CE O ROADE PE EBA - Europarlamentara Elena Basescu vrea un cod de conduita pentru presa: „Ultimul Raport MCV constata presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justitie in Romania. Solicit autoritatilor din Romania sa elaboreze un Cod de Conduita”. Parlamentul European a adoptat raportul Renatei Weber privind normele standard pentru asigurarea libertatii mass-media
Cand n-ai ce face, te scarpini in...cap si gasesti idei! Tot asa si Elena Basescu, europarlamentar, care nu a inteles nimic din ceea ce urmareste raportul colegei din Parlamentul European, Renate Weber (foto). Fiica lui Traian a declarat in plenul Parlamentului European ca autoritatile romane trebuie sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media, asa cum a recomandat ultimul raport MCV al Comisiei Europene. Marti, 21 mai, Elena Basescu a luat cuvantul in dezbaterea referitoare la adoptarea rezolutiei PE privind libertatea mass-media, bazata pe un raport elaborat de europarlamentarul PNL Renate Weber.
"O mass-media independenta trebuie sa fie impartiala si obiectiva, sa respecte viata privata a oamenilor si sa faca diferenta intre fapte si opinii atunci cand informeaza. Salut prevederile raportului conform carora ar trebui elaborate standarde profesionale si coduri etice la nivel national. Ultimul Raport MCV constata presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justitie in Romania. De aceea, as dori sa solicit autoritatilor din Romania sa elaboreze un Cod de Conduita asa cum recomanda ultimul Raport MCV", a spus fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu, citata de Mediafax.
Ea a precizat ca trebuie garantata si independenta organismelor nationale de supraveghere ale mass-media pentru a avea o crestere a calitatii actului jurnalistic si o informare corecta a cetatenilor.
Parlamentul European a adoptat marti raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertatii mass-media, printre acestea fiind si recomandarea ca statele membre UE sa adopte legislatie impotriva infiltrarii in redactii a agentilor acoperiti. De asemenea, raportul Weber cere Comisiei Europene monitorizarea moduluiin carein statele membre este respectata libertatea presei.
Raportul solicita statelor membre si UE elaborarea unor proceduri si mecanisme pentru alegerea si numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administratie, consiliile mass-media si conducerea organismelor de reglementare, avand la baza transparenta, meritele profesionale, experienta incontestabila si care sa asigure profesionalism, integritate, independentain detrimentul criteriilor politice si partizane. De asemenea, raportul Weber mai cere norme care sa asigure rezolvarea situatiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media si, in special, sa asigure ca proprietarii conglomeratelor media sunt intotdeauna cunoscuti in mod public, pentru a se evita conflictele de interese.
Comisia Europeana a afirmat, in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), publicat pe 30 ianuarie, ca au existat numeroase exemple de mijloace de informarein masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum si indoieli privind eficacitatea supravegherii desfasurate de CNA, fiind necesara revizuirea normelor pentru garantarea protectiei institutiilor media.
Raportul de initiativa al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE - Norme standard pentru libertatea mass-media in UE - a primit votul final in plenul Parlamentului European, dupa ce luni seara a fost dezbatut in prezenta vicepresedintei CE, Neelie Kroes, comisara pentru Agenda Digitala, careia eurodeputata liberala i-a multumit pentru sprijinul constant in favoarea libertatii presei si a pluralismului, criticand insa lipsa de reactie a Comisiei. "Motivul pentru care raportul exista este tocmai pentru ca acest Parlament ar fi dorit sa vada o reactie mai puternica din partea Comisiei - si mai ales din partea Comisarei pentru drepturi fundamentale - ori de cate ori libertatea presei a fost amenintata, in oricare dintre statele membre (...) Articolul 2 din Tratat si articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE trebuie sa fie protejate cu indarjire de catre Comisie, in calitatea sa de gardian al Tratatului. Ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Prin urmare, am speranta ca liniile directoare si recomandarile acestui raport vor fi, de acum inainte, luate in considerare de catre Comisie si statele membre, dat fiind ca acestea reprezinta nu numai opinia noastra, in calitate de reprezentanti alesi ai cetatenilor Uniunii, ci totodata rezultatul multor ore de consultari cu organizatii mass-media, reprezentanti ai sindicatelor si organismelor de reglementare", a spus raportoarea Renate Weber in plenul comisiei.
Raportul Weber solicita statelor membre si Uniunii "sa respecte, sa garanteze, sa apere si sa promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare si de informare si la libertatea si pluralismul mass-media si sa se abtina, in consecinta, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care sa impiedice sau sa ameninte libertatea presei". Europarlamentarul liberal si-a aratat ingrijorarea fata de situatia in care, in Romania, ”jurnalistii sunt din ce in ce mai des victime ale presiunii, hartuirii si chiar violentei - si facem apel la autoritatile din fiecare stat membru sa se asigure ca jurnalistii pot relata fara constrangeri si in conditii de siguranta. Un atac impotriva unui jurnalist trebuie sa fie considerat un atac la adresa libertatii presei si impotriva dreptului cetatenilor la informare - prin urmare ar trebui sa fie imediat anchetat si sanctionat". "Ar trebui sa evitam situatii ca cea petrecuta in tara mea, Romania, unde, dupa sapte ani in care calomnia si insulta nu au mai fost sanctionate de Codul penal, acum, in urma unei foarte recente decizii a Curtii Constitutionale, s-a creat o confuzie generala cu privire la reincriminarea acestora. De altfel, raportul invita toate statele membre in care insulta mai este inca o infractiune sa o dezincrimineze cat mai curand posibil", a mai spus Renate Weber.
”Avem nevoie de jurnalisti!”
Raportul subliniaza ca "dreptul fundamental la libertatea de exprimare si la libertatea mass-media nu este rezervat numai pentru mass-media, ci acopera si mass-media sociala si alte forme de mass-media noua", deputatii considerand ca este important sa fie asigurata libertatea de exprimare si de informare pe Internet, in special prin garantarea unui Internet neutru.
De asemenea, potrivit raportului Weber, "trebuie acordata atentie nivelului de concentrare a proprietatii asupra mass-media in statele membre", subliniind ca "proprietatea asupra media si managementul ar trebui sa fie transparente si nu concentrate", deoarece "concentrarea de proprietate pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala si duce la uniformizarea continutului media".
"Avem nevoie de transparenta proprietatii asupra mass-media. Avem nevoie sa prevenim concentrarea excesiva a mass-media. Avem nevoie de reguli pentru a solutiona corect conflictul de interese care rezulta din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media. Avem nevoie de independenta organelor de supraveghere mass-media. Avem nevoie de jurnalisti. Nu pentru a scrie lucruri frumoase despre noi, ci pentru a ne mentine pe noi toti informati si pentru a ne mentine pe noi, politicienii, sub control. Trebuie sa ne asiguram ca jurnalistii isi pot face meseria. Aceasta este concluzia raportului nostru", a spus, in finalul discursului sau din plen, raportoarea Renate Weber.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 22 May 2013 17:53 +8
# unul din lumea cea mare 22 May 2013 17:55 +12
# Dramo 22 May 2013 18:16 +8
# ILINA 22 May 2013 21:36 +7
# eba,paduchele de pe fruntea Romaniei 23 May 2013 10:54 +5
# Un cetatean 23 May 2013 14:26 +3
# livia 24 May 2013 11:37 +2
# unul din lumea cea mare 24 May 2013 13:36 +1
# Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina 27 May 2013 11:38 +3
# Eba-sescu 27 May 2013 12:28 +1
# Eba-se-cu 27 May 2013 15:24 +1
# Bojidar 25 October 2013 21:24 0
# prof.gh.c.dinulescu-campina 2 March 2014 13:51 0