 26 – 255 alin. (1) C.p. din 1969 , cu referire la art. 6 din L. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.p. din 1969 şi art. 5 din C.p. în vigoare .Interesanta pedeapsa aplicata d-lui BUGA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva