CCR UMILESTE CSM - Fostul judecator si membru CSM, avocatul Adrian Toni Neacsu, invarte cutitul in rana: „CCR da un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii privind legile si activitatea autoritatii legiutoare... Rareori mi-a fost dat sa citesc o critica atat de directa... Motivarea ar trebui sa-i faca pe cei de la CSM sa intre in pamant de rusine... CSM si-a folosit atributiile ca o ghioaga in jocul politic”
Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), fost judecator si membru CSM, considerat unul dintre cei mai apreciati si pregatiti magistrati din Romania, a facut, joi 23 februarie 2017, o excelenta analiza a motivarii formulate de Curtea Constitutionala in ce priveste respingerea sesizarii CSM referitor la un presupus conflict de natura juridica intre autoritatile statului, ca urmare a adoptarii de catre Guvern a OUG 13/2017 de modificare a Codurilor penale fara avizul CSM. Intr-un comentariu publicat pe pagina sa de Facebook, Adrian Toni Neacsu afirma ca rareori a citit o critica mai directa decat cea din motivarea CCR: "Curtea Constitutionala da astazi un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii proprii privind legile si actrivitatea autoritatii legiutoare. As putea da nume, dar respectivii sunt aceeasi intotdeauna si cam cat degetele de la o mana asa ca-i indentificati usor".
Curtea Constitutionala a confirmat, practic, validitatea argumentelor juridice invocate de avocatul Toni Neacsu intr-o analiza precedenta, publicata la 1 februarie 2017, ziua in care presedinta CSM Mariana Ghena a anuntat ca s-a decis sesizarea CCR in privinta presupusului conflict juridic. Neacsu a explicat atunci faptul ca CCR s-a pronuntat pe acest subiect inca din 2009, stabilind ca avizul CSM trebuie solicitat de initiatorul actului normativ exclusiv atunci “cand este vorba despre actele normative care privesc in mod direct organizarea si functionarea autoritatii judecatoresti, precum modul de functionare al instantelor, cariera magistratilor, drepturile si obligatiile acestora etc., pentru a nu se ajunge la denaturarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii”.
Iata analiza avocatului Adrian Toni Neacsu:
„Motivarea de astazi a Curtii Constitutionale in sesizarea CSM privind conflictul juridic de natura constitutionala intre puterile statului ar trebui sa-i faca pe cei de la CSM sa intre in pamant de rusine. Rareori mi-a fost dat sa citesc o critica mai directa decat aceasta:
'Curtea observa faptul ca autorii sesizarii, prin criticile formulate, nu țin seama de dispozițiile legale și constituționale referitoare la competența Consiliului Superior al Magistraturii, și nici de jurisprudența Curții Constituționale în materia avizelor pe care aceasta autoritate publica este abilitata sa le adopte'
Altfel spus, CSM-ul se baga unde nu-i fierbe oala, isi depaseste atributiile, abuzeaza de prevederi legale, incalca Constituia si propria-i lege de functionare. CSM-ul si-a folosit atributiile legale ca o ghioaga in jocul politic, cam asta se spune. Asa se intampla cand deciziile se iau in circumstante care nu au nici o legatura cu profesionalismul si rigoarea juridica, ci mai degraba cu implicarea politica, la sugestia interesata a unor cercuri de putere deloc nevinovate.
Mai mult, Curtea Constitutionala da astazi un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii proprii privind legile si actrivitatea autoritatii legiutoare. As putea da nume, dar respectivii sunt aceeasi intotdeauna si cam cat degetele de la o mana asa ca-i indentificati usor.
Spune CCR: 'In ceea ce priveste autoritatea judecatoreasca, conduita conforma Constitutiei transpare din cele statuate mai sus, si anume exercitarea competentelor stabilite de lege în conformitate cu prevederile constitutionale referitoare la separatia puterilor în stat si, deci, abtinerea de la orice actiune care ar avea ca efect subrogarea în atributiile altei autoritati publice. Aceasta cu atât mai mult cu cât în sarcina magistraților subzista obligatia de rezerva, care exprima o sinteza a principiilor generale ale deontologiei profesiei (independenta, impartialitate, integritate)'.
Altfel spus, judecatori si procurori menirea voastra este sa aplicati legea nu sa faceti presiuni pentru modificarea ei (sau nemodificarea ei), altfel va incalcati statutul, etica, deontologia profesiei. Va spune asta autoritatea de jurisdictie constitutionala suprema, daca CSM-ul nu o face”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
24 February 2017 16:11
+28
# unul din lumea cea mare
24 February 2017 21:00
+4
# laur
25 February 2017 13:43
-3
# Edelweiss - Scrib Masoret (dă Bukowina)
24 February 2017 16:27
+10
# Edelweiss - Control Panel de Bukowina
24 February 2017 19:16
+2
# Medeea
25 February 2017 21:15
0
# Edelweiss - Boy de Bucovina
26 February 2017 11:57
0
# Nicoleta Ceganeanu Neagoe
24 February 2017 16:51
+2
# jon gug
24 February 2017 17:37
+3
# Alibaba
24 February 2017 18:20
+7
# Edelweiss - Duh din lămpaș (de Bukowina)
24 February 2017 19:07
+5
# alexandru b.
25 February 2017 07:30
0