CCR SUB ASEDIU - Societatea civila cere Curti Constitutionale sa decida conform votului majoritar al romanilor, care la referendum au decis in proportie de 87% demiterea lui Traian Basescu: „Parlamentul Romaniei a fost ales de 7.238.871 de alegatori, numar mai mic decat cel al votantilor care si-au exprimat optiunea DA la referendum”
Mai multe organizatii non-guvernamentale au adresat presedintelui Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a scrisoare deschisa in care solicita curtii sa ia act de votul majoritar exprimat de cei 7,5 milioane de romani care au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu si sa nu uite ca „Parlamentul Romaniei, aflat in functie, a fost ales de un numar de 7.238.871 de alegatori, numar mai mic decat cel al votantilor care si-au exprimat optiunea, in mod democratic, la referendumul din 29 iulie 2012”. Demersul organizatiilor non-guvernamentale este secondat de protestele de strada a circa 1000 de oameni care picheteaza de marti dimineata Curtea Constitutionala si cer vehement alungarea lui Traian Basescu de la Putere (vezi foto). Iata mesajul ONG-urilor:
Domnului AUGUSTIN ZEGREAN
Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei
„Subscrisele si semnatarii prezentului document:
-FUNDATIA ROMANA DE DEMOCRATIE PRIN DREPT
-CENTRUL PENTRU RESURSE JURIDICE
-CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE
Reprezentand organizatii non-guvernamentale, membre ale societatii civile din Romania, in calitate de AMICUS CURIAE, avem onoarea sa va adresam punctul de vedere mentionat in cele ce urmeaza, cu rugamintea de a-l avea in vedere la pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale asupra validarii referendumului care a avut loc in 29 iulie 2012, privind demiterea Presedintelui Romaniei.
Astfel, din analiza legislatiei pertinente in cauza, si in urma dezbaterilor reuniunii organizatiilor neguvernamentale mentionate, au rezultat urmatoarele:
1.Decizia Curtii Constitutionale asupra valabilitatii referendumului, nu poate fi luata decat cu majoritate de doua treimi.
Textul art. 47 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale nu comporta nici un fel de interpretare: “plenul Curtii decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului”. Daca textul ar fi vorbit de validarea cu doua treimi a referendumului s-ar fi putut, probabil, discuta de o invalidare cu majoritate simpla, dar in acest capitol, textul este fara echivoc.
Daca nu se intruneste majoritatea de doua treimi asupra valabilitatii referendumului, urmeaza a se pronunta Parlamentul Romaniei.
2.In conformitate cu art. 5 din Legea nr. 3/2000, Referendumul este valabil daca la acesta participa jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului nu defineste notiunea de liste electorale permanente. Aceasta notiune este definita in art. 26 alin. 2) din Legea 35/2008 privind alegerile pentru Camera Deputatilor si a Senatului: listele electorale permanente…cuprind pe toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care au fost intocmite.
Asadar, numai cetatenii cu drept de vot care au domiciliul in localitatile de pe teritoriul Romaniei formeaza listele electorale permanente. Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate nu pot figura decat pe listele electorale suplimentare care nu intra in calculul necesar validarii referendumului.
O definitie identica a listelor electorale permanente este data de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.
Aceeasi conceptie privind listele electorale permanente, listele electorale suplimentare si dreptul de vot al persoanelor cu domiciliul sau resedinta in strainatate o regasim in Directiva nr. 80/1996 a Consiliului European, precum si in legislatia majoritatii statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, in acelasi sens este si practica Autoritatii Electorale Permanente, asa cum rezulta din procesele verbale expuse pe site-ul acestei institutii, care este in acord cu documentele mentionate: nici un cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in strainatate nu figureaza in statistica listelor electorale permanente.
3.Ne exprimam aprecierea deosebita privind intelepciunea Plenului Curtii care a inteles ca notiunea de liste electorale permanente cuprinde pe toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, avand drept de vot la data de 29 iulie 2012, lasand Guvernului timpul necesar prezentarii unei situatii actualizate la aceasta data.
Conform standardelor internationale stabilite de Comisia de la Venetia si Codul de buna conduita in materie electorala, listele electorale permanente privesc persoanele care domiciliaza in tara, iar listele suplimentare sunt cele referitoare la ”persoanele care si-au schimbat domiciliul sau care au implinit varsta legala privind exercitarea dreptului de vot, de la publicarea definitiva a listelor” (Art. 1.2.VI.)
Astfel orice interpretare a listelor electorale permanente altele decat cele date de Legea 35/2008 in art. 26 sau de Legea 370/2004 art. 7 ar insemna din partea Curtii un act de legiferare pozitiva inadmisibila in cadrul unei proceduri de control de legalitate.
In conformitate cu reglementarile juridice internationale privind dreptul democratic al cetatenilor de a decide prin vot, reglementari care precizeaza expres ca o eroare a administratiei publice nu poate anula valoarea votului si, avand in vedere spiritul nu doar litera legii, apreciem ca preponderenta deciziei trebuie sa fie data de legitimitatea indubitabila a optiunii majoritare, la referendumul din 29 iulie 2012.
In acest sens, invederam Curtii Constitutionale, ca referendumul cat si alegerea Parlamentului Romaniei reprezinta exprimarea vointei suverane a poporului roman, prevazute fiind amandoua, in art. 2 alin. 1, din Constitutia Romaniei. Parlamentul Romaniei, aflat in functie, a fost ales de un numar de 7.238.871 de alegatori, numar mai mic decat cel al votantilor care si-au exprimat optiunea, in mod democratic, la referendumul din 29 iulie 2012.
Raportat la obiectul cauzei aflat in dezbatere si solutionare, vazand decizia Curtii din data de 02.08.2012, precum si punctele de vedere exprimate privind valabilitatea datelor utilizate la calculul cvorumului, consideram ca in cazul in care datele furnizate de catre Guvern prin actualizarea situatiei din listele electorale permanente pana la data de 10.07.2012, cu privire la cetatenii romani care trebuie legal inclusi pe aceste liste, se vor aplica chiar daca operatiunea de actualizare a acestora a fost realizata ulterior, in vederea verificarii legalitatii referendumului. Curtea nu poate sanctiona electoratul pentru culpa administratiei in procesul de organizare al referendumului pentru ca aceasta ar contraveni drepturilor si libertatilor omului, statuate in tratate si conventii internationale, la care Romania este parte. In acest context se impune aplicarea art. 20 din Constitutia Romaniei, inlaturandu-se acele norme din legislatia interna care afecteaza legalitatea si eficacitatea dreptului de vot.
Faptul ca au fost identificate persoane care la data de 10.07.2012, nu puteau fi prezente pe listele electorale permanente, pentru diferite motive: deces, pierderea cetateniei, etc., demonstreaza ca listele electorale permanente nu au fost actualizate de autoritatile administratiei publice.
Astfel demersul legitim al Curtii de a cere datele reale actualizate, la data de referinta prevazuta de calendarrul stabilit de Legea 3/2000, trebuie sa aiba finalitatea analizei votului exprimat si publicat de Biroul Electoral Central in Procesul Verbal Centralizator in raport de numarul real al cetatenilor care trebuiau sa se afle pe listele electorale la data scrutinului din 29 iulie 2012.
Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca avem legitimitatea sa va rugam sa hotarati, in conformitate cu inaltele responsabilitati incredintate potrivit legii, in vederea apararii Constitutiei, a statului de drept, a democratiei pluraliste si a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, inclusiv a dreptului la alegeri libere.” - Dan HAZAPARU, Presedinte Fundatia Romana de Democratie prin Drept
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# avsen
21 August 2012 12:00
+10
# JOS TRADATORUL! CHIORUL! ALCOOLISTUL! CURVARUL! VANZATORUL!
21 August 2012 14:02
+4
# rorschach
21 August 2012 15:34
-2
Citeza pe JOS TRADATORUL! CHIORUL! ALCOOLISTUL! CURVARUL! VANZATORUL!
# Alberto Kurtyan
24 August 2012 00:15
-2
# Ridza Ridzisyan
24 August 2012 06:48
+2