29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CLAUDIA, MARE PROCUROARE – 16 inculpati trimisi in judecata de procuroarea DNA Claudia Rosu, in frunte cu ex-prefectul de Calarasi Serban Jenel, au fost achitati de Tribunalul Calarasi. Claudia Rosu a fabricat dosarul pe infractiunea preferata a DNA: abuzul in serviciu. Unul dintre inculpati nu a mai apucat sentinta de achitare, decedand intre timp (Minuta)

Scris de: B.G. | pdf | print

27 February 2020 15:23
Vizualizari: 6937

Iata noi dovezi despre "profesionalismul" fostei procuroare DNA Clauda Rosu (foto), in prezent la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Colaboratoare a SRI in dosarele penale si autoarea unor inscenari crunte, precum dosarele lui Ludovic Orban sau al Olgutei Vasilescu, Rosu a comis-o din nou.


 

Tribunalul Calarasi a dispus miercuri, 26 februarie 2020, achitarea a 16 inculpati trimisi in judecata printr-un rechizitoriu semnat de procuroarea DNA Claudia Rosu si confirmat de fostul sef al Sectiei I DNA Gheorghe Popovici (vezi facsimil). Printrei ei, fostul prefect al judetului Calarasi Serban Jenel, aparat de avocata Gabriela Petre din Baroul Ialomita, si ex-subprefectul de Calarasi Cornel Coman.



Cei 16 inculpati au fost trimisi in judecata pentru infractiunea preferata a DNA: abuzul in serviciu. Foarte important, dosarul a fost trimis in instanta in septembrie 2016, la doua luni dupa ce in Monitorul Oficial a fost publicata decizia Curtii Constitutionale nr. 405/2016 pe abuzul in serviciu. Practic, Claudia Rosu a considerat ca faptele retinute in rechizitoriu intrunesc elementele constitutive ale acestei infractiuni si ca nu intra sub incidenta deciziei pronuntate de Curtea Constitutionala.

Numai ca abuzul a fost doar in pixul Claudiei Rosu, avand in vedere ca Tribunalul Calarasi a desfiintat rechizitoriul si a pronuntat achitari pe linie. Toti cei 16 inculpati au fost achitati in baza art. 16 al. 1 lit. b teza I Cod procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Sentinta nu este definitiva.

Inainte de a prezenta minuta Tribunalului Calarasi, trebuie precizat ca unul dintre inculpatii din dosar, Gheorghe Cora, a decedat in timpul procesului si nu a mai apucat sa se bucure de achitare dispusa de instanta.

 

Iata minuta Tribunalului Calarasi din 26 februarie 2020 in dosarul 1309/116/2016:


“Constata ca legea penala mai favorabila, in prezenta cauza, este actualul cod penal, respectiv legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

I. Respinge cererile formulate de catre inculpatii Serban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Nabirgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Eneschi Toma, Dorobantiu Dorel, Stan Aurel, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor, Marcu Niculae si Chirica Constantin de incetare a procesului penal pornit impotriva acestora in baza art. 16 al. 1 lit. f c.pr.pen., respectiv de constatare a intervenirii prescriptiei raspunderii lor penale si in baza art. 16 al. 1 lit. i c.pr.pen., respectiv de constatare a existentei autoritatii de lucru judecat.

II. Respinge cererile de achitare formulate de catre inculpati, astfel: Serban Jenel – in baza art. 16 al. 1 lit. a c.pr.pen.; Coman Cornel, in baza art. 16 al. 1 lit. c si lit. b teza a II-a c.pr.pen.; Jarul Eugeniu, in baza art. 16 al. 1 lit. a si lit. b teza a II-a c.pr.pen.; Ifrim Elena, in baza art. 16 al. 1 lit. a, lit. b teza a II-a si lit. c c.pr.pen.; Nabirgeac Ion, in baza art. 16 al. 1 lit. a, lit. b teza a II-a si lit. c c.pr.pen.; Dobre Aurelian, in baza art. 16 al. 1 lit. a, lit. b teza a II-a si lit. c c.pr.pen.; Tudone Dumitru, in baza art. 16 al. 1 lit. a si lit. b teza a II-a c.pr.pen.; Eneschi Toma, in baza art. 16 al. 1 lit. a, lit. b teza a II-a si lit. c c.pr.pen.; Dorobantiu Dorel, in baza art. 16 al. 1 lit. b teza a II-a si lit. c c.pr.pen.; Stan Aurel, in baza art. 16 al. 1 lit. a, lit. b teza a II-a si lit. c c.pr.pen.; Tudor Lucian, in baza art. 16 al. 1 lit. b teza a II-a c c.pr.pen.; Culea Dumitru, in baza art. 16 al. 1 lit. a si lit. c c.pr.pen.; Giurea Constantin, in baza art. 16 al. 1 lit. b teza a II-a c.pr.pen.; Manea Victor, in baza art. 16 al. 1 lit. a si lit. c c.pr.pen.; Marcu Niculae, in baza art. 16 al. 1 lit. a, lit. b teza a II-a si lit. c c.pr.pen. si Chirica Constantin, in baza art. 16 al. 1 lit. b teza a II-a c c.pr.pen.

III. In baza art. 396 al. 6 c.pr.pen., rap. la
art. 16 al. 1 lit. f c.pr.pen., dispune incetarea procesului penal pornit impotriva inc. CORA GHEORGHE, acesta fiind decedat.

IV. In baza art. 396 al. 5 c.pr.pen., rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I c.pr.pen., dispune achitarea inculpatilor: 1. SERBAN JENEL ; 2. COMAN CORNEL ; 3. JARUL EUGENIU 4. IFRIM ELENA; 5. NABIRGEAC ION; 6. DOBRE AURELIAN; 7. TUDONE DUMITRU; 8. ENESCHI TOMA; 9. DOROBANTU DOREL ; 10. STAN AUREL; 11. TUDOR LUCIAN ;12. CULEA DUMITRU; 13. GIUREA CONSTANTIN ; 14. MANEA VICTOR ; 15. MARCU NICULAE si 16. CHIRICA CONSTANTIN, trimisi in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa ICCJ – DNA - Sectia de Combatere a Coruptiei, emis la data de 16.09.2016, in dos. nr. 216/P/2014, completat prin Ordonanta din data de 08.03.2017 din acelasi dosar al Parchetului de pe langa ICCJ – DNA - Sectia de Combatere a Coruptiei, pentru comiterea, de catre fiecare dintre inculpati, a unei infractiuni de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C.p. si la art. 309 C.p., cu apl. art. 5 c.pen.

V. In baza art. 397 c.pr.pen., rap. la art. 25 al. 5 c.pr.pen., lasa nesolutionata actiunea civila formulata de catre Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice (cu sediul in Bucuresti, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5) si Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Agricola Fundulea (cu sediul in or. Fundulea, str. Nicolae Titulescu, nr. 1, jud. Calarasi). In baza art. 397 al. 5 c.pr.pen., mentine masurile asiguratorii luate cu privire la bunurile inculpatilor, astfel: I. indisponibilizarea, prin 1. instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani (lei si valuta), existente in conturile inc. Serban Jenel, Jarul Eugeniu, Coman Cornel, Ifrim Elena, Nabirgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor, Marcu Niculae, Chirica Constantin, Dorobantu Dorel, Stan Aurel si Cora Gheorghe, pana la concurenta sumei de 1.486.905 euro (echivalentul a 6.681.407,61 lei la cursul B.N.R. din data de 15.01.2015);

2. Instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inc. Jarul Eugeniu, Chirica Constantin, Giurea Constantin, Manea Victor, Stan Aurel, Culea Dumitru, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru si Dorobantu Dorel, pana la concurenta sumei de 1.486.905 euro (echivalentul a 6.681.407 lei al cursul B.N.R. din data de 15.01.2015 de 1 euro/4,4935 lei), masuri instituite prin Ordonanta nr. 216/P/2014 a Parchetului de pe langa ICCJ – DNA – Sectia de Combatere a Coruptiei din 29.01.2015 si aplicate prin procesele-verbale din data de 02.02.2015 si 03.02.2015 (doar pentru inc. Nabirgeac Ion).

II. Indisponibilizarea, prin 1. instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani (lei si valuta), existente in conturile inc. Serban Jenel, Jarul Eugeniu, Coman Cornel, Ifrim Elena, Nabirgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor, Marcu Niculae, Chirica Constantin, Dorobantu Dorel, Stan Aurel, Cora Gheorghe si Eneschi Toma, pana la concurenta sumei de 25.468.621 lei si 2. Instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inc. Eneschi Toma, pana la concurenta sumei totale de 25.468.621 lei, masuri instituite prin Ordonanta nr. 216/P/2014 a Parchetului de pe langa ICCJ – DNA – Sectia de Combatere a Coruptiei din 18.05.2015 si aplicate prin procesele-verbale din data de 26.05.2015.

Masurile instituite, mentionate anterior, inceteaza de drept daca partile civile nu introduc actiuni, in fata instantelor civile, in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari. Respinge cererea Parchetului de pe langa ICCJ – DNA – Sectia de Combatere a Coruptiei de anulare a procesului-verbal din 12.07.2007 de delimitare a suprafetei de 1.982,54 ha de la I.N.C.D.A. Fundulea pe teritoriul administrativ al or. Fundulea, precum si a Hotararii nr. 1604/13.07.2007 a Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Calarasi. In baza art. 275 al. 3 c.pr.pen., cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare”.


Iata comunicatul DNA din 21 septembrie 2016:

 

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor care, la data faptelor, aveau functiile aratate, dupa cum urmeaza:

SERBAN JENEL, prefect al judetului Calarasi (presedinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al judetului Calarasi,
JARUL EUGENIU, sef al Administratiei Domeniilor Statului - sucursala Calarasi,
IFRIM ELENA, sef serviciu - Institutia Prefectului Judetului Calarasi,
NABIRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi,
DOBRE AURELIAN, director executiv in Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Calarasi,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Judetean Calarasi,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Directiei Silvice Calarasi (l-a substituit pe director)
toti in calitate de presedinte, respectiv membri ai Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Calarasi si

TUDOR LUCIAN, MARCU NICULAE, CULEA DUMITRU, GIUREA CONSTANTIN, MANEA VICTOR, CHIRICA CONSTANTIN si DOROBANTU DOREL, primari ai localitatilor Gurbanesti, Sarulesti, Valea Argovei, Nicolae Balcescu, Lupsanu, Tamadau, Fundulea si presedinti ai Comisiilor locale de fond funciar si
STAN AUREL, in calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi.


in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Dorobantu Dorel, primar al orasului Fundulea, a incheiat, la data de 12 iulie 2007 impreuna cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Calarasi) un proces-verbal de delimitare a unei suprafete de 1.982,54 ha, aflata in domeniul public al statului si in administrarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), in vederea punerii in posesie a persoanelor al caror drept de proprietate a fost reconstituit de catre comisiile locale Fundulea, Tamadau, Gurbanesti, Sarulesti, Nicolae Balcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupsanu. Pentru aceasta, inculpatii au invocat prevederi din legislatia privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, fara a dispune de documente care sa reflecte modul de calcul al acestor suprafete.
Aceste prevederi, insa, nu erau aplicabile terenurilor aflate in administrarea institutelor de cercetare agricola.
In data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei judetene de fond funciar Calarasi, compusa din inculpatii Serban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Nabirgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe si Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafetei de 1.982,54 ha aflat in administrarea I.N.C.D.A. Fundulea si trecerea acestuia din domeniul public al statului in domeniul privat al orasului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu incalcarea competentelor prevazute de lege si fara a verifica si clarifica situatia juridica a terenului ce a facut obiectul trecerii din domeniul public in domeniul privat, respectiv daca acesta era indispensabil activitatii de cercetare, cu atat mai mult, cu cat, la data respectiva, nu exista o justificare a delimitarii suprafetei de teren respective.
In aceeasi perioada de referinta (anul 2007) si in acelasi context, inculpatii Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor si Chirica Constantin, in calitate de primari ai comunelor anterior mentionate, au intocmit propuneri catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi, pentru solicitarea unor suprafete de teren, in conditiile in care localitatile respective aveau teren in rezerva. In aceste conditii, propunerile formulate catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi nu erau indreptatite.
Prin acest demers, s-a produs o paguba in dauna patrimoniului statului, constand in diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, in cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentand lipsa de folosinta a terenului.
In aceasta modalitate au fost obtinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse in posesie cu suprafetele de teren respective, avand o valoare mult mai mare decat cele la care erau indreptatite, daca reglementarile legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in cauza, solicitand plata sumei reprezentand contravaloarea bunurilor imobile si acordarea despagubirilor banesti pentru folosul de care a fost lipsit statul roman, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 8.632.940 lei constand in lipsa de folosinta a terenului.
In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare si a bunurilor imobile detinute in proprietate de cei 17 inculpati pana la concurenta sumei de totale de 25.468.621 lei (compusa din suma de 16.835.681 lei – valoarea de piata a terenului si suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosinta a acestuia).
Fata de numitii Clabescu Doru Eduard, Psanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana si Buruiana Costel care au avut calitatea de suspecti in cauza, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Calarasi, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Kovesistii criminali date 27 February 2020 15:33 +7

Saraca tara... nu are nici o vina ca e po******ta de oameni cu creierii in .... putrefactie. Nu ne mai facem bine.

# Solutie ideala date 27 February 2020 17:40 +3

Tara se va face bine cand toate cozile de topor in putrefactie straine de neam si tara sunt alungate in surle si trambite.

# Baran Gheorghe date 27 February 2020 17:44 +6

Tocmai pe asta fratilor mi-ati pus-o in vizor? Claudia Rosu?? Aferim!!

# nae din dealul feleacului date 27 February 2020 19:21 +3

Cind vom avea in RO de dincoace de Prut un Prim Ministru precum il are RO de dincolo de Prut care sa "aiba singe in instalatie"de atunci vom mai avea nadejde de mai bine.Pina atunci "batuta pe loc in mocirla"!

# gigi date 28 February 2020 07:02 +1

Specimene gen Rosu rad de noi, de nu mai pot. Au lefuri de imparati, slugile le duc gentile si le pazesc de oameni simpli, ca de furia lui Dumnezeu n-au cum, o so simta , fiecare la randul sau. Sa le fie rusine sa mai scoata capul lor sec si rau, in lume!

# santinela date 28 February 2020 08:10 0

asta mai este in sistem ? In loc sa fie la puscarie ea se mai "produce" la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti ? Ei domnilor de la sectia de procurori a CSM-ului, uitati-va , de aceea va scuipa oamenii pe strada (acusica ),din aceasta cauza sinteti vazuti ca cea mai mizerabila institutie . Si chiar pe buna dreptate, dar va doare drept in cot,in fiecare luna luati un purcoi de bani degeaba iar caracterul, onoarea si profesionalismul va lipsesc cu desavirsire !

# Marian Nicolae date 28 February 2020 09:41 -1

Tot nu pot intelege cum dracu acești infractori notorii su scapat de închisoare.. chirica constantin care este si acum primar in functie la tamadau,un om fara scrupule,un om care a dat peste 30.000 de ron doar pt a fii din nou primar a ajuns sa fie achitat? Acest criminal care amenință care face fel de fel de fapte penale este achitat? Acest primar nu a facut absolut nimic pt cetățeni localităților pe care le conduce. Nu a pus nici macar piatra pe străzi.. toti bani ia băgat în agenția imobiliară unde el este manager...un mare nenorocit..un infractor...astept cu nerăbdare viitoarele alegeri locale sa stau cu ochii pe el sa vad citi bani da țiganilor din călăreti si tamadau pt a fii reales primar...am probe verbale ca a dat peste 300 mil lei in 2016 dar nu am probe video sau audio...ma voi ocupa pers de acest lucru si il voi prinde acum in 2020 ...voi pune aici poze...video si audio cînd îl voi prinde

# Zamfir dorel date 28 February 2020 10:11 +1

Mai sunt doua care paradesc ptr abuz.constantinescu mariana si ciobanu corina de la curtea de apel bucuresti.la ele nu au ajuns ca abuzul nu e constitutional.da in draci condamnari

# Costel date 28 February 2020 14:36 +1

Fashionista ratacita in procuratura.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva