CANDIDAT PENTRU DESCATUSAREA BAROULUI – Avocata Laura Voicu din Baroul Bucuresti stie ce va face daca va ajunge Decan: “Prima decizie va fi sa eliberez un etaj din cladirea din str. Dr. Raureanu si sa il transform in spatii de birouri pe care avocatii tineri sa le poata folosi pe baza de programare pentru a se intalni cu clientii lor... Este anormal ca Baroul sa stie doar sa perceapa taxe fara sa ofere nimic in schimb”
Laura Catalina Voicu (foto) avocat in Baroul Bucuresti, profeseaza de 16 ani exclusiv in domeniul dreptului penal. A debutat in avocatura in 1999 sub tutela marelui si regretatului maestru Niculae Cerveni, iar de atunci a participat in nenumarate dosare, in care a aparat, intre altii, nume celebre precum Ovidiu Tender, Vasile Balint, Genica Boerica, fratii Mihailescu din Craiova, cel mai recent client celebru fiind fosta sefa a DIICOT, procuroarea Alina Bica. In momentul trecerii printr-o experienta abuziva si umilitoare ca tinta a represaliilor procurorilor DNA, avocata a dovedit colegilor sai ca este o luptatoare, iar acestia au sustinut-o la scena deschisa, cu zecile, aratandu-si solidaritatea de breasla. Laura Voicu este o avocata a carei prezenta in salile de judecata este imediat remarcata. Este mereu eleganta, rafinata, are prezenta de spirit si stapaneste materia, pledeaza cu convingere, cu suflet, asa cum a fost invatata de regretatul sau maestru. Laura Voicu este mama a doi copii, doi baieti, unul de 12 ani si unul de 4 ani, de care este mandra si fata de care este o mama dedicata. Cel mare deja ii calca pe urma dovedind un interes neobisnuit pentru cartile de drept. Laura Voicu a decis sa candideze pentru demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti pentru ca doreste o schimbare radicala la nivelul Baroului, si ca un efect al faptului ca a constatat pe propria piele ca in loc sa fie aparata de organele de conducere ale profesiei, a fost lasata “prada” procurorilor DNA. A avut insa sansa sa intalneasca judecatori corecti, cu capul pe umeri. Iata interviul acordat de Laura Voicu pentru Lumeajustitiei.ro
Din cauza ca ati acceptat sa o aparati pe fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, plecati in aceste alegeri pentru demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti cu un serios dezavantaj: acela de a fi subiectul unui dosar penal. Colegii dvs care va vor da votul ar trebui sa aiba retineri?
Atata vreme cat niciunul dintre confratii mei nu a depus contestatie impotriva candidaturii mele consider ca mi-au acordat deja un vot de incredere, urmand ca dupa finalizarea dosarului de urmarire penala in care sunt cercetata sa lamuresc situatia sub toate aspectele. Apreciez ca este obligatia mea morala, fie ca voi deveni Decan sau nu, sa justific nedreptatea la care am fost supusa.
Ce v-a determinat sa candidati pentru demnitatea de Decan? Ce vrea sa faca avocata Laura Voicu daca va ajunge Decan?
Asteptarile pe care le-am avut de la conducerea Baroului Bucuresti, prin prisma promisiunilor facute de actualul Decan, au ramas fara rezultat. Confratii mei intampina probleme grave, care trebuie rezolvate prin fapte, nu prin populism si promisiuni desarte. Incepand cu avocatii din oficiu si problematica taxelor nejustificat de mari, care prejudiciaza bugetul avocatilor, pana la lipsa de transparenta in decizii luate fara consultarea confratilor, din punctul meu de vedere acestea sunt teme reale ale breslei care trebuie urgent corectate. Spre exemplu, mi se pare injust si imoral sa taxezi cursuri de pregatire profesionala la INPPA, unde recent se sustin cursuri de pregatire profesionala cu numar limitat de locuri. Este gresit sa nu dai dreptul avocatului sa isi aleaga singur directia propriei cariere profesionale si sa nu il ajuti in acest sens. Toate aceste neajunsuri din profesia de avocat m-au determinat sa incerc sa schimb lucrurile si sa ofer siguranta, rapiditate in actiune, transparenta, o circulatie rapida a informatiilor si a documentelor, intr-un cuvant debirocratizarea activitatii Baroului. Corpul avocatilor inscrisi in programul asistentei juridice obligatorii are nevoie de formare si de o schimbare pe termen lung si predictibila. Reformarea sistemului judiciar nu se poate realiza fara modernizarea componentei asistentei juridice obligatorii. Am avut intotdeauna un respect aparte la adresa avocatilor din oficiu, marginalizati cateodata chiar de catre proprii lor colegi. In stagiatura mea am aparat si clienti in dosare din oficiu si ma mandresc cu asta, in aceste dosare mi-am "facut mana" de avocat penalist. Imi aduc aminte cu placere de acele momente, chiar daca stateam la coada in fata BB de la 4 dimineata, timpul trecea repede, toti spuneam glume si impartaseam intamplari petrecute in salile de judecata. Conducerea actuala a Baroului nu a acordat atentia cuvenita avocatilor din oficiu, de care isi aminteste doar cand vin alegerile si cand se urmareste ca acestia sa fie transformati intr-o masa de manevra electorala. Cunosc cazuri cand avocatii din oficiu au asteaptat mai bine de un an onorariul cuvenit muncii prestate si consider ca organele de conducere ale profesiei nu se implica suficient pentru ca avocatii din oficiu sa isi primeasca onorariile integral si la timp.
O alta prioritate o reprezinta avocatii tineri, care trebuie sprijiniti in desfasurarea activitatii. Multi dintre ei, aflati la inceput de drum, nu au posibilitatea deschiderii unui birou de lucru, si nici macar un loc in care sa primeasca corespondenta sau citatiile. Mi-am propus ca atunci cand voi ajunge Decan intre primele decizii adoptate alaturi de Consiliu, sa se gaseasca o hotarare de eliberare a unui etaj intreg din cladirea din str. Dr. Raureanu, si sa o transform in spatii de birouri, pe care avocatii tineri sa le poate folosi, pe baza de programare, pentru a se intalni cu clientii lor. De asemenea, voi lua masuri ca toti avocatii tineri, care nu au posibilitatea deschiderii unui birou sa aiba o casuta de corespondenta, gratuita pentru primii doi ani, unde sa poata primi citatii si comunicari. Este anormal ca Baroul sa stie sa perceapa numai taxe si sa nu ofere absolut nimic in schimb.
Cariera dvs de avocat nu a depins niciodata de vreo casa de avocatura. Ati lucrat independent pe propriul cabinet. Este limpede ca sunteti un avocat care ii va intelege intodeauna pe colegii care lucreaza individual. Din pacate, conducerea Baroului nu manifesta apropiere pentru cabinetele individuale, ci este mai degraba adepta societatilor de avocati. Mai sunt aparate interesele avocatilor independenti?
Profesia de avocat este una liberala. Nu conteaza forma de exercitare, avocatul este si ramane aceeasi unitate de baza a exercitarii profesiei. Corporatist sau individual, nu stii cand treci dintr-o parte in cealalta. De aceea, alegerile ii intereseaza pe toti, fie cei care exercita individual, fie in societati de avocati. Insist asupra faptului ca in atentia viitorului Decan se vor regasi cu preferinta egala, atat avocatul independent, singular cat si avocatul corporatist, astfel incat fiecare confrate sa stie ca vocea sa este auzita si ca avocatul ca entitate individuala are importanta egala in fata organelor de conducere ale Baroului, in cazul nostru in fata Decanului.
Programul meu este de fapt o strategie de dezvoltare pe termen mediu, perfectibil, chiar astept propuneri din partea colegilor, indiferent de modul de exercitare a profesiei. Am observat de-a lungul anilor ca Ministerul Justitiei a dezvoltat infrastructura IT prin fonduri europene, ca peste tot se discuta de atragerea fondurilor, numai in cadrul Consiliului Baroului nu a fost cineva suficient de vizionar, incat sa caute parteneriate, solutii de finantare, pentru extinderea tuturor ramurilor de infrastructura. Modernizarea profesiei de avocat trebuie realizata pe absolut toate palierele. As dori, si sunt convinsa ca toti colegii mei sunt de acord, ca activitatile administrative ale profesiei sa nu se mai faca la ghiseu, ci cu un simplu click. Timpul este pretios si se pare ca nu s-a gandit nimeni ca poate fi optimizat. Foarte multi oameni au o conceptie romantata despre profesia de avocat. Sunt o serie de seriale internationale despre avocatul in costum scump, cu sediul in otel si sticla, cu secretare multe, insa la noi, realitatea este alta. Poate ca acele seriale sunt o strategie de PR de a atrage cat mai multi absolventi catre profesia de avocat, insa in Romania situatia este diferita. Se vorbeste atat de mult despre reforma in justitie, ne cautam modele, mai mult sau mai putin realiste, dar atata timp cat profesia de avocat nu ajunge la un nivel de profesionalism, de credibilitate, de demnitate si exercitare a profesiei, aceasta reforma, deoarece reforma inseamna modernizare, nu are nicio sansa. Exista asociatii profesionale, cu care nu avem un parteneriat avantajos, pentru educarea si deschiderea de noi orizonturi, mai ales in publicitate, pentru a evita confuziile. O serie de teme de actualitate ar merita putin commentate.
Prima chestiune este publicitatea profesiei, aspect care a nascut multe pasiuni. E adevarat ca distanta intre publicitate si marketing e minora, confuzia conceptelor o fac chiar si unii pseudoinitiati, dar de fapt, Baroul, Consiliul, Comisiile, colegii, ar trebui sa inteleaga ca prin comunicare putem sa ne dezvoltam, sa fluidizam activitatea si prin strategii neagresive si necostisitoare. Solutii exista intotdeauna daca ai o motivatie. Avocatul nu este un functionar, nu poate deveni “sectorist” asa cum il vrea un contracandidat de-al meu, demnitatea si prerogativele acestei profesii liberale, drepturile si obligatiile restranse dupa interese in asa fel incat profesia sa poate fi controlata, toate acestea sunt de fapt efectul unei lipse de transparenta, de comunicare si de interes transmisa catre colegii mei.
Sunt foarte multe de spus, dar nu as vrea sa fac acum un bilant al activitatii Baroului Bucuresti si al structurilor de conducere. Important este ca trecutul sa ramana acolo unde este si viitorul sa-l construim altfel. Eu sunt un om al prezentului, care alaturi de colegii mei, pot construi viitorul acestei profesii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# BB 30 April 2015 14:05 +10
# justo 30 April 2015 15:03 +11
# Intamplarea face :) 30 April 2015 15:39 +7
# learciu 30 April 2015 17:15 +3
# o pensionara 30 April 2015 17:38 +6
# BOTA E TOTUŞI VINOVAT 1 May 2015 07:26 -2
# pericol 1 May 2015 08:25 0
# Către dl."pericol" 1 May 2015 12:44 0
# pericol 1 May 2015 13:09 0
# REPLICĂ LUI BOTA ALIAS PERICOL 1 May 2015 20:26 +1
# avocat UNBR-2004 1 May 2015 13:37 +1
# REPLICĂ AVOCATULUI UNBR-2004 1 May 2015 20:37 +1
# Saraca Neaga 2 May 2015 23:00 0
# TE FACI DE RÂS, BOT-OSULE 3 May 2015 17:15 0
# Gardu spion 1 May 2015 08:27 -1
# Daniela 1 May 2015 15:57 +1
# justo 1 May 2015 17:14 +4
# avi avi 1 May 2015 21:12 +1
# oarecare 2 May 2015 11:45 0
# avi 2 May 2015 14:47 -3
# pf sau pj ? 2 May 2015 14:50 +1
# justo pt avi si luju 2 May 2015 17:19 +1
# justo pt avi si luju 2 May 2015 22:11 0
# injusto 3 May 2015 10:19 0
# avi avi 2 May 2015 22:21 0
# penitenciarul 3 May 2015 10:33 0
# justo 3 May 2015 12:09 0
# bota 3 May 2015 10:15 0
# bota 3 May 2015 13:12 0
# avi avi 3 May 2015 13:47 -1
# incertitudine 4 May 2015 13:29 +1