15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Bilant ONPCSB pe 2011 - Personalul Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a stat cu ochii pe 4,3 milioane de operatiuni de depunere numerar si 1,2 milioane de retrageri de numerar

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

14 March 2012 17:54
Vizualizari: 4730

 

La bilantul pe anul 2011 al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), premierul Mihai Razvan Ungureanu nu putea sa lipseasca, in conditiile in care Guvernul este direct interesat de banii adusi la buget mai ales din zonele in care ei se evapora nelegal. Seful Guvernului a declarat la bilantul institutiei, miercuri, 14 martie 2012, ca asteapta performanta de la aceasta institutie pentru ca operatiunile de spalare a banilor afecteaza serios buzunarele contribuabililor seriosi.


Atitudinea dumneavoastra pro-activa arata ca sunteti si din punct de vedere creativ inaintea reflexelor pe care infractorul le are in interiorul tuturor retelelor de criminalitate”, a spus Ungureanu. La bilant au mai fost prezenti Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, seful ANAF, Sorin Blejnar si seful IGPR, inspector general Liviu Popa. Din raportul activitatii reiese ca in anul 2011, plenul institutiei a decis transmiterea concomitenta catre Parchetul Inaltei Curti si catre Serviciul Roman de Informatii a unui numar de sase sesizari ce cuprindeau ”indicii temeinice de spalare a banilor cu suspiciuni conexe, de finantare a actelor de terorism”. Din datele pe care le detinem, este vorba de lucrarea de care s-a ocupat PICCJ privitare la firme ale unor cetateni straini rpin care se finantau unele organizatii teroriste.

Conform Raportului ONPCSB, anul trecut au existat patru cazuri in care plenul institutiei a decis suspendarea tranzactiilor neefectuate care au fost raportate, suma totala pentru care s-a dispus aceasta masura administrativa ajungand la valoarea de 5.102.128 euro, masura urmata de instituirea sechestrului de catre unitatile de parchet competente pentru 98,2% din suma blocata de Oficiu. Practic, in 2011, ONPCSB a fost bombardat cu 1102 sesizari de la autoritatile competente, dar si de la persoane fizice si juridice, totalul sesizarilor ajungand la 4116.

Din concluziile care s-au desprins din analiza acestor sesizari reiese ca ”principala infractiune generatoare de bani murdari ramane evaziunea fiscala, care a fost identificata in 79 % din cazurile in care au fost relevate indicii temeinice legate de savarzirea infractiunii de spalare de bani. In ce priveste rechizitoriile intocmite de procurori care s-au bazat pe informatii transmise de Oficiu, numarul lor reprezinta 70 % din totalul actelor de sesizare a instantei cu fapte de spalare de bani. Raportul semnaleaza si caracteristicile fenomenelor identificate de Directia Analiza si Prelucrare a Informatiilor la nivelul anului trecut, cum ar fi: folosirea excesiva a numerarului, a persoanelor interpuse sau a firmelor fantoma cu rol de colector si distribuitor anunim al fondurilor, precum si exportul ilicit de valuta, toate acestea fiind catalogate drept „amenintari la siguranta financiara a statului roman”.

In atentia Oficiului au intrat 44.616 rapoarte privind operatiuni cu sume in numerar care au cuprins 5.639.158 operatiuni dintre care 4.377.983 au fost operatiuni de depunere numerar, dar si un numar de 1.261.175 operatiuni de retragere numerar. Au mai fost analizate de angajatii Oficiului, in 2011, 1.728.748 de operatiuni privitoare la sume transferate in tara si sume iesite din tara din diverse conturi.

Pentru anul 2012, ONCPSB preconizeaza ca vor exista probleme in ce priveste transferurile externe ilicite determinate de activitati de achizitii intracomunitare sau importuri disimulate, nedeclarate ori subevaluate, fraude cu carti de credit, folsosirea frauduloasa a datelor informatice, directionate in special in zona de est a Europei si transferuri internationale de fonduri folosind Romania ca factor intermediar ”in fragmentarea si redirectionarea lor sub motivatia formala a unor investitii”.

Comentarii

# bombo date 15 March 2012 08:27 0

sa intelegem asadar ca e mai bine sa tinem banii la saltea? foarte bine ca sint atenti astia la tranzactii, dar sa fie de-alea groase, imense, nu niste amarati de ron...

# rambo date 15 March 2012 08:34 0

URIASU ALA DE LANGA mru CINE E FRATE? CA PARCA MANANCA MASA.....E DE LA SPALARE? MAI DEGRABA DE LA MACELARIE!

# Nexam cultura... date 15 March 2012 13:41 +1

E Cucu, presedintele Oficiului! Cred ca te-ai ratacit pe site-ul asta, daca nici atat nu stii... :zzz

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva