COMERTUL DUPA BREXIT - Camerele de Comert Europene solicita claritate in contextul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Presedintele CCIR Mihai Daraban: „Marea Britanie este tara cu care Romania inregistreaza cel mai mare excedent comercial si reprezinta a cincea destinatie de export pentru produsele romanesti". Presedintele Eurochambres Christoph Leitl: „Astazi este o zi trista pentru comunitatea de afaceri europeana"
Asociatia Camerelor Europene de Comert si Industrie, (EUROCHAMBRES) care reprezinta 20 de milioane de afaceri, regreta profund ca astazi, 31 ianuarie 2020, Marea Britanie paraseste in mod oficial Uniunea Europeana.
In acest sens, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) indeamna liderii politici sa depuna eforturi rapide pentru a clarifica viitoarea relatie dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie si totodata, sa informeze asupra implicatiilor acestui demers in raport cu cetatenii romani. Astfel, se va putea evita un alt scenariu de tipul “cliff edge” (situatie limita) la finalul anului.
Ambele parti trebuie sa respecte pe deplin perioada de tranzitie agreata pana la 31 decembrie 2020, pentru a evita orice frictiuni comerciale in urmatoarele 11 luni.
Referitor la schimburile comerciale cu Marea Britanie in contextul Brexit, presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban (foto), a declarat: „Marea Britanie este tara cu care Romania inregistreaza cel mai mare excedent comercial si reprezinta a cincea destinatie de export pentru produsele romanesti. Pe fondul controverselor generate de Brexit in ultimii 3 ani, schimburile comerciale bilaterale au avut o evolutie fluctuanta, context in care CCIR va sustine cu insistenta agrearea unui acord favorabil mediului de afaceri intr-o perioada de timp cat mai scurta, de preferat, pana la finalul anului 2020”.
Christoph Leitl, Presedintele EUROCHAMBRES, a declarat: „Astazi este o zi trista pentru comunitatea de afaceri europeana, intrucat un partener si prieten apropiat paraseste familia politica europeana. Acest lucru, insa, nu inseamna si nu ar trebui sa insemne ca Regatul Unit va rupe relatiile economice cu UE”.
Cu privire la decizia luata de Marea Britanie de a parasi UE, Presedintele Christoph Leitl a subliniat pozitionarea liniei camerale europene si, totodata, a tras un semnal de alarma: „Nu avem timp de irosit, iar UE si Regatul Unit trebuie sa inainteze mandate clare de negociere cu privire la obiectivele urmarite, astfel incat sa minimizeze incertitudinea pentru afacerile de pe ambele parti ale canalului. Totusi, acest lucru nu trebuie sa vina cu pretul unor solutii pripite care, in practica, se dovedesc in defavoarea antreprenorilor nostri, in mod special a IMM-urilor”.
Camerele de Comert si Industrie Europene insista ca noul standard european de transparenta si incluziune in procesul de negociere cu tarile terte partenere sa fie aplicat si in negocierile cu Regatul Unit. In acest sens, partile interesate, inclusiv comunitatea de afaceri, trebuie sa fie informate si consultate corespunzator pe tot parcursul procesului.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MARIAN
31 January 2020 18:38
+3
# Neanae
31 January 2020 22:15
+1
# Augusta
4 February 2020 22:03
+1