4 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDATUL CU PARCHETUL EUROPEAN IN CEAFA – EPPO a pus sechestru in iulie 2024 pe un teren de 17.200 mp care i-a apartinut lui Gheorghe Popa, primarului comunei Mischii din judetul Dolj, candidat PNL la Senat. Sechestrul a fost instituit intr-un dosar cu un presupus prejudiciu de peste 3,3 milioane lei. In februarie 2024, edilul a trecut terenul pe numele fiului sau, Sorin Popa, schimbandu-i destinatia din extravilan in intravilan. Primarul fuge de explicatii (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 November 2024 13:49
Vizualizari: 2529

O situatie interesanta are loc in judetul Dolj, unde Partidul National Liberal propune pentru Senatul Romaniei, in alegerile din acest an, un candidat caruia Parchetul European (EPPO) ii sufla in ceafa.



Este vorba despre Gheorghe Popa (foto), primarul comunei doljene Mischii. Pana nu demult, edilul PNL-ist a detinut in aceeasi comuna un teren care acum face obiectul unui sechestru pus de EPPO intr-un dosar cu un presupus prejudiciu de aproape 3,34 milioane de lei.

Este vorba despre un pamant de 17.200 de metri patrati (1,72 de hectare), intabulat in 2017. La acea vreme, terenul era extravilan si ii avea ca proprietari pe primarul Gheorghe Popa si pe sotia acestuia, Elena (vezi facsimil 1).


 

La 17 ianuarie 2024, suprafata a fost intabulata pe numele lui Sorin Popa, fiul edilului, in noul extras de carte funciara notandu-se ca dreptul de proprietate a fost dobandit prin conventie (vezi facsimil 2).

In 19 februarie 2024, Primaria Comunei Mischii (condusa de acelasi Gheorghe Popa) a emis Adeverinta nr. 1070, prin care a notat schimbarea destinatiei terenului: din extravilan in intravilan. Evident: valoarea oricarui teren transformat din extravilan in intravilan creste considerabil.

Iar acum urmeaza partea interesanta: juniorul nu a apucat sa se bucure prea mult de teren, caci in 25 iulie 2024, prin Ordonanta emisa in dosarul nr. 1.000905/2023, Parchetul European a pus sechestru pe aceeasi suprafata de pamant, pentru suma de 3.338.740,03 de lei (echivalentul a circa 667.750.000 de euro).

 



Primarul fuge de explicatii


Lumea Justitiei a luat legatura cu Gheorghe Popa miercuri, 20 noiembrie 2024, solicitandu-i lamuriri. La intrebarile noastre, primarul ne-a tratat cu spatele.

„Intrebati la Parchetul European!” a fost reactia edilului cand l-am intrebat despre sechestru.

Noi am insistat, dorind sa stim in ce fel i-a transferat fiului dreptul de proprietate asupra pamantului. „Intrebati la notar!” a sunat replica politicianului liberal.


Ce spune EPPO


In fata opacitatii candidatului PNL la Senat, Lumea Justitiei s-a adresat Parchetului European in seara aceleiasi zile de miercuri, solicitand ca EPPO sa ne precizeze:

- infractiunile vizate in dosarul nr. 1.000905/2023;

- numele persoanelor care au calitatea de suspect / inculpat;

- starea de fapt retinuta;

- stadiul dosarului:

a) numarul de instanta al dosarului (in cazul in care inculpatii au fost trimisi in judecata);

b) temeiul eventualelor clasari emise pana in prezent.

Joi dimineata (asadar, la numai cateva ore de la solicitare), EPPO ne-a trimis linkul unui comunicat din 18 iulie 2024, in care anunta punerea sub acuzare a cinci persoane pentru presupuse fraude cu fonduri europene, intr-un dosar cu un prejudiciu estimat la 667.000 de euro). Este vorba despre fonduri europene accesate pentru ridicarea unei ferme de porci in orasul Corabia din judetul Olt.


Redam comunicatul tradus din limba engleza:


Romania: EPPO acuza cinci persoane de frauda agravata cu subventii implicand o ferma de crestere a porcilor

Parchetul European (EPPO) – biroul din Timisoara (Romania) – a pus sub acuzare cinci persoane de frauda agravata a subventiilor, fals in documente private si fals intelectual, cu un prejudiciu estimat la 667.000 de euro.

In speta este vorba despre un proiect de infiintare a unei ferme de crestere a porcilor in orasul Corabia, judetul Olt, finantat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Potrivit investigatiei, beneficiarul fondurilor, cu sprijinul furnizorului de echipamente si al consultantului de proiect, a depus documente false pentru bunuri care au fost cumparate la un pret mai mic si au fost de alta natura sau cantitate decat cele solicitate de la FEADR, obtinand astfel in mod nejustificat fonduri de la bugetul UE in valoare de 667.000 EUR.

De asemenea, s-a retinut ca doi angajati ai Agentiei Romane pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), in exercitarea atributiilor de serviciu, au mentionat in mod fals ca au efectuat verificari precise la fata locului, la echipamentele care fusesera solicitate de beneficiar.

Ca urmare a masurilor proactive ale EPPO, o suma suplimentara de aproximativ 500.000 EUR a fost impiedicata sa fie obtinuta in mod nejustificat de la bugetul UE.

Ancheta se bazeaza pe sprijinul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciile Judetene Anticoruptie Timis si Mehedinti), Inspectoratului de Politie Judetean Timis – Politia Municipala Lugoj (Inspectoratul de Politie Judetean Timis – Politia Municipiului Lugoj – Sectia 5 Politie) si Brigazii de Operatiuni Speciale Timisoara (Directia de Operatiuni Speciale – Brigada de Operatiuni Speciale Timisoara).

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmarirea penala si judecarea infractiunilor impotriva intereselor financiare ale UE”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.12.2024 – Vasilica a fost iertat de fiica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva