4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDAT PENTRU DESCATUSAREA BAROULUI – Avocata Laura Voicu din Baroul Bucuresti stie ce va face daca va ajunge Decan: “Prima decizie va fi sa eliberez un etaj din cladirea din str. Dr. Raureanu si sa il transform in spatii de birouri pe care avocatii tineri sa le poata folosi pe baza de programare pentru a se intalni cu clientii lor... Este anormal ca Baroul sa stie doar sa perceapa taxe fara sa ofere nimic in schimb”

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

30 April 2015 13:55
Vizualizari: 11760

Laura Catalina Voicu (foto) avocat in Baroul Bucuresti, profeseaza de 16 ani exclusiv in domeniul dreptului penal. A debutat in avocatura in 1999 sub tutela marelui si regretatului maestru Niculae Cerveni, iar de atunci a participat in nenumarate dosare, in care a aparat, intre altii, nume celebre precum Ovidiu Tender, Vasile Balint, Genica Boerica, fratii Mihailescu din Craiova, cel mai recent client celebru fiind fosta sefa a DIICOT, procuroarea Alina Bica. In momentul trecerii printr-o experienta abuziva si umilitoare ca tinta a represaliilor procurorilor DNA, avocata a dovedit colegilor sai ca este o luptatoare, iar acestia au sustinut-o la scena deschisa, cu zecile, aratandu-si solidaritatea de breasla. Laura Voicu este o avocata a carei prezenta in salile de judecata este imediat remarcata. Este mereu eleganta, rafinata, are prezenta de spirit si stapaneste materia, pledeaza cu convingere, cu suflet, asa cum a fost invatata de regretatul sau maestru. Laura Voicu este mama a doi copii, doi baieti, unul de 12 ani si unul de 4 ani, de care este mandra si fata de care este o mama dedicata. Cel mare deja ii calca pe urma dovedind un interes neobisnuit pentru cartile de drept. Laura Voicu a decis sa candideze pentru demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti pentru ca doreste o schimbare radicala la nivelul Baroului, si ca un efect al faptului ca a constatat pe propria piele ca in loc sa fie aparata de organele de conducere ale profesiei, a fost lasata “prada” procurorilor DNA. A avut insa sansa sa intalneasca judecatori corecti, cu capul pe umeri. Iata interviul acordat de Laura Voicu pentru Lumeajustitiei.ro


Din cauza ca ati acceptat sa o aparati pe fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, plecati in aceste alegeri pentru demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti cu un serios dezavantaj: acela de a fi subiectul unui dosar penal. Colegii dvs care va vor da votul ar trebui sa aiba retineri?

Atata vreme cat niciunul dintre confratii mei nu a depus contestatie impotriva candidaturii mele consider ca mi-au acordat deja un vot de incredere, urmand ca dupa finalizarea dosarului de urmarire penala in care sunt cercetata sa lamuresc situatia sub toate aspectele. Apreciez ca este obligatia mea morala, fie ca voi deveni Decan sau nu, sa justific nedreptatea la care am fost supusa.

Ce v-a determinat sa candidati pentru demnitatea de Decan? Ce vrea sa faca avocata Laura Voicu daca va ajunge Decan?

Asteptarile pe care le-am avut de la conducerea Baroului Bucuresti, prin prisma promisiunilor facute de actualul Decan, au ramas fara rezultat. Confratii mei intampina probleme grave, care trebuie rezolvate prin fapte, nu prin populism si promisiuni desarte. Incepand cu avocatii din oficiu si problematica taxelor nejustificat de mari, care prejudiciaza bugetul avocatilor, pana la lipsa de transparenta in decizii luate fara consultarea confratilor, din punctul meu de vedere acestea sunt teme reale ale breslei care trebuie urgent corectate. Spre exemplu, mi se pare injust si imoral sa taxezi cursuri de pregatire profesionala la INPPA, unde recent se sustin cursuri de pregatire profesionala cu numar limitat de locuri. Este gresit sa nu dai dreptul avocatului sa isi aleaga singur directia propriei cariere profesionale si sa nu il ajuti in acest sens. Toate aceste neajunsuri din profesia de avocat m-au determinat sa incerc sa schimb lucrurile si sa ofer siguranta, rapiditate in actiune, transparenta, o circulatie rapida a informatiilor si a documentelor, intr-un cuvant debirocratizarea activitatii Baroului. Corpul avocatilor inscrisi in programul asistentei juridice obligatorii are nevoie de formare si de o schimbare pe termen lung si predictibila. Reformarea sistemului judiciar nu se poate realiza fara modernizarea componentei asistentei juridice obligatorii. Am avut intotdeauna un respect aparte la adresa avocatilor din oficiu, marginalizati cateodata chiar de catre proprii lor colegi. In stagiatura mea am aparat si clienti in dosare din oficiu si ma mandresc cu asta, in aceste dosare mi-am "facut mana" de avocat penalist. Imi aduc aminte cu placere de acele momente, chiar daca stateam la coada in fata BB de la 4 dimineata, timpul trecea repede, toti spuneam glume si impartaseam intamplari petrecute in salile de judecata. Conducerea actuala a Baroului nu a acordat atentia cuvenita avocatilor din oficiu, de care isi aminteste doar cand vin alegerile si cand se urmareste ca acestia sa fie transformati intr-o masa de manevra electorala. Cunosc cazuri cand avocatii din oficiu au asteaptat mai bine de un an onorariul cuvenit muncii prestate si consider ca organele de conducere ale profesiei nu se implica suficient pentru ca avocatii din oficiu sa isi primeasca onorariile integral si la timp.

O alta prioritate o reprezinta avocatii tineri, care trebuie sprijiniti in desfasurarea activitatii. Multi dintre ei, aflati la inceput de drum, nu au posibilitatea deschiderii unui birou de lucru, si nici macar un loc in care sa primeasca corespondenta sau citatiile. Mi-am propus ca atunci cand voi ajunge Decan intre primele decizii adoptate alaturi de Consiliu, sa se gaseasca o hotarare de eliberare a unui etaj intreg din cladirea din str. Dr. Raureanu, si sa o transform in spatii de birouri, pe care avocatii tineri sa le poate folosi, pe baza de programare, pentru a se intalni cu clientii lor. De asemenea, voi lua masuri ca toti avocatii tineri, care nu au posibilitatea deschiderii unui birou sa aiba o casuta de corespondenta, gratuita pentru primii doi ani, unde sa poata primi citatii si comunicari. Este anormal ca Baroul sa stie sa perceapa numai taxe si sa nu ofere absolut nimic in schimb.

Cariera dvs de avocat nu a depins niciodata de vreo casa de avocatura. Ati lucrat independent pe propriul cabinet. Este limpede ca sunteti un avocat care ii va intelege intodeauna pe colegii care lucreaza individual. Din pacate, conducerea Baroului nu manifesta apropiere pentru cabinetele individuale, ci este mai degraba adepta societatilor de avocati. Mai sunt aparate interesele avocatilor independenti?

Profesia de avocat este una liberala. Nu conteaza forma de exercitare, avocatul este si ramane aceeasi unitate de baza a exercitarii profesiei. Corporatist sau individual, nu stii cand treci dintr-o parte in cealalta. De aceea, alegerile ii intereseaza pe toti, fie cei care exercita individual, fie in societati de avocati. Insist asupra faptului ca in atentia viitorului Decan se vor regasi cu preferinta egala, atat avocatul independent, singular cat si avocatul corporatist, astfel incat fiecare confrate sa stie ca vocea sa este auzita si ca avocatul ca entitate individuala are importanta egala in fata organelor de conducere ale Baroului, in cazul nostru in fata Decanului.

Programul meu este de fapt o strategie de dezvoltare pe termen mediu, perfectibil, chiar astept propuneri din partea colegilor, indiferent de modul de exercitare a profesiei. Am observat de-a lungul anilor ca Ministerul Justitiei a dezvoltat infrastructura IT prin fonduri europene, ca peste tot se discuta de atragerea fondurilor, numai in cadrul Consiliului Baroului nu a fost cineva suficient de vizionar, incat sa caute parteneriate, solutii de finantare, pentru extinderea tuturor ramurilor de infrastructura. Modernizarea profesiei de avocat trebuie realizata pe absolut toate palierele. As dori, si sunt convinsa ca toti colegii mei sunt de acord, ca activitatile administrative ale profesiei sa nu se mai faca la ghiseu, ci cu un simplu click. Timpul este pretios si se pare ca nu s-a gandit nimeni ca poate fi optimizat. Foarte multi oameni au o conceptie romantata despre profesia de avocat. Sunt o serie de seriale internationale despre avocatul in costum scump, cu sediul in otel si sticla, cu secretare multe, insa la noi, realitatea este alta. Poate ca acele seriale sunt o strategie de PR de a atrage cat mai multi absolventi catre profesia de avocat, insa in Romania situatia este diferita. Se vorbeste atat de mult despre reforma in justitie, ne cautam modele, mai mult sau mai putin realiste, dar atata timp cat profesia de avocat nu ajunge la un nivel de profesionalism, de credibilitate, de demnitate si exercitare a profesiei, aceasta reforma, deoarece reforma inseamna modernizare, nu are nicio sansa. Exista asociatii profesionale, cu care nu avem un parteneriat avantajos, pentru educarea si deschiderea de noi orizonturi, mai ales in publicitate, pentru a evita confuziile. O serie de teme de actualitate ar merita putin commentate.

Prima chestiune este publicitatea profesiei, aspect care a nascut multe pasiuni. E adevarat ca distanta intre publicitate si marketing e minora, confuzia conceptelor o fac chiar si unii pseudoinitiati, dar de fapt, Baroul, Consiliul, Comisiile, colegii, ar trebui sa inteleaga ca prin comunicare putem sa ne dezvoltam, sa fluidizam activitatea si prin strategii neagresive si necostisitoare. Solutii exista intotdeauna daca ai o motivatie. Avocatul nu este un functionar, nu poate deveni “sectorist” asa cum il vrea un contracandidat de-al meu, demnitatea si prerogativele acestei profesii liberale, drepturile si obligatiile restranse dupa interese in asa fel incat profesia sa poate fi controlata, toate acestea sunt de fapt efectul unei lipse de transparenta, de comunicare si de interes transmisa catre colegii mei.

Sunt foarte multe de spus, dar nu as vrea sa fac acum un bilant al activitatii Baroului Bucuresti si al structurilor de conducere. Important este ca trecutul sa ramana acolo unde este si viitorul sa-l construim altfel. Eu sunt un om al prezentului, care alaturi de colegii mei, pot construi viitorul acestei profesii.Comentarii

# BB date 30 April 2015 14:05 +10

Sa fiu sincera, ti-as da un vot dar n-am cum. Fac parte din acelasi barou ca dl . Learciu. Cand vei ajunge decan, sper sa nu uiti ce bine se colaboreaza cu av din UNBR 2004  :-).  

# justo date 30 April 2015 15:03 +11

se simte ca e isteata in comparatie cu cotoii care vor decani. si eu as vota dar nu am cum. tipa e practica, stie ca darile sunt o jegmaneala a fraierilor ca securistii pensionari sa traiasca in lux. restul moftangiilor vin cu abureli ca fac si dreg impotriva baroului infiintat de bota, de parca bota ii vinovat ca ei platesc ca prostii biruri. nu o sa aiba pensii, majoritatea o sa sfirseasca prost, saraci, fara pensie, fara asigurare de sanatate. se stie ca majoritatea merg pe asigurarea sotilor, numai un prost nu stie asta. asa-i avi? tu pe asigurarea lui taticu sau a lui mamica mergi? ca nevasta stim ca nu ai ca nu e cazul.

# Intamplarea face :) date 30 April 2015 15:39 +7

Am copilarit cu ea, este o persoana deosebita. Ma bucur sa vad ca se doreste reformarea profesiei. Cred ca dl Cerveni are o mare contributie :).

# learciu date 30 April 2015 17:15 +3

frumusica

# o pensionara date 30 April 2015 17:38 +6

bravo laura!avanti e forza.ne-am saturat de planurile facute pe harttie si de zambete pe la decanat fara insa a se face nimic concret,(daca ar fi sa ma intrebi pe mine s-au facut exact acele lucruri in defavoarea avocatilor.,fiind intotdeauna considerati doar o masa platitoare de taxe si impozite).

# BOTA E TOTUŞI VINOVAT date 1 May 2015 07:26 -2

Întradevăr, ca răspuns la un comentariu de mai sus, Bota nu e vinovat de birurile împovărătoare ale "tradiţionalilor" ci doar de cheltuirea banilor U.N.B.R.-ului structurii sale. A făcut, în numele U.N.B.R-ului restanţe de peste 16.000 lei la întreţinerea apartamentului închiriat din Academiei nr. 4 -6. Şi asta în condiţiile în care a luat bani cu lopata de la italieni şi alţii. Aşadar, ori îi va achita, ori va răspunde pentru prejudiciul adus U.N.B.R.-ului. Av. Neagu Rodica

# pericol date 1 May 2015 08:25 0

 Draga d-na Neagu, sfatul meu e sa va opriti cu plangerile impotriva lui Bota ca ii dati apa la moara: NUP -ri cu sutele pentru delapidari. Pe  urma va ataca el cu denunturi calomnioase. Cititi ce a postat pe site-ul lui: http://bota.ro/plangerile-lui-nimerincu-ne-intaresc-legalitatea-dar-se-cam-repeta-va-raspunde-pentru-denuntare-calomnioasa/

# Către dl."pericol" date 1 May 2015 12:44 0

D-le "pericol" dacă ai avea curajul să-ţi dai numele corect, cum am făcut-o eu, poate că ţi-aş urma sfatul. Dar aşa...eşti un anonim care postează ca să-şi ocupe timpul prea liber şi lipsit de obligaţii. Postările mele măcar au ca scop să lămurească pe cei ce vor sa ştie, cine-i adevăratul Bota. Cât priveşte "ştirile" lui Bota pe site-urile lui personale www.bota.ro sau www.unbr.eu, pe care nimeni nu poate să-l contrazică, puţin mă interesează. Şi, în plus, nu mi-e frică de ameninţările unuia ca tine, d-le "pericol" atâta timp cât, repet, nu-ţi menţionezi numele şi nici de ameninţările lui Bota. Să vedem pe cine vor crede autorităţile, pe mine sau pe condamnatul/infractorul Bota? Av. Neagu Rodica.

# pericol date 1 May 2015 13:09 0

dna Neagu eu iti vreau binele, dar din hot Tb Buc chiar reiese ca jandarmii te-au dat afara din sala si ti-au atras atentia ca nu poti reprezenta UNBR Bota, iar pe Gardu il cunosc demult...

# REPLICĂ LUI BOTA ALIAS PERICOL date 1 May 2015 20:26 +1

Da, "stimabile" Bota/"pericol", pe mine m-au dat afară din sala de judecată nişte judecători-infractori de la T.B. iar ţie, aceiaşi judecători, ţi-au respins apelul din procesul cu Nimerincu. La fel şi recursul la C.A.B.în dosarul nr.26088/301/2012 pentru cine vrea să verifice pe portalul instanţelor. Av.Neagu Rodica.

# avocat UNBR-2004 date 1 May 2015 13:37 +1

D-na Neagu, razboiul dvs. si al lui Nimerincu impotriva lui Bota, va priveste(oricum, era mai bine sa va consumati energiile luptand pentru recunoasterea definitiva a structurii). Insa, sunteti de rea-credinta atunci cand afirmati ca Bota e condamnat/infractor, desi cunoasteti foarte bine ca e vorba despre o hotarare ultra-abuziva. Pai, daca Bota e infractor, din cauza exercitarii fara drept a unei profesii, inseamna ca toti avocatii UNBR-2004 sunt infractori, inclusiv dvs. si Nimerincu, pentru acelasi motiv. Indiferent de conflictul dintre dvs. vs. Bota, daca erati de buna-credinta, nu puteati invoca tocmai condamnarea abuziva a acestuia, facandu-i fericiti pe adversarii "traditionali".

# REPLICĂ AVOCATULUI UNBR-2004 date 1 May 2015 20:37 +1

Tocmai asta fac d-le avocat, lupt pentru recunoaşterea definitivă a structurii, dar cu adevărul, şi nu cu cu minciunile şi maşinaţiunile lui Bota. Ar fi bine, totuşi, să aveţi curajul de a vă menţiona numele aşa cum fac eu. Asta dacă vreţi să mai vorbiţi cu mine şi nu cumva îl sprijiniţi pe Bota pentru nu ştiu ce interese. Pentru că Nimerincu a câştigat procesul cu Bota, putem organiza un Congres, bineînţeles în mod legal, nu cum a făcut-o Bota cu slugile lui pt. 16.04.2015. Iar la Congres să ne alegem preşedintele dacă nu vă convine Nimerincu. Iar Bota să nu convoace numai pe susţinătorii lui ci pe toţi avocaţii structurii. Av. Neagu Rodica

# Saraca Neaga date 2 May 2015 23:00 0

Neago, nici acum nu ai inteles ca presedintele e ales de consiliu, nu de congres. Parca ati mai avut un ,,congres,, cu 8 de la voi si 8 infiltrati de Bota !

# TE FACI DE RÂS, BOT-OSULE date 3 May 2015 17:15 0

Şi nu numai că te faci de râs, Bota, dar te şi contrazici. Păi la Congresul din 09.06.2012 n-ai propus tu, spunând către cca. 200 de avocaţi că tu eşti condamnat, să-l alegem pe Nimerincu ? Acum, postând sub pseudonimul "Săraca Neaga", spui că nu Congresul ci Consiliul alege preşedintele. Ei, hai că ai înebunit de tot după ce ai pierdut procesul cu Nimerincu! Av. Neagu Rodica

# Gardu spion date 1 May 2015 08:27 -1

Si inca ceva, d-na Neagu, nu va incredeti in Gardu ca e spionul lui Bota !

# Daniela date 1 May 2015 15:57 +1

ESTE NEVOIE DE AER PROASPAT SI DE CURAJ IAR ACEASTA FEMEIE A DOVEDIT CA NU CUNOASTE FRICA

# justo date 1 May 2015 17:14 +4

Ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca multi colegi bine pregatiti nu pot profesa din cauza unor lichele. Bine ca sunt avocati toti nebunii care se plimba tot felul de oratanii prin mass media. Te apuca criza cind vezi ca avocat a ajuns fostul tau coleg de banca care era la scoala candidat permanent la corigenta. Ce sistem comunist a creat florea. A mers dupa dictonul sa aiba origine sanatoasa  si lipsa de creier. Oamenii pregatiti nu au loc niciodata din cauza pilelor.

# avi avi date 1 May 2015 21:12 +1

Mai nea Pompi,da-mi numele unui ,,avocat,, de la voi,bine pregatit si iti promit ca il iau la mine colaborator

# oarecare date 2 May 2015 11:45 0

Macar un profesor de drept, un autor de carti juridice, un profesor de la INPPA-ul lor, le-am cerut asta, sunt secretosi rau de tot, nu vor sa spuna nimic...

# avi date 2 May 2015 14:47 -3

cei mai buni de la noi sunt Neagu, Gardu, Teodorescu si Alberto. Nimerincu e in planu 2.

# pf sau pj ? date 2 May 2015 14:50 +1

Problema amatorilor: atacam persoanele fizice (daca persoana juridica unbr sau barou nu exista) 

# justo pt avi si luju date 2 May 2015 17:19 +1

Se pune la cale in circa 7-8 zile un proiect de hotărâre de guvern prin care cei ce reprezintă profesiile liberale, precum  avocații, jurnaliștii, farmaciștii, medicii, arhitecții și altele, independente prin natura lor, prin statut și prin modul de plată și contribuții, inclusiv prin drepturi de autor sau de prestări servicii, să fie transformate în activități dependente, care să se desfășoare exclusiv prin contracte individuale de muncă, cu contribuții împovărătoare, atât pentru angajator, cât și pentru angajat. avi maninci rahat acum dar in curind suntem toti terminati

# justo pt avi si luju date 2 May 2015 22:11 0

Si de recunoasterea UNBR2004 nimic?

# injusto date 3 May 2015 10:19 0

In aprilie de ce nu a mai organizat examen Bota in barul lui, nu ,ai are nevoie de bani sau ii este frica ? Se asteapta la ceva rau pt. barul lui si fraierii care au cotizat ?

# avi avi date 2 May 2015 22:21 0

mai justo,tu esti deja terminat.Cu ceilalti,mai vedem.Oricum,nu prea am inteles ce ai vrut sa zici cu cacele contracte individuale de munca.Eu ca avocat,cu cine inchei contract de munca?Cine este angajatorul meu?

# penitenciarul date 3 May 2015 10:33 0

:cry:pentru bota,tone si c victor avem noi locuri de munca...la desfundat latrina...ca tot va place gustul iar lui bota aromna de  caludia...prietenii stiu de ce...

# justo date 3 May 2015 12:09 0

Avi avi , e o mare diferenta intre noi. Tu chiar nu intelegi ca nu te duce capul. Jurnalistii stiu la ce ma refer. In curind Ponta ti-o va trage urit de tot. Tu stai cu florea si emana prostii pe aici ca oricum ai numai minusuri. Ar trebui sa te gindesti serios la starea ta de sanatate mentala.

# bota date 3 May 2015 10:15 0

:lol: presedintele de onoare al unbr 2004 dl bota,congenerul presedintelui d eonoare psd iliescu au aceleasi obicieiuri;isi tradeaza si daca pot ucid apropiatii care le-au facut bine,cersec doati,etc.aceste personaje hidoase isi au locul la lada de gunoi a istoriei... :lol: :lol:

# bota date 3 May 2015 13:12 0

am vb cu bota; a zis ca nu raspunde agramatilor, anonimilor si celor care nu cunosc diferenta dintre pf si pj

# avi avi date 3 May 2015 13:47 -1

mai bota,iar ai vorbit in oglinda?Minusurile le dai tu si inca vreo doi din gasca de pe Academiei.Reciterste chestia aia cu acele contracte si chir tu nu vei intelege ce ai vrut sa scrii.Ala de mai sus cu penitenciarul a av ut dreptate:cativa gardieni abia asteapta sa te aiba in custodie.Prietenii stiu de ce si stii si tu.Mai intra si tu pe alte site-uri si mai vezi ce parere au italienii despre unmiunea ta de bar satesc.Tu chiar esti terminat.

# incertitudine date 4 May 2015 13:29 +1

UNBR-2004 : au trecut 11 ani si, din pacate, nu putem vorbi decat despre aceeasi incertitudine cronica...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva