REGIMUL BOLOJAN ADUCE DICTATURA CHINEZEASCA IN ROMANIA – Avocatul Toni Neacsu acuza Guvernul ca pregateste asuprirea cetatenilor pe modelul creditului social din China: „Guvernul Romaniei considera ca e echitabil sa imparti cetatenii in 'buni' si 'rai' si sa le distribui drepturi inegal, in functie de comportament. Stadiile de implementare sunt diferite. China e un paradis al controlului total si al conditionarii drepturilor. Noi testam coborarea rau-platnicilor la nivelul de sub-oameni”
Avocatul Adrian Toni Neacsu acuza guvernul PSD-PNL-USR-UDMR condus de premierul Ilie Bolojan (foto stanga) ca vrea sa implementeze in Romania un mecanism de control al populatiei, dupa modelul asa-numitului „credit social” folosit de catre regimul dictatorului comunist chinez Xi Jinping (foto dreapta).
Este vorba despre limitarea unor drepturi si libertati celor care nu-si platesc la timp darile catre stat (sau care critica Guvernul, nu participa la actiuni comunitare etc.).
In cazul Romaniei, scandalul a izbucnit dupa ce ministrul Dezvoltarii, UDMR-istul Cseke Attila, a propus vineri, 18 iulie 2025, ca soferilor sa le fie suspendat permisul de conducere in cazul in care nu-si platesc in 90 de zile amenzile de circulatie.
In replica, in doua mesaje publicate pe Facebook vineri si sambata, avocatul Toni Neacsu a explicat de ce este aberanta o asemenea propunere.
In primul rand, suspendarea opereaza nu asupra permisului de conducere in sine (cum spunem in limbajul comun), ci asupra dreptului de a conduce. Asadar, soferii au automat dreptul de a conducere la expirarea perioadei de suspendare – indiferent daca isi ridica sau nu permisul de la politie.
In al doilea rand, o masura precum cea propusa de Cseke Attila (si, implicit, asumata de catre intregul cabinet Bolojan) nu face altceva decat sa aduca in Romania sistemul creditului social implementat de catre comunistii chinezi, adauga maestrul Neacsu.
Bolojan insusi a propus o masura Big Brother
Inainte de a va lasa sa cititi cele doua postari de pe Facebook ale lui Adrian Toni Neacsu (in ordine cronologica), mentionam ca in ianuarie 2025 insusi premierul Ilie Bolojan (pe atunci presedinte al Senatului) a propus ca, in cazul angajatilor de la Senat, intrarea si iesirea de la munca sa aiba loc doar pe baza de scanare faciala, iar nu prin scanarea cartelei de acces. Logica lui Bolojan era ca astfel sa evite scanarea cartelelor unor salariati absenti de la birou.
Redam cele doua postari de pe Facebook ale lui Adrian Toni Neacsu:
„Toti juristii, si suntem multi in tara asta, suntem pe jos de ras la propunerea de nu se restitui permisul de conducere decat conditionat de plata tuturor datoriilor.
In primul rand, ceea ce se suspenda cand savarsesti o contraventie la regimul circulatiei nu este permisul de conducere (acela e doar o bucata de hartie), ci chiar exercitiul dreptului de a conduce pe drumurile publice. Ca in limbajul comun ii spunem 'suspendarea permisului de conducere' e una, ca Guvernul are amatorismul de a face lucrul acesta e altceva.
In al doilea rand, tocmai pentru ca ceea ce se suspenda nu e bucata de hartie care se numeste permis de conducere, ci exercitiul dreptului de a conduce, la expirarea perioadei de suspendare ai dreptul legal sa conduci, indiferent ca iti ridici permisul sau nu de la politie. Cu permisul doar faci dovada imediata ca poti conduce, dar simpla prezenta sau absenta lui fizica asupra ta nu iti da si nici nu iti ia dreptul de a conduce.
O astfel de propunere nu are cum sa treaca de avizul de legalitate al Ministerului Justitiei si este ridicol ca a putut fi expusa intr-o conferinta a premierului Romaniei”.
„China este singura tara din lume care a implementat un sistem general de monitorizare si supraveghere continua a comportamentului public, juridic, social, civic si fiscal al cetatenilor ei.
Obiectivul principal al acestui sistem orwellian de 'credit social' este acela de a crea o societate 'de incredere', recompensand comportamentele considerate bune si sanctionandu-le pe cele considerate negative.
Pe baza datelor culese de la banci, instante si politie, fisc si primarii, administratie, ba chiar si de pe retelele sociale, fiecarui cetatean i se atribuie un scor de credit social (de la 1 la 1000 – sa-i spunem 'scala credibilitatii sociale, de cetatean model, de incredere').
Scorul este influentat, de pilda, de plata la timp a facturilor, de plata sau nu a amenzilor contraventionale si a datoriilor fiscale, dar si de participarea la actiuni civice si implicarea activa in comunitate.
Scorul individual de credit social pe care il ai iti poate aduce recompense sau, mai ales, sanctiuni si este esential pentru a stabili intinderea drepturilor pe care le ai. Se intocmesc liste negre (cei cu scoruri joase) si liste rosii (premiantii).
Pentru neplata taxelor, a amenzilor, restante la plata creditelor bancare, amenzi contraventionale repetate, deci pentru un comportament de cetatean 'incorect', sistemul iti limiteaza sau iti interzice accesul la serviciile publice si locale.
De exemplu:
- interdictie de calatorie, cu avionul sau trenurile de mare viteza;
- acces limitat la serviciile medicale;
- interdictia de a inscrie la anumite gradinite sau scoli a copiilor;
- limitarea accesului la credite sau rate mai mari la imprumuturi, asigurari;
- interzicerea la ajutoare sociale;
- interdictie de participare la concursurile publice pentru functii in administratie;
- imposibilitatea obtinerii unui permis de conducere;
- si, desigur, intocmirea listelor rusinii, care sunt expuse public.
Orice asemanare la care v-ati gandi nu este intamplatoare!
China si, aparent, Guvernul Romaniei considera ca este echitabil si just sa imparti cetatenii in 'buni' si 'rai' si sa le distribui drepturi inegal, in functie de comportamentul lor. Desigur, stadiile de implementare sunt diferite. China este un paradis al controlului total si al conditionarii drepturilor. Noi abia acum testam coborarea rau-platnicilor la nivelul de sub-cetateni, deci sub-oameni”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# XiLojan
21 July 2025 14:09
-10
# Io intreb
21 July 2025 14:29
+25
# alinuta
21 July 2025 16:01
0