4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CE O ROADE PE EBA - Europarlamentara Elena Basescu vrea un cod de conduita pentru presa: „Ultimul Raport MCV constata presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justitie in Romania. Solicit autoritatilor din Romania sa elaboreze un Cod de Conduita”. Parlamentul European a adoptat raportul Renatei Weber privind normele standard pentru asigurarea libertatii mass-media

Scris de: L.J. | pdf | print

22 May 2013 15:36
Vizualizari: 11420

Cand n-ai ce face, te scarpini in...cap si gasesti idei! Tot asa si Elena Basescu, europarlamentar, care nu a inteles nimic din ceea ce urmareste raportul colegei din Parlamentul European, Renate Weber (foto). Fiica lui Traian a declarat in plenul Parlamentului European ca autoritatile romane trebuie sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media, asa cum a recomandat ultimul raport MCV al Comisiei Europene. Marti, 21 mai, Elena Basescu a luat cuvantul in dezbaterea referitoare la adoptarea rezolutiei PE privind libertatea mass-media, bazata pe un raport elaborat de europarlamentarul PNL Renate Weber.


"O mass-media independenta trebuie sa fie impartiala si obiectiva, sa respecte viata privata a oamenilor si sa faca diferenta intre fapte si opinii atunci cand informeaza. Salut prevederile raportului conform carora ar trebui elaborate standarde profesionale si coduri etice la nivel national. Ultimul Raport MCV constata presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justitie in Romania. De aceea, as dori sa solicit autoritatilor din Romania sa elaboreze un Cod de Conduita asa cum recomanda ultimul Raport MCV", a spus fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu, citata de Mediafax.

Ea a precizat ca trebuie garantata si independenta organismelor nationale de supraveghere ale mass-media pentru a avea o crestere a calitatii actului jurnalistic si o informare corecta a cetatenilor.

Parlamentul European a adoptat marti raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertatii mass-media, printre acestea fiind si recomandarea ca statele membre UE sa adopte legislatie impotriva infiltrarii in redactii a agentilor acoperiti. De asemenea, raportul Weber cere Comisiei Europene monitorizarea moduluiin carein statele membre este respectata libertatea presei.

Raportul solicita statelor membre si UE elaborarea unor proceduri si mecanisme pentru alegerea si numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administratie, consiliile mass-media si conducerea organismelor de reglementare, avand la baza transparenta, meritele profesionale, experienta incontestabila si care sa asigure profesionalism, integritate, independentain detrimentul criteriilor politice si partizane. De asemenea, raportul Weber mai cere norme care sa asigure rezolvarea situatiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media si, in special, sa asigure ca proprietarii conglomeratelor media sunt intotdeauna cunoscuti in mod public, pentru a se evita conflictele de interese.

Comisia Europeana a afirmat, in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), publicat pe 30 ianuarie, ca au existat numeroase exemple de mijloace de informarein masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum si indoieli privind eficacitatea supravegherii desfasurate de CNA, fiind necesara revizuirea normelor pentru garantarea protectiei institutiilor media.

Raportul de initiativa al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE - Norme standard pentru libertatea mass-media in UE - a primit votul final in plenul Parlamentului European, dupa ce luni seara a fost dezbatut in prezenta vicepresedintei CE, Neelie Kroes, comisara pentru Agenda Digitala, careia eurodeputata liberala i-a multumit pentru sprijinul constant in favoarea libertatii presei si a pluralismului, criticand insa lipsa de reactie a Comisiei. "Motivul pentru care raportul exista este tocmai pentru ca acest Parlament ar fi dorit sa vada o reactie mai puternica din partea Comisiei - si mai ales din partea Comisarei pentru drepturi fundamentale - ori de cate ori libertatea presei a fost amenintata, in oricare dintre statele membre (...) Articolul 2 din Tratat si articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE trebuie sa fie protejate cu indarjire de catre Comisie, in calitatea sa de gardian al Tratatului. Ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Prin urmare, am speranta ca liniile directoare si recomandarile acestui raport vor fi, de acum inainte, luate in considerare de catre Comisie si statele membre, dat fiind ca acestea reprezinta nu numai opinia noastra, in calitate de reprezentanti alesi ai cetatenilor Uniunii, ci totodata rezultatul multor ore de consultari cu organizatii mass-media, reprezentanti ai sindicatelor si organismelor de reglementare", a spus raportoarea Renate Weber in plenul comisiei.

Raportul Weber solicita statelor membre si Uniunii "sa respecte, sa garanteze, sa apere si sa promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare si de informare si la libertatea si pluralismul mass-media si sa se abtina, in consecinta, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care sa impiedice sau sa ameninte libertatea presei". Europarlamentarul liberal si-a aratat ingrijorarea fata de situatia in care, in Romania, ”jurnalistii sunt din ce in ce mai des victime ale presiunii, hartuirii si chiar violentei - si facem apel la autoritatile din fiecare stat membru sa se asigure ca jurnalistii pot relata fara constrangeri si in conditii de siguranta. Un atac impotriva unui jurnalist trebuie sa fie considerat un atac la adresa libertatii presei si impotriva dreptului cetatenilor la informare - prin urmare ar trebui sa fie imediat anchetat si sanctionat". "Ar trebui sa evitam situatii ca cea petrecuta in tara mea, Romania, unde, dupa sapte ani in care calomnia si insulta nu au mai fost sanctionate de Codul penal, acum, in urma unei foarte recente decizii a Curtii Constitutionale, s-a creat o confuzie generala cu privire la reincriminarea acestora. De altfel, raportul invita toate statele membre in care insulta mai este inca o infractiune sa o dezincrimineze cat mai curand posibil", a mai spus Renate Weber.

Avem nevoie de jurnalisti!”

Raportul subliniaza ca "dreptul fundamental la libertatea de exprimare si la libertatea mass-media nu este rezervat numai pentru mass-media, ci acopera si mass-media sociala si alte forme de mass-media noua", deputatii considerand ca este important sa fie asigurata libertatea de exprimare si de informare pe Internet, in special prin garantarea unui Internet neutru.

De asemenea, potrivit raportului Weber, "trebuie acordata atentie nivelului de concentrare a proprietatii asupra mass-media in statele membre", subliniind ca "proprietatea asupra media si managementul ar trebui sa fie transparente si nu concentrate", deoarece "concentrarea de proprietate pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala si duce la uniformizarea continutului media".

"Avem nevoie de transparenta proprietatii asupra mass-media. Avem nevoie sa prevenim concentrarea excesiva a mass-media. Avem nevoie de reguli pentru a solutiona corect conflictul de interese care rezulta din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media. Avem nevoie de independenta organelor de supraveghere mass-media. Avem nevoie de jurnalisti. Nu pentru a scrie lucruri frumoase despre noi, ci pentru a ne mentine pe noi toti informati si pentru a ne mentine pe noi, politicienii, sub control. Trebuie sa ne asiguram ca jurnalistii isi pot face meseria. Aceasta este concluzia raportului nostru", a spus, in finalul discursului sau din plen, raportoarea Renate Weber.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 22 May 2013 17:53 +8

ciinele sufera de drum lung si proasta de eba de grija jurnalistilor!!!!!!!!!!! multe succesuri idioato!!!!!!!!!

# unul din lumea cea mare date 22 May 2013 17:55 +12

felicitari !!!!!!!! doamna weber!!!!!!!

# Dramo date 22 May 2013 18:16 +8

Să-l întrebe pe taxu\' cum sta treaba cu obiectivitatea şi imparţialitatea şi pe urmă să vorbească. Cât despre cum sta treaba cu respectarea vieţii private a oamenilor, poate să întrebe  procurorii si securistii, slugile lu\' taxu\' :lol:   

# ILINA date 22 May 2013 21:36 +7

Ma declar mindra si extrem de multumita de felul in care D-na Weber ma reprezinta in Parlamentul European. Cit despre accidentul\"\" numit eba-iar a pierdut o buna ocazie sa taca.Vai de capul ei, saraca ! Poate ea sa aiba multul de pe lume ca tot saraca cu duhul e si asta e cel mai grav.Pentru ea dar mai ales pentru noi-pentru ca ea ne reprezinta si pe noi acolo--si nu intr-un mod de care sa fim mindri nici noi si nici ea.

# eba,paduchele de pe fruntea Romaniei date 23 May 2013 10:54 +5

Pentru tupeistul de basescu functia de europarlamentar a fiica-si este o sinecura,ca debiteaza aia pprostii mai mari decat ne putem noi imagina este normal,fiind din parinti retardati nu trebuie sa mire pe nimeni,dar cand vine ea cu o poezie invatata pe jumatate,cm ca jurnaistii sunt niste deplasati si niste inoportuni cand semnaleaza blocajul justitiei de nimic,corupta si po******te de niste redusi care nu stiu si nu pot sa-si faca datoria,asta este culmea.Eba fiind o pitipoanca penibila,ar trebui inchisa in Bambuu.

# Un cetatean date 23 May 2013 14:26 +3

Felicitari, D-na Weber ! Oameni ca dvs trebuie sa exprime si sa sustina drepturile Romaniei,pentruca sunteti un specialist de mare clasa in domeniul justitiei,respectarii drepturilor omului etc.Doamna Weber sunteti un mare caracter.

# livia date 24 May 2013 11:37 +2

Aceasta primata numita Basescu Elena isi dezvaluie incultura, prostia ereditara in Parlamentul European.Pana si un licean stie despre CODUL DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI ELABORAT DE CONVENŢIA ORGANIZAŢIILOR DE MEDIA. Progenitura alcoolicului terorist international Basescu Traian vrea un \" cod \" care sa puna botnitza jurnalismului de investigatie din Romania,jurnalism care a dezvaluit pana acum complicitatea mafiotului Basescu Traian cu teroristul m.o.r.t.i.i Viktor Bout, dar si implicarea intregii famiglii mafiote Basescu in crima organizata transfrontaliera romaneasca. Slow White Basescu Elena este o rusine trimisa fraudulos din Romania in Parlamentul European.Permanent drogata cu etnobotanicile vandute de ea insasi in tara, EBA habar nu are ce grohaie in P.E. Dispret total.

# unul din lumea cea mare date 24 May 2013 13:36 +1

pentru livia//este o actiune care se judeca intr/un court federal la ny impotriva lui frati/su cu trafic de armament(implicat si baclini cu guineea/motoare resita)export de armament patronat de mirciulica basescu(acoerirea din portul constanta cu piept de pui pt mcdonald este vrajeala,nu vedeti ce repede s/a pus batista pe tambal si in afacerea cu dezafectarea proiectilelor din taiwan tot a lui mirciulica,aici gunoiul a implicat si jandarmeria si sri in reexportul munitiei in africa - sa dau si tara???)si mai nou este faptul ca mirciulica vrea sa puna mina pe portul agigea unde darima de zor niste obiectiva ca sa faca dana ,,speciala,,vads ca nimeni nu stie de asta.neamul lor de gunoaie si/au subjugat romanica srl(degeaba vroiau ei-amindoi- sa/i faca lui ciuvica loc de veci??)

# Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina date 27 May 2013 11:38 +3

Nu stiu de ce o laudati atat pe doamna Weber iar pe o intelectuala cum este fosta domnisoara Basescu, nu o apreciati desi poate demonstra ca ne reprezinta cu cinste in lume. Daca o distinsa doamna Udrea, cadru didactic universitar, nu a stiut cine este regele Norvegiei, va pot demonstra ca cea careia inca ii spunem EBa, stie mai multe. Pe bune, distinsa doamna EBa, spuneti tuturor detractorilor dvs. cine este rege in Republica Dominicana?

# Eba-sescu date 27 May 2013 12:28 +1

Vai, dom\' profesor, se poate? Chiar asa de nanaca ma credeti? Va spun lu\' tata... Bineinteles ca stiu cine este rege in Republica Dominicana, ca doar ce venii de-acolo. Se numeste Enrique Iglesias si, sa stiti de la mine, este cel mai cantacios rege din toti regii de pe globul ocular...pardon, pamantesc. :sad:

# Eba-se-cu date 27 May 2013 15:24 +1

Dom profesor, necioplitii astia nu stiu de succesurile mele in domeniul regresiei umane, domeniu care il mostenesc, pardon, il stapanesc cu mandrie peste hotare.

# Bojidar date 25 October 2013 21:24 0

Ion stă întins si cugetă … Privește o pasăre care zboară deasupra lui și o curviştină blondă legată ombilical de Băsescu. - Nu-i bine orânduită lumea asta, se gândește el… Acestei mici păsări i s-a dat o libertate prea mare, pe când curvistina blondă stă legată ombilical de Băsescu. La un moment dat, pasărea așezată în copac își face nevoile chiar pe capul lui Ion. - Doamne, cât ești tu de înțelept! Dacă era curvistină blondă în copac… P.S. Orice asemanare cu Santaj Băsescu si gagica lui, Nuty Udrea, nu e întâmplătoare!

# prof.gh.c.dinulescu-campina date 2 March 2014 13:51 0

Domnilor, m-aţi înţeles greşit; eu nu am vrut să fac băşcălie nici de Woodrea, nici de Băşinescu, nici de EBa.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva