29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BIRUL PE MAGISTRATURA – CSM explica suprataxa de 1.400 lei ceruta celor care doresc sa devina judecatori sau procurori si care a provocat revolta studentilor. Fiecare candidat va plati comisia de examinare cu cate 450 lei, iar supraveghetorii cu cate 250 lei. La ultimul concurs de admitere la INM s-au inscris peste 2000 de candidati. CSM: “Cuantumul este justificat, date fiind masurile speciale in contextul pandemiei si costurile generate de evaluarea psihologica a candidatilor” (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 August 2021 14:10
Vizualizari: 5585

CSM isi explica birul pe magistratura. Mai exact, suprataxa de 1.400 de lei pe care trebuie sa o achite cei care doresc sa devina judecatori sau procurori.


 

Dupa cum se stie, candidatii care doresc sa participe la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii si la concursul de admitere in magistratura sunt obligati sa plateasca o taxa de 1.400 de lei, marita de la 650 de lei, cat a fost la ultimele concursuri organizate, cele din 2019. Cuantumul taxei a provocat deja revolta atat in randul studentilor, cat si in randul magistratilor #rezist (click aici si aici pentru a citi), dar CSM-ul condus de Bogdan Mateescu (foto) sustine in schimb ca cei 1.400 lei sunt cat se poate de justificati, avand in vedere cheltuielile cu cele doua concursuri.

Astfel, in Hotararea nr. 124 din 27 iulie 2021 privind organizarea concursului de admitere la INM si Hotararea nr. 125 din 27 iulie 2021 privind organizarea concursului de admitere in magistratura, Plenul CSM prezinta defalcat cheltuielile cu organizarea celor doua concursuri. Cele mai mari sume sunt destinate comisiilor de organizare si supraveghere si comisiilor de elaborare subiecte, solutionare contestatii la barem, corectare proba de sinteza, testare psihologica si interviu. Practic, fiecare candidat va plati cu cate 250 lei comisia de organizare si supraveghere, si cu cate 450 lei comisia de elaborare subiecte, solutionare contestatii la barem, corectare proba de sinteza, testare psihologica si interviu (vezi facsimil). Iar daca tinem cont ca si in acest an sunt asteptati cateva mii de candidati (spre exemplu la concursul de admitere la INM din 2019 au fost peste 2000 de candidati), atunci sumele care se vor duce catre cele doua comisii sunt semnificative.

 


Pe de alta parte, in cele doua hotarari mentionate mai sus (ambele adoptate cu opinia unor membri ai Consiliului impotriva cresterii taxei), Plenul CSM precizeaza ca taxa de 1.400 de lei a fost stabilita pe baza datelor furnizate de Directia Economica si Administrativ din cadrul Consiliului, dar si in baza unei adrese a Ministerului Finantelor Publice prin care se recomanda promovarea unor masuri de ordin legislativ si/sau administrativ care sa conduca la majorarea veniturilor proprii.


Iata fragmente din hotararile CSM prin care se explica taxa de 1400 lei ceruta pentru concursurile de admitere la INM si admitere in magistratura, cele doua documente fiind atasate integral la finalul articolului:


In ceea ce priveste taxa de concrus, cuantumul acesteia se stabileste, conform dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea nr. 192/2021 si art. 3 alin. (1) din Regulament, in functie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului.

In acest sens, Plenul retine ca, prin nota nr. 2/14598 din data de 15.07.2021 Directia Economica si Administrativ a aratat ca principalele cheltuieli analizate pentru stabilirea cuantumului taxei de inscriere la concurs sunt urmatoarele:

-Inchiriere spatiu concurs cu respectarea distantarii fizice impusa de conditiile de siguranta in timpul pandemiei de Covid-19: 200 lei

-Servicii nebulizare spatiu concurs: 50 lei

-Protocol: 10 lei

-Materiale consumabile si furnituri de birou: 50 lei

-Comisia de organizare si supraveghere: 250 lei

-Comisii elaborare subiecte, solutionare contestatii la barem, corectare proba de sinteza, testare psihologica, interviu: 450 lei

-Asistenta medicala: 5 lei

-Alte cheltuieli pentru buna organizare si desfasurare a concursului (dezinfectanti, manusi, masri, inchiriere mocrobuz, service imprimante multiplicare subiecte, anunturi, stampile, indemnizatii delegare si cazare membrii comisii): 385 lei

-Total: 1400 lei

Avand in vedere datele furnizate de Directia Economica si Administrativ prin nota. 2/14598 din data de 15.07.2021, luand in considerare adresa Ministerului Finantelor Publice nr. 8345/19.04.2021, prin care se recomanda promovarea unor masuri de ordin legislativ si/sau administrativ care sa conduca la majorarea veniturilor proprii, precum si propunerea Institutului National al Magistraturii, Plenul va stabili cuantumul taxei de inscriere la suma de 1.400 lei, apreciind ca acesta este justificat, date fiind masurile speciale ce trebuie avute in vedere in contextul pandemiei de Covid-19, dar si costurile generate de evaluarea psihologica a candidatilor, anterior probei interviului”.


* Cititi aici Hotararea Plenului CSM nr. 124 din 27 iulie 2021 privind organizarea concursului de admitere la INM

* Cititi aici Hotararea Plenului CSM nr. 125 din 27 iulie 2021 privind organizarea concursului de admitere in magistratura

Comentarii

# Ultimul Charlot date 24 August 2021 14:52 +170

Bă...ești prost????? Adica 20.000 euro pt "profii" care corecteaza ??? Rușinea acestei țări este de departe justiția.

# jos maskriciul date 24 August 2021 14:55 +23

:-x :lol: :eek: :P Dar pe tine, te-a EVALUAT cineva?? :zzz

# Sarbu marian date 24 August 2021 15:43 +1

Saracii domni procurori si judecatori trbuie sa de carpeasca pentru a face fata acestei provocari. RUSINE BAI!9

# Ion date 24 August 2021 16:38 -95

Din ce se aude pe grupurile de specialitate numărul total de înscriși va fi undeva în jurul nr 8000. Lumea tot spera dar dacă tu ca înscris la acest concurs nu realizezi ca acest examen este în realitate organizat de Secu spre ctitoria noilor ne-o-magistrați și ca majoritatea vor fi întrați cei care trebuie sa între....atunci ați dat degeaba 1400 lei ca veți rămâne cu speranța. La fel cum lupta se da pentru "câștigarea și cotropirea" noilor generații de copii pt ca aceștia înseamnă viitorul la fel și lupta pentru crearea noilor generații de infaptuitori ai justiției pro Sistem.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2024 – Procurorul care se vrea avocat cu scutire

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva