Capii Justitiei s-au intrecut la deschiderea anului judiciar 2011-2012 in promisiuni de bine pentru sistemul judiciar! Singurul care a vorbit despre problemele sistemului a fost procurorul Constantin Sima, presedintele APR
Magistratii au sarbatorit, miercuri, deschiderea noului an judiciar, in Aula Academiei Romane, in prezenta premierului Emil Boc. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu, au participat la eveniment, alaturi de adjunctul procurorului general al Romaniei, Doina Scutea, dar si de presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla si de Gheorghe Florea, presedintele UNBR. La eveniment au mai participat si vicepresedintele ICCJ, judecatoarea Rodica Aida Popa, dar si membrii CSM Cristi Danilet, Marius Tudose, Toni Neacsu, Mona Pivniceru si Alina Ghica. Participantii de la prezidiu, in frunte cu premierul Emil Boc au tinut discursuri in care s-au facut multe promisiuni de mai bine pentru sistemul judiciar si s-au exprimat sperante de mai bine pentru magistrati. Singurul care a amintit, intr-un ton deloc festiv, ca Executivul tocmai a amanat plata unor drepturi salariale restante catre magistrati si ca Ministerul Justitiei a facut un proiect nou pentru raspunderea magistratilor, care nu a fost agreat de majoritatea sistemului a fost presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, procurorul Constantin Sima. Marele absent a fost Traian Basescu.
Dumbrava a spus voalat ca Romania nu este un stat de drept si i-a atras atentia premierului Boc ca justitia are nevoie de resurse consistente. Tot Dumbrava anunta, intr-un interviu recent, ca nu mai cere taxa de timbru inapoi la instante
Presedintele CSM, Horatius Dumbrava a declarat ca „intreaga societate romaneasca se afla in fata unor provocari de mare importanta pentru viitorul nostru, si anume intrarea in vigoare a Codului Civil – noului Cod civil – incepand cu data de 01.10.2011, adica peste trei zile, si iminenta intrarii in vigoare a celorlalte trei coduri – astfel de evenimente, daca e sa luam in calcul periodicitatea adoptarii unor astfel de acte normative, se intampla odata la 150 de ani! (..) Ne revine sarcina tuturor celor mai sus pomeniti Suntem datori sa il promovam cum se cuvine. In aceasta logica, judecatorul trebuie sa stie noile reglementari, si deja o si face, desi trebuie sa recunoastem ca timpul alocat studiului noilor reglementari se suprapune pe activitatea foarte intensa, mai ales la debutul anului judecatoresc, din instanta. (…) Insa, nu pot sa nu spun, profitand si de prezenta domnului Prim Ministru azi, aici, la acest eveniment important – fapt ce subliniaza daca mai e nevoie ca exista acel respect reciproc intre puterile statului in ideea colaborarii pentru binele comun –, ca reusita aplicarii noului Cod Civil si a viitoarelor noi coduri nu tine numai de cunoasterea literei lor.Tine si de pregatirea infrastructurii in instante, de revizuirea schemelor, de redistribuirea rationala a posturilor, intr-un cuvant, de alocarea unor resurse suficiente sistemului judiciar. O reforma legislativa de asemenea amploare nu se poate sustine doar prin lectura si informare, ci presupune in mod obligatoriu orientarea catre sistemul judiciar a resurselor bugetare suficiente pentru a o transforma intr-o reusita. Strategia financiar fiscala, adoptata de Guvern in luna august, sper sa concretizeze acest deziderat. Romania trebuie sa fie stat de drept si va fi in momentul in care toate institutiile si autoritatile statului se vor conduce numai dupa lege (...)”.
Boc: "Pana nu am ajuns in aceasta pozitie vremelnica de prim ministru, nu mi-am dat seama cat de important este impactul puterii judecatoresti pentru ceea ce inseamna dezvoltarea economica a unei tarii”
La randul sau, premierul Emil Boc a precizat ca reforma sistemului judiciar face parte dintr-un amplu proces de reformare a statului. "Ar fi fost de dorit ca toate aceste reforme ale statului, care s-au desfasurat in ultimii doi ani, sa fi fost facute nu intr-o perioada de criza si recesiune economica, ci intr-o perioada de crestere economica", a sustinut Boc. Acesta a adaugat ca noile institutii introduse de Codul civil "sunt solutii noi, care raspund nevoilor societatii romanesti actuale, unele dintre ele adaptate la situatia economica actuala. Ma refer aici la adaptarea contractului daca executarea a devenit excesiv de oneroasa. Este o institutie inspirata de practica, dar si de situatia economica actuala. Este rolul judecatorilor sa realizeze aceasta adaptare, sau obligatia bancilor din noul Cod de a trimite clientilor extrase de cont gratuit odata pe luna", a adaugat Emil Boc. Acesta l-a contrazis diplomat pe Dumbrava, care solicitase Executivului resurse mai mari, aratand ca strategia financiar-fiscala pe care Guvernul a adoptat-o si a trimis-o spre adoptare Parlamentului "reflecta locul si importanta puterii judecatoresti in sistemul judiciar romanesc".Premierul a mentionat de asemenea ca nu si-a dat seama de modul in care puterea judecatoreasca poate sa afecteze bugetul si economia unui stat, pana cand nu a ajuns in fruntea Executivului. "Pana nu am ajuns in aceasta pozitie vremelnica de prim ministru, nu mi-am dat seama cat de important este impactul puterii judecatoresti pentru ceea ce inseamna dezvoltarea economica a unei tarii. Spun asta pentru ca in foarte multe intalniri pe care le-am avut cu investitori strategici, dincolo de regimul fiscal pe care l-am discutat si il discutam, de faciluitatile pe care le putem oferi, am constat ca un punct a fost in permanenta pe agenda investitorilor: solutionarea la termen a proceselor si in maniera onesta. impreuna cu dumneavoastra cred ca trebuie sa gasim cheile la rezolvarea acestei probleme. Cu totii putem sa dam sansa modernizarii acestei tarii", a conchis Boc.
Predoiu: “Mai este destul de munca pana sa ajungem ca sistemul judiciar sa fie cu totul cuprins de spiritul dreptatii”
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut ca “realitatea ne arata ca mai este destul de munca pana sa ajungem ca sistemul judiciar sa fie cu totul cuprins de spiritul dreptatii. Ne dorim, fara indoiala, cu totii, o Justitie mai buna!” Ministrul a sustinut de asemenea ca este nevoie ca “partidele politice parlamentare, inclusiv cele din opozitie” sa isi asume mai clar obiectivele MCV-ului. ”O a doua provocare strategica o reprezinta crearea unei noi mentalitati in sistemul judiciar, mai responsabila fata de statul din a carui structura face parte autoritatea judecatoreasca si fata de cetateanul beneficiar al Justitiei ca serviciu public.” Predoiu a gasit totusi de cuviinta ca in discursul sau sa insereze si vulnerabilitatile sistemului judiciar. “Prima vulnerabilitate este deficitul de resurse umane. Avem nevoie de reorganizarea schemelor in sistem in anul 2012 si de suplimentarea rezonabila a acestora in 2012 si 2013, de continuarea refacerii hartii instantelor de judecata si a Parchetelor de pe langa acestea. (...) A treia vulnerabilitate este persistenta, chiar şi cu caracter izolat, si subliniez 'caracter izolat,' a unor fapte de coruptie in sistemul judiciar. Date si informatii ne arata ca mai exista inca retele care tareaza actul de Justitie. O alta vulnerabilitate este lipsa de uniformitate in ceea ce priveste pregatirea profesionala in sistemul judiciar. Excelenta si mediocritatea coexista in sistemul judiciar contemporan, iar acest lucru afecteaza media generala si din nou increderea”.
Presedintele ICCJ a subliniat necesitatea asigurarii conditiilor materiale pentru sistemul judiciar
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, judecatoarea Livia Stanciu, a mentionat ca apararea independentei justitiei si a judecatorului inseamna apararea unei garantii a societatii romanesti insasi, pentru ca, aparand independenta justitiei si a judecatorului, cei chemati sa infaptuiasca actul de justitie apara un drept al tuturor persoanelor care se adreseaza justitiei pentru apararea dreptului, a libertartilor si a intereselor lor legitime. Totodata, Stanciu a mentionat ca intrarea in vigoare a Noului Cod Civil reprezinta un test pentru justitie si pentru judecatori, dar si un test pentru puterea legislativa si executiva, pentru capacitatea acestora de a pregati un astfel de moment. In acest context, presedintele ICCJ a precizat ca are speranta ca acest an nu va fi unul al eforturilor doar pentru magistrati, pentru ca modernizarea justitiei nu se poate face exclusiv cu efortul celor care slujesc justitia. Responsabilitatea de a contribui in mod esential la modernizarea justitiei apartine si si celorlalte autoritati, care au datoria de a crea nu numai cadrul legislativ corespunzator, dar si conditiile materiale necesare pentru ca justitia sa isi poata infaptui misiunea.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# alandala
28 September 2011 18:47
+8
# Ion Popescu
28 September 2011 18:57
+5
# participanti
28 September 2011 19:08
+5
# Melchedior
28 September 2011 19:30
+7
# Fara sens
28 September 2011 19:34
+5
# Sensibila
28 September 2011 19:55
+6
# Saracie mare
28 September 2011 20:01
+5
# haha
28 September 2011 20:51
+5
# cristinutza
28 September 2011 21:21
+7
# intrebare
28 September 2011 22:09
+2
# Selebreisan dei
28 September 2011 22:22
+3
# Ciumag
28 September 2011 22:26
+3
# sarbatorim
28 September 2011 23:08
+2