Comisia juridica a Senatului i-a tratat cu sictir pe alesii pentru CSM si pe reclamanta UNJR, care a incercat sa faca caz de o sentinta nedefinitiva, pe modelul Basescu
Surpriza mare la Parlament: intr-un plictis total, membrii Comisiei juridice prezidata de senatorul Toni Grebla, i-au tratat cu mare flit pe viitorii membri ai CSM, dar si pe reprezentantii societatii civile care candideaza in viitorul Consiliu. Ca sa vedeti cum a stat treaba, pe scurt, un grup format din procurori si judecatori viitori membri CSM au luat loc, cuminti, in fata impozantei mustati a domnului Toni Grebla si a altor cinci membri ai comisiei adunati cu greu din sala plina de spume a Parlamentului, unde se dezbateau grelele probleme legate de legea unica a salarizari si legea educatiei.
S-au aliniat ca la scoala, de la stanga la dreapta: Toni Neascu, Horatius Dumbrava, Oana Schimdt Haineala, Lidia Barbulescu, Dan Lupascu, George Balan, Dan Chiudea, asteptand sa inceapa sedinta. Ca in jocul copilaresc cu smulsul petalelor ”ma iubeste, nu ma iubeste”, tot asa si reprezentantii viitorului CSM incepusera sa numere in gand, uitandu-se la distinsii senatori ”ne valideaza, nu ne valideaza”. Cu un aer de om plictisit, presedintele Comisiei, Toni Grebla, a deschis sedinta anuntand ca a primit de la Biroul Permanent al Senatului solicitarea de validare a magistratilor alesi la CSM, precum si documentele de la CSM printre care se afla si hotararea Plenului Consiliului, de validare a listei candidatilor castigatori in alegeri. Grebla a mai spus ca nu s-a inregistrat nici o contestatie cu privire la legalitatea alegerilor. Horatius Dumbrava, presedintele Curtii de Apel Tg Mures, viitor CSM-ist, a incercat din rasputeri sa puna in discutie doua aspecte tehnice. Una privea informatia vehiculata in presa conform careia ar fi nevoie de o ordonanta de urgenta pentru prelungirea mandatului actualilor membri fata de care a explicat ca, in opinia sa, Constitutia stipuleaza clar si fara echivoc ca mandatul acestora expira in 29 decembrie. A doua problema a fost legata de modalitatea de examinare de catre comisie, pe lista sau individuala. Grebla i-a taiat-o scurt, aratand ca aceste subiecte ”exced ceea ce comisia de validare va face azi”. La randul sau, judecatorul Dan Lupascu a incercat sa explice Comisiei juridice cum sta treaba cu data de incepere a viitoarelor mandate, insa Grebla i-a taiat elanul pe motiv ca nici acest subiect nu face obiectul sedintei.
Lavinia Lefterache a venit cu para, dar a fost pusa la colt
Prezenta la comisie, Lavinia Lefterache (foto 2) judecator la Curtea de Apel si reprezentanta a UNJR a facut trei pasi inainte, a luat aer in piept si a inceput sa explice comisiei ce are de reclamat din partea Uniunii. Mai precis ca ar exista o sentinta a TMB care a anulat candidatura lui Dan Lupascu, sentinta despre care a recunoscut ca nu este definitiva, dar a tinut mortis ca membrii comisiei sa primeasca reclamatia scrisa a UNJR. Presedintele Toni Grebla a oprit-o din discurs pe Lefterache: ”Daca-mi produceti o hotarare definitiva, irevocabila si executorie atunci vom discuta!” Dupa care tuturor magistratilor prezenti li s-a dat de inteles ca nu mai e nevoie de ei si pot sa plece.
Audierea candidatilor societatii civile nu a fost facuta, desi era obligatorie
Asadar, totul s-a petrecut ca la schimbarea orei de vara cu ora de iarna. Rapid. Dupa plecarea magistratilor s-a luat o pauza, pentru asteptarea celorlalti membri ai comisiei, pentru trecerea la subiectul numarul 2: audierea mult asteptata a celor patru candidati pentru cele doua posturi de reprezentanti in CSM ai societatii civile: Victor Alistar, Ana Maria Cristina, Corina Dumitrescu si Mihai Rapcea. Au inceput sa apara si senatorii PDL absenti Mircea Andrei si Iulian Urban. In deschiderea partii a doua a sedintei, Urban a explicat ca membrii comisiei verifica dosarele, ca trebuiesc desemnate doua persoane, dar si celelalte urmeaza sa fie prezentate in plen, pentru ca tot plenul Senatului va decide cine din cei patru vor fi alesi. Presedintele Comisiei a prins ideea din zbor – daca nu chiar discutata dinainte – si a admis-o, dar a strecurat o metoda eleganta pentru punerea ei urgenta in practica. Spre uimirea tuturor, chiar si a celor patru candidati care s-au pregatit vreo doua luni de zile pentru a-si sustine proiectul in fata senatorilor, si venisera cu discursuri pregatite, membrii comisiei au renuntat la audiere si au ales sa voteze secret, chiar daca votul nu conteaza, intrucat Plenul Senatului va fi cel care va decide.
Si s-a votat. Victor Alistar de la Transparency International Romania a luat 6 voturi, la egalitate cu Corina Dumitrescu (candidat din partea Universitatii Dimitrie Cantemir, sustinuta de PSD). Ana Maria Cristina (reprezentanta SAR - sprijinita de ramura Macovei) a luat doar 4 voturi, iar Mihai Rapcea (avocat, pledant in dosarele MISA) s-a ales cu un mare ZERO.
Dar, oricum nu conteaza. Comisia juridica a demonstrat, ieri un sictir total pe subiectul CSM, si a ales sa arunce cartoful fierbinte al validarii alegerilor CSM, dar si alegerea candidatilor din partea societatii civile in poala larga a plenului Senatului. Unde, din cate se auzea pe culoare, PSD ar fi facut un ”gentleman agreement” cu PDL. Adica fiecare isi va vota candidatul. Caz in care ar iesi urat, foarte urat....
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dinu
14 December 2010 17:19
+4
# lionEl Amar
14 December 2010 18:51
0
# diaconu
14 December 2010 19:25
+3
# justpassingby
14 December 2010 21:34
0
# Radu Dragan
15 December 2010 06:06
+8
# Rosita
15 December 2010 07:39
+3