CAMI DATA IN FAPT – Presedinta CSM Mariana Ghena a trimis sesizarea FACIAS impotriva judecatoarei Camelia Bogdan la Inspectia Judiciara: „Afirmatiile doamnei Camelia Bogdan sunt de natura sa influenteze, in mod negativ, opinia publica cu privire la increderea in sistemul de justitie... Prin incercarea de a pune presiune pe magistratul care ii judeca dosarul Camelia Bogdan a incalcat in mod grav independenta si prestigiul sistemului judiciar” (Documente)
Vestita judecatoare Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti (foto) - alungata din magistratura din CSM dupa ce a luat bani de la un SRL contractat de Ministerul Agriculturii in timp ce judeca dosarul „Telepatia” in care parte era chiar Ministerul Agriculturii – a ajuns din nou la Inspectia Judiciara. S-a intamplat in urma unei sesizari depuse de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care acuza incalcarea prestigiului justitiei si a independentei sistemului judiciar.
Sesizarea FACIAS, pe care Lumeajustitiei.ro o prezinta in exclusivitate, are la baza un articol aparut despre Camelia Bogdan in publicatia www.thelondonpost.net, de fapt un articol despre care proprietarul publicatiei a dezvaluit ulterior ca a fost scris chiar de Camelia Bogdan si ca nu a fost altceva decat unul de PR. Concret, FACIAS arata ca Bogdan a scris un articol elogios despre sine, dar denigrator la adresa sistemului judiciar din Romania. In acest context, FACIAS sustine ca judecatoarea incearca sa puna presiune asupra presedintelui completului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care solutioneaza recursul pe care l-a formulat impotriva hotararii CSM de excludere din magistratura. De asemenea, in opinia FACIAS, afirmatiile Cameliei Bogdan sunt de natura sa influenteze, in mod negativ, opinia publica cu privire la increderea in sistemul de justitie. Nu in ultimul rand, tot Camelia Bogdan, prin comentariile facute, a incalcat in mod grav independenta si prestigiul sistemului judiciar.
Sesizarea FACIAS a fost transmisa sefei CSM Mariana Ghena, care la randul ei a inaintat-o mai departe la Inspectia Judiciara (vezi facsimil).
Iata sesizarea FACIAS:
„Subscrisa, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului, (FACIAS), organizatie non guvernamentala, non-profit si apolitica, cu sediul in Bucuresti, Sector 1, Piata Presei Libere nr. 1, Corp B2, et. 3, camerele 318-319, avand CUI 14083502, reprezentata de domnul Flaviu FURDUI in calitate de Director, in temeiul art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si art. 75 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, prin prezenta, va rugam
Sa sesizati Inspectia Judiciara
pentru apararea prestigiului justitiei, a independentei sistemului judiciar si pentru apararea independentei doamnei judecator Cristiana Iuliana TARCEA, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedinte de complet in dosarul nr. 869/1/2017, fata de declaratiile publice ale doamnei Camelia Bogdan, exclusa din magistratura de CSM, in prezent suspendata din functia de judecator la Curtea de Apel Bucuresti.
Pe data de 3 iunie 2017, doamna Camelia Bogdan a publicat pe portalul www.thelondonpost.net un articol intitulat „Romanian Judge Who jailed Corrupt Billionaire Media Mogul is Suspended – Seeking Justice for herself” (anexa copie dupa traducerea legalizata din limba engleza a articolului si articolul original in limba engleza. Acesta din urma este disponibil la adresa: http://thelondonpost.net/romanian-judge-who-jailed-corrupt-billionaire-media-mogul-is-suspended-seeking-justice-for-herself/). In acest articol, doamna Camelia Bogdan face o serie de acuzatii deosebit de grave la adresa sistemului judiciar din Romania.
Proprietarul si editorul site-ului www.thelondonpost.net, dl. Shahid Qureshi a afirmat ca articolul publicat pe site-ul sau a fost scris in intregime chiar de Camelia Bogdan, ca este unul de PR – semnalizat ca atare, dar si ca din punct de vedere editorial, The London Post nu-si asuma respectivele opinii. (ANEXA – mesajul dlui. Shahid Qureshi transmis Asociatiei Grupul de Investigatii Politice, facut public prin intermediul paginii de facebook https://www.facebook.com/Grupul.Investigatii.Politice/?ref=br_rs).
Mai mult, insasi doamna Camelia Bogdan recunoaste intr-un email transmis mai multor reprezentanti mass-media ca articolul a aparut 'ca urmare a publicarii unui PRESS RELEASE (n.r. comunicat de presa-in traducere) la initiativa mea in cotidianul LONDON POST'. (ANEXA – emailul dnei. Camelia Bogdan)
In textul pe care l-a publicat pe site-ul www.thelondonpost.com, doamna Camelia Bogdan:
-sustine ca a fost exclusa din magistratura pentru ca 'a protejat interesele financiare ale Uniunii Europene';
-isi acuza colegii magistrati ca au incercat sa o determine 'sa se retraga din magistratura', 'sa se mute la Bruxelles' sau 'sa plece in invatamant cu tot cu cele doua doctorate ale ei si cu discursurile despre confiscarea bunurilor dobandite ilegal, care pareau sa o faca sa le vorbeasca de sus';
-sustine ca a devenit 'dusmanul numarul 1 al (…) asociatilor de magistrati';
-acuza ca 'nu putea ramane nepedepsita pentru ispavile ei';
-acuza Curtea de Apel Bucuresti si Consiliul Superior al Magistraturii de declansarea unei 'intregi masinarii' dezlantuite impotriva sa;
-acuza Curtea de Apel Bucuresti si Consiliul Superior al Magistraturii de inscenarea unui 'proces lung si bine pus la punct de compromitere a Cameliei Bogdan, pentru curajul ei de a se fi luat la tranta cu cei mai bogati afaceristi autohtoni, care au avut mereu in spatele lor sustinerea sistemului';
-sustine ca o eventuala decizie a Inaltei Curti de respingere a recursului impotriva hotararii CSM prin care a fost exclusa din magistratura 'ar reprezenta sfarsitul reformelor care urmaresc confiscarea averilor frauduloase'.
Doamna Camelia Bogdan, care in articolul publicat pe site-ul londonpost.net vorbeste despre sine la persoana a III-a, sustine ca 'doamna Camelia Bogdan a fost exclusa pentru ca a prestat servicii de training unor FUNCTIONARI PUBLICI din Romania (...) privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.'
Acuzand faptul ca a devenit 'dusmanul nr.1' al unor grupuri dintre cele mai diverse, inclusiv al 'asociatiilor de magistrati', doamna Camelia Bogdan vorbeste despre 'o masinarie' formata din Consiliul Superioar al Magistraturii, Curtea de Apel Bucuresti care ar fi declansat impotriva sa un 'proces lung si bine pus la punct de compromitere a Cameliei Bogdan, pentru curajul ei de a se fi luat la tranta cu cei mai bogati afaceristi autohtoni, care au avut mereu in spatele lor sustinerea sistemului'.
In opinia doamnei Camelia Bogdan aceasta 'masinarie' a incercat sa o pedepseasca 'pentru ispravile ei' si sa o determine sa se retraga din magistratura: 'sa se mute la Bruxelles sau sa plece in invatamant cu tot cu cele doua doctorate ale ei si cu discursurile despre confiscarea bunurilor dobandite ilegal, care pareau sa o faca sa le vorbeasca de sus.'
'Fiindca Bogdan nu a inteles mesajul - spune mai departe doamna Bogdan - impotriva ei s-a pornit o intreaga masinarie: initial, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa o mute de la Sectia Penala la cea de Contencios Administrativ, pe motiv ca acolo ar fi un deficit de judecatori; acum, insa, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat excluderea ei din magistratura in urma sesizarii Grupului de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica'.
Acuzatiile doamnei Bogdan sunt nu doar complet false (intre altele, decizia CSM a venit in urma autosesizarii Inspectiei Judiciare), dar si extrem de grave si aduc atingere nu numai instantei judecatoresti din care dna. Bogdan a facut parte si CSM-ului, garantul independentei justitiei in Romania, dar si imaginii sistemului judiciar in ansamblul sau.
Astfel, doamna Bogdan scrie un articol elogios despre sine si, in acelasi timp, denigrator la adresa sistemului judiciar din Romania pe care il acuza de orchstrarea unui 'proces lung si bine pus la punct de compromitere a Cameliei Bogdan'.
In mod laudativ, Camelia Bogdan insasi este cea care a scris ca 'doamna Camelia Bogdan' proteja de fapt interesele financiare ale UE atunci cand a predat cursuri angajatilor Ministerului Agriculturii. Camelia Bogdan insasi a scris ca excluderea sa din magistratura 'pare sa nelinisteasca teribil comunitatea judiciara', ca 'doamna Camelia Bogdan este specializata nu numai in judecarea infractiunilor de coruptie si a celor asimilate acestora, dar si a infractiunilor grave savarsite in sfera criminalitatii organizate, precum si a infractiunilor economice grave' si ca, 'colegii magistrati ai judecatoarei Camelia Bogdan au criticat decizia CSM de excludere a acesteia din magistratura, considerand-o o situatie inacceptabila, dar au dorit sa isi pastreze anonimatul”.
in acelasi timp, despre Romania, doamna Camelia Bogdan afirma ca este „una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana'.
Deosebit de grav este faptul ca doamna Bogdan intelege sa puna presiune prin acest articol si asupra presedintei completului care solutioneaza recursul inaintat de domnia sa impotriva hotararii sectiei de judecatori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii mentionandu-i in mod tendentios numele pentru ca, in finalul articolului, sa redea un asa-zis comentariu prin care transmite urmatorul avertisment: 'Decizia Inaltei Curti de Justitie in privinta excluderii din magistratura a Cameliei Bogdan va deveni un moment de cotitura in istoria justitiei romanesti pentru ca ea poate marca – daca decizia CSM este anulata – sfarsitul eforturilor retelelor de criminalitate care sifoneaza avutia publica de a scapa cu averea intacta si debutul unui proces amplu de recuperare a prejudiciilor. Daca decizia este admisa, acest lucru ar reprezenta sfarsitul reformelor care urmaresc confiscarea averilor frauduloase'.
Acest gen de aprecieri cu privire la un dosar aflat in curs de solutionare creeaza presiune asupra judecatorilor indrituiti a instrumenta si solutiona definitiv dosarul si pot duce la aparitia suspiciunilor cu privire la impartialitatea si independenta sistemului judiciar.
Agravant este ca declaratiile au fost facute astfel incat sa se creeze impresia ca jurnalistii straini afirma aceste lucruri despre sistemul judiciar din Romania in masura sa conduca la o scadere a increderii cetatenilor.
Fata de solicitarea FACIAS de sesizare cu privire la apararea reputatiei profesionale a doamnei judecator Cristiana Iuliana TARCEA, apreciem ca sunt incidente dispozitiile art. 1 si 30 din Legea nr. 317/2004, precum si art. 75 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, si, ca atare, Consiliul Superior al Magistraturii, in calitatea sa de garant al independentei justitiei poate analiza cererea FACIAS din perspectiva atingerii aduse independentei justitiei.
(…)
Fata de toate aceste considerente, in raport de continutul declaratiilor publice din articolul care face obiectul prezentei sesizari, va rugam sa constatati ca toate afirmatiile doamnei Camelia Bogdan sunt de natura sa influenteze, in mod negativ, opinia publica cu privire la increderea in sistemul de justitie. Totodata, va rog sa constatati ca prin comentariile negative referitoare la institutiile esentiale de drept, precum si prin incercarea de a pune presiune pe magistratul care ii judeca dosarul Camelia Bogdan a incalcat in mod grav independenta si prestigiul sistemului judiciar cu consecinta scaderii increderii cetatenilor in sistemul judiciar si, implicit, a scaderii prestigiului judecatorilor si a afectarii independentei acestora.
Luand in considerare toate aceste aspecte, va rugam, doamna Presedinte, sa sesizati Inspectia Judiciara cu privire la apararea prestigiului justitiei si a independentei sistemului judiciar.
Indiferent de decizia pe care ICCJ urmeaza a o pronunta, si independent de continutul dosarului penal la care doamna Camelia Bogdan face referire, va rugam sa constatati ca acest comportament nu se ridica la inaltimea functiei si prestantei pe care un magistrat ar trebui sa le aiba si nu poate fi acceptabil intr-un stat de drept in care justitiabilii trebuie sa aiba incredere in actul de justitie. Cetatenii trebuie sa se teama numai de legi, si nu de posibilitatea de a deveni 'tinte' pentru persoanele care au misiunea de a-i judeca cu impartialitate, in procese echitabile si fara imixtiunea unor terti”.
*Cititi aici integral sesizarea FACIAS impotriva judecatoarei Camelia Bogdan
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# lighioane + supralighioane 24 November 2017 18:48 +13
# Titus 24 November 2017 20:26 +5
# Manta 24 November 2017 22:25 +2
# Bossu Scufundaseu 27 November 2017 15:07 +1
# imprimanta etichete 27 November 2017 17:56 0